Wszytko bylo ok i nagle stop! - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Wszytko bylo ok i nagle stop!

Liczba wyświetleń: 2650·Odpowiedzi: 9
Metody nawożenia roślin akwariowych. Analiza parametrów wody i dobór właściwych preparatów.
Zaloguj się, aby zmienić widok

19 sie 2004, 18:40 Wszytko bylo ok i nagle stop!  (#1)  

Witam!
Jestem poczatkujacym hodowca roslinek. Mam akwarium 300l 60cm glebokie. Oswietlam 30W swietlowkami. 1 grolux, 3 aquastar, 1 daylightstar i dwa kompakty niezintegrowane 55W kazdy widmo bodajze 950. Wczesniej mialem bardzo malo swiatla i wszystko padalo. Po dolozeniu rosliny wystrzelily. Zaczely wsciekle bablowac. Nawoze CO2. Ostatnio strasznie zaczela mi spadac twardosc wody, pomimo ze do RO dolewam coraz wiecej kranowy. Parametry to:
PH 6.2
GH 5
KH 2!
NO3 20
PO4 10!
Fe 0.05 ale jest podawana rano dzienna dawka. W nocy UV wiec wszystko zzera.
Tmp 27-29st upaly :/ Wiatrak nie pomaga.
Doprowadzilem do takiej sytuacji z PO4, bo rosliny z dnia na dzien przestaly bablowac. Myslalem, ze to wina braku fosforu. Niestety wlasnie skonczyl mi sie test i dolalem KH2PO4 na oko :( Z bablowania nadal nici wiec znow dlalem :( Dzis kupilem test i wlosy deba mi stanely. Jestem wlasnie po podmoianie wody, jutro nastepna. Co moze byc przyczyna przestania bablowania?
Posiadam takie rosliny:
-Anubiasy: nana, bartera, coffeefolia (na wszystkich od zawsze zielone plamy, nana bardzo slabo rosna)
-krynia kedzierzawa, wczesniej na niedoborach PO4 rosla powoli, teraz jak inne rosliny przestaly bablowac, ona rosnie jak szalona
-rotala macrandra (cienko ja widze, u zony w malym akwa chce wyjsc bokami)
-lilaeopsis mauritiana (jest bo jest, pokryty ciemnozielonym glonem - zielenice?)
-wywlocznik czerwony (do tej pory cienko, a po zatrzymaniu bablowania innych roslin strrzelil)
-limnophila sessiliflora (rosnie jak szalona choc nie babluje)
-cabomba furcata (jak ja wsadzilem poszla, teraz maleje w oczach, nie puscila nawet korzeni)
-echinodorus 'Ozelot' green (stoi)
-aponogeton kędzierzawy (ta roslina do tej pory szalala, kwitnie i bablowala jak lemoniada, teraz stoi, a w lisciach robia sie dziury i ida w kierunku glownej zylki, w koncu zostaje gola lodyga)
-rotala okółkowa (dzis wsadzilem i zobaczymy co z tego bedzie)
-gałęzatka (rosnie ladnie)
-bolbitis heudelota (w ogole nie rosnie, pokryl sie glonem zielonym i brunatnym)
Mam jeszcze jedna rosline juz pol roku, rosla baaardzo slabo. Teraz poszla ale nie wiem jak sie ona nazywa. Moze ktos z Was potrafi ja zidentyfikowac? Ma toto brazowe liscie i maja miec ok 10-20cm dlugoscie. Gdyby zalacznik sie nie dolaczyl, to fotke umieszczam tu: http://www.tonyhalik.neostrada.pl/hm.jpg
Zwir ma granulacje sr 5mm.
W akwarium mam palteki, kosiarki, gibbicepsa i duszka amazonskiego. Na moje mozliwosci skonczyly mi sie pomysly, a dozowanie samego fosforu i azotu bylo juz dla mnie duzym wyzwanniem. W zwiazku z tym sorka za dlugiego posta, ale chcialem to dobrze zobrazowac i prosze o rady.
Ach bym zapomnial. Nawoze aquavitem Zooleka. Dawka tam podana na miesiac u mnie jest podawana na tydzien. Nawoz ten zawiera rowniez potas. Woda podmieniana co tydzien ok 15%.

Tony H

enigma Wrocław
Tony H napisał(a):Witam!
Jestem poczatkujacym hodowca roslinek. Mam akwarium 300l 60cm glebokie. Oswietlam 30W swietlowkami. 1 grolux, 3 aquastar, 1 daylightstar i dwa kompakty niezintegrowane 55W kazdy widmo bodajze 950. Wczesniej mialem bardzo malo swiatla i wszystko padalo. Po dolozeniu rosliny wystrzelily. Zaczely wsciekle bablowac. Nawoze CO2. Ostatnio strasznie zaczela mi spadac twardosc wody, pomimo ze do RO dolewam coraz wiecej kranowy. Parametry to:
PH 6.2
GH 5
KH 2!
NO3 20
PO4 10!
Fe 0.05 ale jest podawana rano dzienna dawka. W nocy UV wiec wszystko zzera.
Tmp 27-29st upaly :/ Wiatrak nie pomaga.
Doprowadzilem do takiej sytuacji z PO4, bo rosliny z dnia na dzien przestaly bablowac. Myslalem, ze to wina braku fosforu. Niestety wlasnie skonczyl mi sie test i dolalem KH2PO4 na oko :( Z bablowania nadal nici wiec znow dlalem :( Dzis kupilem test i wlosy deba mi stanely. Jestem wlasnie po podmoianie wody, jutro nastepna. Co moze byc przyczyna przestania bablowania?
Posiadam takie rosliny:
-Anubiasy: nana, bartera, coffeefolia (na wszystkich od zawsze zielone plamy, nana bardzo slabo rosna)
-krynia kedzierzawa, wczesniej na niedoborach PO4 rosla powoli, teraz jak inne rosliny przestaly bablowac, ona rosnie jak szalona
-rotala macrandra (cienko ja widze, u zony w malym akwa chce wyjsc bokami)
-lilaeopsis mauritiana (jest bo jest, pokryty ciemnozielonym glonem - zielenice?)
-wywlocznik czerwony (do tej pory cienko, a po zatrzymaniu bablowania innych roslin strrzelil)
-limnophila sessiliflora (rosnie jak szalona choc nie babluje)
-cabomba furcata (jak ja wsadzilem poszla, teraz maleje w oczach, nie puscila nawet korzeni)
-echinodorus 'Ozelot' green (stoi)
-aponogeton kędzierzawy (ta roslina do tej pory szalala, kwitnie i bablowala jak lemoniada, teraz stoi, a w lisciach robia sie dziury i ida w kierunku glownej zylki, w koncu zostaje gola lodyga)
-rotala okółkowa (dzis wsadzilem i zobaczymy co z tego bedzie)
-gałęzatka (rosnie ladnie)
-bolbitis heudelota (w ogole nie rosnie, pokryl sie glonem zielonym i brunatnym)
Mam jeszcze jedna rosline juz pol roku, rosla baaardzo slabo. Teraz poszla ale nie wiem jak sie ona nazywa. Moze ktos z Was potrafi ja zidentyfikowac? Ma toto brazowe liscie i maja miec ok 10-20cm dlugoscie. Gdyby zalacznik sie nie dolaczyl, to fotke umieszczam tu: http://www.tonyhalik.neostrada.pl/hm.jpg
Zwir ma granulacje sr 5mm.
W akwarium mam palteki, kosiarki, gibbicepsa i duszka amazonskiego. Na moje mozliwosci skonczyly mi sie pomysly, a dozowanie samego fosforu i azotu bylo juz dla mnie duzym wyzwanniem. W zwiazku z tym sorka za dlugiego posta, ale chcialem to dobrze zobrazowac i prosze o rady.
Ach bym zapomnial. Nawoze aquavitem Zooleka. Dawka tam podana na miesiac u mnie jest podawana na tydzien. Nawoz ten zawiera rowniez potas. Woda podmieniana co tydzien ok 15%.

kH na takim poziomie to nie problem i nie masz sie czego obawiać. Jednak PO4 na poziomie 10 ppm :shock: Większość akwarystów uznaje 1-2 ppm jako dawkę optymalnie maksymalną. Pamiętaj że nadmiary tak jak niedobory też szkodzą rośliną. Przyczyn przestania bąblowania może być wiele. Roślina o której indentyfikacjce prosisz to Cryptocoryne wendtii 'Tropica'. Nawóz który stosujesz nie zawiera potasu. IMHO pownieneś wymienić wodę tak aby fosforany spadły do 0,5-2 ppm i zacząć podawać potas. Jeżeli masz dużo ryb nie utzrymywałbym też NO3 na poziomie 20ppm. Możesz też przejść do dziennego podawania nawozu.

enigma
Ranga: Zasłużony akwarysta

Miasto: Wrocław

enigma napisał(a): Jednak PO4 na poziomie 10 ppm :shock: Większość akwarystów uznaje 1-2 ppm jako dawkę optymalnie maksymalną.

No wlasnie sie narobilo :( Normalnie utrzymywalem PO4 w granicach 0.5-1 i chcialem teraz zrobic z tego 2. Poniewaz bablowanie ustalo, pomyslalem ze doleje wiecej i moze bedzie z tego 2. Nie wiem co mnie podkusilo robic to nie majac testu.
enigma napisał(a): Nawóz który stosujesz nie zawiera potasu. IMHO pownieneś wymienić wodę tak aby fosforany spadły do 0,5-2 ppm i zacząć podawać potas.

Ale wtopa! Nie majac dlugo ryb, lalem do akwa nawoz Zoolek z NPK. Porowanelem sklad i widocznie zle to zrobilem. Bylem pewien, ze rozni sie od aquavitu tylko fosorem i azotem :( Najprawdopodobniej sprawa po dodaniu potasu sie wyjasni. Tylko jakbyscie mogli podac, co mam kupic jako potas i jak to zmierzyc? Nie widze testow na to.
enigma napisał(a): Jeżeli masz dużo ryb nie utzrymywałbym też NO3 na poziomie 20ppm. Możesz też przejść do dziennego podawania nawozu.

Tu jest dziwna sprawa, bo jak rosliny pracowaly, to azotu byl niedobor. Teraz jak stanely, to raz nawet NO3 skoczylo mi do 40. Po dolaniu wody na podmiane, troche ruszyly i NO3 utrzymuje sie na 20. Normalnie gdy jest wszystko ok to mam 5-10.

Tony H

Polecamy zakupy w sklepie forumowym
enigma Wrocław

19 sie 2004, 20:20   (#4)  

Możesz stosować jeden nawóz lub dawać np. tak jak ja to robie nawóz na bazie Symfoni złotej i osobno potas, fosfor i żelazo (ewentualnie azot jakby ci NO3 spadło). Testów na K nie ma, ale dzienna dawka potasu dla zbiorników roślinnych to zwykle 0,5-1,5 ppm.

enigma

20 sie 2004, 01:56   (#5)  

Jaki wiec potas dajesz? Kupiony gdzies w ogrodniczym, czy w chemi?

Tony H

enigma Wrocław

20 sie 2004, 05:52   (#6)  

Tony H napisał(a):Jaki wiec potas dajesz? Kupiony gdzies w ogrodniczym, czy w chemi?

Potas dodaje przy okazji podbijania fosforanów z KH2PO4, azotanów z KNO3 oraz jeżeli widzę potrzebe dodatkowo K2SO4.

enigma

Marcin Baranowski Białystok

20 sie 2004, 09:04   (#7)  

Moim zdaniem podmieniasz stanowczo za mało wody. Twój problem wynika zapewne z tego, że z racji na małe podmiany i duży dodatek wody z RO wyczerpał się z czasem jakiś pierwiastek, którego nie podajesz z nawozami. Szybko spadająca twardość jest moim zdaniem niepokojącym zjawiskiem, nie zgodzę się z Enigmą, że KH=2 to bezpieczna wartość. Moim zdaniem nie należy zchodzić tak nisko. Najczęściej podawana bezpieczna wartość KH to 4 stopnie. Jednak większe podmiany powinny szybko załatwić ten problem. Twoje kłopoty mogą wynikać z niedoboru potasu, chociaż osobiście bardziej stawiałbym na magnez. To taki cichy zabójca :wink: O niedobór Mg szczególnie latwo jest gdy dodaje się dużo wody z RO. W kranówie poziom Mg jest zazwyczaj niski i wynosi zaledwie kilka mg/l, wystarczy że zmieszamy tą wodę z wodą z RO w stosunku powiedzmy 1:2 i robi się nam minimalna zawartość magnezu w akwarium. Natomiast zdecydowana większość nawozów magnez zawiera jedynie w symbolicznych ilościach.

Marcin Baranowski
Ranga: Moderator

Miasto: Białystok

20 sie 2004, 10:24   (#8)  

Marcin Baranowski napisał(a):Moim zdaniem podmieniasz stanowczo za mało wody. Twój problem wynika zapewne z tego, że z racji na małe podmiany i duży dodatek wody z RO wyczerpał się z czasem jakiś pierwiastek, którego nie podajesz z nawozami.

O tym myslalem juz od dawna. Uczac sie o akwarium czytalem o podmianach 15% co tydzien lub 20 co dwa tyg. Ale juz na oko widze, ze 15 to za malo. Dokupie sobie jedno wiadro i na poczatek sprobuje 20% co tydzien. RO stosuje od niedawna. Wlasnie wczoraj pomyslalem, ze wlasciwie leje do akwa tylko polowe wody bogatej w skladniki, bo druga polowa to prawie destylka :( I teraz doszlo do mnie jeszcze jedno. Do kranowki, ktora mieszam z RO dolewam aquatan. Niby antychlor i witaminki dla rybek. Ale on rowniez zabija metale. Na poczatku palilem 24h UV. Wysterylizowalem wode tak, ze nic tam nie roslo. Teraz wlaczam ja tylko na noc. Ale ona + RO + male podmiany i pewnie sie narobilo :( Niestety czlowiek jak zdesperowany, to sam do tego nie dojdzie. Moze powinienem lac jakis zwykly antychlor lub dodawac jakies mineraly do nowej wody. Zawsze dodawalem aquavit zooleka i fe tropicala.
Marcin Baranowski napisał(a):Szybko spadająca twardość jest moim zdaniem niepokojącym zjawiskiem, nie zgodzę się z Enigmą, że KH=2 to bezpieczna wartość. Moim zdaniem nie należy zchodzić tak nisko. Najczęściej podawana bezpieczna wartość KH to 4 stopnie. Jednak większe podmiany powinny szybko załatwić ten problem.

Ona na szczescie nie spadla szybko. Stosuje kilka sposobow zmiekczania wody. Zaden z nich nie by skuteczny. Dopiero RO dalo rade. Ale efekt tego jest teraz taki, jakby tamte sposoby zaczely sie dopiero teraz dokladac. Pisze tu o korzeniach i szyszkach olchowych. Wlasnie o te dwa st w ciagu dwoch tyg.
Marcin Baranowski napisał(a):Twoje kłopoty mogą wynikać z niedoboru potasu, chociaż osobiście bardziej stawiałbym na magnez. To taki cichy zabójca :wink: O niedobór Mg szczególnie latwo jest gdy dodaje się dużo wody z RO. W kranówie poziom Mg jest zazwyczaj niski i wynosi zaledwie kilka mg/l, wystarczy że zmieszamy tą wodę z wodą z RO w stosunku powiedzmy 1:2 i robi się nam minimalna zawartość magnezu w akwarium. Natomiast zdecydowana większość nawozów magnez zawiera jedynie w symbolicznych ilościach.

Mg to zwiazek metalu. Czy mozliwe jest wiec, ze UV to rowniez niszczy? Jesli tak, to chyba czeka mnie komponowanie calego nawozu, dostosowanego do mojego akwa :( Nie wiem czy dam rade...
Dziekuje za rady. Teraz wiem juz przynajmniej co probowac.

Tony H

Marcin Baranowski Białystok

20 sie 2004, 21:58   (#9)  

UV nie ma wpływu na magnez.

Marcin Baranowski
Ranga: Moderator

Miasto: Białystok

21 sie 2004, 09:14   (#10)  

Marcin Baranowski napisał(a):UV nie ma wpływu na magnez.

To mnie uspokoiles :) Uf. Rozrobilem K2SO4 i wlalem do akwa. Aponogeton od razu zareagowal bablami. Zobaczymy jak bedzie dalej ;)
Dziekuje Wam za pomoc. Mam nadzieje, ze w koncu roslinki sie ze mna zakumpluja :P

Tony H

Powrót do Nawożenie

Powiązane tematy

Prośba jakich bylo wiele - problem z roślinami i nawożeniem

slv_slv w Nawożenie · Odpowiedzi: 51 · Wyświetlenia: 14723
Witam Pisze do Was z prośbą o pomoc. Jestem po lekturze wielu opisów, jestem cierpliwy, ale tym razem sam sobie nie poradzę ... Co do akwarium nie mam duzych wymagan, ale wczesniej wszystko roslo be...

Rośliny nagle przestały rosnąć

yachoo2 w Nawożenie · Odpowiedzi: 19 · Wyświetlenia: 11880
Witam wszystkich serdecznie. Zdecydowałem się napisać, bo już nie ma siły czytać innych tematów (a naczytałem się tego naprawdę dużo). Mam problem z roślinami, które przestały rosnąć. Zastój pojawił ...

glossostigma-nagły stop

MichałG w Nawożenie · Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 1960
Witam Ktoś z Was spotkał się kiedyś z nagłym(dosłownie z dnia na dzień) zahamowaniem wzrostu glosi? Mlode listki ktore wypuscila od 3 dni maja po milimetrze, tak jakby zupełnie sie zatrzymala. Star...

Statystyki

Ten temat przegląda 529 użytkowników w tym 1 zalogowany
Najwięcej użytkowników online (32974) było 3 sie 2026
 •  Liczba postów: 571618
 •  Liczba wątków: 49483
 •  Użytkownicy: 36918

•  Najnowszy użytkownik: mateusz_

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 528 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.