|
|
576l – low-tech – Wojciech M.
Galeria naszych akwariów. Tu prezentujemy nasze akwaria.
Witajcie  Przedstawiam swoje akwarium low -tech. 160x60x60 – 576l akwarium opti white Akwarium zalane 13-02-2024. Oświetlenie – 3 x 42 W świetlówka led (2 x 6500k +1 x z widmem światła niebieskiego i czerwonego) Nawożenie – brak Co2 – brak Podłoże – cienka warstwa sypkiej gliny + substrat podżwirowy Tropica . Wszystko przysypane żwirem rzecznym 2-8mm Parametry – obecnie nie mierzę , na starcie akwarium – Azotany 5-10 ppm, Azotyny – nie wykrywalne , Amoniak – nie wykrywalny. Temperatura – ok 23 stopnie C Filtracja – Fluval FX6 ( w środku gąbki i ceramika) Podmiana wody – raz w tygodniu – ok 25-30% objętości wody. Podmiana wody z wykorzystaniem filtra FX6 ( zawór spustowy) Gatunki roślin: Anubias barteri Anubias golden coin Anubias gracilis Cryptocoryne becketii Cryptocoryne petchii Cryptocoryne walkeri lutea Cryptocoryne wendtii brown Echinodorus reni Echinodorus amazonicus Heternathera zosterifolia Hydrocotyle leucocephala Hydrophila diformis Hydrophila polysperma Hydrophyla siamensis Limnophila sesiliflora Limnobium gąbczaste Ludwigia repens Ludwigia rubin red Microsorium mini Najas Guadelupenis Nymphoides hydrophylla Taiwan Numphea Lotos Rubra Rotala green Sagittaria platyphylla Sagittaria subulate Saurogyne Repens Rogatek Tiger Lotus Green Tiger Lotus red Obsada: Kirys Julii Kirys Spiżowy Molinezja Żółta Molinezja Czarna Mieczyk Czerwony Gupik Endlera Fantom Czarny Glonojad Ślimaki zatoczki i świderki W przyszłości dojdą Skalary. Umieściłem na youtube filmiki: Zakładanie akwarium: https://youtu.be/B1gNO5eqCxA?si=fxdJCqisgdz7xsJJSystem podmiany wody: https://youtu.be/wg0yaYdsipA?si=Vjk0RBaCBSI3qA7xAktualizacja - dzień 55: https://youtu.be/tCA5kZleZTg?si=2G8t_WdTPSNEqE2iZa jakość zdjęć przepraszam , robione telefonem i po zmniejszeniu do 2mb straciły na jakości.  Zapraszam do komentowania 
- Załączniki
-
-
- Stan obecny - 2 miesiące od zalania
-
-
- 2 dni po zalaniu
-
-
- dzień 13
-
-
- dzień 41
-
Aquafan1980
●
- Ranga: Początkujący
Duuużeee...  Niestety nie oddam głosu, nie mój gust...
-
FoCuS_PL
●
- Ranga: Z dużym doświadczeniem
Niestety potencjal tego szkla nie zostal wykorzystany. Akwarium wyglada na duzo mniejsze. Poza tym albo zdjecie tak zrobione albo rosliny w podobnych odcieniach zieleni. Zadnego kontrastu. Przydala by sie jakas czerwona roslina. Wiem ze jest tam gdzies z tylu ale niewidoczna. Jak troche pokombinujesz to zbiornik ma potencjal.
-

marikfox
●
- Ranga: Zaawansowany użytkownik
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Może nie każdemu będzie się podobać ale ważna jest pasja i miłość do akwarystyki. Może koledze przyda się takie spojrzenie Ja jestem za https://youtu.be/H9Vu4ZrfXKw?si=uM8JhfGaFZkNWmraWysłane z mojego POT-LX1 przy użyciu Tapatalka
-
prot
●
Wiem , że wygląda na mniejsze , szczególnie na zdjęciach. Kiedyś miałem hi-techy i mocno skupiałem się na aranżacji . Ten zbiornik to trochę dzicz , z premedytacją 😀
-
Aquafan1980
●
Kanał Kolegi ,,Akwarystyka naturalna ‘’ z przyjemnością zasubskrybowałem👍
-
Aquafan1980
●
Ja również uważam że to jest bardzo udany projekt, bardzo podobają mi się takie naturalne zbiorniki. Rośliny sa w bardzo dobrej kondycji. Jedyne co bym zmienił to warstwę podłoża z przodu akwarium na cieńszą.
"Just use your imagination." Filipe Oliveira
-
Bernhard Roth
●
- Ranga: Stały bywalec
- Miasto: Lusówko k. Poznania
- Wspieram stronę kontem Premium
Dzięki, z tym podłożem to trochę przesadziłem. 
-
Aquafan1980
●
Aquafan1980 napisał(a):Kanał Kolegi ,,Akwarystyka naturalna ‘’ z przyjemnością zasubskrybowałem👍
Poprawiam się i wrzucam komentarz tam, gdzie powinien był trafić: --- Pasjami uwielbiam określenie "akwarium naturalne"... Dla mnie akwarium naturalne to konkretny biotop i kropka. To co ludzie nazywają akwariami naturalnymi to w 99% przypadków jakieś pomieszanie z poplątaniem, które nie mieści się w mojej definicji naturalności. Rośliny i ryby ze wszystkich możliwych stron świata upchnięte w jednym baniaku. Akwarium "towarzyskie" owszem, ale nie naturalne...
-
FoCuS_PL
●
Takashi Amano biotopów też nie tworzył , choć uznawany jest za twórcę akwariów w stylu ,,nature’.
-
Aquafan1980
●
Aquafan1980 napisał(a):Takashi Amano biotopów też nie tworzył , choć uznawany jest za twórcę akwariów w stylu ,,nature’.
No cóż, obawiam się, ze nie jest nam dane zrozumieć pojęcie "natualny" tak, jak rozumieją je Japończycy. Iwagumi, Ryuboku, Mizube, Ragwork to to wszystko mieści się w japońskiej kategorii "nature". To trochę tak z japońskimi ogrodami. Są ścisłe reguły tworzenia, ogród cieszy oko, ale z naturą nie ma nic wspólnego.
-
FoCuS_PL
●
Myślę, że nieporozumienie tkwi w tłumaczeniu „nature aquarium” jako „akwarium naturalne”. Powinno być raczej „akwarium krajobrazowe”. Moim zdaniem jest to tradycja przenoszenia lądowych krajobrazów pod wodę.
Wysłane z iPhone za pomocą Akwarium
-

AquaMolitor
●
- Ranga: Znający temat
Ja podobnie jak kolega FoCuS_PL określenie naturalne uważam za jakiś biotop który stara się oddać trochę rzeczywistości w domowych warunkach San w opisie swojego akwarium użyłem określenia krajobrazowe Akwaria naturalne nie każdemu mogą się podobać ale dla mnie mają jakąś magię.
Wysłane z mojego POT-LX1 przy użyciu Tapatalka
-
prot
●
Powiązane tematy
Akwarium wymaga jakiś przycinek i poprawek ale powiem szczerze nie przeszkadza mi to
Wodę podmieniam tylko wtedy jak skończą mi się zapasy wody RO na dolewki
CO2 - podaje ale nie mierzę ile tego jest...
Witam,
To moj pierwszy watek na tym forum. Widzac niesamowite zbiorniki innych uzytkownikow postanowilem zaprezentowac moje akwarium.
Jak w temacie. Low tech
200 l; 120x45x36cm
Przepraszam, za lekk...
Witam. Przedstawie wam moje akwarium 25l.
ZAŁOŻENIA
Akwarium miało być małe. Chciałam żeby było roślinne. Chciałam zrobić je jak najtaniej.
PARAMETRY
Ph(jbl) - 7
Gh(jbl)-10
No3(jbl)-10
Reszty nie m...
Witam wszystkich serdecznie, chciałem przedstawić mój projekt pod nazwą Low Tech bez prądu.
Baniak H88 x 47 x 59.5
Podkład:
-Tetra Complete Substrate 5 kg
W tym podłożu zastosowałem dodatkowe:
-Tetr...
Witam to kolejne miniaturowe akwarium w moim wydaniu , powstało jakies 3 tygodnie temu .
Akwarium - 25x25x25 15L
Filtr - Chińczyk 300l
Oświetlenie - Aquael Smart Sunny
Podłoże - Piasek i ziemia
Ha...
Cześć,
chciałem wam zaprezentować moje akwarium. Jest to zbiornik po całkowitym restarcie i zmianie aranżacji. Co będzie z tego dalej czas pokaże.
Akwarium: 60x30x40 z pokrywą Aquael'a
Oświetlenie:...
Witam to mój nowy projekt który powstał miesiąc temu. Zlikwidowałem większe akwarium ale powstało to w łazience. Bo jakieś musi być :)
Akwarium - 30x30x30 27L
Filtr - FZN1 , Gąbka , ceramika
Oświet...
Witam,
Jest to mój pierwszy zbiornik typu LOW TECH. Założony 03.06.2020
Akwarium: 112l 80x35x40cm OW 8mm
Oświetlenie: Aqua LED 23W
Podłoże: Ziemia + żwir
Filtracja: HW-603B
Woda: kranówka
Nawozy: b...
Witam, przedstawiam moje akwarium 54L 60x30x30
Akwarium ma ok 5 lat, ale przechodziło wiele przeobrażeń, aktualny wygląd jest od ok roku.
filtr Aquael Pat mini
Grzalka 50W
Oswietlenie - Aquael leddy t...
Cześć
Czas na kolejne akwa LT. Stare już się wyjalawiaja mimo dobrych chęci. Czas spróbować też innych nowych roślin jak sobie poradzą w tych specyficznych warunkach.
No i standardowo ziemia do kak...
|
|