Identyfikacja i walka z glonami i sinicami. Skuteczne metody zapobiegania.
Witam wszystkich Akwarium 54l Lampa sinkor 20w wrb (8H dziennie) 100% mocy Filtr versamax aquael fzn3 (na pół mocy) No3 - 10 Po4 - 0,7 Fe - 0,25 K - 25 Ph - 7,4 Gh - 12 Kh - 6 Co2 - z generatora Indykator kolor zielony ciemny Rośliny: MoczarkaNurzaniecPolyspherma Pogostemon helferi Podłoże: Piasek i żwirek z kulkami gliniano torfowymi Nawożenie: Makro i mikro codziennie (akwarium24) oraz easy life fosfo Obsada: 3x gupik 12x pigmej Około 6 krewetek Jestem dosyć świeżym akwarystą i nie mogę sobie poradzić z glonami. Może zacznę od tego, że co2 z generatora podaję od 2 tygodni, wcześniej lałem easy carbo codziennie. Przez ostatnie miesiące walczyłem z brązowym nalotem/pyłem, był na wszystkim. Miałem też wtedy lampę aquael day night 7w. Przeczytałem, że to może być tzw DOC ale nie mam pojęcia w sumie. Potem zakupiłem sinkora wrb 20w i dodałem ten generator co2. Teraz pył jest tylko na szybach, ale za to wszędzie ciemno zielone glony na kamieniach, trochę nitek i krawędzie nurzańca brązowe. Jedna z moich głównych myśli to czy powinienem świecić ta lampą na 100% a może dokupić jeszcze jedną belkę? Dodam też, że masa roślinna to około 1/3 zbiornika z czego większość to szybko rosnące. Dużo ostatnio szukam informacji ale nie mogę znaleźć rozwiązania. Wiem, że cierpliwość to podstawa  . Czytałem też, że pistia dużo pomaga w walce z glonami. Także plan mam taki, żeby kupić parę pistii i nie wiem czy jeszcze więcej szybko rosnących do podłoża? Czy może zmniejszyć światło jednak trochę albo wręcz przeciwnie dokupić belkę białego leda? Z góry dzięki i pozdrawiam forumowiczów 
-
Stonka361
●
- Ranga: Początkujący
A możesz jakoś składniej napisać, na czym polega główny problem? Glony? Jakie? Plus jakieś zdjęcie baniaka?
-
FoCuS_PL
●
- Ranga: Z dużym doświadczeniem
Lampa na 100% a filtr na 50% . A nie lepiej odwrotnie?
-
Hultaj
●
- Ranga: Zaawansowany użytkownik
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Główny problem to glony zielone na piasku po paru dniach i na kamieniach, szczoteczką lekko schodzą w sumie no ale roboty jest przy podmianach. Jak włączę filtr na 100% to jest za duży wir. Właśnie nie wiem czy nie zmniejszyć mocy świecenia, boję się że rośliny zmarnieją, nie wiem jak to się przelicza z moją belką wrb mocy na litr, ona ma 20w i 3702 lumeny czyli chyba sporo tych lumenów no ale są i czerwone i niebieskie, nie wiem jak to z tym jest https://www.invital.pl/oswietlenie-led- ... HPEALw_wcB
- Załączniki
-
-
-
Stonka361
●
Nie obraź się, ale to jest obraz nędzy i rozpaczy... Właściwie to nie wiem od czego zacząć... Zacznijmy od oświetlenia i filtracji: tak jak napisał Kolega Hultaj, skręć lampę i rozkręć filtr! Ile czasu świecisz? Jeśli dłużej niż 8 godzin, skróć czas świecenia. Nawożenie: akwarium jest przenawożone. Ilość roślin, jaką masz w akwarium nie jest w stanie "przerobić" nawozów w ilościach w jakich je lejesz. Makro zmniejsz do jednej czwartej dawki, a mikro dozuj RAZ w tygodniu po podmianie wody. Rozumiem, że wodę raz w tygodniu podmieniasz?!? Ten dyfuzor z CO2 przesuń na tylną ścianę zbiornika, tak aby bąbelki były zasysane przez filtr. Gaz się lepiej rozpuści i może pozbędziesz się tej piany na powierzchni. Jeśli dobrze widzę to termometr wskazuje jakieś 25-26 stopni. Zmniejsz temperaturę o 1-2 stopnie. Obsadzie to nie zaszkodzi, a walka z glonami będzie łatwiejsza. No i ten piasek... Odmulasz go przy podmianie wody? Efekty powinny się pojawić po jakichś 2-3 tygodniach. Wtedy poprosimy o nowe zdjęcie.
-
FoCuS_PL
●
Super, dziękuję bardzo za rady, są dla mnie nieocenione,dopiero się uczę wszystkiego, wodę podmieniam co tydzień 25% pół na pół z destylowaną, piasek odmulam. Zastosuję się do wszystkich i odezwę za parę tygodni. Wesołych świąt
-
Stonka361
●
Jeszcze mam pytanko, czy ten mój filtr rzeczywiście ustawić na maksa? Czy taki mocny pęd wody nie zaszkodzi rybkom? Mój filtr niby nawet obsłuży 180l.
-
Stonka361
●
Może nie na maksa, ale tak żeby był widoczny ruch wody. A co Ty masz w tym filtrze?
-
FoCuS_PL
●
-
Stonka361
●
Filtr ustaw tak aby leciutko falowały liście roślin i tyle. Zamiast waty daj gąbkę i wszystko płucz w wodzie z akwarium.
-
hans76
●
Co do roślin pływających to lepiej daj rogatka możesz go przewlec przez przyssawkę i przykleić do tylnej szyby u dołu. Oraz rzęsę dajesz ją do kółka zrobionego z wężyka do np. Co2 i przyklejasz przyssawką co by nie latała po całym akwarium. Pozdrawiam.
-
hans76
●
Każdy może mieć własne zdanie, ale rzęsę wodną to bym odradzał... Za chwilę spotkamy się w poście: "Jak się pozbyć rzęsy wodnej".
-
FoCuS_PL
●
Dziękuję wszystkim za rady, część z nich już wykonałem. Po przestawieniu dyfuzora przy wlocie filtra piana zupełnie zniknęła  . W tygodniu kupię też coś pływającego.
-
Stonka361
●
Oczywiście każdy robi co słuszne może też być najas guadalupensis albo salwinia natans. Ja mam te 4 roślinki i nie sprawiają kłopotów.
-
hans76
●
Powiązane tematy
Hej
Film Jak usunąć z kamieni i korzeni glony przy pomocy preparatu firmy ADA -Phyton Git Sol . Film po niemiecku.
Cześć,
Możecie mi powiedzieć co za ustrojstwo siadło mi na małego heńka? Chodzi o te takie ciemno zielone glony. Rozgościły się tylko na małe heńku oraz na resztkach mchu na korzeniu.
Parę danych z...
Hej
Czy spotkał się ktoś z takim przypadkiem, że glony rosną na szybie poniżej poziomu podmiany wody? Mam nadzieję że na zdjęciu widać o co mi chodzi. Jak widać linia prosta na szybach przedniej i ty...
Witam, mam problem. 2 miesiące temu założyłem akwarium, lampa to Chihiros WRGB II Slim wersji 45cm (35w i 1800lm), szkło 64l. Od początku świeciłem nią 6h (+ 1h na świt i zmierzch) mocą ok 40%, co daj...
Cześć
W zbiorniku rozpanoszyły się glony nitkowate, takie pojedyncze nitki w mniejszych skupiskach.
Najprawdopodobniej to efekt mojego bezcelowego nawożenia mikro (które i tak było mniejsze niż zale...
Witam
Mam akwarium 300 litrów. Oświetlenie to belka Fluval plant 46 wat. Filtracja to dwa filtry wewnętrzne Fan-3 z dużymi gąbkami. Parametry wody to No2 0, No3 15 ,Po4 śladowe troche ponad 0, amonia...
Cześć,
Mam problem z glonami w moim zbiorniku, wszystko opisane poniżej, proszę o radę.
Zbiornik:
300 litrów
Filtr Aquael Ultramax 2000 z dwoma wkładami ceramiki i dwoma gąbkami plus dodatkowa gąbka...
W moim zbiorniku od dłuższego czasu zalegają się glony i sinice, jak sobie z tym poradzić?
Akwarium 40l
Obsada głównie kolcobrzuchy i krewetki
Gęstrza roślinność i to ona głównie łapie glony
Filtr...
Jak tam wrażenia z przeczytania ebooka „Masz glony w akwarium? To nie jest przypadek” od Pana od Ryb - Podwodne światy Aqua Test? Czy może nikt nie kupił?
Cześć.
Pozbyłem się zielenic z akwarium (algin+carbo+ograniecznie oświetlenia do jednej z dwóch belek aquael) - nie było ich dużo, ale na tyle, że psuły efekt wizualny (dopadły bucki, starsze liście a...
|