Odpowiedź brzmi: nie. Suplementowanie bakterii w dojrzałym, zdrowym zbiorniku jest pozbawione jakiegokolwiek sensu. Jeżeli autor filmu postawił przytoczoną przez autora wątku tezę, to jest ona nie do obrony.
W akwarium roślinnym (ale nie takim jak na filmie , zdarzają się spore dawki CO2 która w przypadku braku kontroli mogą za bardzo zakwaszać wodę. Ja profilaktycznie podaję bakterie raz na jakiś czas.
Co do samych bakterii, namnażają się cały czas, jeśli nic nie przeszkodzi temu procesowi to będzie on trwał nadal.
mgr biologii - botanik, specjalista z zakresu fizjologii roślin wodnych
Ja pierdziu! Rozumiem, że to jest pan "hodowca" (specjalnie w cudzysłowie). Wszędzie zielono i krasnorosty imponującej wielkości. Cóż, jak widać można i tak.
Ogólnie założenie prowadzenia akwariów drogą naturalną jest właściwe. Akwaria może mają glony ale organizmy są zdrowe. Ciekawiło mnie tylko to stwierdzenie o bakteriach. Poza tym wolę takie akwaria niż utrzymywane na węglu w płynie aby tylko wyeliminować wszystkie glony.
Plaga krosnorostów udowadnia wskazuje na duże zanieczyszczenie materią i wybacz ale nie bardzo mi to koresponduje ze stwierdzeniem o zdrowych organizmach. Ponadto stosunkowo duże ryb w maleńkich zbiornikach też średnio pasują do moich wyobrażeń o akwarystyce . Te "średnio " kompetentne teksty dopełniają calości .
Owszem , akwaria LT bez zmiany wody ale sensownie zagospodarownae wprawdzie nie moja bajka ale rozumiem i szacunek ale to to temat dla animalsów
roslinyakwariowe.pl w Nawożenie· Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 14940
https://roslinyakwariowe.pl/images/stories/wiadomosci/2015/12592/iron-news.jpg
Wyobraźmy sobie dobrze funkcjonujące akwarium roślinne z odpowiednio dobraną filtracją, oświetleniem i suplementacj...
Anonim 59529 w Nawożenie· Odpowiedzi: 6 · Wyświetlenia: 3402
Witam
Mam takie pytanie. Kupiłem sobie bakterie do akwarium tak aby je dolewać po każdej podmianie wody, i czy po pierwszym otwarciu butelki z tychże bakteriami, to czy powinno się je przechowywać w ...
szkot w Nawożenie· Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 2019
Dzień dobry
Niedawno kupiłem do moich low techów i małej rafy bakterie Microbe-Lift Special Blend.
Na opakowaniu napisane jest aby zapobiegawczo stosować co 7 dni.
Zastanawiam się czy to dotyczy rac...
robal_ag w Nawożenie· Odpowiedzi: 6 · Wyświetlenia: 2953
Witam, zna ktos moze wielkosc bakterii nitryfikacyjnych?
Jak do tej pory bylem swiecie przekonany ze bez problemu sa one w stanie wniknac w strukture wegla aktywnego i osiedlic sie tam jak na wspan...
Statystyki
Ten temat przegląda 254 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (52433) było 12 sie 2026
• Liczba postów: 571009
• Liczba wątków: 48808
• Użytkownicy: 36936
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 254 gości
Newsletter
Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji.
Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.
Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości
marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej