pH w świeżo założonym akwarium
Metody nawożenia roślin akwariowych. Analiza parametrów wody i dobór właściwych preparatów.
Witam. Minęło 6 dni od startu akwarium. Mam podłoże aktywne, CO2, 2x sinkor led wrb, akwarium typowo roślinne. Dziś zrobiłam test pH i wyszło że jest 5.5 Czy to za mało? Ryb narazie nie mam i narazie nie planuje, zależy mi na roślinach, czy przez tak niskie pH mogą mi paść roślinki?
-
patrycja zambrzycka
●
- Ranga: Początkujący
Dodaj proszę regulaminowy opis zbiornika, a na pewno łatwiej będzie nam pomóc. Czy masz jakiś wskaźnik poziomu CO2 w akwarium? Może właśnie CO2 za dużo podajesz i stąd ten spadek pH. Może masz podłoże aktywne które obniża pH, są takie podłoża dedykowane dla niektórych krewetek co śmiało właśnie do takich wartości zbijają pH. Niektóre ryby lubią właśnie taką kwaśną wodę, wszystko zależy co chcesz tam trzymać, bo może się okazać, że to wcale nie aż taki duży problem.
-

BATERIA
●
- Ranga: Znający temat
- Miasto: Poznań
Mam podłoże controsoil, CO2 podaje i rano i w nocy, do dzisiaj ilość bąbelków na sekundę była duża, teraz zmniejszyłem do 1 max 2 bąbelków/sek. Światło świece 8h Gh mam 10 Kh 4-5 No i pH 5.5 ( może test jest jakiś lipny - kropelkowy tropica) zamówiłam już nowy Woda ro + mineralizator qualdrop Filtr mam kubełkowy ikola 600max w środku ceramika i gąbki. Nie mam napowietrzania, włączam czasem skimmer, jeśli robi się na tafli olej. Mam same rośliny i korzeń bodajże red moor.
-
patrycja zambrzycka
●
- Ranga: Początkujący
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Skoro miałaś ustawione "dużo" bąbelków na sekundę, to może to jest przyczyną. Choć przy twoim KH to faktycznie sporo by musiało tego gazu lecieć. Najprościej będzie to sprawdzić w ten sposób : pobierz do jakiegoś małego naczynia/szklanki trochę wody z akwarium teraz i zapisz o której godzinie to zrobiłaś. Zbadaj pH tej wody i następnie po ok. 24h zmierz ponownie. Jeśli pH wody urośnie bardzo to znaczy, że to CO2, jak urośnie, ale nie jakoś specjalnie, to moim zdaniem podłoże może zakwaszać wodę. Nie znam tego podłoża którego używasz, nie korzystam u siebie z aktywnych podłoży, więc w tym temacie nie pomogę.
-

BATERIA
●
- Ranga: Znający temat
- Miasto: Poznań
Najprościej sprawdź w jakim zakresie pH mogą rosnąć twoje rośliny
Wysłane z mojego POT-LX1 przy użyciu Tapatalka
-
prot
●
- Ranga: Z dużym doświadczeniem
Powiązane tematy
Hej
Stefan wyjaśnia jak prawidłowo nawozić akwarium roślinne. Film po niemiecku.
Cześć,
Od dłuższego czasu kompletuję sprzęt aby założyć kostkę 29x29x35 29L. Robię to na spokojnie czytając, edukując się aby wszystko było tak jak trzeba. Doszedłem do nawozów i tu zrobiły się dla m...
Witajcie ponownie.
Dziś mija 5 dzień od zalania zbiornika
IMG20251112171151.jpg
I tak, wiem - akwarium uczy cierpliwości. Ale nie wytrzymałem😝, i po niecałym tygodniu od zalania zrobiłem testy wo...
471269531_10161273820782635_3518008945811850222_n.jpg
Nowo założone akwarium to delikatny ekosystem, który dopiero się kształtuje. Choć z zewnątrz wygląda na gotowe - woda jest klarowna, rośliny pos...
Witam wszystkich forumowiczów .
To mój pierwszy post, potrzebuje pomocy w ustaleniu niedoboru/blokady w swoim akwarium.
Najpierw trochę o akwarium:
Akwarium Juwel 180l panorama(92x42x45)
Oświetle...
Witam
Przez kilka dni przeszukiwałem różne fora i nie znalazłem nigdzie informacji na temat jakie parametry powinny przyjmować poszczególne związki odżywcze w wodzie tak aby były one najlepsze dla ro...
Witam.
Po restarcie zbiornika jakieś 3mc temu wreszcie się ustabilizował na tyle że nie ma glona a rośliny rosną zdrowe .
Co nie co o moim zbiorniku .
74L opti
Co2 z butli
Lampa Skylight hyperbar 60...
Witam, to mój pierwszy post na forum, proszę wybaczyć jakieś wpadki z mojej strony.
Mam zbiornik 288l (120x40x60), zbiornik zalany 21marca, bakterie na start Stability Seachem, podłoże żwir 2cm+4cm J...
Dzień dobry,
Zakupiłem filtr RO i przedemną pierwsze podmianki akwarium wodą RO. Akwarium działające z rybami. Jak podmieniać wodę na początku? Martwię się o zawartość dwutlenku węgla w akwarium. Aktu...
Cześć . Odkąd przesiadłem się z 60 do 190 L ciągle borykam się z problemami . Generalnie kupiłem trochę testów i wiem , że mam poważne braki mikro . Wrzucam dane akwarium z innego postu z update .Ze w...
|
|