Świetnie Prot że zwróciłeś uwagę na zawartość składników w wodzie którą wlewamy do aqua.
W Polsce woda raczej jest twarda, a roślinki w większości lubią właśnie taką. Z ok 300 roślin uprawianych w akwariach, tylko kilka lubi wodę miękką.
Kumpel z Kanady np wogole nie dodaje azotu do nawozu, bo w kranie ma wystarczająca jego ilość. Mój Dostawca wody, podaje do publicznej wiadomości coroczny test.
Niestety mam miękką wodę w kranie i muszę ją trochę utwardzić. Dlatego podczas podmiany wody ( raz w tygodniu) dodaję że 2 łyżeczki gh boost ( Prawe pudełko).
A te dwie fajne butelki, to pozostałość po ekskluzywnych nawozach od ADA. Świetna jakość wykonania, bardzo trwałe i jedno psiuknięcie to 1ml.
W lewej jest Makro:
66g KNO3 i 14.4g KH2PO4 rozpiszczone w 500ml wody
Środkowa to gotowe mikroelementy:
10g rozpuszczone w 250ml
W moim 120l zbiorniku tygodniowe dawkowanie to
3x 12ml makro
2x 6ml mikro
I to wszystko bez testowania wody ( wydałem kilka ładnych setek, a raczej tysięcy na testy).
Z przyjemnością wylądowały w koszu, a z wściekłością, bo straciłem kupę czasu, a nie wniosły kompletnie nic pozytywnego do akwarium.
Dopiero zrozumienie EI,pozwoliło mi cieszyć się tym pięknym hobby którym zajmuję się już prawie pół wieku.
Trafiłem na świetny wywiad Maćka z samym Tom Barr, z przyjemnością przypomniałem go sobie po kilku latach.
https://www.roslinyakwariowe.pl/artykul ... zenie.html