Wybór modelu lampy i konfiguracja ustawień. Pomysły na rozbudowę fabrycznych pokryw.
Akwarium 54l Óswietlenie: 1x Aquael leddy d&n 7W oraz 1x Aquael leðdy d&n 10W w sumie 31 lumenów/l Podłoże: darksoil oraz co² Rośliny: tylko monte carlo (iwagumi) Pytanie brzmi czy te świetlówki jakoś nie zaszkodzą z tego względu że mają dużo widma niebieskiego i mało czerwonego Na dole przesyłam wykres, z góry dziękuję za pomoc.
-
DmRO
●
- Ranga: Poznaje temat
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
DmRO napisał(a):Pytanie brzmi czy te świetlówki jakoś nie zaszkodzą z tego względu że mają dużo widma niebieskiego i mało czerwonego
Nie zaszkodzą czemu? Roślinom?
-
FoCuS_PL
●
- Ranga: Z dużym doświadczeniem
Znaczy może nie rośliną ale akwarium, podobno przez takie światło może być plaga glonów
-
DmRO
●
Nie wszystko w ocenie jest czarno- białe Niebieskie światło jest bardzo ważne a może najważniejsze
Wysłane z mojego POT-LX1 przy użyciu Tapatalka
-
prot
●
DmRO napisał(a):Znaczy może nie rośliną ale akwarium, podobno przez takie światło może być plaga glonów
Rośli NOM z pewnością nie zaszkodzi, a to czy będziesz miał glony, czy nie, zależy od sposobu prowadzenia zbiornika. Od światła, nawożenia, CO2, ogólnej higieny akwarium.
-
FoCuS_PL
●
FoCuS_PL napisał(a):DmRO napisał(a):Znaczy może nie rośliną ale akwarium, podobno przez takie światło może być plaga glonów
Rośli NOM z pewnością nie zaszkodzi, a to czy będziesz miał glony, czy nie, zależy od sposobu prowadzenia zbiornika. Od światła, nawożenia, CO2, ogólnej higieny akwarium.
A więc chcę kontynuować ten temat, chodzi mi najbardziej o wykres. Glony podobo lubią światło zimne o przewadze fal niebieskich bez uzupełnienia widma czerwonego
-
DmRO
●
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
prot napisał(a):Nie wszystko w ocenie jest czarno- białe Niebieskie światło jest bardzo ważne a może najważniejsze
Wysłane z mojego POT-LX1 przy użyciu Tapatalka
Nie chodzi mi o to czy jest czarno białe czy nie. Chodzi mi o niebieskie widmo które w dużej ilości bez upełniania czerwonego lubią glony, i pytanie czy to bardzo nie rozkręci mi glonów
-
DmRO
●
to tak na szybko w kwestii barwy światła a procesu fotosyntezy " u roślin lądowych w największym stopniu wykorzystywana jest energia światła pochłanianego przez chlorofil (głównie niebieskie, w mniejszym, stopniu fioletowe, czerwone, pomarańczowe i żółte), a w mniejszym przez karotenoidy. U fotoautotrofów wodnych bywa odmiennie. U zielenic jest podobnie jak u roślin lądowych. U sinic najefektywniej wykorzystywane jest światło żółte pochłaniane przez niebieską fikocyjaninę, u wielu krasnorostów – światło żółte i zielone (pochłaniane przez czerwoną fikoerytrynę), okrzemek i brunatnic (glonów z grupy stramenopili) – światło niebieskie i zielone pochłaniane przez karotenoidy[18]. Optymalna barwa światła (długość fali świetlnej) dla organizmów zajmujących różne siedliska wodne związana jest z różnicami w rozpraszaniu poszczególnych długości fal przez wodę. Barwa organizmu fotosyntetyzującego odpowiada pasmu widma, które jest w najmniejszym stopniu pochłaniane przez barwniki fotosyntetyczne."
Tak więc różne grupy glonów i roślin lubią różną barwę światła. Nie można jednoznacznie powiedzieć, że niebieskie światło wywali ci glony. Każde światło w nadmiarze wywali glony, tylko każde inne.
-

BATERIA
●
- Ranga: Znający temat
- Miasto: Poznań
BATERIA napisał(a):to tak na szybko w kwestii barwy światła a procesu fotosyntezy " u roślin lądowych w największym stopniu wykorzystywana jest energia światła pochłanianego przez chlorofil (głównie niebieskie, w mniejszym, stopniu fioletowe, czerwone, pomarańczowe i żółte), a w mniejszym przez karotenoidy. U fotoautotrofów wodnych bywa odmiennie. U zielenic jest podobnie jak u roślin lądowych. U sinic najefektywniej wykorzystywane jest światło żółte pochłaniane przez niebieską fikocyjaninę, u wielu krasnorostów – światło żółte i zielone (pochłaniane przez czerwoną fikoerytrynę), okrzemek i brunatnic (glonów z grupy stramenopili) – światło niebieskie i zielone pochłaniane przez karotenoidy[18]. Optymalna barwa światła (długość fali świetlnej) dla organizmów zajmujących różne siedliska wodne związana jest z różnicami w rozpraszaniu poszczególnych długości fal przez wodę. Barwa organizmu fotosyntetyzującego odpowiada pasmu widma, które jest w najmniejszym stopniu pochłaniane przez barwniki fotosyntetyczne."
Tak więc różne grupy glonów i roślin lubią różną barwę światła. Nie można jednoznacznie powiedzieć, że niebieskie światło wywali ci glony. Każde światło w nadmiarze wywali glony, tylko każde inne.
Uhuhu dziękuję za takie rozpisanie się. Mam tylko nadzieję że taka mała ilość widma czerwonego nie wpłynie mocno na barwę roślin.
-
DmRO
●
Mam jedna taka lampe w swoim i jedna Plant. Samo niebieskie (te nocne) używam 40 minut wieczorem jak syn zasypia zeby patrzył sobie na rybki. Największy problem mam glonem zielonym nitkowatym... Wylaczylem to swiatlo na probe na 1 tydzien i na glona nie zrobilo to wrazenia, rosl rześko jak przedtem wiec wrocilem z tym swiatlem wieczorem. Na glona pomoglo ustabilizowanie fosforu i no3. Rosliny rosna znowu i co tydzien przycinam.
-
aureum
●
- Ranga: Zainteresowany tematem
aureum napisał(a):...Na glona pomoglo ustabilizowanie fosforu i no3...
I o to właśnie chodzi 
-

BATERIA
●
- Ranga: Znający temat
- Miasto: Poznań
Powiązane tematy
https://roslinyakwariowe.pl/images/stories/articles/aquael-leddy-slim-bt-inteligentne-belki-led-z-wrgb-i-uv-a_1_intro.jpg
Nowa generacja kultowych belek Aquaela. Aquael zaprezentował nową linię oświ...
Piotr Baszucki · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 0
https://roslinyakwariowe.pl/images/stories/articles/aquael-selva-mini-terrarium-ze-sterowanym-oswietleniem-wrgb_1_intro.jpg
Polski producent rozszerza ofertę o terrarystykę. Marka Aquael wprowadziła...
129611 Ultra Slim 60_13.jpg
Aquael wypuścił kolejną nowość - lampy Ultra Slim, w załączniku udostępniłem Wam instrukcję i fotki.
Poniżej opis producenta:
UltraSlim
Światło jest niezbędnym czynniki...
Dzień dobry.
Zalałem tydzień temu nowy zbiornik żeby już się kręciło ale muszę zmodyfikować oświetlenie.
Na ten moment mam:
1. Aquael LEDDY TUBE 14W SUNNY DAY&NIGHT 1270lm
2. Diversa LED Expert ...
Cześć
Planuje założyć zbiornik HT, wysokość koło 45cm.
Zastanawiam się nad kilkoma lampami.
Najpierw był spór pomiędzy Aquael Ultra Slim a Chihiros WRGB ultra slim. Wybrałem Chihiros ale potem ...
Tuba Aquael D&N 14W nie zapala białego światła, diody niebieskie świecą się. Kabel zasilający był "luźny", tzn. jak pokręciłem to cały pasek z diodami i scalakami w szkle także się okręc...
Witam wszystkich
Po długiej przerwie postanowiłem reaktywować akwarium roślinne. Na ten cel przeznaczam akwarium, w którym dotąd były puszczaki.
I tu mam zagwozdkę. Bo poprzednim razem jaka miałem ak...
Witam.
Potrzebuje lampy do zbiornika 80/45/50.
Biorę pod uwagę Aquael Ultra Slim 60.
Początkowo rośliny mało,średnio wymagające, w przyszłości może coś trudniejszego. Chciał bym się dowiedzieć czy ta...
Witam mam pytanie do uzytkowników tego konkretnego modelu, czy u was też przy ustawieniu tym maksymalnym sie grzeje ta tuba od strony wychodzacego kabla, u mnie dotykajac dlonia jest dosyc gorąca i to...
Kompletuje akwarium. Sześciokątne akwarium 30l. Czy lampa zawarta w temacie wątku będzie optymalna do roślin średnio wymagających?? Podłoże zakładam aktywne. Filtr to jeneca xp-07 filtr kaskadowy 500l...
|
|