Zmiana z sinkor WRB 25w na chichiros 39w white 6500K - Forum Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Zmiana z sinkor WRB 25w na chichiros 39w white 6500K

Liczba wyświetleń: 3817·Odpowiedzi: 8
Wybór modelu lampy i konfiguracja ustawień. Pomysły na rozbudowę fabrycznych pokryw.
Zaloguj się, aby zmienić widok
Anonim 59529
Witam

Posiadam 112 litrowe roślinne akwarium z prostymi w hodowli roślinami jak m.in. lotosy, cryptokoryny, nurzańce, anubiasy. Sporo ich mam. Doczekałem się tego mając światełko w akwarium Sinkora WRB 25 wat Led belka. Miałem schowany do szafy belke Chichirosa 39 wat 6500 K białe. Niestety nie pamiętam dokładnie jaki symbol oznaczenia ma ta belka. Ale zainstalowałem ją zamiast tego sinkora. Moc tego chichirosa ustaliłem na full. Teraz się tylko zastanawiam czy dobrze zrobiłem??
Podam reszte informacji na temat mojego baniaka:
-filtr Eheim professional 4+ dokładnego oznaczenia nie pamiętam ale 7 stów kosztował
-podłoże aktywne Controsoil, akwarium ma 2,5 miesią od zalania
-co tydzień podaje nawozy w płynie aqua-art classic i K
-brak instalacji co2
-ryby 6 tęczanek neonowych, 5 kirysków, 2 kosiarki
-używam filtra ro i leje do baniaka tylko wode ro co tydzień podmiana 25% ,do wody ro podaje odpowiednią ilość mineralizatora
-Gh 4 ,Kh 0, ph 6,8 - 7 ,No3 no i tu mam problem bo mam 30, Po4 śladowe, Fe śladowe
-glonów właściwie nie mam i niech tak zostanie i tu są moje obawy czy te 39w nie będzie za silne i nie będzie glonów? I czy w ogóle będą mi rośliny rosły. Domyślam się że muszą się przestawić w końcu były dotychczas przyzwyczajone do jednego rodzaju światła a tu będzie inne. Może być dla nich mały szok.
Poradzcie mi, co o tym sądzicie?

Anonim 59529

Ale właściwie o co pytasz?
Czy zamiana lamp była słusznym wyborem, czy ustawienie mocy Chihirosa na 100% było dobrym posunięciem?
Gdyby to był mój baniak, do Sinkora dołożyłbym Chihirosa, jego moc ustawił na 10% i obserwował przez jakieś dwa tygodnie.
Jednocześnie mierzyłbym parametry chemiczne wody, ustalił zapewne większe nawożenie i zwiększył podawanie CO2 (którego chyba nie masz, bo nic o tym w poście nie ma).
Po 2-3 tygodniach zwiększyłbym moc Chihirosa do 20-30% i dalej obserwował, mierzył parametry, etc.
Każda zmiana jednego z trzech parametrów: światło, nawożenie, CO2 pociąga za sobą konieczność dostosowania dwóch pozostałych.
W przeciwnym wypadku może być różnie...

FoCuS_PL
Ranga: Z dużym doświadczeniem

Anonim 59529
Bardziej chciałem się dowiedzieć czy w ogóle rośliny będą rosły na 39 watach 6500K czyli daylight? Bo nie mam Co2, pisałem o tym.

Anonim 59529

Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Anonim 59529
Powiem tak, za bardzo rozpędziłem się w te waty a ten sinkor wcale nie jest złą belką led. Wróciłem po jednym dniu i ponownie zainstalowałem sinkora 25 wat. Także sory.

Anonim 59529

Anonim 59529
Także jeszcze raz podkreśle to że zapędziłem i zachwyciłem się watami bo w końcu chichiros ma prawie ich dwa razy więcej ale skoro rośliny na sinkorze rosły dobrze to nie będe nic ruszał.

Anonim 59529

szopcio2008 Biłgoraj
39W chichirios to potężne światło, i nie jeden przez to nabawiał problemów w akwarium ja na 112l z co chichiriosem 50w uzywam na 60%

szopcio2008
Ranga: Aktywny użytkownik

Miasto: Biłgoraj

Anonim 59529
:) Nie wiem czy dobrze zrobiłem ale kupiłem sobie belke led Sinkora 75w Maister ,no i też ustawiłem na 60%. Miałem kiedyś chichirosa 50 wat WRGB II slim która świetnie paliła światełko ale niestety apka do smartfona do obsługi tego chichirosa to czyste dziadostwo. Koszmar. W ogóle nie zapamiętywał ustawień i co 3 dni trzeba było robić reinstalacje apki w smartfonie aby łaskawie zaczęło to działać. Nie wiem czy jest tak nadal bo sprzedałem tą belke bo już miałem jej dość. Teraz mam tego sinkora 75w Maister ale powiem jedno obsługa tej belki przez smartfona to po prostu bajka, sama przyjemność.
Gdyby ten chichiros 50w WRGB II slim miał tak dopracowaną apke jak sinkor to został bym przy chichirosie.

Anonim 59529

Przecież ustawienia nie są zapamiętywane w aplikacji tylko w sterowniku tym na kablu od lampy więc argument, że aplikacja jest dziadoska nie ma uzasadnienia żadnego.

TenOdTego
Ranga: Aktywny użytkownik

Anonim 59529
No ok może i w sterowniku ale fakt jest taki że nie chciało zapamiętać wszystko jedno czy w smartfonie czy w sterowniku. Były też problemy z wykryciem tego "sterownika" przez bluetooth tzn. wykrywał raz a po 3 może 4 dniach już apka w smartfonie nie chciała się sparować z tym całym sterownikiem. Cyrk cały był. Ale tak jak napisałem może to poprawili ja w każdym razie tej belki już nie mam.

Anonim 59529

Powrót do Oświetlenie

Powiązane tematy

20211130_160653.jpg

Sinkor wrgb maister wifi 120

waldimaszewski w Oświetlenie · Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 4723
Witam, posiadam w swoim akwarium 160x60x60 lampe ATI w ktorej swieca T5 4x54W 2x aquastar i 2x grolux bylo to wystarczajace swiatło dla dyskow i roslin ktore posiadam, jako ze przyszedł czas wymiany s...
IMG_7533.jpeg

Lampa sinkor led II i zasilacz

Mateo525 w Oświetlenie · Odpowiedzi: 7 · Wyświetlenia: 5147
Cześć, parę dni temu założyłem akwarium nowe 50x30x30. Lampę kupiłem jak w tytule sinkor led II 45cm i nie jest ona górnolotna ale już jest i mam mały problem ponieważ zasilacz piszczy delikatnie jak ...

Chichiros Wrgb II pro

coolfon1988 w Oświetlenie · Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 4392
Dzień dobry, Chciałbym podwiesić swoją lampę i oświetla zbiornik pełną mocą tak żeby wystarczająca ilość światła dochodziła do dna. Akwarium wysokie na 50cm i ja pewno chciałbym jakiś trawnik. Na jaki...

Sinkor maister opinie

ravenice8888 w Oświetlenie · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 4562
Witam. Ktoś może posiada i się wypowie na temat Sinkor Maister.

Akwarium 75x35x40 - Sinkor LED II 75 cm - czy wystarczy?

bpjl w Oświetlenie · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 1831
Cześć. Nadszedł czas restartu mojego zbiornika. Właściwie to można powiedzieć, że zaczynam od początku, ponieważ akwarium stoi puste od blisko roku. W związku z tym, tym razem, postanowiłem rozpocząć...

Sinkor LED II 10W do kostki 30x30

Janus81 w Oświetlenie · Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 2886
Cześć, Po długiej walce z glonami, brakiem wzrostu roślin, gnijącymi liścmi przygotowuję się do restartu zbiornika (kostka 30x30x35). Chcę tym razem podejść metodycznie i upewnić się, że podstawy są ...

Akwarium 112 litrowe, belka Sinkor Maister 75 wat i co2

Anonim 59529 w Oświetlenie · Odpowiedzi: 7 · Wyświetlenia: 4602
Witam Posiadam 112 litrowe akwarium, stabilne, zalane w grudniu zeszłego roku. Jakiś czas temu kupiłem sobie belke Sinkor Maister 75 wat LED, ale nie miałem jeszcze instalacji co2. No i gigantycznie ...

Sinkor LED II 30 cm biały 10W

BATERIA w Oświetlenie · Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 2909
Cześć, jak w temacie. Chciałem zapytać czy ktoś używał może tego oświetlenia. Obecnie w kostce 35x35x40 mam dedykowaną z zestawu aquaela lampke 10W i zamierzam ją zmienić na coś mocniejszego, ale w ro...

Zmiana oświetlenia 240L

Marnypopis w Oświetlenie · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 1659
Przymierzam się do zmiany oświetlenia. W moim odczuciu, to co posiadam jest "takie sobie". Generalnie mimo teoretycznie wystarczającej mocy/lumenów do litrażu - 54 lm/l. Wzrost roślin, jest ...

Chichiros LED WRGB II 60 Ustawienia

urszula_lukawska w Oświetlenie · Odpowiedzi: 6 · Wyświetlenia: 2936
Witam szanowne grono ekspertów, pomóżcie proszę w ustawieniu lampy Chichiros LED WRGB II 60 (4500lm). Zbiornik 60/35/35cm. CO2 z butli 60 bąbelków/minutę. Parametry wody kontrolowane co tydzień GH 7, ...

Statystyki

Ten temat przegląda 797 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (52433) było 12 sie 2026
 •  Liczba postów: 570993
 •  Liczba wątków: 48803
 •  Użytkownicy: 36934

•  Najnowszy użytkownik: Laura

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 797 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.