Dyskusje nie pasujące do innych działów. Aktualności i ciekawostki akwarystyczne.
Witam, zacząłem przygodę z wodą ro używając mineralizatora Qualdrop . Problem pojawił się ze złym stosunkiem ca mg a mianowicie wapnia 30 a magnezu 21 w zbiorniku Zbadałem wodę ro bez mineralizatora i wyszedł ładny stosunek 4:1 czyli 36 wapnia a 9 magnezu . Jak to jest możliwe , że woda ro ma wapń w sobie i magnez skoro powinno być wszystko na 0  ??????? Filtra używam od miesiąca. 
-
mikolaj___21
●
- Ranga: Początkujący
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Cuda  Oznacza to, że Twoja woda RO, to nie woda RO. Może kupiłeś filtr RO z wkładem mineralizującym. Wrzuć fotę tego filtra. W akwarium pewnie zostało jeszcze trochę kranu-dlatego magnez wyższy. Być może także masz tam jakąś skałę, która też swoje oddaje. Wysłane z iPhone za pomocą Akwarium
-

AquaMolitor
●
- Ranga: Znający temat
Coś jest nie tak,albo Ty się pomyliłeś,albo testy coś nie tak.Sprawdź wodę po RO konduktometrem.Powinno być mniej niż 20 mikrosimensów. Również można sprawdzić wodę w akwarium przed podmianką i po. Powinna być różnica w dół. Oczywiście podmianka wodą bez mineralizacji. Coś jest co przeczy ustalonym regułom.
-

piksel123
●
- Ranga: Zainteresowany tematem
Także stosuję ten mineralizator, dziś mierzyłem Ca / Mg !!! 25 / 20 Jutro zmineralizuję czyste RO do 8GH i zmierzę
-
texa
●
Też stosuje ten mineralizator. Gh jest tak jak jest napisane. Ale właśnie mam zmineralizowane na Gh 6 i po takim sygnale sprawdzę czy jest coś z tym magnezem i wapniem Napiszę jak sprawdzę.
-

piksel123
●
Dzisiaj pomierzyłem parametry wody RO, zmineralizowanej do GH 6 -QD. Gh mierzyłem testem Jbl. Wyszło dokładnie 6 stopni.(podwójna ilość wody w próbce i dokładnie 12 kropli odczynnika). Ca i Mg mierzyłem testem Zoolek,innego na razie nie mam. Wynik: Ca 55,Mg 12. Woda RO przed zasoleniem,wyniki: Mg,Ca na 0. Przewodność około 5 microsimensów na cm3. Wygląda to dobrze, patrząc na produkt QD. Test Zooleka też nie jest przesadnie nieadekwatny.bo gwarancja to koniec 2023 r,może zawyża te parametry? Jak to testy.Jak kupię test Jbl,ponownie sprawdzę MG i Ca.
-

piksel123
●
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Także zrobiłem pomiar dodając do 15L Ro 10ML QD Ca - 42 Mg - 19 Czyli QD jest OK. Coś mi zżera Ca i podnosi K ??
-
texa
●
texa napisał(a):Także zrobiłem pomiar dodając do 15L Ro 10ML QD Ca - 42 Mg - 19 Czyli QD jest OK. Coś mi zżera Ca i podnosi K ??
Magnezu dużo ok. połowy, czyżby test na te pierwiastki był kiepski? Skład wychodzi nie taki jak jest napisane w instrukcji. Wapnia ok. Domyślam się,że zastosowałeś na Gh 8.
-

piksel123
●
Filtr jest O.K W zbiorniku jeszcze jest sporo kranu miałem mega twardą wodę i teraz ciężko zejść z tego to raz ,a dwa , że testy zooleka niestety oszukują i pier...e nie mierzę już ca mg!!!  kolejna sprawa ,że testy były otworzone prawie rok temu więc mogło coś się spierd..ć przez ten czas  zrobiłem 50 % podmiany wody qualdrop ustawiłem na 6 wlałem mineralizator i mam wrażenie , że jakby rośliny ożyły zaczęły mocno bąblować czekam na dalsze postępy .
-
mikolaj___21
●
I tak rób. Stosuj zakładaną mineralizację dłuższy czas i obserwój. Inne parametry też pod kontrolą.Będzie dobrze. Cierpliwości.
-

piksel123
●
piksel123 napisał(a):texa napisał(a):Także zrobiłem pomiar dodając do 15L Ro 10ML QD Ca - 42 Mg - 19 Czyli QD jest OK. Coś mi zżera Ca i podnosi K ??
Magnezu dużo ok. połowy, czyżby test na te pierwiastki był kiepski? Skład wychodzi nie taki jak jest napisane w instrukcji. Wapnia ok. Domyślam się,że zastosowałeś na Gh 8.
Faktycznie Mg sporo za wiele??? Przygotowywałem pod 7 Gh Pomiar Exaqua, do tej pory w zbiorniku pokazywał mi Mg-9
-
texa
●
Powiązane tematy
Serwus,
Walczę z zielenicą i gdzie nie zapukam - pojawia się npk w walce z zielenicą. Obecnie dopada chyba wszystko w szkle. Rośliny, maź na szkle. Mam jednak pytanie - jak interpretować w nawożeniu ...
Cześć,
Wątek będzie trochę o glonach, trochę o parametrach i o roślinach, które bardzo chciałabym uratować.
Akwarium zalałam 11 maja, posadziłam wszystko na raz. Czyli dzisiaj mija 2 tygodnie od sta...
Zapraszam do obejrzenia.
Przypominam o możliwości automatycznego tłumaczenia napisów na j.polski.
Witam. Od pół roku stoi akwarium, od 4 miesięcy zamieszkały tam Redki. Woda z kranu przez ok 5 miesięcy, później kupiłem filtr RO i podmieniam na wodę RO. Podłoże to żwirek naturalny. Korzeń brzozy ba...
Witam serdecznie,
Akwarium bardzo amatorskie, założone 22.07.2024.
Zestaw gotowy AQUAEL LEDDY 60XL - 60 x 30 x 40 cm (zmieniony wyłącznie filtr)
Filtracja AQUAEL Turbo Filter 500 filtr wewnętrzny - t...
Hej, piszę tutaj ponieważ nie mogę sobie poradzić z mleczną wodą w moim zbiorniku, powoli tracę cierpliwość już, a więc kilka słów o moim zbiorku.
Gdy wleje Tetra Crystal Water woda klaruję się na 1 d...
Jest zamysł założenia kostki na podłożu aktywnym. Nigdy nie prowadziłem zbiornika na podłożu aktywnym, a wodę ma GH=24. Mogę zejść poprzez dolanie wody RO powiedzmy do GH=18 lecz nie mam ochoty zabawy...
Witam serdecznie. Proszę o pomoc na tym forum po raz pierwszy chociaż czytam i korzystam z porad od kilkunastu lat. Miałem przerwę w akwarystyce ok 10 lat w tym czasie nastąpił postęp i praktycznie uc...
Przygotowując sie do restartu zbiornnika mam niezla rozkminkę :
Jaką wodę (o jakiej twardości ) najlepiej stosować do zalania a potem do podmian?
Z jedej strony zbyt twarda woda szybko wyczerpie własc...
Czy woda może znaleźć się w czaszy (dzwonie?) dyfozora (w sensie dostać się do niej przez spiek ceramiczny), czy takie coś nie powinno się stać?
|
|