Podłoże aktywne, dark start, Parametry - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Podłoże aktywne, dark start, Parametry

Liczba wyświetleń: 3769·Odpowiedzi: 5
Metody nawożenia roślin akwariowych. Analiza parametrów wody i dobór właściwych preparatów.
Zaloguj się, aby zmienić widok
Witam,
Utworzyłem wątek, aby prosić was o pomoc w sprawie mojego akwarium.
Akwarium 120x50x50 ilość wody 220 litrów zalane metodą dark start 17 grudnia w ciągu 4 tygodni 2 podmiany około 50% przy ściąganiu śluzowca z korzeni. Obsadzone roślinnością wczoraj tj. 13 grudnia.
Podłoże: lawa invitalu, DENNERLE Podłoże aktywne pod rośliny Scaper's Soil 4l, ROTALA Maflora Intense 10L i na to 10 L Controsoil.
Filtr: Oase biomaster 850 z 5 kg matrixa, węglem aktywowanym i purigenem.
Testy kropelkowe ZOOLEKA
Zalane wodą RO z dodatkiem mineralizatora Growise tak, żeby KH było na poziomie 4 (TDS pokazywało na niecałe 100)
Niestety GH pokazywało 3, więc dodałem Seachem stability (bo tylko to posiadam w celu zwiększenia jedynie GH, po dolaniu wskazało 5 testem GH, a ze wzoru, który jest przy testach Ca/Mg ZOOLEKA 4,5 i ppm 190)
Odpaliłem CO2 z butli i zapaliłem Chihiros WRGB 2 na 6 godzin na jakieś 60% mocy.
Parametry wody w momencie zalania:
GH - 5
KH - 4
PH - 7.2
TDS - 190
NO - 3 2
PO4 - 0.25 ( Z wody nie podłoża)
K - 0
Fe - 0
Mg - 5
Ca - 20

Micro i żelazo mam z Qualgropa. Zamówiłem sole, żeby robić nawozy NPK, ale nie dojechały. Więc chwilowo wlałem APT 3 w ilości 6,5ml, jak zalecał kalkulator producenta. Co daje dziennie na moje 220L:
2.25ppm K ( tygodniowo 15.72)
1.06ppm NO3 ( tygodniowo 1.06)
0.41ppm PO4 (tygodniowo 2.9)
0.03ppm Fe ( tygodniowo 0.21)
0.24ppm Mg ( tygodniowo 1.65)

Dziś rano sprawdziłem Mg i Ca i wyszło mi, że Mg = 3ppm Ca = 5 a GH 1.5. Podejrzewam, że podłoże aktywnie "Zmiękcza mi wodę "
Moje pierwsze pytanie to czy powinienem przejmować się tak niskim GH w stosunku do KH, czy może zaszkodzić roślinom w zbiorniku, nie mam na razie ryb i krewetek?

Czy dolać więcej mineralizatora Growise, czy może Sechama a może jest ok, bo skoro podłoże pobrało, to odda roślinom ustalić na razie stałe dawki i ich się trzymać? Co z TDS skoro już jest 200 to jeszcze wzrośnie a nie chcę robić podmian po 50 %, żeby mieć go na niskim poziomie?

Myślałem, żeby mieć na początku takie parametry wody.
pH 6.2
KH 3-4
GH ok 6
NO3 ok 5ppm Podawać nie więcej niż 0,75 ppm NO3/dziennie
PO4 0.3ppm (nie przekraczając stężenia PO4 w podłożu 0,1-0,2 ppm).
K Stężenie potasu utrzymywać ok. 10 ppm
Fe 0,05 mg w słupie wody
mikroelementy 2ml raz na tydzień.

Byłbym wdzieczny za pomoc dzięki i miłego dnia wszystkim czytającym :)

psujenator
Ranga: Zainteresowany tematem

Akaruz Kraków
1. Co cię skłoniło do takiej mieszanki w podłożach?
2. Nawożenie, w tym zbiorniku jak dla mnie nie ma co nawozić bo on jest goły i wesoły. Podłoża więcej zaczną oddawać niż ta zielenina strawi.
3. TDS w działającym zbiorniku niewiele mówi. Jest dobry przy przygotowaniu wody do podmian - nie trzeba bawić się testami. Choć po czasie i to na oko jesteśmy wstanie ogarnąć.
4. Roślinność jest od 13 grudnia czy raczej stycznia jak wskazuje "wczoraj" :lol:
5. Masz podłoża aktywne więc KH i GH będą spadały. Po jakimś czasie już się unormuje.
6. Parametry jakie ty chcesz a jakie będziesz musiał utrzymywać to dwie różne sprawy. Czasami zbiorniki chcą inaczej żeby ładnie wyglądać.
7. Ja na początek podaję tylko potas, resztę dopiero z czasem. A mam podobne parametry w swoich baniakach, czyli wszystko bliżej 0 w słupie wody.

Akaruz
Ranga: Znający temat

Miasto: Kraków

1. Miałem 4 litry Denerrle a chciałem dać coś żyznego na dolną warstwę wiec dokupiłem 10L ROTALA Maflora Intense 10L a potem coś mniej bogatego i tańszego więc padło na Controsoil.
2. Właśnie myślę jak to zrobić żeby problemów sobie nie narobić znalazłem tego typu dawkowanie na stronie qualdropu przy podłożu master soil.
3. A ok często się słyszę ze w akwarium TDS powinien być 120-160 na początku tygodnia i jak coś zatwardza to żeby zbijać wodą RO :) swojego czasu miałem coś ala vivarium ze ściana mchu i bucek trochę krewetek pływało na dnie i dolewałem co jakiś czas wody z kranu. Kiedyś sprawdzianem TDS bo już na liściach osad biały się robił i był ponad 600 a krewetki się przyzwyczaiły więc coś w tym jest co mówisz.
4. 17 grudnia zalałem i stało zaciemnione z chodzącym filtrem i lanymi bakteriami a 13 stycznia obsadziłem.
Dzięki za opinie :)

psujenator

Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Witam.

Mija 11 dni od posadzenia roślin, pojawiły się pierwsze problemy Staurogyne repens i jedna kępka Micranthemum Monte Carlo obie rośliny z in vitro. Widoczny jest też delikatny glon nitkowy.

Parametry wody przed podmianą

pH 6.6
GH 5
KH 4
NO3 5ppm
PO4 0.5ppm (z podłoża)
K 16
Ca 20
Mg 9

Tydzień temu zauważyłem, że Staurogyne repens jest trochę blady, przy podmianie wody 45L oprócz mineralizatora dodałem 2g K2SO4 (wychodziło 20 ppm w dolewce) i już dodatkowo nie nawoziłem.
Niestety Staurogyne repens wyglada duzo gorzej po tygodniu
Co może być przyczyną?

Wczoraj znowu zrobiłem podmianę 45 L tym razem bez 20 ppm potasu na starcie. Wyjąłem węgiel, który był już 6 tygodni. Z absorbentów w filtrze został tylko Purigen wlałem 50ml Femanga Algen Stopp General oraz wpuściłem 11 otosków i 10 krewetek red cherry. Wczoraj wlałem 10 ml APT 3, żeby podbić wszystkiego po trochu. I dziś. 0,7ml Fe z qualdropu. Planuje dać tez mikro, bo nie wiem, z czego wynika ten stan.

dzień później

psujenator

Nie szukaj przyczyn. Nie dolewaj nic na siłę aby odratować rośliny. Świeży baniak, rośliny z in-vitro. Tak czasami po prostu wychodzi, że niektóre pojedyncze sadzonki nie będą chciały się zaadoptować.

jacekp1

BATERIA Poznań
psujenator napisał(a):Parametry wody przed podmianą

pH 6.6
GH 5
KH 4
NO3 5ppm
PO4 0.5ppm (z podłoża)
K 16
Ca 20
Mg 9

Jak kolega wyżej pisał rośliny in-vitro czasem nie dają rady sie przekształcić, ale jak już się podzieliłeś parametrami. To na start rzuca się w oczy za dużo Magnezu względem Wapnia. Ja bym nie zbijał magnezu, tylko zwiększył Wapń tak do 30. Do tego podbił bym potas do 20ppm i powinno być git.

BATERIA
Ranga: Znający temat

Miasto: Poznań

Powrót do Nawożenie

Powiązane tematy

IMG_20210902_100139.jpg

Jakie parametry wody w akwarium roślinnym?

wiedzmin w Nawożenie · Odpowiedzi: 263 · Wyświetlenia: 247728
Witam Przez kilka dni przeszukiwałem różne fora i nie znalazłem nigdzie informacji na temat jakie parametry powinny przyjmować poszczególne związki odżywcze w wodzie tak aby były one najlepsze dla ro...
IMG_7399.jpeg

Parametry wody z testów a wodociągi

Mateo525 w Nawożenie · Odpowiedzi: 6 · Wyświetlenia: 4574
Cześć wszystkim, Jako że od dłuższego czasu przymierzam się do założenia akwarium, ale do teraz nie było czasu przyszły mi testy wody, i tak kupiłem jbl kropelki i wyszły następująco: Gh 15 Kh 20 Ph 7...
akwa.jpg

Start akwarium a nawożenie

hyniks w Nawożenie · Odpowiedzi: 31 · Wyświetlenia: 17448
Cześć, Podsyłam poniżej garść informacji nowo wystartowanego baniaka z prośbą o pomoc/porady: Zbiornik 100x40x40 Podłoże to AF Natural Substrate ok. 2 cm, przysypany AF Lava Soil. Do tego trochę piask...
20230407_190937.jpg

Start 112L na contr soil.

LukasTroch w Nawożenie · Odpowiedzi: 19 · Wyświetlenia: 7369
Witam. Wystartowałem wczoraj akwarium 112L na podłożu aktywnym contrsoil. Jako że to moje pierwsze akwarium na podłożu aktywnym to potrzebuje pomocy w starcie i w rozpoczęciu nawożenia... Światło mam ...
E8374B1D-3948-4D1A-9BE0-CFB591A27D5A.jpeg

Start zbiornika 112 l

djluki w Nawożenie · Odpowiedzi: 39 · Wyświetlenia: 17930
Witam startuje zbiornik 112 l i mam kilka pytań odnośnie nawożenia. Ale zacznijmy od opisu 112 l na piasku bazaltowym i pod rośliny kulki gt, zalany woda ro zmineralizowana solami Mg-30 Ca-12 Oświe...
20221215_204531.jpg

Start na ro a nawozy

daniel kruk w Nawożenie · Odpowiedzi: 34 · Wyświetlenia: 14844
Witam. Jak zacząć nawozić świeżo zalany zbiornik wodą RO? Ca 31 Mg 8 Gh 6 Kh 3 Co do reszty jak zaleje baniak to zapewne testy na No³,Po⁴, K, Fe wykażą 0. Mam zrobić jak zawsze czyli przeliczyć docelo...

Start nowego akwa + Saechem Stability + Purigen

kinga tajmer w Nawożenie · Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 4995
Hej, cześć i czołem! To mój pierwszy post także witam Was serdecznie :) Na wstępie dodam, że szukałam odpowiedzi na forum ale nie znalazłam. Sprzedający w sklepie stacjonarnym (ponoć z wielkim doświ...

Parametry wody kranowej

Denu w Nawożenie · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 1856
Witam serdecznie, Przygotowuje się do startu akwarium 63L z oświeteniem Aquastel LED Glass Plant - 42,8lm/l, co2, oraz podłożem ichiban dark soil, filtracja ultramax 1000. Czy woda kranowa o tych para...

Nawożenie po restarcie - jałowe podłoże, rośliny niekorzenne

GilGalad w Nawożenie · Odpowiedzi: 10 · Wyświetlenia: 4966
Witam, wiele naczytałem się o rozpoczęciu prowadzenia akwarium po jego restarcie. Zwykle mówi się o częstych podmiankach wody na początku, o podawaniu jedynie potasu, carbo i bakterii przez pierwszy ...

Parametry wody kranowej - ocena

clintoons w Nawożenie · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 1964
prośba o ocenę pod kątem zawartości microelementów, czy czegoś nie jest za dużo itp. Woda I kw. 22.pdf będę wdzięczny za opinie

Statystyki

Ten temat przegląda 303 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (52433) było 12 sie 2026
 •  Liczba postów: 570996
 •  Liczba wątków: 48803
 •  Użytkownicy: 36934

•  Najnowszy użytkownik: Laura

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 303 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.