Witam,
Utworzyłem wątek, aby prosić was o pomoc w sprawie mojego akwarium.
Akwarium 120x50x50 ilość wody 220 litrów zalane metodą dark start 17 grudnia w ciągu 4 tygodni 2 podmiany około 50% przy ściąganiu śluzowca z
korzeni. Obsadzone roślinnością wczoraj tj. 13 grudnia.
Podłoże: lawa invitalu, DENNERLE Podłoże aktywne pod rośliny Scaper's Soil 4l, ROTALA Maflora Intense 10L i na to 10 L Controsoil.
Filtr: Oase biomaster 850 z 5 kg matrixa, węglem aktywowanym i purigenem.
Testy kropelkowe ZOOLEKA
Zalane wodą RO z dodatkiem mineralizatora Growise tak, żeby KH było na poziomie 4 (TDS pokazywało na niecałe 100)
Niestety GH pokazywało 3, więc dodałem Seachem stability (bo tylko to posiadam w celu zwiększenia jedynie GH, po dolaniu wskazało 5 testem GH, a ze wzoru, który jest przy testach Ca/Mg ZOOLEKA 4,5 i ppm 190)
Odpaliłem CO2 z butli i zapaliłem Chihiros WRGB 2 na 6 godzin na jakieś 60% mocy.
Parametry wody w momencie zalania:
GH - 5
KH - 4
PH - 7.2
TDS - 190
NO - 3 2
PO4 - 0.25 ( Z wody nie podłoża)
K - 0
Fe - 0
Mg - 5
Ca - 20
Micro i żelazo mam z Qualgropa. Zamówiłem sole, żeby robić nawozy NPK, ale nie dojechały. Więc chwilowo wlałem APT 3 w ilości 6,5ml, jak zalecał kalkulator producenta. Co daje dziennie na moje 220L:
2.25ppm K ( tygodniowo 15.72)
1.06ppm NO3 ( tygodniowo 1.06)
0.41ppm PO4 (tygodniowo 2.9)
0.03ppm Fe ( tygodniowo 0.21)
0.24ppm Mg ( tygodniowo 1.65)
Dziś rano sprawdziłem Mg i Ca i wyszło mi, że Mg = 3ppm Ca = 5 a GH 1.5. Podejrzewam, że podłoże aktywnie "Zmiękcza mi wodę "
Moje pierwsze pytanie to czy powinienem przejmować się tak niskim GH w stosunku do KH, czy może zaszkodzić roślinom w zbiorniku, nie mam na razie ryb i krewetek?
Czy dolać więcej mineralizatora Growise, czy może Sechama a może jest ok, bo skoro podłoże pobrało, to odda roślinom ustalić na razie stałe dawki i ich się trzymać? Co z TDS skoro już jest 200 to jeszcze wzrośnie a nie chcę robić podmian po 50 %, żeby mieć go na niskim poziomie?
Myślałem, żeby mieć na początku takie parametry wody.
pH 6.2
KH 3-4
GH ok 6
NO3 ok 5ppm Podawać nie więcej niż 0,75 ppm NO3/dziennie
PO4 0.3ppm (nie przekraczając stężenia PO4 w podłożu 0,1-0,2 ppm).
K Stężenie potasu utrzymywać ok. 10 ppm
Fe 0,05 mg w słupie wody
mikroelementy 2ml raz na tydzień.
Byłbym wdzieczny za pomoc dzięki i miłego dnia wszystkim czytającym