|
|
Wlot / wylot - co wybrać?
Dobór filtra do wymiarów akwarium, opinie o sprzęcie i sposoby na wydajne wkłady.
Czołem. Właśnie zamontowałem swój pierwszy w życiu kubełek (Eheim 2213) i muszę powiedzieć, że chociaż cieszę się, że to wszystko działa, to niezbyt przypadły mi do gustu te zielone rurki wlotowe / wylotowe. Może komuś się one podobają - mnie tak średnio, a o gustach się nie dyskutuje  Dlatego zaczynam się rozglądać, czym można by je zastąpić. Szczególnie zależy mi na bezpieczeństwie - żeby nie zsunęły się przypadkowo ze zbiornika. Wpadł mi w oko taki oto sprzęt z ze sklepu RA: https://sklep.roslinyakwariowe.pl/filtracja/akrylowe-rurki/akrylowe-rurki-skimmerem-flow-premium-skimmer-ver2-12/16-zestaw-p-42255.htmlMa ktoś? Używacie? Czy to dobry pomysł? A może jest coś lepszego? W przypadku linkowanego kompletu najbardziej spodobało mi się to zakręcane mocowanie na szybę. Wygląda na dużo pewniejsze niż tradycyjne przyssawki...
-
pk77
●
- Ranga: Zainteresowany tematem
To bardzo dobry pomysł. Mam to w małym akwarium i sprawuje się ok i wygląda ładnie. Mocowanie trzyma dobrze, wlot i wylot utrzymywane są w jednym miejscu i nic się nie rusza. Jedynie polecam zdjąć ten koszyczek z wylotu - ktoś kiedyś stracił rybkę bo mu tam wpadła (chociaż nie wiem jak to zrobiła)
-

Totik
●
- Ranga: Aktywny użytkownik
- Miasto: Kryspinów
A zastanawiałeś się nad stalowymi?
-
FoCuS_PL
●
- Ranga: Z dużym doświadczeniem
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Totik napisał(a):To bardzo dobry pomysł. Mam to w małym akwarium i sprawuje się ok i wygląda ładnie. Mocowanie trzyma dobrze, wlot i wylot utrzymywane są w jednym miejscu i nic się nie rusza. Jedynie polecam zdjąć ten koszyczek z wylotu - ktoś kiedyś stracił rybkę bo mu tam wpadła (chociaż nie wiem jak to zrobiła)
Dzięki za podpowiedź! FoCuS_PL napisał(a):A zastanawiałeś się nad stalowymi?
Tak. Nie ukrywam, że mi się podobają, niemniej jest pewien problem. Zbiornik stoi na nieco większej szafce, blat wystaje o kilka centymetrów. Wydaje mi się, że te akrylowe rurki i tak będę musiał nieco skrócić, żeby węże mogły mieć odpowiedni kąt. Boję się, że te stalowe wloty / wyloty byłyby zbyt sztywne w moim wypadku. Poza tym, z tego co widziałem, to zwykle mają 35 cm wysokości, a to jest dokładnie tyle, ile ma mój zbiornik. Na pewno dobre rozwiązanie, gdy blat ma taki sam wymiar jak dno akwarium - u mnie jest nieco inaczej... Wstawiam zdjęcie, żeby było jasne, jak to wygląda. Akwarium stoi, tam gdzie stoi i raczej tego nie zmienię. Taki "domowy kompromis" 
- Załączniki
-
-
-
pk77
●
- Ranga: Zainteresowany tematem
Jak szybko te przezroczyste rurki zachodza brudem?
-

marikfox
●
- Ranga: Zaawansowany użytkownik
Zachodzą brudem zapewne podobnie jak inne rurki. Niestety z tymi akrylowymi trzeba uważać bo od czyszczenia mogą zmatowieć. U mnie wylot trochę zrobił się matowy, mnie to nie przeszkadza ale trzeba mieć to na uwadze
-

Totik
●
- Ranga: Aktywny użytkownik
- Miasto: Kryspinów
Po około tygodniu są zauważalnie brudne, ale tak akceptowalnie, po dwóch zaczyna przeszkadzać, po trzech są kompletnie brązowe. Ja osobiście mam to w nosie i czyszczę co trzy  Jedno co mi przeszkadza, to zaszły wewnątrz takim zielonym punktowym glonem, którego szczotka nie rusza, i są w ciapki.
-

yetisize
●
- Ranga: Poznaje temat
- Miasto: Brodnica
-
Wysokie szczupłe naczynie i ACE i po problemie z tymi glonami 
-

BATERIA
●
- Ranga: Znający temat
- Miasto: Poznań
Powiązane tematy
Pytanie do tych którzy maja taki wylot. Czy macie jakieś obserwacje, że kielichowy wylot znacznie ograniczył przepływ wody w filtrze? Chodzi mi o litry/h bo że siła strumienia na wylocie jest mniejsza...
Witajcie, jak ustawić wlot i wylot z filtra zewnętrznego? I wtedy jak ustawić też skimmer.
Ostatnio do mojej obsady 5-ciu razbor klinowych dołączyły 4 glonojady i strasznie dużo syfu Mi się gromadzi k...
Witam obecnie w akwarium 72l mam fluvala 207 chciałbym zmienić wlot i wylot i tu nie mogę się zdecydowac czy wybrać Neo flow z Skimmerem czy stalowe bez skimmera dodam jeszcze że będą węże 16/22 czy s...
Pytanie, czy mocne skręcenie filtra, o np. 50% może się negatywnie odbić na żywotności?
Posiadam metalowy wylot, umieszczony na bocznej szybkie. Akwarium długie na 120cm a po drugiej stronie i tak sz...
Witam,
Zakupiłem filtr Aquael Ultramax 2000, niestety na stronie na której czytałem opis był błąd tzn. grubość węża podana jako 16/22mm. Przy zakupie na RA nie popatrzyłem na opis i zakupiłem metalow...
Hej kupiłem dzisiaj szklany wlot i wylot (ten szeroki) 16/22 firmy Aqua Nova i podłączyłem pod Filtr Aquael Ultramax 1500. Z tego co zauważyłem oryginalny zasys posiada masę rowków i jest ogólnie duży...
Zakupiłem do swojej kostki metalowy wlot i wylot Chihiros w wersji s.Na pewniaka też kupiłem akrylowy uchwyt do tych rurek ale z Aquasteel (wychodząc z założenia że rurka to rurka) i tu zgrzyt.Nie mog...
Witam serdecznie. Przymierzam się do zakupu filtra zewnętrznego fluval 207 jednak skutecznie odstraszają mnie opinię na temat filtrów zewnętrznych i powodzi zwłaszcza gdy mieszka się w bloku. Czy wedł...
Cześć zainteresowanym.
Zdecydowałem sie na zakup filtra odwróconej osmozy.
Zbiornik ma pojemność 125 litrów na pusto a woda w kranie woda średnio twarda.
Na co zwrócic przy zakupie filtra i z jaką me...
|
|