Metody nawożenia roślin akwariowych. Analiza parametrów wody i dobór właściwych preparatów.
Jak w temacie czekam na wasze subiektywne opinie czy waszym zdaniem to najlepsza metoda nawozenia ?
-
ziele66
●
- Ranga: Początkujący
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Nie ma czegoś takiego jak najlepsza metoda nawożenia. Jak się źle zabierzesz do roboty, to każda będzie zła. ziele66 napisał(a):Jak w temacie czekam na wasze subiektywne opinie czy waszym zdaniem to najlepsza metoda nawozenia ? Wysłane z iPhone przy użyciu aplikacji mobilnej roslinyakwariowe.pl
-

AquaMolitor
●
- Ranga: Znający temat
Dlatego pytałem o subiektywne opinie;)
-
ziele66
●
Nie ma czegoś takiego jak najlepsza metoda nawożenia Jest za dużo zmiennych
Wysłane z mojego POT-LX1 przy użyciu Tapatalka
-
prot
●
- Ranga: Z dużym doświadczeniem
Zgadzam się dlatego pytam o osobiste opinie i doświadczenia 
-
ziele66
●
Jest wiele metod nawożenia i ta która kończy się sukcesem jest prawidłowa
-
prot
●
Brzmi logicznie. Jaka to metoda w Twoim przypadku ?
-
ziele66
●
Wspólnym mianownikiem każdego ze sposobów jest stabilność . Obojętnie co podajemy występuje efekt motyla i trzeba brać to pod uwagę. Nie mam jakiegoś stałego podejścia . Jak wcześniej napisałem jest tyle zmiennych że do warunków panujących w zbiorniku trzeba dostosować nawożenie
-
prot
●
@prot Czy uważasz że w świetle tego że nie wiemy do końca jakie związki w jakich ilościach mamy w podłożu istnieje jakiś głębszy sens testować parametry wody ?
-
ziele66
●
Jest sens testowac szczegolnie jak sie dzieje cos niedobrego w zbiorniku. Najlepsza metoda nawozenia to obserwowanie zbiornika i reagowanie na niepozadane zmiany podpierajac sie testami lub nie jak ma sie wieksze doswiadczenie.
-

marikfox
●
- Ranga: Zaawansowany użytkownik
Skoro kolega poszukuje swietego grala nawozenia to musze go zmartwic ze nawet jak dzis go znajdzie to jutro moze juz nie dzialac.
-

marikfox
●
Nie szukam świętego grala a raczej opinii co bardziej doświadczonych osób
-
ziele66
●
Tylko, że opinie to właśnie święty graal... Każda z opinii odnosi się tylko i wyłącznie do warunków jakie opiniotwórca posiada w swoim zbiorniku...Jeden trzyma potas nisko inny wysoko, ktoś trzyma się zależności, znów drugi ma je całkowicie rozjechane i cala czwórka może mieć rośliny w idealnej kondycji. Nawożenie to tylko jedna składowa do sukcesu, możesz tutaj dostać same rozbieżne informacje i w dodatku wszystkie mogą być dobre.
Sprawdź czy Twój doradca posiada zbiornik ,który Ci odpowiada...w innym przypadku uważaj na glony...
-
gazownik
●
Stosuję EI od kiedy zrozumiałem jej filozofię. Tom Barr, sprawdził, że nawet system ADA (nie tylko roztwory nawozów w butelce), dostarcza prawie identyczne dawki co EI, (źródło to wywiad i tłumaczenie Macieja Winiarczyka, z dr Tom Barr, dostępny na tym forum) a różnica kosztów kilkudziesięciokrotna. Na zachodzie, w UK, USA od 20 lat praktycznie nie istnieje inna metoda (oczywiście wśród aqua plantatorów). Są warianty, lekkie modyfikacje, ale filozofia szwedzkiego stołu pozostaje bez zmian. W UK i Kanadzie, gdzie miałem przyjemność być w kilku sklepach akwarystycznych, istnieje wiele systemów nawożenia, ale stoją one obok podwodnych glinianych zamków, zatopionych łodzi, kolorowych kamyczków i innych plastikowych ciekawostek, bo to się dobrze sprzedaje. Te systemy oczywiście że działają, stosowałem i tetra, i ADA. Najlepsza jest ADA, bo ma świetne, wręcz nieśmiertelne butelki z dozownikiem (1ml na psiknięcie ;P), z których do dzisiaj korzystam. Oczywiście maksymalnie 1/10 (albo i mniej) półki w sklepie zajmują nawozy, a reszta to testy, antyglony, dodatki uszlachetniające wodę i sam nie bardzo wiem co tam jeszcze jest i do czego toto przydatne. Osobiście kupowałem sole w TNC, aktualne mają tylko roztwory i do HT, i do LT, bo Rząd uznał, że jednak saletra potasowa to składnik pirotechniczny. Z rozmów z wieloma świetnymi plantatorami, to oni praktycznie używają tylko i wyłącznie EI, oczywiście kupują gotowe roztwory, a w znakomitej większości sami rozrabiają sole. Przecież to żadna filozofia. Z dodatków do kranówy, dodaję gh booster przy podmianie, bo wodę mam zbyt miękką. W Polsce z reguły jest twarda woda.....szczęściarze  Bodaj w 2008 r. spider73 starał się pokazać nam na foru RA właśnie tę metodę. Był również zaproszony na wykład, chyba w jakimś ogrodzie botanicznym, gdzie on, jako inżynier budownictwa, prezentował specjalistom od roślinek, dość rewolucyjną wtedy metodę. Tysiące anglosasów i nie tylko, stosując EI (w ogóle nie testując wody, bo niema twkiej potrzeby, oprócz oczywiście co2, ale to logiczne) mają zdrowe baniaczki i radochę. Tego Wam koledzy życzę, radochy i więcej luzu 
Ostatnio edytowano 26 lut 2024, 21:17 przez Anonim 48691, łącznie edytowano 2 razy
-
Anonim 48691
●
@irro1 System dozowania ADA według mojej wiedzy opiera się raczej o lean dosing z zachowaniem żyznego podłoża niż Estimative Index. Twierdzenie, że na zachodzie praktycznie nie istnieje inna metoda, jest w mojej ocenie bujdą na resorach. Niemniej-chętnie zobaczę Twój zbiornik prowadzony tą metodą. Podziel się zdjęciem. Zawsze chętnie zobaczymy manifestację myśli filozoficznej w postaci pięknego zbiornika. Swoją drogą zastanawiam się jak to jest możliwe, że kolega @FoCuS_PL jeszcze nie pojawił się z interwencją-tyle razy padło już „chodowla” Wysłane z iPhone za pomocą Akwarium
-

AquaMolitor
●
Oto jestem wywołany do tablicy  Może Anglosasi mają lepsze wyniki hodując rośliny i to hodując przez CH. Ja mimo wszystko skupię się na uprawie roślin. Co do meritum, każda sroczka swój ogonek chwali. Jedni wolą LEAN w wykonaniu ADA, co słusznie zauważył AquaMolitor, inni nawozy Aqua Rebell, kolejni koncentraty Masterline. Są tacy, którzy chcą testować bez umiaru i dozować proszki z dokładnością do dziesiątego miejsca po przecinku. Wolna wola, mnie proszę w to jednak nie mieszać. A wracając na chwilkę do ortografii i gramatyki... Mamy od niedawna na forum kolegę, który używał "szczykawki", coś tam "zaczoł", o innych kwiatkach nie wspominając. Coraz częściej zastanawiam się, co tacy ludzie robili w szkole podstawowej? Spali? O tempora, o mores!
-
FoCuS_PL
●
Zamiast grać w słownego ping-ponga z kolegą AquaMolitor, to postanowiłem wyedytować mój wpis i podać link do kilku porządnych art., niestety obiektywnych  Kolego AquaMoilitor, jeśli mógłbyś, coś troszkę zmienić w swoim poście to nie czekaj proszę, tematem wątku jest subiektywna ocena EI. Będzie fajniej, milej a i założyciel tego wątku zapewne również się ucieszy. W sobotę posprzątałem i wywaliłem z pół kubła zieleniny, zrobiłem fotkę i jeśli Alzheimer mnie nie dopadnie, to postaram się zrobić również za miesiąc. Sorki Ziele66, porównanie będzie również obiektywne, mam nadzieję, że wybaczysz https://www.roslinyakwariowe.pl/dyskusj ... 89710.html
Ostatnio edytowano 26 lut 2024, 21:48 przez Anonim 48691, łącznie edytowano 1 raz
-
Anonim 48691
●
O! Widzę, że ktoś poczuł urażony. Ciekawe, bo chyba nic godzącego w godność jegomościa nie napisałem. Wyraziłem jedynie opinię na temat „wypowiedzianych” wcześniej „faktów” i jak sądzę była to opinia pozbawiona wycieczek osobistych. Ale takie czasy. Nic nie można ludziom powiedzieć, bo chowają się pomiędzy swoimi „plastikowymi roślinkami”. To, że dzielimy się na forum zdjęciami zbiorników i rozmawiamy o nich, nie jest chyba niczym nadzwyczajnym (przynajmniej dla większości z nas). Tyle pięknych frazesów powiedziałeś na temat prowadzenia zbiornika, że wydaje się naturalnym, iż doskonałym ich uzupełnieniem byłaby fotografia akwarium spinająca je złotą klamrą. Prawdopodobnie jednak nie ma czego tam pokazywać jak sam (niby dowcipnie) zauważyłeś. Zwracając się do Ciebie nie miałem złych intencji, ale aktualnie jest mi niedobrze od tego co napisałeś a mdłością towarzyszy lekkie zażenowanie, więc cofam słowa dotyczące chęci obejrzenia Twojego akwarium. irro1 napisał(a):AquaMolitor napisał(a):@irro1 System dozowania ADA według mojej wiedzy opiera się raczej o lean dosing z zachowaniem żyznego podłoża niż Estimative Index. Twierdzenie, że na zachodzie praktycznie nie istnieje inna metoda, jest w mojej ocenie bujdą na resorach. Niemniej-chętnie zobaczę Twój zbiornik prowadzony tą metodą. Podziel się zdjęciem. Zawsze chętnie zobaczymy manifestację myśli filozoficznej w postaci pięknego zbiornika. Swoją drogą zastanawiam się jak to jest możliwe, że kolega @FoCuS_PL jeszcze nie pojawił się z interwencją-tyle razy padło już „chodowla” Wysłane z iPhone za pomocą Akwarium
Odnośnie systemu ADA to rozwinięcie mojego skrótu myślowego znajdziesz w wersach 44-52 tego art. https://www.roslinyakwariowe.pl/artykul ... zenie.htmlOdnośnie bujdy na resorach, masz rację, moje niedopatrzenie, dziś pojechałem kupić jedzonko mojej złotej rybce do chyba najlepszego sklepu aqua we wsi i znalazłem tam jedną półkę 2 markowych systemów nawożenia, oraz gdzieś na uboczu kilka butelek EI od TNC. Znalazłem tam też sporo glinianych domków, wraków łodzi i pięknych plastikowych roślinek. Odnośnie fotki, to jak dziś rano opowiedziałem swojej złotej rybce o postach na forum, to się dziewczyna obraziła śmiertelnie i za nic nie chciała wypłynąć z glinianego domku. Wiesz, jakie potrafią być kobiety. Poczekaj proszę kilka dni, to może uda mi się ją przekonać i zrobię fotkę swojej szklanej kuli ze złotą rybką. Dziękuję kolego za zwrócenie mi uwagi na używanie właściwych słów, pewnie dopadła mnie pokowidowa mgła mózgowa, już poprawiłem  Do założyciela tego wątku, jeśli chcesz uzyskać rzetelne informacje o EI i nie tracić cennego czasu, a język angielski nie jest przeszkodą, to proponuję UKAPS i Tom Barr Report. Pozdrawiam wszystkich forumowiczów, jednych bardziej, innych nieco mniej  Wysłane z iPhone przy użyciu aplikacji mobilnej roslinyakwariowe.pl
-

AquaMolitor
●
Irro1. Wrzuc prosze ta fotke co zrobiles w Sobote. Wszyscy sa ciekawi jak prowadzisz zbiornik na EI.
-

marikfox
●
Cóż-nie napisałem niczego, czego mógłbym się wstydzić, więc nie widzę powodu, żeby edytować moje posty, ale dziękuję, że po sobie posprzątałeś. W kwestii tytułowego pytania zadanego przez autora wątku także się wypowiedziałem. irro1 napisał(a):Zamiast grać w słownego ping-ponga z kolegą AquaMolitor, to postanowiłem wyedytować mój wpis i podać link do kilku porządnych art., niestety obiektywnych  Kolego AquaMoilitor, jeśli mógłbyś, coś troszkę zmienić w swoim poście to nie czekaj proszę, tematem wątku jest subiektywna ocena EI. Będzie fajniej, milej a i założyciel tego wątku zapewne również się ucieszy. W sobotę posprzątałem i wywaliłem z pół kubła zieleniny, zrobiłem fotkę i jeśli Alzheimer mnie nie dopadnie, to postaram się zrobić również za miesiąc. Sorki Ziele66, porównanie będzie również obiektywne, mam nadzieję, że wybaczysz https://www.roslinyakwariowe.pl/dyskusj ... 89710.html Wysłane z iPhone przy użyciu aplikacji mobilnej roslinyakwariowe.pl
-

AquaMolitor
●
Powiązane tematy
471269531_10161273820782635_3518008945811850222_n.jpg
Nowo założone akwarium to delikatny ekosystem, który dopiero się kształtuje. Choć z zewnątrz wygląda na gotowe - woda jest klarowna, rośliny pos...
Witam.
Po restarcie zbiornika jakieś 3mc temu wreszcie się ustabilizował na tyle że nie ma glona a rośliny rosną zdrowe .
Co nie co o moim zbiorniku .
74L opti
Co2 z butli
Lampa Skylight hyperbar 60...
Witajcie,
Piszę z nadzieją na uzyskanie pomocy i podpowiedzi.
Opiszę akwarium, parametry a później problem.
Akwarium 220x55x60h zalane lipiec 2024
Filtracja sump ok 120L brutto (gąbki różnej gradac...
Witam.
Jako że zbiornik wystartował ponad miesiąc temu, walka z wysokim NO3 zakończona aktualnie na poziomie 5 chce wystartować z nawożeniem. Żeby zbić parametry do minimalnych robiłem podmiany czyst...
Witam,
Akwarium założone w maju 240l (160-170 netto) na aktywnym substracie.
Ph 6.5 do 6.8
Kh 5
Gh 8
No2 0
Ammoniak 0
P około 0.25ppm test z podloza.
No3 - 3ppm przed podmianą
Wode zamierzam podmien...
Cześć, nawożę od jakiegoś czasu qualdrop BASIC i FORTE Fe. Do wody RO dodaje też mineralizator qualdrop. Teraz mam pytanie czy muszę jeszcze czymś nawozić czy to już wszystko bo zastanawia Mnie czy da...
Czy uważacie, że akwaria typu low tech również wymagają nawożenia? Niektórzy twierdzą, że odchody ryb i gnicie starych liści wystarczająco zasilają zbiornik w mikro i makroelementy. Zatem - nawozić cz...
Dzień dobry,
Zakupiłem filtr RO i przedemną pierwsze podmianki akwarium wodą RO. Akwarium działające z rybami. Jak podmieniać wodę na początku? Martwię się o zawartość dwutlenku węgla w akwarium. Aktu...
Cześć wszystkim,
Prowadząc zbiornik na AS amazonia II (z powersand) oraz 4 podstawowymi nawozami ADA, testy wody (kropelkowe JBL) niepokojąco nie pokazywały żadnych wartości, jeśli chodzi o azot, żel...
Witajcie 😉 Pytanie odnośnie nawozów mikro. Od lat z powodzeniem używam Profito Easy Life. Na akwarium 375 litrów ok. 40 ml/tydzień. Jaką max dawkę stosujecie oraz czy wspomagacie się dodatkowym żelaze...
|
|