Rośliny - jaki producent? - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Rośliny - jaki producent?

Liczba wyświetleń: 2417·Odpowiedzi: 3
Biologia roślin i problemy z konkretnymi gatunkami roślin.
Wygląd listy:
Ciechan Cicehanów

18 gru 2023, 08:37 Rośliny - jaki producent?  (#1)  

Czy podczas kupowania roślin kierujecie się producentem? Jeśli tak to którego wybieracie w pierwszej kolejności i dlaczego? Tropica? Aqua-art? Coś innego?

Wysłane z mojego SM-S918B przy użyciu Tapatalka

Ciechan
Ranga: Stały bywalec

Miasto: Cicehanów

Piotr Baszucki Nowa Ruda

18 gru 2023, 09:25 Re: Rośliny - jaki producent?  (#2)  

Ponieważ z roślinami akwariowymi mam do czynienia od 22 lat na ścieżce hobbystycznej i zawodowej postaram się co nieco podpowiedzieć.

Najlepszy odpowiedź: "to zależy".
Każdy producent ma lepsze i gorsze gatunki, zależy czy w czymś się specjalizuje lub uprawia wystarczająco długo aby osiągnąć najlepszą jakość roślin, ciężko tu generalizować.
Zarówno w przypadku in-vitro jak i koszyków wszystko zależy też od tego w jakich warunkach są przetrzymywane a jeśli w kiepskich to jak długo - to ma faktyczny wpływ na kondycję kupowanych roślin. Im mniejszą specjalizację w roślinach ma sklep, tym większa szansa, że będą "zleżałe" lub przetrzymywane w warunkach "dostosowanych do wysokich cen prądu". Tam gdzie jest większy "przemiał" dostajemy świeży materiał z hodowli.

Poniżej mała ściąga:

Tropica, Dennerle - wysoka jakość in-vitro uprawianych w płynnej pożywce, doskonałej jakości koszyki (większość pozycji), ogromne porcje mchów. Jeśli masz problem z eleocharisami - te z Tropicy przyjmują się najlepiej. Szybki transport z plantacji drogą lotniczą w 24h. Niestety są najdroższe na rynku (coś za coś).

Koszyki XXL - bardzo duże ilości (z holenderskich upraw 3-5 sadzonek z Plantacji koszyki XXL - 15-25 sadzonek). super duże ilości monte-carlo. Warto brac szczególnie łodygowce (rotale itp)

In-vitro Aqua-Art - bardzo dobrej jakości większość puszek in-vitro. Mocno gonią tropicę, fajna konkurencyjna cena.

In-vitro XXL - mega duże ilości w porównaniu do AA i czasem Tropicy, opłaca się szczególnie rośliny trawnikowe do dużych akwariów.

Rataj, Songrow i inne holenderskie plantacje - mała ilość i malutkie sadzonki, długi transport przez granice, rośliny często słabe, przeżywalność 50%, po latach zrezygnowaliśmy z tych dostawców. Plusem jest wyłącznie cena, ale tylko pozornie bo gdy porównany do koszyków XXL to mocno przepłacamy nawet o tym nie wiedząc.
Wyjątkim jest Aquafleur - drogie ale jakość jest też lepsza.

Jest jeszcze jedna rzecz, o której nikt Wam nie powie - często koszyki XXL są przez sprzedawców dzielone i sprzedawane w lekko obniżonej cenie albo w promocji 3+1, z oczywistych względów łatwo domyślić się, że w tym przypadku przepłacamy za nic. Generalnie dzielenie koszyków szczególnie w ostatnich trudnych dla sklepów czasach to powszechny proceder. Np. kupujesz koszyk za 10zł a jest tam trzy razy mniej niż w koszyku za 25zł. Cena czyni cuda.

Podpowiedź:
Gdy wejdziesz do katalogu roślin w sklepie RA to zwracaj uwagę na zieloną ikonkę "Produkt polecany", pozycje które oznaczyliśmy w ten sposób są warte zakupu:
https://sklep.roslinyakwariowe.pl/rosli ... e-c-1.html

to samo dotyczy sprzętu, akcesoriów i innych produktów w sklepie. Dajemy im zielone światło.
Załączniki
polecane.jpg
rosliny.jpeg
mgr biologii - botanik, specjalista z zakresu fizjologii roślin wodnych

Piotr Baszucki
Ranga: roslinyakwariowe.pl

Miasto: Nowa Ruda

Wspieram stronę kontem Premium
Akwaria

18 gru 2023, 13:23 Re: Rośliny - jaki producent?  (#3)  

Ostatnie moje nabytki to dwie odmiany Bucephalandry z Plantacji Roślin Wodnych oraz Anubias nana pinto ze stajni aquaplant.eu, czyli songrow.
Wszystko rośnie bez zarzutu.

FoCuS_PL
Ranga: Z dużym doświadczeniem

Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Totik Kryspinów

18 gru 2023, 14:19 Re: Rośliny - jaki producent?  (#4)  

Ja zazwyczaj kupowałem rośliny in-vitro i byłem zazwyczaj zadowolony z roślinek aqua-art'u - dobra jakość roślin i niska cena, Tropica też bardzo dobra, chociaż droższa.
Co do roślin sprzedawanych w RA pod marką "in-vitro", to mam troszkę mieszane odczucia - fakt że puchy są ogromne, dużo większe od innych i jak ktoś potrzebuje posadzić większy trawnik to jest to najlepsza opcja. Natomiast mam pewne wątpliwości jeśli chodzi o gatunki - czasami kupując jakiś gatunek dostawałem roślinę która nie zupełnie pasowała mi do opisu gatunku i do zdjęć, nie było to powszechne ale czasami tak było, może były to jakieś różne odmiany, a może hodowane inaczej? Nie wiem. Rośliny z Tropiki albo z AA jak się kupuje, to dokładnie wiadomo co jest w środku i za każdym razem jest to samo i zgodnie z opisem na stronie producenta/sklepu.
Zdarzyło mi się też kupić roślinki z firmy Yokuchi i też były spoko. Co ciekawe ich roślinki in-vitro są sprzedawane w podłożu aktywnym a nie w żelu.
Natomiast rośliny "koszyczkowe" warto kupować w sprawdzonym sklepie - można dostać różne ślimaki, glony itp. Warto je poddać kwarantannie.

Totik
Ranga: Aktywny użytkownik

Miasto: Kryspinów

Powrót do Rośliny

Powiązane tematy

YouTube

Jak produkowane są rośliny Tropica

Piotr Baszucki w Rośliny · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 190
Zapraszam do obejrzenia wywiadu z pracownikami firmy Tropica. Dostępne tłumaczenie napisów w języku polskim.
11.JPG

Pomoc w identyfikacji rośliny - wgraj zdjęcie

enigma w Rośliny · Odpowiedzi: 2132 · Wyświetlenia: 744320
Temat dedykowany identyfikacji gatunków roślin wodnych.
1.jpg

Świeży zbiornik - rośliny się rozpuszczają

hyniks w Rośliny · Odpowiedzi: 25 · Wyświetlenia: 25520
Witajcie Przychodzę z prośbą o pomoc bo lekko nie ogarniam zaistniałej sytuacji. Akwarium to 200l 100x40x50 . Na dnie 27l podłoża aktywnego Chihiros aqua soil, do tego aranżacja czyli dragony + korz...
20240220_151635 (1).jpg

rosliny INVITAL

waldimaszewski w Rośliny · Odpowiedzi: 7 · Wyświetlenia: 7058
Takie to oto coś przyszło mi dzisiaj z Invital. Dodam ze jest to Eustralis stellata :roll: Produkt z Aqua-Art ale nie twierdzę że akurat to wina tej firmy tylko sprzedawcy ze takie coś sprzedał....
IMG_20240904_135153.jpg

Padające rośliny

Kazik12 w Rośliny · Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 3749
Witam od dłuższego czasu mam problem z roślinami, a mianowicie zaraz po posadzeniu robią się dziury w liściach , liście stają się przezroczyste, "gniją" łodygi od dołu i odpadają liście . Po...
YouTube

Rośliny z RA

AquaMolitor w Rośliny · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 1834
Droga ekipo RA. Pomyślałem, że zapytam w formie nowego tematu, bo być może ktoś będzie podobnie jak ja zaciekawiony sprawą. Czy roslinyakwariowe.pl mają własną plantację roślin? Może pytanie jest ni...

Niektóre rośliny mi gniją

Łoś w Rośliny · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 1321
Witam Posiadam 300 litrowe akwarium. Jest ono roślinne ale razem z pyszczakami obecnie. Oświetlenie mam 110 wat led. Filtr ultramax 2000 bt. Z dozownika nawoże codziennie aquart macro green 5 ml i aq...

Rośliny poza akwarium

Lejla w Rośliny · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 2654
Czy istnieją jakieś rośliny akwariowe które bez przycinki potrafią wyrosnąć ponad taflę wody?

Pytanie o rośliny invitro (zwartki)

Jacek Pawłowski w Rośliny · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1511
Hej Czy zwartki invitro jak się rozpuszczą to odrastają jak zwartki z koszyczków emersyjnych? Czy jednak nie ma szans na przeżycie rośliny?

Gnijące rosliny

kajnia w Rośliny · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1777
Witam, rośliny które posadziłem w akwarium chyba gniją, woda jest mętna ma taki lekko mleczny kolor pomimo zastosowania purigenu w filtrze. Czy coś może jeszcze je uratować?

Statystyki

Ten temat przegląda 218 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (32974) było 3 sie 2026
 •  Liczba postów: 571618
 •  Liczba wątków: 49483
 •  Użytkownicy: 36918

•  Najnowszy użytkownik: mateusz_

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 218 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.