Dyskusje nie pasujące do innych działów. Aktualności i ciekawostki akwarystyczne.
Witam, 2 miesiące temu założyłem zbiornik juwel rio 180l na ziemi ogrodowej i kulkach gliniano torfowych gh=8 kh=9 2 świetlówki 23W Led świecę 6h a wode podmieniam co tydzień około 20%. Od początku mam problem z glonami na roślinach, osadem na szybach ciężkim do starcia, roślinkom na korzeniach których nie da się usunąć. Dodatkowo mam problem z odchodami ryb. W akwarium jest 2glonojady złote, 6 molinezji, 3 skalary. Co powinienem zrobić? Jak doprowadzić do równowagi w moim akwarium z góry dziękuję.
- Załączniki
-
-
-
Stanislaw123
●
- Ranga: Początkujący
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Wysyłam zdjęcie korzeni
- Załączniki
-
-
-
Stanislaw123
●
Jakieś parametry mierzyłeś nie licząc GH i KH? Na korzeniu wygląda to na śluzowca, jeśli to on to samo z czasem przejdzie. Śluzowiec zazwyczaj pojawia się na korzeniach w świeżych zbiornikach i przechodzi z czasem sam. Jednak po 2 miesiącach to powinien już ustępować. Czy korzeń był bardziej porośnięty, czy dopiero teraz po tym czasie zaczyna się coś na nim pojawiać? Zbadaj NO3 i PO4, bo ten zielonkawy nalot na podłożu wygląda mi na sinicę a nie na glona, choć ciężko mi jednoznacznie to określić po tym zdjęciu. Co do odchodów ryb to odmulanie podłoża obowiązkowo, jak nie masz trawniczka to jest to w miarę prosta sprawa. Jaką wodę lejesz że masz KH wyższe od GH?
-

BATERIA
●
- Ranga: Znający temat
- Miasto: Poznań
Noooo, o ile dobrze widzę to piękne krasnorosty masz na tych korzeniach. Oprócz tego widzę również cyjanobakterie w podłożu. Przyczyn upatrywać można w nawożeniu i wyjątkowo skromnej masie roślinnej. Na początek można zarekomendować większe podmiany wody i wodę utlenioną podawaną strzykawką zarówno na krasnorosty, jak i cyjanobakterie. Żeby powiedzieć coś więcej, musielibyśmy poznać więcej szczegółów dot. parametrów wody i nawożenia. Co do odchodów ryb, kup jakiś odmulacz i czyść podłoże przy każdej podmianie wody. https://sklep.roslinyakwariowe.pl/akces ... ommended=0
-
FoCuS_PL
●
- Ranga: Z dużym doświadczeniem
Bardzo dziękuję za wiele rad jednak problem jest taki że podłoże co tydzień odmulam a problem powraca po 2 dniach.
-
Stanislaw123
●
Jasne podłoże i słaba cyrkulacja / filtracja. Coś musisz poprawić aby zaradzić na problem kup.
-

Akaruz
●
- Miasto: Kraków
Wpuścić krewetki Red Cherry oraz Amano, dodatkowo kilka ślimaków Military Helmet oraz Clinton Corona. Karmić minimalnie co 2-3 dni i zobaczysz jaka będzie różnica po 2 tygodniach. Zanim helmety wyczyszczą korzeń to zrobią z niego jeszcze więcej syfu dookoła ale to już odmulisz spokojnie.
-
TenOdTego
●
- Ranga: Aktywny użytkownik
Ja bym do tego dołożył jakiś kubełek, bo ten wewnętrzny filterek od zestawu to chyba bez ryb by tu się tylko nadawał.
-

BATERIA
●
W tym zbiorniku dominuje cyjano i krasnorost wiec zaproponowana dodatkowa obsada nie usunie problemu. Tutaj trzeba poprawić filtrację i dodać ziela.
-

Akaruz
●
- Miasto: Kraków
Duża podmiana wody żeby pozbyć się nadmiaru organiki z wody(bo to główna przyczyna krasnorostów), do tego dołożył bym jakiś dodatkowy filtr zewnętrzny, żeby problem się nie powtarzał. Poza tym proponuję zrobić podstawowe testy chociaż NO3 i PO4 bo jak cyjano się pojawiają to znak że proporcje NO3 do PO4 są mocno rozjechane. A trzeba pozbyć się przyczyn powstawania glonów a nie tylko skutków. Bo w przeciwnym wypadku nigdy się z nimi nie uporasz.
-

BATERIA
●
Czy tetra ex700 by wystarczył?
-
Stanislaw123
●
Od dołożenia filtra czy czterdziestu, krasnorosty nie znikną. Filtr wystarczy (ten z zestawu). Przynajmniej na tą chwilę.
Przydadzą się za to rośliny.
Wysłane z iPhone za pomocą Akwarium
-

AquaMolitor
●
Stanislaw123 napisał(a):Czy tetra ex700 by wystarczył?
Wystarczy, a na pewno sporo pomoże. Jak masz opcję dołożyć coś to ja bym to zrobił. No i tak jak kolega wyżej wspomina, rośliny. Proponuję Rogatka, łatwa roślina wyciągająca nadmiary związków azotowych z wody. możesz ją śmiało posadzić na trzecim planie w akwarium, lub jeśli ci się nie podoba, to na jakiś czas wrzucić bezpośrednio do toni i będzie sobie pływać po tafli. Rośliny to kluczowa sprawa w walce z glonami, bo są one dla glonów konkurentem pokarmowym.
-

BATERIA
●
Powiązane tematy
Witam
Niedawno zauważyłem w akwarium półcentymetrowe różowe robaki o średnicy około milimetra.Występują one na powierzchni podłoża i roślin trawnikowych. Gdy zostaną porwane przez prąd wody mocno się...
Cześć, szukam informacji na temat oświetlenia roślin nad akwarium (filodendron itp) czy ktoś może się podzielić zdjęciem, nazwa lampy info gdzie mogę coś takiego zakupić? Dziękuję i pozdrawiam serdecz...
Witam szanowne grono tego forum.
Jako że to mój pierwszy post więc się przedstawię.
Jestem Mirosław i mieszkam w Radomiu.
Pierwsze rybki do domu przyniosłem w wieku 13 lat w słoiku po ogórkach kiszon...
Akwarium wymaga jakiś przycinek i poprawek ale powiem szczerze nie przeszkadza mi to
Wodę podmieniam tylko wtedy jak skończą mi się zapasy wody RO na dolewki
CO2 - podaje ale nie mierzę ile tego jest...
Witam, w rogu akwarium zauważyłem dziwne pęknięcie. Nie wiem co to może być i czy to groźne i może nagle skończyć się tym że wszystko wyląduje na podłodze, czy może mi od ma to wpływu na nic... Nie wi...
20260606_164644.jpg Czy ktoś z Szanownych próbował prowadzić akwarium Juwela jako otwarte?
Mam na myśli zdjęcie klapek oraz oryginalnej belki i zamontowanie mocniejszej belki. Np Skylight Entriq.
Czy ...
Witam mam dylemat do akwarium 96l 60x40x40 ktory filtr byście mi doradzili czy kupić aquael ultramax 1500 czy aquael ultramax 1000. Z góry dziękuję za pomoc
Witam ,powoli nadchodzi czas wymiany mojej szafki pod akwarium 270l kiepsko wykonanej i już z trochę zawilgoconym blatem .Wymyśliłem że najlepiej stelaż lub szafka z stelażem i koniecznie nóżki bo pod...
Jak tam wrażenia z przeczytania ebooka „Masz glony w akwarium? To nie jest przypadek” od Pana od Ryb - Podwodne światy Aqua Test? Czy może nikt nie kupił?
|
|