Trudność w ustawieniu stałej ilości podawanego CO2 - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Trudność w ustawieniu stałej ilości podawanego CO2

Liczba wyświetleń: 2141·Odpowiedzi: 3
Zestawy dozujące dwutlenek węgla oraz akcesoria. Metody dyfuzji i pomiar stężenia w wodzie.
Cześć,
od dłuższego czasu walczę z ustawieniem odpowiedniej ilości Co2. Wcześniej wymieniałem już na gwarancji reduktor - okazało się, że uciekał gaz na zegarach i wymienili mi na nowy. Teraz mam wrażenie, że sytuacja się powtarza, reduktor nie trzyma ustawionej wartości bar (prawy zegar).

Reduktor klasyczny z dwoma zegarami, podobny do tego: https://sklep.roslinyakwariowe.pl/techn ... -9835.html

Zacząłem robić mu zdjęcia z tej samej perspektywy, żeby upewnić się jak skaczę ciśnienie w czasie. Ustawiony był na około 5 bar, później wzrósł do 7.5, następnie spadł do 2, a dzisiaj pokazywał około 9 bar. Zauważyłem, że ciśnienie na lewym zegarze spada i prawdopodobnie kończy się gaz w butli.

Czy taka sytuacja jest normalna w momencie gdy kończy się gaz i trzeba być uważnym, żeby nie zagazować ryb, czy jednak raz ustawiony reduktor powinien cały czas trzymać tę samą wartość bar? Wydaje mi się, że rozregulowuje mi to całkowicie ilość podawanego Co2 i od dłuższego czasu zmagam się z nitkami :/

Saymek
Ranga: Poznaje temat

Polecamy zakupy w sklepie forumowym
BATERIA Poznań
Ja zaobserwowałem u siebie niewielkie skoki gdy kończył mi się gaz. Ale skoki były w granicy 2-3, a nie jak u ciebie 6. Jednak proces ten pojawił się dopiero na samym końcu butli i dlatego jak zaobserwuję u siebie jakieś wahania na tym zegarze a wiem że butla śmiga już 4miesiące i czas na napełnienie. To wole jechać napełnić i się nie martwić niż się męczyć. Pewnie na takim stanie butli gdzie ja jadę napełnić pośmigała by i z dwa tygodnie, ale szanujmy się napełnienie raz na 4miesiące kosztuje mnie 18zł, więc trzymanie tego w stanie gdy waha się ciśnienie jest raczej masochizmem niż oszczędnością. Tyle u mnie jakie są przyczyny wahań u ciebie kto wie, może faktycznie znów reduktor, a może za słabo odkręcony główny zawór z butli( wiem że to śmieszne że o tym napisałem, ale często ludzie sobie go przykręcają i potem jak się butla kończy to takie akcje się dzieją).

BATERIA
Ranga: Znający temat

Miasto: Poznań

Saymek napisał(a):Czy taka sytuacja jest normalna w momencie gdy kończy się gaz i trzeba być uważnym, żeby nie zagazować ryb, czy jednak raz ustawiony reduktor powinien cały czas trzymać tę samą wartość bar? Wydaje mi się, że rozregulowuje mi to całkowicie ilość podawanego Co2 i od dłuższego czasu zmagam się z nitkami :/

Tak, taka sytuacja w reduktorze jednokomorowym jest normalna.

FoCuS_PL
Ranga: Z dużym doświadczeniem

Totik Kryspinów
mam bardzo podobny reduktor - też mi kiedyś puszczał gaz pod manometrami - uszczelniłem to taśmą uszczelniającą do hydrauliki.
U mnie trzyma stałe ciśnienie dość dobrze, jedynie jak butla się kończy to zaczyna troszkę mocniej podawać - ale dopiero wtedy gdy na lewym manometrze zaczyna spadać ciśnienie, czyli jakieś 2-3 dni przed końcem butli.
A masz dobrze odkręconą butlę? Jak butla jest za mało odkręcona to też może trochę świrować. Ja mam ustawiony tak, że butla jest rozkręcona prawie na max, lewy manometr pokazuje około 70 bar, a prawy 12 l/min (na prawym nie ma barów) i to mam skręcone zaworkiem. Jak jest gaz w butli to nic nie skacze.
Skok ciśnienia przy końcówce butli spowodował u mnie spadek Ph o 0.1 (akurat wczoraj zmieniałem butle dlatego pamiętam)

Totik
Ranga: Aktywny użytkownik

Miasto: Kryspinów

Powrót do Technika CO2

Powiązane tematy

14_1_3825.jpg

Nowe reduktory CO2 Aqua-Art v2 - jeden lub dwa manometry

Piotr Baszucki w Technika CO2 · Odpowiedzi: 6 · Wyświetlenia: 2597
https://roslinyakwariowe.pl/images/stories/articles/nowe-reduktory-co2-aqua-art-v2-jeden-lub-dwa-manometry_1_intro.jpg Druga generacja reduktorów Aqua-Art. Polska marka Aqua-Art wprowadz...
Glass bent tube set fluid 1080x1080.jpg

Nowe indykatory CO2 Qualdrop - szkło, plastik i płyn

Piotr Baszucki w Technika CO2 · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 980
Glass bent tube set fluid 1080x1080.jpg Qualdrop rozszerza linię akcesoriów CO2. Polska marka Qualdrop wprowadza do oferty serię nowych indykatorów dwutlenku węgla przeznaczonych do akwariów roślinn...
IMG_20260207_134116.jpg

Reaktor CO2 qualdrop

akwaAmator w Technika CO2 · Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 4699
Witam Ktoś używa tego reaktora ? Obejrzałem kilka filmów na YT i wygląda to solidnie i spełnia swoje zadanie ,ale cena zabija . Jednak poszukałem ,poszperałem i zakupiłem na chinskim portalu za po...
Screenshot 2025-11-20 151646.png

Zestaw co2

Lejla w Technika CO2 · Odpowiedzi: 19 · Wyświetlenia: 11352
Chciałam kupić sobie wszytko do zestawu co2 tylko wystąpił problem nie doczytałam i kupiłam reduktor firmy magnum z zaworkiem precyzyjnym i licznik bąbelków i aqua Nova. I czy jeśli odkręciłam tą końc...

Czy mój system co2 jest nieszczelny?

Łoś w Technika CO2 · Odpowiedzi: 6 · Wyświetlenia: 2287
Cześć Od razu pisze aby się nie śmiać. Mam 300 litrowe akwarium i mam dozowanie co2 z sodastream. Jest butla sodastream, reduktor aquaartu, licznik bąbelków aqua artu, elektrozawór też aquaartu. Dzia...

Co2 dawkowanie

andrzejkowac w Technika CO2 · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 2389
Pytanie czy początkujący akwarysta z wodą gh10 kh 5 i dawkowaniem co2 z butli powinien bać się skoków ph przy zamykaniu co2 na noc czy bezpieczniej puszczać mniej stałe. Dziekuje

Czy CO2 może powodować zmętnienie wody?

askpl w Technika CO2 · Odpowiedzi: 9 · Wyświetlenia: 7229
Witam serdecznie, Akwarium wystartowałem 3 tygodnie temu. Podmiankę robię co tydzień 50% kranówka (dodaje Denitrol lub Nitrivec). Po podmiance następnego dnia rano woda prawie kryształ. W ciągu 2 d...

Jaki wężyk i kolanko do co2 z Sodastream??

Łoś w Technika CO2 · Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 2894
Witam Zamierzam kupić sobie cały system co2 z Soda stream. Już pisze dlaczego ten a nie butle wysokociśnieniowa, ponieważ nie miałbym gdzie nabić taką butle a samochodu nie mam aby pojechać gdzieś da...

Coś dla odmiany - CO2 spożywczy, redukcja ciśnienia

Muzzy w Technika CO2 · Odpowiedzi: 9 · Wyświetlenia: 11124
Dzień dobry Drodzy Forumowicze, Trafiłem tu teoretycznie z ogólnie niepowiązanym tematem ale technika podobna. A przeszukując internety zauważyłem na tym forum bardzo duże zagęszczenie wiedzy w temac...

Miejsca, w których można nabić butlę CO2 (cała Polska)

Piotr Baszucki w Technika CO2 · Odpowiedzi: 412 · Wyświetlenia: 393916
Sam stanalem przed decyzja zakupienia butli CO2 (poza wakacjami rzadko bywam w domu a przygotowanie 10l mieszaniny rekacyjnej jak by nie bylo zajmuje troche cennego czasu). Pomyslalem przy okazji o ...

Statystyki

Ten temat przegląda 191 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (32974) było 3 sie 2026
 •  Liczba postów: 571614
 •  Liczba wątków: 49481
 •  Użytkownicy: 36914

•  Najnowszy użytkownik: michal_ramola

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 191 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.