Cześć, po nowym roku będę zmieniał miejsce zamieszkania, i jednocześnie chcę powiększyć swój dorobek akwarystyczny o kolejny zbiornik. Na początku myślałem o zbiorniku 100x40x45 z sumpem, jednak klejenie kolejnego zbiornika z przegrodami i hydraulika trochę kosztuje. A do tego możliwość jakiś przecieków jak i kombinacji z hydrauliką też nie do końca mi się uśmiecha(wiem że dobrze posklejane i wyliczone sumpy sąszczelne i ok, ale jednak w głównej mierze tu chodzi o koszt dodatkowego zbiornika i całej hydrauliki). Dlatego pomyślałem o akwarium 100x50x45 z panelem filtracyjnym z tyłu. Daje to nieporównywalnie większą powierzchnię na media niż w przypadku dwóch kubełków i wydaje się sporo tańsze niż sump czy owe kubły. Nie mam doświadczenia z tego typu akwariami i chciałem zapytać czy Projekt akwarium 100x50x45 z panelem na jego plecach który zajmował by jakieś 15cm jest ok? Widywałem takie akwaria z panelem z boku, ale wolę zabrać sobie głębokość zbiornika niż jego długość. Panel o wymiarach 100x15x45 na tylnej ściance daje 67,5l pojemności brutto, do 225l pojemności brutto całego akwarium, co daje okrągłe 30% powierzchni całości. Chciałem zapytać czy nie jest to trochę przerost formy nad treścią i faktycznie do takiego zbiornika nie wystarczył by mniejszy panel. Jednak lubię nad filtrację, a koszt klejenia z panelem z boku będą podobne więc no. Chciałem też zapytać czy wystarczy podział na 4komory. Pierwsza 20x15 na wlot wody, dwie kolejne 30x15 na ceramikę i ostatnia 20x15 na pompę i grzałkę. Czy może przy wymiarach 30x15x45 lepiej będzie podzielić część na media na trzy komory po 20x15x45? czy to ułatwi przepływ bądź wyeliminuje jakieś martwe strefy czy nie ma się co przejmować i dwie komory 30x15x45 też będą ok?
Zawsze mi zależało na jak największej powierzchni/objętości akwarium . Resztę można ukryć - po co ogladać filtr ? Planowane akwarium nie należy do dużych więc wybór filtrów jest spory nawet stosujac jakieś przewymiarowanie . Jak zaczniesz kombinować z takim panelem to mozliwe że się okaże że wcale to nie jest takie tańsze a funkcjonalność ... nie wiadomo . Obawiam się że najlepsze rozwiązanie to typowe rozwiązanie . Z tym stwierdzeniem o nieporównywqalnie większej objętości mediów też bym nieco był ostrozniejszy
Myślałem nad kubłem jakimś, ale to musiał by być pewnie z hypermax, lub jakieś dwa mniejsze, bo na 200l+ nie chciał bym tylko jednego kubła. Więc to już koszty ok 1500zł. Sump wydaje mi się najlepszą opcją. Ale jak pytałem u szklarza, to taki sump 80x40x40 z czterema przegrodami kosztował by z 400+, no i do tego hydraulika. A takie akwarium z panelem zwyczajowo staje się tańsze, bo wyniesie ok 1000-1300zł. A oczywiście do sumpa czy filtrów muszę dokupić jeszcze szkiełko główne, a w tym przypadku wszystko w jednym. Nie upieram się przy panelu bo serduszkiem jestem za sumpem. Jednak różnica cenowa prawie polowę większa w przypadku sumpa czy dwóch kubełków, względem akwa z panelem. Pytanie dotyczy tego czy taki panel będzie dobrze działa bo jednak widziałem sporo akwariów z panelami. Chyba że większość wypowie się przeciw takiemu rozwiązaniu i pozostanie mi tylko dozbierać pieniędzy, poczekać i pójść w sumpa.
Mi takie rozwiazanie z filtrem w formie panela na tylnej scianie wydaje sie rewelacyjne. Brak filtra pod szafka, brak wezy z grzalkami przeplywowymi, nie trzeba czyscic wezy co jakis czas bo przeplyw spada, brak mozliwosci przeciekow, duza powierzchnia filtracyjna, latwy dostep do mediow. Gdybym ja sie zdecydowal na takie akwarium to nie zabieral bym z istniejacego szkla tylko bym dal zrobic glebsze np 65cm. Widzialem takie akwaria 40-60l i to swietne rozwiazanie jak nie masz gdzie dac filtra kubelkowego.
Generalnie najbardziej rozchodziło mi się o kwestie finansowe, bo jednak rozwiązanie z sumpem wymaga owego sumpa, który jest dodatkowym zbiornikiem ito jeszcze nietypowym. Miejsce w szafce by było, bo szafka będzie na stelażu, więc to nie problem. Jednak spędziłem wczoraj pół nocy na oglądaniu różnych projektów akwarii z panelem filtracyjnym i doszedłem do wniosku, że strasznie słaby jest dostęp do złoża zwłaszcza gdy panel jest typowo na tylnej ściance. Panelu na bocznej bym nie chciał, gdyż akwarium jest widoczne praktycznie z trzech stron. Z racji tego iż lubię mieć dobry dostęp do złoża żeby je regularnie czyścić(choćby pierwsze gąbki), to raczej zdecyduję się na sumpa, do którego jest doskonały dostęp w razie potrzeby wyjęcia choćby całej zawartości, gdzie grzebanie na głębokości 40cm za tylną ścianką akwarium które jeszcze stoi na szafce, to chyba tylko z drabiny. Dlatego pod koniec roku wybiorę się do szklarza z gotowymi projektami. Jednym będzie owe akwarium z panelem, a drugim będzie akwarium z kominem i sump. Jeśli cena zestawu z sumpem nie będzie większa niż 30%-40% od akwa z panelem to chyba wybiorę sumpa. Czasu mam sporo bo przeprowadzkę planuję na koniec lutego, nie mniej jednak wolę mieć już wszystko na spokojnie przemyślane. Dzięki tak dużej ilości czasu zamierzam zgromadzić wszelkie za i przeciw jednego jak i drugiego rozwiązania i podjąć właściwą dla siebie decyzję. Zawsze lepiej wychodziłem na zakładaniu akwarium po wcześniejszym zaplanowaniu tego przedsięwzięcia niż na hura.
Jeżeli masz czas a jednocześnie priorytetem jest kasa to polecam aliexpress . Jak kupowałem tam hydraulikę to wypadało mi od 25-50% kosztów z allegro w zależności od asortymentu . Niezależnie od kasy to fajne akcesoria niedostępne w PL (przynajmniej wtedy jak budowałem swoje akwarium). Nawet gąbki do sumpa wychodziły taniutko
Ostatnio edytowano 23 lis 2023, 21:10 przez Hultaj, łącznie edytowano 1 raz
Miałem kiedyś akwarium z panelem, co prawda było to akwarium morskie a nie słodkowodne, ale mogę się podzielić swoimi przemyśleniami. Obecnie mam coś w rodzaju panelu, ale jest to oddzielny zbiornik za akwarium - można zobaczyć w opisie mojego zbiornika. Panel ma swoje zalety ale ma też wady. Zalety jak już powyżej opisano - prawie nie ma węży ani hydrauliki - prawie, ponieważ zazwyczaj trzeba zrobić jakiś powrót z panelu do akwarium ale jest to bardzo krótki odcinek. Można schować cały sprzęt, jedyne co będzie widoczne w akwarium to wylot z pompy. Wszelkie grzałki, dyfuzory, czujniki itp są schowane w panelu. Ale tylko teoretycznie. Bo niestety patrząc z góry albo z boku będziesz widział wszelkie kabelki, wężyki itp wystające nad krawędzią. Będzie też widać same wkłady filtracyjne - estetycznie słabo. Pewnie można by to jakoś zasłonić, ale nie będzie to takie proste. Dostęp do wkładów też nie będzie wcale taki łatwy, bo trzeba sięgać nad/pod lampą i przez całą szerokość akwarium - no chyba że masz dostęp z boku albo z tyłu. Kolejna wada - koszt - musisz zamawiać na wymiar i musisz mieć dobrego szklarza który zrobi to ładnie, na pewno będzie drożej niż gotowe akwarium renomowanej firmy. Trzeba doliczyć grzebień (nie jest drogi) i pompę powrotną plus jakieś rurki i wylot. Ogólnie wyjdzie taniej niż akwarium plus kubełek, ale trzeba te dodatkowe koszty wziąć pod uwagę. Jest jeszcze jedna wada - wrażliwość na zapchanie wkładów. W odróżnieniu do kubełka, woda w panelu (tak jak w sumpie) przelewa się grawitacyjnie. Wystarczy że się gąbki trochę zapchają i nagle woda przestaje nadążać i pompa łapie powietrze. Dlaczego w sumpach nie ma z tym problemu? Bo zazwyczaj mają większą powierzchnię więc się tak szybko nie zapychają, panel zazwyczaj jest wąski więc taki efekt może wystąpić. Zaletą panelu podobnie jak sumpa jest możliwość wyłapania ikry, narybku albo małych krewetek i odchowanie ich w panelu. Kolejna zaleta panelu - praktycznie brak możliwości wycieku - oczywiście pod warunkiem prawidłowego zaprojektowania, tak aby przy zapchaniu wkładów woda mogła przepłynąć górą.
No właśnie z tego co naoglądałem się filmików z akwariami z panelem, to właśnie odrzuca mnie w tej koncepcji dostęp do złoża. No nic dzięki za wypowiedzi będęmyślał co dalej
Podstawowe pytanie brzmi czy ma być to akwarium roślinne, solniczka czy może jakiś biotop gdzie nie ma roślin w stylu Malawi lub Tanganika, bo od tego zależy na co trzeba przeznaczyć pojemność filtra i jak duża musi ona być.
jest jeszcze jedna wada panelu, o której już ktoś wspomniał wyżej - zabiera miejsce. Rozumiem że w tym przypadku byłoby to albo 100x50x45 + panel 15cm czyli zamiast tego mogłoby być akwarium 100x75x45? Czy te rozmiary 100x50x45 już zawierają panel? Wtedy samo akwarium byłoby 100x35x45 - a to by wyglądało raczej kiepsko. @BATERIA jaka ci wyszła różnica w cenie między akwarium z panelem a akwarium z sumpem? Samo szkło?
Nie byłem się jeszcze rozeznać u szklarza, jak by wychodziło akwa z panelem vs akwa + sump. Jednak w miarę upływu czasu i przeczytanych informacji coraz bardziej odchodzę od myśli panelu i chyba jednak skończy się na sumpie. Właśnie za to lubię posłuchać co mają do powiedzenia inni. Bo zakładając ten temat byłem tak nakręcony na panel, że w zasadzie założyłem go z ciekawości co sądzicie o tym pomyśle, ale z myślą że i tak postawię akwarium z panelem. Jednak jak widać stało się zupełnie inaczej i zniechęciłem się do panelu z paru kwestii, głównie obsługi czyszczenia i ogólnego dostępu do złoża, zwłaszcza że nie jestem specjalnie wysoki więc skakanie po drabinie to była by konieczność. Akwarium ma być w stylu skały trochę trawy i rośliny na trzecim planie, może parę epifitów na skałach. generalnie bardziej w stylu Iwagumi z trawniczkiem ale zaakcentowane gdzieniegdzie jakąś kępką z tyłu. Czyli nie typowy roślinniak, ale będzie CO2 itp. Szafka może być maksymalnie 55cm głębokości więc to 100x50x45 myślałem akwa z panelem. Ale masz rację kiepsko by to wyglądało. Generalnie chyba skończę na akwarium 90x45x45 lub 90x40x40 i do tego sump. Powiedzcie mi czy jak mam stare akwarium 60x30x40 to mogę przerobić je na sumpa, czy lepiej by było kupić coś większego np. 60x40x40 lub 70x40x40. Jak sądzicie?
przy 55cm nie warto myśleć o panelu. Co do wielkości sumpa to musisz sobie wymierzyć i obliczyć, tak żeby sump przyjął ew. spadek wody do sumpa przy braku zasilania. Przerobienie akwarium na sumpa wydaje się dość proste kilka szynek i możesz sam to wkleić. Gorsza sprawa z kominem w akwarium - to już lepiej zlecić szklarzowi.
Ja bym wybrał komin zewnętrzny - pod warunkiem, że bok nie jest widoczny, bo jak akwarium jest widoczne z 3 stron to taki sump z rurkami na wierzchu, może trochę przeszkadzać i będzie psuł wygląd.
BATERIA napisał(a):Akwarium ma być w stylu skały trochę trawy i rośliny na trzecim planie, może parę epifitów na skałach. generalnie bardziej w stylu Iwagumi z trawniczkiem ale zaakcentowane gdzieniegdzie jakąś kępką z tyłu. Czyli nie typowy roślinniak, ale będzie CO2 itp.
Pytanie po co Ci ten sump w takim razie? To nie jest taki litraż, żeby nie dało się znaleźć kubełka. Planujesz tam jakąś wielką, bardzo brudzącą obsadę?
Zwyczajnie przy akwarium 160l+ nie wydaje mi się żeby jeden kubełek się sprawdził, chyba że jakiś hypermax lub inne ustrojstwo kosztujące dobrze ponad 1k PLN Dlatego pomyślałem o sumpie z którym myślę się zmieścić w tym budżecie, ale bardziej też na przyszłość. Generalnie bardziej myślę o przyszłości, bo obecnie kupiłem filtr do akwarium który nie da rady przy większym zbiorniku. Do tego planuję mieć jako obsadę głównie kolor mix gupików(bo bardzo lubię te rybki) a jak wiadomo żyworódki też trochę bardziej brudzą i szybko powiększa się ich liczba. Obecnie co miesiąc muszę oddawać parę sztuk żeby filtr dawał radę. Nie chcę się przejmować takimi rzeczami przy kolejnym zbiorniku. Ponadto jak kiedyś będę chciał postawić zbiornik większy, to mam nadzieję że rozwiązanie z sumpem pozwoli mi uniknąć kolejnych zakupów filtracyjnych, tylko wystarczy zmienić szkiełko do góry. Tak mi się wydaje a czy to słuszne przemyślenia proszę o opinię.
Pomyśl też o kwestiach wilgoci. To często bagatelizowany temat a potem okazuje się iż w zimie przy ogrzewaniu albo w lecie przy upałach jest sauna w pomieszczeniu i nie da się tam wytrzymać.
mgr biologii - botanik, specjalista z zakresu fizjologii roślin wodnych
Myślałem nad przykryciem do sumpa z plexy. A wilgoć jeśli nie będzie przekraczać 60% to gitara, bo mam dużo roślin w domu które tego potrzebują. Generalnie teraz w mieszkaniu specjalnie latem nie suszę prania na zewnątrz, tylko w mieszkaniu żeby podnieść trochę wilgotnośc, tak więc ten fakt nie będzie raczej problemem, nie mniej jednak bardzo dziękuję że o tym wspomniałeś, bo faktycznie nie brałem tego pod uwagę.
Tak, myślałem o pompie, bo w pierwotnym założeniu, czyli w panelu też by musiała być. Może nie aż tak mocna jak w sumpie, ale nadal. Moje dotychczasowe szkiełko kupiłem za bezcen, ale patrząc dzisiaj na ceny nowych awarii, a tym bardziej optiwhite, to się zdziwiłem jak ceny zmieniły się przez parę lat. Porównując koszta akwarium z sumpem do klasycznego kubła. To chyba budżet mnie zmusi do zmniejszenia litrażu i wybrania kubełka. Jednak przy zmianie mieszkania są inne priorytety, a marzenie o sumpie pozostanie spełnić za parę lat.
Mirek81 w Szkło i meble· Odpowiedzi: 37 · Wyświetlenia: 20457
Witam szanowne grono tego forum.
Jako że to mój pierwszy post więc się przedstawię.
Jestem Mirosław i mieszkam w Radomiu.
Pierwsze rybki do domu przyniosłem w wieku 13 lat w słoiku po ogórkach kiszon...
kajnia w Szkło i meble· Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 918
Witam, w rogu akwarium zauważyłem dziwne pęknięcie. Nie wiem co to może być i czy to groźne i może nagle skończyć się tym że wszystko wyląduje na podłodze, czy może mi od ma to wpływu na nic... Nie wi...
Jacek Pawłowski w Szkło i meble· Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 2275
Hej
Dwa filmy, pewnie będą kolejne.
Jak widać na filmach Chihiros ma dużo ciekawych produktów.
Miłego oglądania. &t=?si=ABZ-EW5Yem0dbFB- &t=?si=_sCVoYriRddyU-W7
craze121 w Szkło i meble· Odpowiedzi: 13 · Wyświetlenia: 6091
Witam właśnie jestem w trakcie cięcia prolili pod akwarium 150*60*60
Profile jakie zakupiłem to 40*40 2mm
Całkowita wysokość to 80cm z blatem .
Tak się zastanawiam czy nie popełniłem błędu nie kupując...
Borygoemilka w Szkło i meble· Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 2039
Witam. Akwarium 35 l sześcian aquael przecieka z dołu. Mam zbiornik zapasowy 25l i dosłownie jednodniowe rośliny z in vitro
A) naprawić zbiornik ( choć nie wiem czy się uda) i wrzucić je od razu spowr...
andrzejkowac w Szkło i meble· Odpowiedzi: 6 · Wyświetlenia: 931
Witam ,powoli nadchodzi czas wymiany mojej szafki pod akwarium 270l kiepsko wykonanej i już z trochę zawilgoconym blatem .Wymyśliłem że najlepiej stelaż lub szafka z stelażem i koniecznie nóżki bo pod...
TenOdTego w Szkło i meble· Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 1766
Zostało wstępnie wybrane nowe akwarium - ROTALA SUPER PURE OPTI 90x50x50
Pytanie do doświadczonych osób bo sam nigdy z tym styczności nie miałem - co pod spód? Spawany stelaż stalowy wykończony płytą,...
Bzykachu w Szkło i meble· Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 1707
Witam!
Zakupiłem akwarium profilowane diversa startup60 (z ramką) z szefką diversa comfort (z maskownica) Wymiary szafki i akwarium podawane były takie same po ustawieniu akwarium na szafce okazało s...
lotus w Szkło i meble· Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 1601
Cześć,
Niestety po latach zaczyna mi cieknąć akwarium... i musze wymienić silikon. Akwarium 530 litrów. Jakie marki doradzacie?
1. DenBraven https://www.arsen24.pl/produkt/silikon-montagefix-aq-szkl...
Valeska w Szkło i meble· Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 2593
Hej,
stawiam 2 małe zbiorniki (45 i ~31 litrów) i akurat mam pod ręką 2 maty - 3mm i 7mm. Boję się, że jedna jest za gruba, a druga za cienka, a w necie ciężko coś konkretnego znaleźć - jedni piszą, ż...
Statystyki
Ten temat przegląda 230 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (52433) było 12 sie 2026
• Liczba postów: 571007
• Liczba wątków: 48808
• Użytkownicy: 36935
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 230 gości
Newsletter
Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji.
Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.
Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości
marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej