Żywotność sond/elektrod pH - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Żywotność sond/elektrod pH

Liczba wyświetleń: 1868·Odpowiedzi: 6
Dyskusje nie pasujące do innych działów. Aktualności i ciekawostki akwarystyczne.
Wygląd listy:
BATERIA Poznań

14 lis 2023, 17:02 Żywotność sond/elektrod pH  (#1)  

Cześć, aktualnie używam u siebie kontrolera pH Aqua-Trend pH BOT wraz z ich dedykowaną sondą pH. Wiem że w lepszych sondach można samodzielnie wymienić elektrolit i zaleca się takową wymianę co około 6-9miesięcy, aby urządzenie pokazywało jak najdokładniejsze wyniki. Jednak w przypadku mojej sondy dołączonej do zestawu nie ma takiej możliwości. Dlatego chciałem zapytać czy orientujecie się czy jest to może sonda innego typu, czy zwyczajnie jest zbyt tania na możliwość samodzielnej wymiany elektrolitu i trzeba kupić nową po tych 6-9 miesiącach? Sonda w ostatnim czsie jak by zaczęła się gubić. Dodam że mam ją od Maja, czyli ok 7miesięcy. Zwykle gdy po jakimś tygodniu dwóch zaczynała gorzej reagować to przecierałem ją z osadu czy tam glona i działała dalej idealnie, raz na miesiąc dwa kalibracja i było cacy. A teraz po przetarciu jakoś nie może załapć tak jak miało to miejsce wczesniej(według indykatora jak i testów ph inna sondą, pokazuje o ok 0,15 zaniżony wynik, pokazuje mi pH 6,8 gdy na prawdę mam ok 6,9-7). Zwykle takie przekłamanie występowało na skutek zabrudzenia elektrody przez jakis nalot który wystarczyło przetrzeć i wszystko wracało do normy. Teraz jednak po przetarciu i skalibrowaniu po paru dniach problem wraca. Więc to już chyba czas na nową sondę. Jak to się ma u was? jak często wymieniacie takie sondy i jaką ewentualnie sondę polecacie. Ja z tego co czytałem tu po forum widzę że dużo osób wybiera Hydrometa i nad nim się też zastanawiam, bo w nim można już wymienić elektrolit, a to moim zdaniem jest przyczyną gorszego działania mojej sondy.

BATERIA
Ranga: Znający temat

Miasto: Poznań

Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Piotr Baszucki Nowa Ruda
Zawsze szklane,

Hydromet: https://sklep.roslinyakwariowe.pl/sonda ... 19981.html

Aqutrend ma też syngowaną swoim logo:
https://sklep.roslinyakwariowe.pl/aquat ... 48945.html

w labolatorium używaliśmy głównie hydrometrów i tę mogę śmiało polecić.
Płyn zwykle wymienia się co pół roku.
mgr biologii - botanik, specjalista z zakresu fizjologii roślin wodnych

Piotr Baszucki
Ranga: roslinyakwariowe.pl

Miasto: Nowa Ruda

Wspieram stronę kontem Premium
Akwaria

BATERIA Poznań
rozumiem że ta Aquatrendu też ma możliwość wymiany elektrolitu.

BATERIA

Tanie chińskie wytrzymują kilka lat (moja ma ok 3lat a poprzednia wymieniona została też po mniej więcej takim czasie)
Piszesz że ją przecierasz . No to gratulacje - tym sposobem ją niszczysz . Każda mechaniczna ingerencja skraca jej żywotność. Czyszczenie polega na płukaniu odpowiednimi dla zanieczyszczeń roztworami - bez dotykania

Hultaj
Ranga: Zaawansowany użytkownik

BATERIA Poznań
Hultaj napisał(a):Piszesz że ją przecierasz . No to gratulacje - tym sposobem ją niszczysz . Każda mechaniczna ingerencja skraca jej żywotność. Czyszczenie polega na płukaniu odpowiednimi dla zanieczyszczeń roztworami - bez dotykania

Kurcze, w instrukcji konserwacji nie bylo nic o o tym, że nie wolno przecierać elektrody, robię to co prawda ręcznikiem papierowym, ale zawsze to jakieś działanie mechaniczne. Hultaj czy polecisz zatem jakiś konkretny płyn, lub płyny do różnych zabrudzeń i przedstawisz po krótce procedurę czyszczenia jaką ty wykonujesz. Nie chce kupić nowej sondy za 400zł i ją zniszczyć przez głupotę czy niewiedzę.

Czy mogę wypłukać sondę w ACE, czy to ją wykończy?
I czy sondę czyścimy gdy jest odłączona od kontrolera, czy nie ma to znaczenia?

BATERIA

Ja praktycznie sond nie czyszczę - stosuję sondy za 30-40zł (mam w 2 akwariach) .
W jednym akwqarium sonda mi padła po pół roku a po wymianie działał ... nie pamiętam ale długo .
W tym drugim akwa od 3 lat nie mam problemu - czyszczę i kalibruję jak mam dzień dobroci
Przepłukuje je w strumieniu wody i tyle . Jeżeli masz szklaną to możesz (chyba ) nawet w ACE.
Konstrukcja sondy (jej obudowa jest taka aby nie prowokować do jej przecierania
Odłaczenie sondy od kontrolera jest bezpieczne dla sondy lecz nie zawsze dla kontrolera .
Jak odłączasz to przy WYŁĄCZONYM kontrolerze i chronić środkowy pin przed czymkolwiek . To wejście wzmacniacza o bardzo dużej rezystancji wejściowej i bardzo małym napieciu wysterowaniu więc często wystarczy suchym paluchem dotknąć wejścia i po zabawie .

Hultaj
Ranga: Zaawansowany użytkownik

Polecamy zakupy w sklepie forumowym
BATERIA Poznań
Ok, dzięki za odpowiedź. Czy ktoś z używających szklane sondy orientuje się czy kąpiel w ACE nie zrobi jej krzywdy? Ewentualnie czy ktoś korzysta z dedykowanych specyfików do czyszczenia sond? Proszę podzielcie się doświadczeniami związanymi z konserwacją tego urządzenia. Jak i co jaki czas kalibrujecie swoje sondy. Ja już przypuszczam że mogłem swojej zrobić krzywdę przecierając ją mechanicznie papierem. Uczymy się na cudzych błędach a nie na swoich :) Dlatego proszę o wypowiedź w tym wątku osób które mają z tym do czynienia na co dzień, żeby inni mogli korzystać z tej wiedzy i nie popełniali kosztownych błędów jak ja.

BATERIA

Powrót do Forum ogólne

Powiązane tematy

IMG_20260206_195046726_HDR.jpg

Żywotność belek led

andrzejkowac w Oświetlenie · Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 3578
Szanowni zainteresowały mnie belki led takie na 120cm długości sprzedawane w granicach 500 600zl znanych firm .Chciałbym zapytać posiadaczy jaka jest zywotnosc takich lamp .Przykładowo przy świeceniu ...

Żywotność bakterii - trochę teoretyczne

szkot w Nawożenie · Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 1973
Dzień dobry Niedawno kupiłem do moich low techów i małej rafy bakterie Microbe-Lift Special Blend. Na opakowaniu napisane jest aby zapobiegawczo stosować co 7 dni. Zastanawiam się czy to dotyczy rac...

Żywotność belek diy power led

andrzejkowac w Oświetlenie · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 1696
Witam na forum i w necie jest wszystko odnośnie zrobienia takiej czy innej belki ,brakuje tylko recenzji z ich pracy . Wobec tego chciałem zapytać kolegów posiadających takie belki samoróbki . Jak dł...

Żywotność podłoża

krzysiek_88 w Podłoże · Odpowiedzi: 22 · Wyświetlenia: 3461
Witam ciekaw jestem jaka jest srednia Żywotność podłoży zanim zaczna sie one rospadac?? Z moich doswiadczen AquaSubstrate II rospadl sie po okolo 6 miesiecy , Oliver Knott Nature Soil po 8 miesiacach...

FILTR RO - wymiany, eksploatacja, żywotność

Crom w Filtracja · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 650
posiadam filtr RO - standardowy, tani 3-elementowy zestaw akwarystyczny z allegro (membrana 100gpd, węgiel i prefiltr 5mn). Używam go średnio raz na 7-14 dni uzyskując ok. 30l wody RO. Po 2 latach ...

żywotność T5??

Rav_Lublin w Oświetlenie · Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 1609
jaka jest zywotność swietlowek T5? tzn. liczba godzin po ktorych nalezy je wymieniec, ew. w miesiacach. swiece 10h/dobe

żywotność niezintegrowanych kompaktów PL-L

100>P Piotr Stochmal w Oświetlenie · Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 1249
Witam. po jakim czasie trzeba wymieniać 55W kompakty: http://www.aqva-light.pl/shop.php?UID_p=76e993f8b1d8&UID=223cc4abad19 i czy do tego by działały potrzeba coś wiecej niż tylko statecznik i ...

Statystyki

Ten temat przegląda 520 użytkowników w tym 1 zalogowany
Najwięcej użytkowników online (32974) było 3 sie 2026
 •  Liczba postów: 571616
 •  Liczba wątków: 49482
 •  Użytkownicy: 36916

•  Najnowszy użytkownik: kamil podgorny

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 519 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.