Wylęg artemii - co i jak? - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Wylęg artemii - co i jak?

Liczba wyświetleń: 2302·Odpowiedzi: 3
Ryby w akwarium roślinnym - dobór obsady, metody karmnienia, profilaktyka i leczenie.
Zaloguj się, aby zmienić widok

01 lis 2023, 21:49 Wylęg artemii - co i jak?  (#1)  

Z racji tego, że założyłem akwarium w którym jest trochę więcej ryb, postanowiłem zacząć hodować artemię jako źródło żywego pokarmu.

Do karmienia będzie ok 35 niewielkich ryb typu Neon Inessa, Bystrzyk, razborki, oraz para pielęgniczek Borelli

Co z doświadczenia polecacie do hodowli:
- gotowy zestaw w formie miski zacienionej, z otworem na środku (firma Hobby Artemie)
- gotowy zestaw jbl Artemio Set
- własna konstrukcja oparta na plastikowej butelce po wodzie

Opcja pierwsza jest stosunkowo tania, nie trzeba napowietrzacza, czyli cisza, ale podobno wydajność słaba (a szkoda byłoby marnować jaja artemii). Z plusów - podobno łatwe odławianie wylęgłych larw, bez skorupek.

Opcja druga: najdroższe rozwiązanie, ale zawiera wszystko łącznie z sitkiem, napowietrzaczem itp. Minusem oprócz ceny jest głośność napowietrzacza. A dużym plusem wydajność, duża ilość % wylęgłych larw.

Opcja trzecia również tania, (tylko brzęczyk i wężyk muszę kupić) wydajność pewnie podobnie dobra jak przy opcji 2, ale z minusów wygląd, głośność napowietrzacza, oraz sposób odławiania.

Co byście polecili, co stosujecie?
Czy ten napowietrzacz faktycznie może przeszkadzać (np w sypialni w nocy)?
Jak wyławiacie wylęgłe larwy (bez skorupek)?

marcinox
Ranga: Poznaje temat

01 lis 2023, 22:41 Re: wylęg artemii - co i jak?  (#2)  

Cześć! Co prawda nie wniosę do tematu nic jako hodowca artemii (czyli zero doświadczenia), jednak sam się do tego przymierzam. Na tą chwilę zgromadziłem wiedzę (niekompletną) i szukam miejsca, gdzie mógłbym to czynić bezpiecznie (jak postawię w domu jeszcze bańkę z artemią, mogę zostać zadźgany, bo oprócz akwariów, mój ekwipunek akwarystyczny wypełnia regał od podłogi po sufit a żona nazywa tenże "sklepem").

Z Twoich wątpliwości mogę marginalnie rozjaśnić kwestie następujące:

1) dobrej jakości napowietrzacz nie jest głośny (np. mój Eheim air pump czy Aqualighter aPump). Hałas powoduje samo powietrze wydostające się z kostki/węża i rozbijające taflę wody. W sypialni całkowicie odpada - nawet jeżeli nie wymagasz do snu absolutnej ciszy.

2) Opcja druga jest zdecydowanie najlepsza jeżeli chodzi o zaangażowanie użytkownika- pozwala także odławiać artemię dowolnej gradacji a tym samym wykarmiać zarówno narybek jak i dorosłe sztuki. Jedynym moim zdaniem zbędnym elementem tego setupu jest napowietrzacz JBL, który podobno nie należy do bezgłośnych (dodaj do tego wspomniane efekty akustyczne serwowane przez powietrze...)

3) Nie znam hodowcy korzystającego z JBL :) Wszyscy jadą na butelkach i sprawdzonych pompach, bo efekt ten sam a o gradację sitka możesz zadbać sam. Do tego w kwestii zakupu jaj artemii nie ma żadnego problemu. O solankę także nietrudno i za cenę gotowego zestawu, masz zapas na bardzo długo.

Niemniej - sam chętnie wysłucham doświadczenia forumowiczów.

AquaMolitor
Ranga: Znający temat

02 lis 2023, 13:18 Re: wylęg artemii - co i jak?  (#3)  

Ja swego czasu prowadziłem wylęg artemii w kuwecie. Na środku była przegroda z otworami, żeby jaja nie przedostawały się na drugą połowę. Na jednym z końców świeciła delikatnie dioda LED.

MacGyver
Ranga: Stały bywalec

Polecamy zakupy w sklepie forumowym

02 lis 2023, 20:24 Re: Wylęg artemii - co i jak?  (#4)  

Chyba wybiorę zestaw jbl, ale ten bez napowietrzacza i okrągłego pojemnika. Napowietrzacz byłby Tetra APS 50 - ponoć cichy, do tego dobiorę tylko sitko.
Butelka po wodzie - byłoby taniej, ale wyglądało by to niezbyt estetycznie, żonie raczej by się nie spodobało, a będzie to stało w sypialni, albo w łazience.

marcinox
Ranga: Poznaje temat

Powrót do Zwierzęta

Powiązane tematy

YouTube

Jak karmicie pokarmem mrożonym?

Jacek Pawłowski w Zwierzęta · Odpowiedzi: 11 · Wyświetlenia: 5770
Hej Jak tem pokarm podać ? Jak Wy poddajecie u siebie?
IMG20220615122020.jpg

Pęcherze na glonojadzie - jak mu pomóc co to jest

Marcin cch w Zwierzęta · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 2608
Mój glonojad ma takie pęcherze od niedawna jak mu pomóc IMG20220615122020.jpg Wysłane z CPH2197 przy użyciu aplikacji mobilnej roslinyakwariowe.pl

Aqua Tropical Crusta-Natural Astaxanthin. Jak tym karmić?

Invisible w Zwierzęta · Odpowiedzi: 13 · Wyświetlenia: 8264
Witam, Wczoraj kupiłem w zoologicznym pokarm dla krewetek "Aqua Tropical Crusta-Natural Astaxanthin" Link niezgodny z regulaminem, chcesz zapytać o produkt - zrób zdjęcie i wklej opis Teo...
JPEG_20211125_213341_6133377767485967720.jpg

Pomocy jak inkubować ikrę Ramirezki

Mow_Mi_Richard w Zwierzęta · Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 4206
Dzień dobry niech mi ktoś doradzi co robić z ikrą Ramirezki tak żeby z tej ikry były zdrowe rybki. Przed chwilą zauważyłem że moja samiczka pielęgnicy ramireza(electric blue) złożyła ikrę a samczyk je...
YouTube

Jak założyć krewetkarium - instrukcja dla początkujących

Piotr Baszucki w Zwierzęta · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 3912
Zapraszam do obejrzenia.

Jak często karmicie ryby?

densen w Zwierzęta · Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 4405
Witam Posiadam 300 litrowe akwarium a w nim hoduje głównie pielęgnice zebry. Do tej pory karmiłem je 3 razy dziennie jako że mam ich spore stadko. Ale chyba przejde na 2 razy dziennie karmienia. A ja...

Jak długo żyje krewetka Amano ?

rutko10 w Zwierzęta · Odpowiedzi: 10 · Wyświetlenia: 15248
Jak w temacie. Ostatnio w w okresie 4 tygodni padło mi 10 krewetek Amano, w związku z tym zastanawiam się co mogło być przyczyną. Urzędowały one u mnie w zbiorniku ok. 4-5 lat, "to może już był ich c...

Jak zmodyfikować moją obsadę 180l

Lotos25 w Zwierzęta · Odpowiedzi: 9 · Wyświetlenia: 6058
Witam Od dawna posiadam akwarium. Przewałkowałem różne gatunki ryb od takich które w szklance przeżyją aż po dyskowce. Aktualnie posiadam standardowe akwarium 180l. W akwarium filtr zewnętrzny HW-302....

Jak odrobaczyć główny zbiornik (wiciowce, protosol?)

derag0n w Zwierzęta · Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 4647
Najpierw mi samiczka prętnika zaczęła się chować, siedzi przy dnie, ma trochę przyspieszony oddech i jest lekko wzdęta - w dodatku brak apetytu. Siedzi w ukryciu już któryś dzień. Od dwóch dni dołączy...

Jak zwalczyć ślimaki ?

fisz w Zwierzęta · Odpowiedzi: 44 · Wyświetlenia: 27824
Jak w naturalny sposób zwalczyć ślimaki nie wyciągając ich ręką ani nie kupując specjalnego ślimaka. Czy każdy gatunek bocji żywi się ślimakami ? Szukam takich ryb żebym mógł je połączyć z neonami i k...

Statystyki

Ten temat przegląda 181 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (52433) było 12 sie 2026
 •  Liczba postów: 570966
 •  Liczba wątków: 48800
 •  Użytkownicy: 36927

•  Najnowszy użytkownik: owltheory_highlights

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 181 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.