|
|
Metody nawożenia roślin akwariowych. Analiza parametrów wody i dobór właściwych preparatów.
Cześć, chciałbym się dowiedzieć jakie jest wasze zdanie na ten temat. Producenci Carbo piszą że należy lać to co dziennie nie zależnie od tego czy prowadzi się zbiornik LT bez CO2 jak i HT CO2. Piszą że poprawia kondycje roślin dostarczając im łatwo dostępne związki węgla bla bla bla. Ja przy ostatnim zbiorniku dałem się przekonać w sklepie do zakupu i lania na oślep co dzień zgodnie z zaleceniami producenta. Niby pomoże roślinom i nie szkodzi zwierzętom, a niby przed glonem uchroni. No więc lałem, lałem i lałem. Aż tu nagle atak zielenic jak i zaczęły się pojawiać gdzieniegdzie malutkie krasnorosty. No więc szybkie testy wykazały rozjechanie parametrów które wcześniej trzymałem. Moja reakcja to korekta nawożenia żeby przegonić zielenice, jak i troszkę większa podmiana wody żeby przegonić krasnale. Dodatkowo przez 3-4dni lałem bezpośrednio strzykawką miejscowo na krasnale wyżej wspomniane Carbo. Krasnale zdechły od Carbo. Zielenice ustąpiły w większości, bo parametry wróciły do normy. A jak lałem codzienną pompkę Carbo tak leję. No i teraz sobie zadałem pytanie czy jest sens. Mam CO2 z butli, więc węgla nie powinno brakować roślinom. Niby zapobiegawcze działanie przeciw glonom się nie sprawdziło, bo lejąc co dziennie od pol roku i tak glony wystąpiły. Więc myślę że czas otworzyć oczy i nie wierzyć we wszystko co na etykietach i czas przestać lać to co dzień do akwarium. A jedynie co to zostawię sobie ten specyfik gdyby jeszcze kiedyś pojawiły się krasnale i dopiero wtedy zacząć używać, a po walce znów odstawić. Jak wy macie z tym całym Carbo? Lejecie? czy też może kiedyś laliście, ale po braku zauważalnych zmian przestaliście jak ja. Mi obudzenie się zajęło 6 miesięcy, ale lepiej późno niż wcale. No chyba że jednak to carbo miało jakiś wpływ i jak od dziś odstawiłem to za tydzień będę miał wysyp wszystkich gatunków glonów. Mam jednak nadzieję że tak nie będzie i jadna chemia mniej lana do zbiornika to zawsze na plus. Dajcie znać jak jest u was.
-

BATERIA
●
- Ranga: Znający temat
- Miasto: Poznań
Generalnie aldehyd glutarowy to świetny odkażacz i właśnie do takich celów go stosuję. Nie używam na codzień, bo skutecznie hamuje biologię zbiornika. Bardzo dobry na krasnale, ale nie jako całkowite remedium.
Wysłane z iPhone za pomocą Akwarium
-

AquaMolitor
●
Używam carbo tylko i wyłącznie w przypadku "awarii" i to też raczej wspomagająco, niż jako remedium na wszystkie bolączki.
-
FoCuS_PL
●
- Ranga: Z dużym doświadczeniem
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Dzięki wielkie za odpowiedź, właśnie to chciałem wiedzieć. Czyli pomysł z odstawieniem Carbo wpadł mi do głowy jak najbardziej słusznie. Zostawię sobie buteleczkę, bo na krasnale doraźnie fajnie się u mnie sprawdził. Ale na co dzień odpuszczam lanie tego tematu. Dzięki jeszcze raz za szybką i jasną odpowiedź.
-

BATERIA
●
U mnie, przy długim i regularnym stosowaniu carbo, mech porósł staghornem, a gałęzatka kulista krasnorostami.
Odstawiłem carbo i glony zaczęły ustępować.
Gdzieś kiedyś przeczytałem, że "węgiel w płynie" - aldehyd glutarowy to związek organiczny, a krasnorosty i staghorn lubi DOC.
Druga sprawa carbo niszczy organizmy proste. Gałęzatka to glon, a mchy też go nie lubią, z tego co widzę.
Teraz stosuję carbo tylko miejscowo, na skupiska glonów
-
daniel barycki
●
- Ranga: Początkujący
@Bateria Czy możesz zmierzyć pH tego carbo które podajesz ? Aldehyd glutarowy ma pH grubo poniżej 7. Aktywacja jako środka odkażającego następuje powyżej pH 7 Oznacza to że najsilniej działa w środowisku zasadowym co może być zgubne nie tylko dla biologii w akwarium ale także dla ich mieszkańców . Z drugiej strony działa wtedy najlepiej na glony.
Wysłane z mojego POT-LX1 przy użyciu Tapatalka
-
prot
●
prot napisał(a):Czy możesz zmierzyć pH tego carbo które podajesz ? Aldehyd glutarowy ma pH grubo poniżej 7. Aktywacja jako środka odkażającego następuje powyżej pH 7 Oznacza to że najsilniej działa w środowisku zasadowym co może być zgubne nie tylko dla biologii w akwarium ale także dla ich mieszkańców . Z drugiej strony działa wtedy najlepiej na glony.
A czy mogę wsadzić sondę pH od kontrolera bezpośrednio do tego carbo(nic jej się nie stanie?)? jeśli to bezpieczne to spoko sprawdzę i ci powiem. A u siebie trzymam pH=6,8 i powiadasz że w tym pH carbo jeszcze słabiej działa, czy nie działa wcale? Jak wyżej u mnie jakiś specjalnych efektów nie zauważyłem, ale miejscowo na krasnale działało ekstra
-

BATERIA
●
Co powiecie o Neo Booster Plants ?
Węgiel w płynie organiczny - najlepszy nawóz dla roślin akwariowych. Nie aldehyd czy inne świństwo, które znajdziemy na półkach. Wzbudza fotosyntezę i wzrost roślin tak samo jak CO2 w gazie. Dodawaj regularnie, A Twoje rośliny będą mocne jak nigdy dotąd.
-

Kamil Sobala
●
- Ranga: Stały bywalec
- Miasto: ----------
Ciekawe nie powiem, ale nie słyszałem o tym produkcie. Używasz go może, czy tak zapytałeś?
-

BATERIA
●
BATERIA napisał(a):Ciekawe nie powiem, ale nie słyszałem o tym produkcie. Używasz go może, czy tak zapytałeś?
Używam właśnie, ale niedługo.
-

Kamil Sobala
●
- Ranga: Stały bywalec
- Miasto: ----------
Stosuję Carbo tylko punktowo. Jak aplikowałem regularnie, to nurzańce miały tendencję do rozpuszczania się. Gaz CO2 jest nie do zastąpienia. Wysłane z mojego SM-A405FN przy użyciu Tapatalka
-
raffor
●
- Ranga: Początkujący
Nie stosuje wcale już od dawna ,wyleczyłem się z tego.Nie raz przez swoją nieuwagę ,roztargnienie u biłem biologię lub obsadę w zbiorniku .
Carbo zastąpiłem wodą utlenioną 3-6% dużo bezpieczniejsze a nie wiem czy nie skuteczniejsze niż carbo
-
akwaAmator
●
-
Akwaria
Każdy kto stosuje carbo musi zadać sobie pytanie czy chce podawać nawóz węglowy i ściśle przestrzegać nizszych wartości niż 7 pH czy podaje jako środek który ma niszczyć glony. Musi jednak liczyć z tym że nie tylko rośliny mogą na tym cierpieć ale także nasze rybki . Lepszym wyjściem jest chyba podawanie carbo na zarażone rośliny czy korzenie nad lustrem wody np przy podmianie wody Wysłane z mojego POT-LX1 przy użyciu Tapatalka
-
prot
●
Powiązane tematy
Witam z tej strony Marek z racji tego że jestem świeżakiem chciałem tylko zapytać czy za pomocą indykatora można zmierzyć poziom carbo w akwarium.
Pozdrawiam Marek
Witam wszystkich, chciałbym zapytać ile lać carbo przy paletkach by ich nie wysłać na drugą stronę akwarium 240 l
Czy mega przedawkowanie węgla w płynie mogło rozpuścić dużego Henia , dziecko mi wlało do zbiornika easylife czego, próbowałem ratować przez podmiany wody ale nic z tego nie wyszło.
Roślina wygląda ja...
Witam.
Zastanawia mnie pewna sprawa.
Zbierając informacje o nawożeniu carbo natknąłem się na dwie skrajne porady. Pierwsza mówi, że carbo najlepiej podawać przed zgaszeniem światła, a druga, że po j...
Witam, zakupiłem carbo i potas w płynie i mam pytanie kiedy lepiej nawozić (lać) rano kiedy załączają się lampki czy na noc kiedy oświetlenie nie działa ??
Hej
Ktokolwiek zaobserwował jakim gatunkom roślin "szkodzi" węgiel w płynie ?
Oprócz Nurzańca :lol:
Witam
Światło zaczyna się świecić o godz 14:00 i gaśnie o 22:30.
Mam możliwość lać węgiel:
a) przed wyjściem do pracy o 6:30
b) po powrocie o 15:30
która z tych godzin będzie lepsza ?
Dzięki...
Witam
W moim akwarium pojawił się problem z krasnorostami.
Walka z tymi glonami od tamtej pory jest ciągła. Często odmulam, podmieniam wodę i rozpoczęłam nawożenie węglem. Postanowiłam użyć do tego c...
Hej
Światło w baniaku włącza mi się o 13:00 i wyłącza o 22:00
Carbo w płynie mogę dodawać o godzinie 6:00 lub 15:30
która z tych godzin będzie lepsza?
Dzięki i Pozdrawiam 8)
Witam :)
Ostatnio wyczytałem takie coś na innym forum:
"Chciałbym dowiedzieć się jak to wygląda w praktyce i czy ktoś z naszych forumowiczów stosuje takie nawożenie.
Składnikiem wszystkich carbo...
|
|