Identyfikacja i walka z glonami i sinicami. Skuteczne metody zapobiegania.
Dzień dobry, Potrzebuję pomocy w identyfikacji i ocenie niezidentyfikowanego nalotu moim akwarium. Posiadam zbiornik, kostkę, 30x30x30 z krewetkami, wystartowany 2 msc temu i kilka tygodni temu zaczął pojawiać się czarny nalot na korzeniu. Korzeń (Red Moor Wood) kupiony w sklepie akwarystycznym wymoczony i wyparzony. Czy to coś poważnego czym powinienem się martwić? W akwarium pokawiły się też glony nitkowate, z którymi walczę. Może to jest również powiązane. W załączniku zdjęcia korzenia oraz testów wody, które posiadam (może coś nie tak z wodą). Z góry dziękuję za rady! Pozdrawiam, Janusz
- Załączniki
-
-
- Korzen
-
-
- Test_wody_1
-
-
- Test_wody_2
-
Janus81
●
- Ranga: Początkujący
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
To jak rozumiem nowy zbiornik? Na korzeniach pojawiły się bakterie, które znikną po pewnym czasie.
PS Wyparzanie, a tym bardziej gotowanie korzeni jest zbędne, a dodatkowo niszczy strukturę drewna.
-
FoCuS_PL
●
- Ranga: Z dużym doświadczeniem
Chyba nie jest to zwykły śluz który często pojawia się na starcie zbiornika . Prawdopodobnie jest to jakiś rodzaj grzyba wyciągnij te korzenie dobrze umyj i polej carbo Później znowu umyj i do akwarium Wysłane z mojego POT-LX1 przy użyciu Tapatalka
-
prot
●
- Ranga: Z dużym doświadczeniem
Nie chcę wyrokować, ale być może jesteś wyjątkowym szczęściarzem i trafiłeś na rzadką odmianę cyjanobakterii. Mam jeszcze inny pomysł, ale na razie ten wydaje mi się najbliższy. Czy ten nalot zaczàł pojawiać się też w innych miejscach?
Wysłane z iPhone za pomocą Akwarium
-

AquaMolitor
●
- Ranga: Znający temat
Dzięki za odpowiedzi.
Zbiornik jest dosyć nowy, wystartowany troszkę ponad 2 miesiące temu i na początku na korzeniu był śluz, który zniknął i dopiero potem pojawiło się to coś.
To zacznę od wyciągnięcia, wyszorowania i polania Carbo. Gdybym jednak był tym szczęśliwcem (cyjanobakteria) to co w takim razie? Nalot jest tylko na korzeniu, nie widzę go nigdzie indziej.
Pozdrawiam
-
Janus81
●
- Ranga: Początkujący
Jak korzen jest wkopany i przy wyciaganiu masz wzruszyc podloze to lepiej nie ruszaj i polej carbo ze strzykawki bo zaraz bedziesz miec inne glony. No chyba ze lezy swobodnie na podlozu to wyciagaj.
-

marikfox
●
- Ranga: Zaawansowany użytkownik
Powiązane tematy
Cześć,
Potrzebuję pomocy w identyfikacji tego glona
Mam akwarium 120 l, 15 małych rybek, trochę roślin, CO2 podawane 24 h/dobę, co tydzień wymiana 20 l wody RO mineralizowanej, dwie świetlówki palone 9 h dziennie. Jedna to GLASS LED POWER 18W, druga no...
Cześć, mój eleocharis parvula (in-vitro) od posadzenia (ok 2 tyg temu) dostaje brązowego nalotu takiego jak na zdj. Palcem idzie się tego pozbyć w większej ilości.
Roślinka jak widać się ukorzenia i r...
Dzień dobry
Korzenie Anubiasa Barteri pokryte są bardzo glonami nitkowymi, być może Cladophora. Liście są zdrowe ale roślina przestała rosnąć być może przez problem związany z glonem.
Usuwanie mech...
Witam.
Po ok. 2 miesiacach od zalozenia akwarium na roslinach pojawilo mi sie takie ustrojstwo.
Akwarium 40 l, bojownik i 3 otoski.
Swiatlo jeneca sc40 (swiece 8h)
Dodaje carbo x2, algumini plus, kulk...
Witam
Mam problem z roślinami Saururus Cernuus.
Jak widać na poniższych zdjęciach pojawił się na starszych liściach brązowy nalot który z dnia
na dzień postępuje. na innych roślinach tego nie widzę. ...
Witam.
Baniak ma 8 dni, wczoraj robiona podmiana wody 50%. Nawożenie metodą EI 50% zalecanych dawek.
Mam następujący problem.
W ciągu jednej nocy pojawił mi się dosłownie na wszystkich roślinach ...
Witam,
Mam problem . W moim akwarium na dnie, kamieniach i 80% roslin pojawiło się coś.
Wygląda to jak wata/pleśń otoczona śluzem nie mam pojęcia co to jest i jak to zwalczyć
rosliny zaczynają ch...
czy lampa Chihiros WRGB II SLIM 45 35W, 1800Lumen może być za silna , w aplikacji dałem ja na 100%
Akwarium o wymiarach 50x30x30 , na razie średnio obsadzone, wszystkie rośliny idą w gore i widać ze...
Witam,
Proszę o pomoc! Udało mi się wyjść z jednych glonów to dopadłay mnie kolejne w postaci brazowordzawego nalotu. Dodam, że nalot całkiem łatwo schodzi z lisci. Występuje tylko na części roślin. ...
|
|