Wysokie tds ponad 40 na wyjściu z RODI - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Wysokie tds ponad 40 na wyjściu z RODI

Liczba wyświetleń: 1671·Odpowiedzi: 2
Dobór filtra do wymiarów akwarium, opinie o sprzęcie i sposoby na wydajne wkłady.
Zaloguj się, aby zmienić widok
Dzień dobry,

Od około roku nie zmieniałem prefiltrów. Jednak wyczytałem w internecie, że prefiltry sedymentacyjny i węglowy nie maja wpływu na obniżenie wartości TDS. w kranie jest około 150 lecz wcześniej filtr RODI skutecznie do zera zmniejszał wartość. Czy ten problem może mieć związek z zurzytymi prefiltrami, uszkodzoną membraną czy może w żywicą? wiem, że najlepiej jest przetestować. Najpierw chciałbym uzyskać Waszą wskazówkę jak podejść do rozwiązania problemu.

W moim filtrze występuje problem, że woda się z niego cofa. Nie doszedłem do tego jak się to dzieje. Nie miałem zaworków aby sprawdzić, dokąd następuje cofanie. Najprawdopodobniej jedynie z żywicy cofa się woda ze względu na wagę filtra. Obudowa żywicy jest przezroczysta.

Czy płukać membranę? Wymienić najpierw prefiltry itd.

szkot
Ranga: Zainteresowany tematem

Przy RO powinieneś mieć 3 zawory: 1) na wejściu do filtra 2) na wyjściu 3) na odpadzie. Opcjonalnie można mieć tylko dwa ostatnie. Ich zadaniem jest utrzymywanie napełnionych wodą wkładów/ciśnienia. Jeżeli nie spełniasz tych warunków woda się cofa i powoduje np. Wyschnięcie membrany.

Podsumowując: jak by nie patrzeć, przy 40ppm do wymiany jest membrana. Podejrzewam, że reszta wkładów także.

Wysłane z iPhone za pomocą Akwarium

AquaMolitor
Ranga: Znający temat

Ok. Dziękuje za odpowiedź. To bez zaworów woda cofa się zawsze? Wydawało mi się, że ludzie raczej takich zaworów nie stosują.

Zmieniłem prefiltry i odłączyłem żywice. I już TDS 13 pokazuje. Może już żywica nie działała prawidłowo.

13 to trochę za dużo jak na membranę czy jest akceptowalne?

Żywice dla koralowców Sps chciałem mieć ale mam same niewymagające i pewnie bez niej się obędą skoro i tak gorszą wodę miały.

szkot
Ranga: Zainteresowany tematem

Powrót do Filtracja

Powiązane tematy

YouTube

Film Filtr RO/RODI

Jacek Pawłowski w Filtracja · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 764
Hej Zenon prezentuje filtr Ro/Rodi. ?si=0M-3q9VyQ8u3-NSC
IMG-1461 (Medium).jpg

RODI - cofanie wody

szkot w Filtracja · Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 2641
Dzień dobry Ostatni etap filtracji RODI żywica umieszczona jest w przeźroczystej tubie. Po zakończeniu filtracji obserwuje cofanie wody z tego ostatniego modułu, tak że przez następne dwa tygodnie ży...
generic-digital-tds-ec-meter-sensor.jpg

Jaki TDS kupić ?

Norek w Filtracja · Odpowiedzi: 11 · Wyświetlenia: 8193
Witam jaki miernik TDS kupić głównie do sprawdzania wody RO ?
20220111_182452.jpg

Zbyt wysokie ph kh gh w kranie

arkosw w Filtracja · Odpowiedzi: 24 · Wyświetlenia: 8450
Witam. Mieszkam w niemczech od jakiegoś czasu, wystartowalem sobie tutaj akwarium. Akwarium Kostka 40x40x40 - 60l Akwarium ma dopiero 48h od startu Przez najbliższe dwa mies nie bedzie tu zadnych zwi...
YouTube

Wysokie PO4 wody po osmozie

robkan w Filtracja · Odpowiedzi: 6 · Wyświetlenia: 1315
Witam. Dziś zauważyłem, że w wodzie po osmozie mam bardzo wysokie PO4 podczas gdy ta sama woda w kranie przed filtrem ma PO4 = 0. Czy ktoś może mi to wytłumaczyć? Czy to może wina zużytego filtra, czy...

Czym obniżyć TDS?

vundo w Filtracja · Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 3425
Dostałem w prezencie jonizator Chihiros Doctor III gen., niestety u mnie w akwarium ten jonizator wyłącza się w sekundę po podłączeniu do reaktora. Początkowo myślałem że mam luźne gniazdo i nie konta...

Wysokie NO3 a filtracja

Anonim 51850 w Filtracja · Odpowiedzi: 11 · Wyświetlenia: 3494
Czy istniej możliwość, że nie czyszczony filtr np. JBL 701 może być przyczyną wzrostu NO3 do wartości 50 mg/l? Wiadomo, że w filtrze zachodzi nitryfikacja, a wynikiem nitryfikacji jest NO3. Filtr był ...

Wysokie NO3 w kranie, wybór filtra RO.

maniak344 w Filtracja · Odpowiedzi: 14 · Wyświetlenia: 8465
Witam, w kranie posiadam 40ppm azotanów, co jest wynikiem tragicznym. Wydaje mi się, że filtr RO załatwi sprawę. Zastanawiam się nad AquaArt 380 + mineralizator VIMI Reminamin. Dobry wybór? Ma ktoś te...

Wysokie NO3 w wodzie z filtra RO3

salava8 w Filtracja · Odpowiedzi: 8 · Wyświetlenia: 2328
Witam wszystkich, Mój dom ma dwa źródła zasilania w wodę. Studnie i wodociąg. Źródło wody jest zmieniane co jakiś czas, w zależności od potrzeb. Byłem spokojny o parametry wody do podmian bo byłem ...

Miernik TDS i filtr RO

eretmodus w Filtracja · Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 3070
Cześć. W jaki sposób sprawdzacie jakość prefiltrów lub samej membrany w filtrze RO :?: Czy używacie do tego miernika TDS :?:

Statystyki

Ten temat przegląda 556 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (52433) było 12 sie 2026
 •  Liczba postów: 571004
 •  Liczba wątków: 48807
 •  Użytkownicy: 36935

•  Najnowszy użytkownik: marcin stuglik

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 556 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.