|
|
Jak sprawdzić instalację CO2 czy jest szczelna?
Zestawy dozujące dwutlenek węgla oraz akcesoria. Metody dyfuzji i pomiar stężenia w wodzie.
Witam Jakie macie sposoby na sprawdzenie szczelności instalacji CO2? Wczoraj nabiłem butlę a dzisiaj jest pusta. Zastanawiam jak sprawdzić reduktor bo mam podejrzenia że to na nim się ulatnia gaz. Jest już stary.
-

Jacek Pawłowski
●
- Ranga: Z dużym doświadczeniem
Pianka z mydła czy pianka do golenia pokryć podejrzane miejsca i w razie nie szczelności pojawia się babelki .Ewentualnie zanurzyć całość w wodzie
-
andrzejkowac
●
- Ranga: Aktywny użytkownik
- Miasto: Bydgoszcz
Wlej do szklanki trochę wody dodaj parę kropel płynu do naczyń, energicznie wymieszaj i jakimś małym pędzelkiem na wszystkich złączach posmaruj. Jak gdzieś leci to będą się robić bańki. Ja tak diagnozowałem nie szczelność na uszczelce od reduktora, bo też kiedyś miałem problem z nie szczelnością.
-

BATERIA
●
- Ranga: Znający temat
- Miasto: Poznań
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Jacek Pawłowski napisał(a):Witam Jakie macie sposoby na sprawdzenie szczelności instalacji CO2? Wczoraj nabiłem butlę a dzisiaj jest pusta. Zastanawiam jak sprawdzić reduktor bo mam podejrzenia że to na nim się ulatnia gaz. Jest już stary.
Jacku a nie wywaliło Ci na nim zaworu bezpieczeństwa? Ostatnio wspominałeś że gaz Ci strzelił, może odkręciłeś butlę przy wkręconym pokrętle reduktora?
mgr biologii - botanik, specjalista z zakresu fizjologii roślin wodnych
-

Piotr Baszucki
●
- Ranga: roslinyakwariowe.pl
- Miasto: Nowa Ruda
- Wspieram stronę kontem Premium
-
Akwaria
Piotr Baszucki napisał(a):Jacek Pawłowski napisał(a):Witam Jakie macie sposoby na sprawdzenie szczelności instalacji CO2? Wczoraj nabiłem butlę a dzisiaj jest pusta. Zastanawiam jak sprawdzić reduktor bo mam podejrzenia że to na nim się ulatnia gaz. Jest już stary.
Jacku a nie wywaliło Ci na nim zaworu bezpieczeństwa? Ostatnio wspominałeś że gaz Ci strzelił, może odkręciłeś butlę przy wkręconym pokrętle reduktora? Tamten reduktor zamieniłem na ten stary z Aquaartu i CO2 leciało przez parę dni. Gaz się skończył nabiłem butlę wczoraj i wszystko było ok. Dzisiaj o 15 stej elektrozawór się włączył a gaz nie leci , otwieram szafkę patrzę na zegary o tam zero na jednym i drugim. Czyli gdzieś jest nieszczelność.
-

Jacek Pawłowski
●
Zdjęcia poglądowe reduktorów.
- Załączniki
-
-
-
-
-

Jacek Pawłowski
●
Jacek Pawłowski napisał(a):Zdjęcia poglądowe reduktorów.
Przepraszam że piszę post pod postem. Jeszcze się okazało , że zaworek przeciwzwrotny przepuścił wodę. Na fotce widać że woda doszla za elektrozawór, może to jest przyczyną pustej butli i chyba awarii reduktora?
- Załączniki
-
-
-

Jacek Pawłowski
●
Ameryki nie odkryję, ale nieszczelności pojawiają się w większości przypadków na gwintach. Sprawdź uszczelkę reduktora od strony butli (tam pojawiają się największe wypływy). Jeśli chodzi o elektrozawór, rozbierz go szybciutko i osusz. W kwestii zaworków przeciwzwrotnych, mam w instalacji dwa w szeregu i gorąco polecam taką konfigurację. Zaraz za elektrozaworem mam Camozzi, drugi zaś zintegrowany w dyfuzorze JBL Taifun Inline. Temu ostatniemu nie ufam, dlatego jest backup.
-
FoCuS_PL
●
Miałem podobny problem i FoCus_PL ma racje - uszczelnij wszystkie gwinty, wykręć nawet zegary bo mi akurat tamtędy uciekał gaz.
-
kuba120000
●
- Ranga: Poznaje temat
Witam Dziękuję wszystkim za pomoc i rady przydadzą się na przyszłość. Nabiłem dzisiaj butlę fajnie że mam blisko ale stwierdziłem że nie będę starego reduktora montował. Dzisiaj przyjrzałem się dokładnie i zobaczyłem że na jednym z zegarów wskazówka nie dochodzi do zera i tło z podziałką jest pęknięte (reduktor jest stary i chyba czas zmienić go na nowy).
-

Jacek Pawłowski
●
Ja miałem nieszczelność na gwincie pod manometrem na reduktorze. Wykryłem to jak zanurzyłem butlę z reduktorem w wiaderku z wodą. Próbowałem wodą z płynem - ale to nic nie pokazywało. Swoją drogą jeśli cała butla zeszła przez jedną noc, to chyba musiała być bardzo duża nieszczelność - nie było słychać że się ulatnia?
-

Totik
●
- Ranga: Aktywny użytkownik
- Miasto: Kryspinów
Kiedyś też przez jedną noc poszła cała butla . Nic nie słyszałem spałem jak zabity  Wysłane z mojego POT-LX1 przy użyciu Tapatalka
-
prot
●
Mi rowniez zdarzylo sie oproznic dopiero co nabita butle w jedna noc. Winna byla uszczelka na laczeniu reduktora z butla. Od tego czasu kazda nowa butle odkrecam i po chwili zakrecam. Tak pozostawiam na cala noc. Oczywiscie z wylaczonym elektrozaworem. Jak zegary nie zejda w dol to OK i odkrecam na stale. Jak zejda to wymieniam uszczelke a jak nie mam to tasma uszczelniajaca i ponowny test. U mnie 0.5l gazu kosztuje £20  wiec juz sie nauczylem.
-

marikfox
●
- Ranga: Zaawansowany użytkownik
Totik napisał(a):Swoją drogą jeśli cała butla zeszła przez jedną noc, to chyba musiała być bardzo duża nieszczelność - nie było słychać że się ulatnia? Butla w szafce , radio gra cały dzień i pół nocy więc ciężko usłyszeć .
-

Jacek Pawłowski
●
Witam Skończyło się na nowym reduktorze od razu z elektrozaworem. Śmiga CO2 aż miło,ale dodałem drugi zaworek zwrotny dla bezpieczeństwa.
-

Jacek Pawłowski
●
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Najważniejsze że problem szczelności rozwiązany i będziesz spać spokojnie. Ja osobiście też stosuję dwa zaworki przeciwzwrotne dla pewności 
-

BATERIA
●
BATERIA napisał(a):Najważniejsze że problem szczelności rozwiązany i będziesz spać spokojnie. Ja osobiście też stosuję dwa zaworki przeciwzwrotne dla pewności 
Witam Zdjęcia jak to teraz wygląda.
- Załączniki
-
-
-
-
-
-
-

Jacek Pawłowski
●
Wymień ten dramatyczny spiek przy najbliższej okazji na NEO (z włókien ceramicznych) .Rozpuszczalność gazu 3-4 razy lepsza niż tego ceramicznego co masz teraz .A co za tym idzie oszczędność gazu spora
-
akwaAmator
●
-
Akwaria
Hey Jaki rozmiar byś polecił tego Neo bo jest ich dużo i nie wiem na który się zdecydować.
-

Jacek Pawłowski
●
Ja u siebie w akwarium 60x30x40 mam Neo rozmiar M i na pewno mniejszego bym nie brał. Miałem podobny do twojego i tak jak kolega wyżej napisał, rozpuszczalność gazu o wiele lepsza, znacznie mniejsza mgiełka leci z tego Neo.
-

BATERIA
●
Powiązane tematy
https://roslinyakwariowe.pl/images/stories/articles/nowe-reduktory-co2-aqua-art-v2-jeden-lub-dwa-manometry_1_intro.jpg
Druga generacja reduktorów Aqua-Art. Polska marka Aqua-Art wprowadz...
Glass bent tube set fluid 1080x1080.jpg
Qualdrop rozszerza linię akcesoriów CO2. Polska marka Qualdrop wprowadza do oferty serię nowych indykatorów dwutlenku węgla przeznaczonych do akwariów roślinn...
Witam
Ktoś używa tego reaktora ?
Obejrzałem kilka filmów na YT i wygląda to solidnie i spełnia swoje zadanie ,ale cena zabija .
Jednak poszukałem ,poszperałem i zakupiłem na chinskim portalu za po...
Chciałam kupić sobie wszytko do zestawu co2 tylko wystąpił problem nie doczytałam i kupiłam reduktor firmy magnum z zaworkiem precyzyjnym i licznik bąbelków i aqua Nova. I czy jeśli odkręciłam tą końc...
Sam stanalem przed decyzja zakupienia butli CO2 (poza wakacjami rzadko bywam w domu a przygotowanie 10l mieszaniny rekacyjnej jak by nie bylo zajmuje troche cennego czasu).
Pomyslalem przy okazji o ...
Cześć
Od razu pisze aby się nie śmiać. Mam 300 litrowe akwarium i mam dozowanie co2 z sodastream. Jest butla sodastream, reduktor aquaartu, licznik bąbelków aqua artu, elektrozawór też aquaartu. Dzia...
Pytanie czy początkujący akwarysta z wodą gh10 kh 5 i dawkowaniem co2 z butli powinien bać się skoków ph przy zamykaniu co2 na noc czy bezpieczniej puszczać mniej stałe. Dziekuje
Witam serdecznie,
Akwarium wystartowałem 3 tygodnie temu. Podmiankę robię co tydzień 50% kranówka (dodaje Denitrol lub Nitrivec). Po podmiance następnego dnia rano woda prawie kryształ. W ciągu 2 d...
Witam
Zamierzam kupić sobie cały system co2 z Soda stream. Już pisze dlaczego ten a nie butle wysokociśnieniowa, ponieważ nie miałbym gdzie nabić taką butle a samochodu nie mam aby pojechać gdzieś da...
Dzień dobry Drodzy Forumowicze,
Trafiłem tu teoretycznie z ogólnie niepowiązanym tematem ale technika podobna. A przeszukując internety zauważyłem na tym forum bardzo duże zagęszczenie wiedzy w temac...
|
|