+ dr Paweł Zarzyński - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

+ dr Paweł Zarzyński

Liczba wyświetleń: 2402·Odpowiedzi: 2
Dyskusje nie pasujące do innych działów. Aktualności i ciekawostki akwarystyczne.
Piotr Baszucki Nowa Ruda

16 paź 2023, 15:43 + dr Paweł Zarzyński  (#1)  

Z przykrością zawiadamiam iż po długiej, ciężkiej chorobie odszedł dr Paweł Zarzyński, którego wielu z Was znało z artykułów w prasie akwarystycznej, licznych prelekcji i szkoleń, obecności na wielu targach zoologicznych oraz jako autora książek akwarystycznych.

Polska akwarystyka straciła jednego z najlepszych publicystów.

Jest mi niezmiernie przykro, szczególnie iż Pana Pawła znałem od lat. Jeszcze rok temu kontaktował się ze mną w sprawie planowanej przez niego książki poświęconej roślinom akwariowym. Przykre iż nie udało mu się ukończyć tej pozycji.

Żródło: zoobranza.com.pl
mgr biologii - botanik, specjalista z zakresu fizjologii roślin wodnych

Piotr Baszucki
Ranga: roslinyakwariowe.pl

Miasto: Nowa Ruda

Wspieram stronę kontem Premium
Akwaria

Polecamy zakupy w sklepie forumowym

16 paź 2023, 21:02 Re: + dr Paweł Zarzyński  (#2)  

To okropne :(

Wysłane z iPhone za pomocą Akwarium

AquaMolitor
Ranga: Znający temat

GOLUMN Inowrocław

18 paź 2023, 16:05 Re: + dr Paweł Zarzyński  (#3)  

Nie mogę w to uwierzyć.
Dzięki Panu Zarzyńskiemu pokochałem akwarystyk na nowo a jedna z jego książek pt."Akwarium-Moja pasja" jest dla mnie niczym biblia.Wspaniale napisana.Dotyczy to też między innymi takich pozycji jak "Nowoczesne akwarium" czy "Wielki atlas ryb akwariowych ".
Wielka szkoda że nie doszło do ukończenia książki o roślinach akwariowych.Na pewno by to była pasjonującą książka napisana z pasją i miłością do akwarystyki.Podobnie jak książka "Akwarium-Moja pasja ".
To jest ogromna strata dla naszej kochanej akwarystyki.
Wspaniały człowiek.Będzie mi go bardzo brakować.
Wyrazy współczucia dla rodziny.
Spoczywaj w pokoju.

GOLUMN
Ranga: Zainteresowany tematem

Miasto: Inowrocław

Powrót do Forum ogólne

Powiązane tematy

YouTube

250l - No Rock Inside - Paweł K.

Crossley w Akwaria · Odpowiedzi: 19 · Wyświetlenia: 12005
Chciałbym przedstawić moje drugie akwarium roślinne. Akwarium zalane 29.04.2017. Fauna i flora została przełożona z mojego poprzedniego akwarium "Cave" - 180L. Akwarium ma być typowym holend...
YouTube

Paweł testuje: FLIPPER dwustronny czyścik do szyb

Piotr Baszucki w Glony · Odpowiedzi: 20 · Wyświetlenia: 13957
Zapraszam do obejrzenia. Paweł Iglewski prezentuje FLIPPER - dwustronny czyścik magnetyczny do szyb akwariowych.
YouTube

Eksperyment-60l- Paweł Porębski

kakarot w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 46 · Wyświetlenia: 15640
Ostatnio zapanowała moda na ''las w szkle'', nie powiem tez trochę na to zachorowałem a mając pęknięte akwarium. No przecież nie wyrzucę :) Naczynie- akwarium 60x30x36 Oświetlenie- stara lampa Rośli...

021l - NAP - Paweł Sadowski

na1910 w Akwaria · Odpowiedzi: 66 · Wyświetlenia: 21333
36x22x26 Mini M- 21L Oświetlenie: kessil A80 Tuna Sun Nawożenie: Linia ADA CO2 Butla 2kg dozowanie 24h Podłoże: Benibachi Black Soil Super Povder+Fulvic Temperatura: 24,5' (Grzałka Hydor 300w) Fi...

043l - NAP - Paweł Sadowski

na1910 w Akwaria · Odpowiedzi: 33 · Wyświetlenia: 18434
Akwarium działa juz od 5 Listopada 2016r 35x35x35 OW - 43L Oświetlenie: kessil A80 Tuna Sun Nawożenie: Linia ADA CO2 Butla 2kg dozowanie 24h Podłoże: Benibachi Black Soil Powder Temperatura: 22' grz...

112l - BN/T - Paweł

Płetwa w Akwaria · Odpowiedzi: 9 · Wyświetlenia: 8322
Witam, Przedstawiam pierwszą aranżację swojego zbiornika na której choć na chwilę można zawiesić oko. :). W tej chwili moja 6 tydzień od założenia. Póki co żadnych problemów nie ma. Wymiary akwar...

030l - LT na ziemi ogrodowej - Paweł Bartosiewicz

pbar2 w Akwaria · Odpowiedzi: 34 · Wyświetlenia: 7958
Zbiornik 30l na ziemi ogrodowej 9 x neon inessa 2 x bojownik 2 x otosek 2 x krewetka czerwona Ammania bonsai Nadwodki Eleocharis parvula Pistia Alternathera colorata Hydrocotyle Japan Filltr hw-602b ...

030l - Chyba iwagumi - Paweł Bartosiewicz

pbar2 w Akwaria · Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 2240
Standardowa 30l - 40x25x30 cm Ośiwtlenie: Aquael Leddy Smart 2 x2 (Plant+Sunny) razem 12W Nawożenie: Carbo - 1ml dziennie + Sera florena 5 ml na tydzień Filtr: Kubełkowy chinczyk HW-602B wkłady orgin...

Kawałek polskiego lasu - Paweł Iglewski

Pawel NAA w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 21 · Wyświetlenia: 12288
Postanowiłem podjąć próbę utrzymania tego skrawka poszycia leśnego w warunkach domowych. Lampka Chihiros, zraszanie 2-3 razy dziennie wodą deszczową.

Wabikusa - Paweł Iglewski

Pawel NAA w Aranżacja akwarium - aquascaping · Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 11328
Kula którą uprawiam co roku na zewnątrz, oświetlenie=światło słoneczne. Podłoże ADA Amazonia, do wody dodaje nawozy ADA.

Statystyki

Ten temat przegląda 343 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (32974) było 3 sie 2026
 •  Liczba postów: 571609
 •  Liczba wątków: 49480
 •  Użytkownicy: 36914

•  Najnowszy użytkownik: amelia_g

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 343 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.