Dobór filtra do wymiarów akwarium, opinie o sprzęcie i sposoby na wydajne wkłady.
Cześć
Po wielu perturbacjach zaqkupiłem akwarium opti 300 l z szafką.
Teraz czas na filtr....... ?
Nigdy nie miałem sumpa i może czas na niego. Mam dostęp do akwarium 72l 60x30x40. Po przeczytaniu paru postów dotyczącyh sumpa i ustaliłem że podzielę go na 3 komory.
1. 15 cm na gąbki 30ppi plus wata + g2x gr szkła 5mm + 2cm przerwa pomiędzy ściakami =18cm - jakiej wysokości powinna mieć warstwa gąbek - jakiej wysokości powinna mieć ścianka przegrody - czy 2cm przewy od dołu będzxie oki
2. 18 cm na ceramikę i inne wkłady + g2x gr szkła 5mm + 2cm przerwa pomiędzy ściakami =21cm
- jakiej wysokości powinna mieć ścianka przegrody
3. 20 cm na pompę
Czy poniędzy przegrody dać gąbkę
Pomocy
pozdrawiam
-
kajper
●
- Ranga: Poznaje temat
A masz już zrobiony komin wewnętrzny lub zewnętrzny w zbiorniku ??
-

tomaszzaq1xsw2
●
- Ranga: Stały bywalec
Najpierw ustal ilość wodu która musi spłynąć a wieć spiętrzenie, objętość wody w kominie oraz objętość wody cofającej sie z rur. To jest podstawa a te przegrody to sprawa wtórna
-
Hultaj
●
- Ranga: Zaawansowany użytkownik
Powiązane tematy
Czesc, w szkle 60x40x40 chce zrobic wewnetrznego sumpa o szerokosci 8 cm. Prosze o zerkniece czy taki roztaw przegrod jest ok. Najwieksza watpliwosc mam gdzie umiejscowic wylot, czy ponizej czy powyze...
W wyniku umiarkowanej dyskusji na PW CHYBA zostałem przekonany do sumpa w moim nowym projekcie (podziękowania dla wiadomej osoby)
Zbiornik 320X70x60
Kwestia które nie zostały rozstrzygniete :
1. średn...
Mam problem. Myslalem ze wiemcos na temat naczyn polaczonych ale widac nie.
Akwarium 30l. Sump za nim 30x30x9cm
Trzy komory.
Lewa mechaniczna, woda idzie dolem do biologicznej i w koncu gora do komor...
Witajcie,
Wiem że na taki litraż, spokojnie by starczył kubełek, ale jest w tym zamierzony cel.
Cały czas w planach mam postawienie zbiornika 600-700 litrów, ale to pewnie dopiero po remoncie salonu. ...
Witam,
po zlikwidowaniu ostatniego akwarium o pojemności 630L przymierzam się do projektu akwarium około 900L. Dokładne wymiary nie są jeszcze znane ale na pewno będzie to około 900L i mam pytanie odn...
Witam wszystkich, jestem akwarysta od lat. Jak dotąd zbiorniki 50-100 roślinne HT. Buduje dom w , którym będzie stał już większy zbiornik w salonie około 500 l. Już na etapie wybierania projektu domu ...
Witam, na początku chciałbym wszystkich przywitać ponieważ nie zaglądałem na forum od jakiś 10 lat.
Mam zbiornik 200x65x65 cm po paletkach i chciałbym zrobić roślinny. Posiadam pompę obiegową Aquamedi...
Witam
Od jakiegoś czasu biję się z myślami czy zmienić filtrację w moim baniaku 180x65x69cm, 12mm szyba - 800l. Teraz mam Fluval FX6 i Tetra uvc-xtreme 1200. Nie mam problemów z utrzymaniem równowagi...
Witajcie,
Trzeci dzień akwarium na sumpie czyli druga podmiana wody za mną i naszła mnie taka myśl.
Podmiana czystym RO zajmuje mi jakieś 1,5 - 2h czy to nie za długa przerwa dla bakterii? Szczególnie...
Cześć,
Muszę wymienić pompę w sumpie ze względu na hałas i wydajność. Mam teraz eheim ecocompact 1000, wydajność ok 420l/h na wysokości ok 1.2m. Jest zdecydowanie za głośna jak dla mnie, ciągłe buczen...
|
|