Niedobory roślin akwariowych - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Niedobory roślin akwariowych

Liczba wyświetleń: 2162·Odpowiedzi: 8
Dyskusje nie pasujące do innych działów. Aktualności i ciekawostki akwarystyczne.

28 sie 2023, 19:59 Niedobory roślin akwariowych  (#1)  

Witam, 9 dni temu założyłem zbiornik juwel rio 180l z dwoma tradycyjnymi świetlówkami 23W led i stan moich roślin a przede wszystkim zwartek ktore uchodzą za roślny proste woła o pomstę do nieba. W żwirku kwarcowym umieściłem pod każdą rośliną kulke jbl i podsypalem lekko pałeczkami tetra co parę dni daje potas (4mg/l). Proszę o rade co moim roślinom brakuje czasu czy jakiś pierwiastków.
Załączniki
20230828_195819.jpg

Stanislaw123
Ranga: Początkujący

Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Ostatnio piszę to chyba za często, ale: czy mógłbyś opisać swój zbiornik? W regulaminie forum są wskazówki jak to zrobić, abyśmy mogli udzielić Ci sensownej porady.

Jaką wodę lejesz? RO czy kran? Czy znasz jakieś jej parametry?

Żabienice i zwartki są bezproblemowe pod warunkiem, że zapewnisz im żyzne podłoże. Gliniana kuleczka, to niestety dla nich za mało. Poza tym widzę, że przynajmniej zwartka ma jeszcze nadwodne liście. Musi je zrzucić podczas wypuszczania podwodnych.

Poza tym w 9 dni spodziewasz się intensywnego wzrostu? Najpierw rośliny muszą się zaadoptować.

Co do poziomu potasu w słupie wody, to zależy on od wielu czynników w tym najważniejszych: wapnia i magnezu. Jeśli masz betonowy kran rzędu GH 25, trudno będzie Ci ten pierwiastek przedawkować.

Także podsumowując:

1) opisz proszę zbiornik (np. załóż wątek z akwarium w dziale „nasze akwaria” lub dodaj info tutaj). Wrzuć proszę zdjęcie całego zbiornika.

2) więcej kapsuł nawozowych (na jedną kryptę 3 kulki)

3) Cierpliwości. Pośpiech w akwarystyce jest wskazany jedynie podczas zbierania wody z podłogi.

Wysłane z iPhone za pomocą Akwarium

AquaMolitor
Ranga: Znający temat

Bardzo dziękuję za wiele przydatnych rad (:
Gh-11
Kh-10

Stanislaw123

Wode kranową o średniej twardości ok 13n° wymieszałem z 29 litrami wody z zmiękczacza z solą
Która ma gh 3n°

Stanislaw123

Co do kulek nawozowych pod kryptokoryny to faktycznie je się podaje
Pamiętać jednak należy, że jeżeli są bardzo bogate w żelazo i damy ich za dużo to spalimy korzenie

Wysłane z mojego POT-LX1 przy użyciu Tapatalka

prot
Ranga: Z dużym doświadczeniem

Tamto zielone na drugim planie to mi bardziej na jakiś echinodorus wygląda niż na kryptokorynę...
I kolejnej osobie muszę (!) napisać: nie korzystaj z wody ze zmiękczacza! Bardziej zaszkodzisz zbiornikowi niż pomożesz.

FoCuS_PL

Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Przepraszam, pomyliłem gatunki.

Stanislaw123

Spokojnie. Żabienice (echinodorus) i zwartki (cryptocoryne), są jak pisałem wcześniej gatunkami preferującymi bogate podłoże. Także daj im się zaaklimatyzować. Obserwuj i w razie problemów zareaguj kapsułkami. Efektu nie zobaczysz natychmiast, ale po dwóch tygodniach na pewno.

Warto obciąć stare obumierające liście, żeby nie rozkładały się w akwarium.

Stanislaw123 napisał(a):Przepraszam, pomyliłem gatunki.

Wysłane z iPhone przy użyciu aplikacji mobilnej roslinyakwariowe.pl

AquaMolitor
Ranga: Znający temat

Ksarbid napisał(a):Najczęściej rośliny w akwarium są w złym stanie, ponieważ może to oznaczać niedobór dwutlenku węgla, azotu, fosforu, potasu, czy też cynku lub siarki. Może to być także wina zbyt dużego pH wody, niska temperatura lub gnicie w podłożu, lub wysoka twardość węglanowa wody akwarium. Myślę, że przede wszystkim trzeba zwrócić na takie rzeczy uwagę i wtedy ewentualnie wyeliminować i działać.

Tell us something we don't know!
Ludzie, tego typu posty to rodzaj spamu, czy autopromocji?

FoCuS_PL

Powrót do Forum ogólne

Powiązane tematy

Untitled-2.jpg

Doświetlanie roślin nad akwarium

Przemek1979 w Oświetlenie · Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 1790
Cześć, szukam informacji na temat oświetlenia roślin nad akwarium (filodendron itp) czy ktoś może się podzielić zdjęciem, nazwa lampy info gdzie mogę coś takiego zakupić? Dziękuję i pozdrawiam serdecz...
YouTube

Film Temperatura dla ryb i roślin w akwarium.

Jacek Pawłowski w Filtracja · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1529
Hej Ciekawe rozważanie na temat temperatury w akwarium .
IMG_20260308_184419879.jpg

Oświetlenie pod pokrywę dla czerwonych roślin

realfish888 w Oświetlenie · Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 2491
Szukam rozwiązania z oświetleniem dla mojego akwarium 140l (100x40). Chciałabym aby czerwone rośliny zrobiły się czerwone, ale też żeby światło dało się umieścić pod pokrywą. Póki co znalazłam tylko S...
1.jpg

Niedobory u anubiasa -jakie?

KrzysiekW w Rośliny · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1344
Bardzo proszę o pomoc w określeniu czego brakuje tej roślinie. Dodam, że liście u nasady są mocno osłabione i odpadają. :| Edit: Wyciągnąłem roślinę z akwarium i zauważyłem, że kłącze w 1/3 jest p...
s.jpeg

Opracowano szkło zwiększające przyrosty roślin

Piotr Baszucki w Rośliny · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 2689
Amerykański startup UbiQD opracował i przetestował szkło laminowane polimerem zawierającym kropki kwantowe dzięki czemu pasywnie przekształca fotony UV oraz niebieskie w fotony czerwono-pomarańczowe. ...
YouTube

Film - Dwie ważne porady przy przycinaniu roślin

Jacek Pawłowski w Sprzątanie · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 2611
Hej Film po niemiecku. Pachi omawia zagadnienie jak przycinać rośliny w akwarium. ?si=IWYDhJdsmvKhOg3L
podloza-przeglad.jpg

Wielka batalia podłoży aktywnych dla roślin

Piotr Baszucki w Podłoże · Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 10049
porownanie-podlozy-akwariowych.jpg Opinie w internecie często pisane są na zamówienie, postanowiliśmy zatem stworzyć rzetelną bazę recenzji podłoży akwarystycznych opartych wyłącznie na ankietach pr...

Szukam pokrywy na 300 litrów(120x50cm) dla roślin akwariowyc

Łoś w Oświetlenie · Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 3305
Witam Posiadam akwarium 300 litrów(120x50) z pokrywą Aquastel z dwiema tubami led 30 watt więc mam w sumie 60 watt led. Czyli bardzo mało. Chciałbym celować w kierunku roślin bardziej wymagających. T...

Wysyłka roślin

Lejla w Rośliny · Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 3160
Chciałbym zacząć sprzedawać rośliny z przycinki tylko pytanie czy zapakowanie ich w woreczki strunowe i odrobiną wody po prostu żeby było wilgotno wystarczy? Czy trzeba np heatpack?

Wzrost roślin a GH

Hagar w Rośliny · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 2700
Witam wszystkich, jakie rośliny szybko-rosnące dadzą radę przy GH= 15,4 on, Ca 85 mg/l, Mg 15 mg/l? Czy przy tak ....banej wodzie trzeba już się bawić w RO?

Statystyki

Ten temat przegląda 420 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (32974) było 3 sie 2026
 •  Liczba postów: 571609
 •  Liczba wątków: 49480
 •  Użytkownicy: 36914

•  Najnowszy użytkownik: michal_ramola

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 420 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.