Eheim Digital - nowa seria sterowana wifi - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Eheim Digital - nowa seria sterowana wifi

Liczba wyświetleń: 4300·Odpowiedzi: 7
Dyskusje nie pasujące do innych działów. Aktualności i ciekawostki akwarystyczne.

Firma Eheim wprowadziła do oferty nową serię urządzeń sterowanych elektronicznie za pośrednictwem sieci WIFI. Za pomocą dedykowananej strony strony internetowej istnieje możliwość konfiguracji urządzeń takich jak lampy LED, filtry zewnętrzne, grzałki, lampy UV, podajniki pokarmu, zestawy CO2 oraz chłodziarki wody.

Czytaj więcej »

roslinyakwariowe.pl
Ranga: roslinyakwariowe.pl

Miasto: Kraków

Wspieram stronę kontem Premium

Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Fakt ten nie spowoduje, że jutro pozbędę się starych sprzętów i kupię nowe, sterowane za pomocą apki, ale jest to jedynie słuszny kierunek, w którym powinni podążać wszyscy producenci!
Z drugiej strony hacking urządzeń IoT to "sport", który rozwija się równie szybko co urządzenia, jeśli nie szybciej.
:-)

FoCuS_PL
Ranga: Z dużym doświadczeniem

Akaruz Kraków
Gadżetomania - mam odmienne zdanie, jak dla mnie nieprzydatne "bajery".
A jak pomyśle i policzę, że mój filtr, też Eheima, kosztował 1/4 digitala a robi to samo czyli filtruje wodę to pozostanę przy klasycznym rozwiązaniu.

Akaruz
Ranga: Znający temat

Miasto: Kraków

Panowie, Panowie :) Producenci nie patrzą co jest dobre, tylko co się sprzedaje a najwyraźniej tego chcą klienci (w sensie większość). Kupiłem sobie ostatnio nowe auto. Ile tam jest niepotrzebnych pierdół…jakieś start-stop, asystent pasa ruchu, który wpycha mnie na rowerzystów… Na szczęście udało mi się obronić przed tą gówna-cyfrową tablicą zegarów. Odtwarzacza CD już do samochodów nie wkładają…Pod wieloma względami wolę konstrukcję mojego poprzedniego, ale już takich nie produkują.

Wysłane z iPhone za pomocą Akwarium

AquaMolitor
Ranga: Znający temat

Totik Kryspinów
Mnie te całe fifi nie przekonują, może jestem starej daty, ale jak sobie porównam np. sterowanie w starej lampie Maxspect gdzie jednym pokrętłem ustawiało się cały harmonogram świecenia w 5min, do super apki w Chihirosie (co prawda BT a nie fifi ale idea ta sama) która działa jak sama chce i po każdej aktualizacji (nie)działa inaczej, to dziękuje bardzo. Podobnie z wifi w pompie obiegowej - mam ale nigdy nie użyłem i nie widzę potrzeby.

PS. może mi ktoś wytłumaczyć po co komu sterowanie apką w filtrze?

Totik
Ranga: Aktywny użytkownik

Miasto: Kryspinów

Jak dla mnie możliwość monitorowania za pomocą aplikacji kilku (kilkunastu) parametrów akwarium wydaje się interesująca...

FoCuS_PL
Ranga: Z dużym doświadczeniem

Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Tomasz Bauer. Warszawa
Nie wspominając o aplikacjach. Mam lampę Chihiros (kupiłem od kolegi kompletne akwa, lampa też była). W aplikacji super graficzny bajer do ustawiania świtu, zmierzchu itd. Ile się trzeba namęczyć, żeby to normalnie działało, to znaczy tak jak ja chcę, a nie producent). A wystarczyłby prosty formularz, w który wpisuje się godziny, % mocy. I już! Działa. Nie, nie ma takiej opcji. Przypomina to oprogramowanie telefonów Xiaomi, które niewątpliwie piszą dzieciaki z podstawówki (bo tak jest taniej).
Pozdrawiam :-)
Tomek B.
jestem też na https://wawarium.pl

Tomasz Bauer.
Ranga: Poznaje temat

Miasto: Warszawa

Totik Kryspinów
Tomasz Bauer. napisał(a):W aplikacji super graficzny bajer do ustawiania świtu, zmierzchu itd. Ile się trzeba namęczyć, żeby to normalnie działało, to znaczy tak jak ja chcę, a nie producent). A wystarczyłby prosty formularz, w który wpisuje się godziny, % mocy. I już! Działa. Nie, nie ma takiej opcji.

Całkowicie się z tym zgadzam. Przerost formy nad treścią.

Jest jeszcze jeden problem z tymi aplikacjami: jak użyjemy sprzętu od różnych producentów to później będziemy musieli używać kilku różnych aplikacji - jednej do lampy, innej do filtra, jeszcze innej do grzałki. Nie wiem czy to będzie wygodne.
Dodajmy jeszcze aplikacje do innych sprzętów typu ekspres do kawy, waga czy lodówka. Telefon będzie śmietnikiem. Oczywiście każda aplikacja będzie wymagała założenia oddzielnego konta i pamiętania hasła. No i będzie wysyłać statystyki do Chin :)

Totik
Ranga: Aktywny użytkownik

Miasto: Kryspinów

Powrót do Forum ogólne

Powiązane tematy

500069559_1133704112126039_3761407677983838121_n.jpg

Chihiros WIFI HUB PRO

Piotr Baszucki w Oświetlenie · Odpowiedzi: 20 · Wyświetlenia: 11377
500069559_1133704112126039_3761407677983838121_n.jpg "Aktywnie przygotowujemy się do premiery Chihiros WIFI HUB PRO, który już niedługo wejdzie do masowej produkcji. Jako centralne centrum intel...
skylight-parmaster-lampa.jpg

Skylight PARMASTER - nowa seria do szerokich akwariów

Piotr Baszucki w Oświetlenie · Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 3794
skylight-parmaster-lampa.jpg Skylight PARMASTER to lampa LED do zadań specjalnych - miękkie, równomierne światło z odbłyśników i soczewki pokrywają duży obszar nawet w szerokich akwariach co nawiązu...

Easy-Life EasyCarbo Bio - nowa, naturalna wersja węgla w płynie

Piotr Baszucki w Nawożenie · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 1820
https://roslinyakwariowe.pl/images/stories/articles/easy-life-easycarbo-bio-nowa-naturalna-wersja-wegla-w-plynie_1_intro.jpg Nowość w ofercie Easy-Life. W sprzedaży pojawiła się nowa odsłona jednego...
Screenshot_20220201-135428.png

Gniazdko wifi

muniek23b w Oświetlenie · Odpowiedzi: 26 · Wyświetlenia: 19095
Witam, może ktoś chciałby podzielić się informacją czy istnieje gniazdko wifi oraz aplikacja w której timer można tak ustawić aby po podłączeniu modułów Aquaela Day&Night przełączało zasilanie i z...
eheim5.jpg

Eheim 5e z WIFI - hit czy kit?

Piotr Baszucki w Filtracja · Odpowiedzi: 17 · Wyświetlenia: 11216
eheim5.jpg Najnowsza seria filtrów Eheim 5e z wifi - hit czy kit? Zapraszam użytkowników filtra do podzielenia się swoimi spostrzeżeniami.
20211130_160653.jpg

Sinkor wrgb maister wifi 120

waldimaszewski w Oświetlenie · Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 4669
Witam, posiadam w swoim akwarium 160x60x60 lampe ATI w ktorej swieca T5 4x54W 2x aquastar i 2x grolux bylo to wystarczajace swiatło dla dyskow i roslin ktore posiadam, jako ze przyszedł czas wymiany s...

Eheim Professional 4+ 600 i kwestia bezpieczeństwa

Łoś w Filtracja · Odpowiedzi: 11 · Wyświetlenia: 4571
Witam Mam akwarium i do niego filtr kubełkowy Eheim Professional 4+ 600. Filtr chodzi od niedawna. Ogólnie jestem zadowolony tylko jedna rzecz mnie martwi. Chodzi mi o mocowanie węży na króćcach przy...

Eheim 2424 zmiana zaworu

rawracer w Filtracja · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 438
Witam. Czy przerabiał ktoś temat ze zmianą zaworów w Eheim experience 250 na zawory z 350 ? Czy wielkosciowo to to samo ? Czy cala głowica jest większa ? W środku średnice ładne jednak dusi go pewni...

EHEIM PROFESSIONEL 4+ 250 - smarowanie na rozruch

pk77 w Filtracja · Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 1539
U mnie przygotowania do usprawnienia akwarium ruszyły pełną parą. Właśnie rozpakowałem Eheima (model w temacie), i planuję go jutro podłączyć pod moje akwarium "z robakami" :D Jest jeden pr...

Aquael Ultramax 1500 - stara czy nowa wersja?

Badman w Filtracja · Odpowiedzi: 8 · Wyświetlenia: 8013
Od czwartku mam filtr Aquael Ultramax 1500 kupiony w pewnym sklepie za okazyjną cenę 594 zł. Niby to miała być nowa wersja lecz z tego co wyczytałem kosz zasysający powinien być innego kształtu. Jak ...

Statystyki

Ten temat przegląda 363 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (32974) było 3 sie 2026
 •  Liczba postów: 571616
 •  Liczba wątków: 49482
 •  Użytkownicy: 36915

•  Najnowszy użytkownik: lupus1

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 363 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.