Cześć wszystkim,
Najpierw opis szkiełka potem pytanie.
Akwarium : 60x30x40 Objętość netto wody(szkiełko+filtr) ok. 65l
Oświetlenie : Chichiros LED AII 601
Podłoże : Bazalt o gradacji 3-5mm
CO2 : Butla wysoko ciśnieniowa i do tego komputer sterujący Aqua trend PH-BOT
Filtracja : Jako prefiltr Sunsun hw-603 z gąbkami i watą, a jako filtr Sunsun hw-604 cały załadowany sera siporax. Filtracja oczywiście 24/7
Temperatura : ok 25'C
Parametry Wody wykonywane testami kropelkowymi zooleka :
pH : 7-7,05
GH : 8-15
KH : 6-11(dlaczego GH/KH w takim przedziale o tym później)
NO3 : 5-10 (po podmianie 5 przed ok. 8-10)
PO4 : 0,2-0,5
CO2 : według indykatora ok. 20-25 (jasno zielony)
NO2 : 0
Fe : 0,1-0,25
Ca : 30-80
Mg : ok. 10 (staram się zachowywać stosunek Ca:Mg 4-5:1)
Nawożenie :
Co Dziennie: 1pompka Aquaflora Carbo / 1pompka Aquaflora Micro / 1pompka Aquaflora Mg
Do tego po podmianie robię testy i dolewam NPK i Mg tyle ile brakuje do założonych parametrów
Preparaty :
Zoolek Aquacid do korygowania KH między podmianami ok 2-4ml dziennie
Podmiany :
Zwykle 2-3 razy w tygodniu ok 15% leję wodę RO z dodatkiem wyżej wspomnianego Aquaflora Micro i bakteriami seachem stability.
Obsada :
2
Krewetki Amano
2 Krewetki Blue Velvet
1 Ślimak Military Helmet
2 Otoski Przyujściowe
11 Gupik Endlera
Ryby Karmione dwa razy dziennie niewielkimi ilościami
pokarmu (ryby najedzone, i niewiele gdzieś ginie w odmętach niezjedzone)
Rośliny :
Eleocharis sp. mini jako trawnik
Alternanthera Reineckii Rosanervig jako kontrast
Akwarium Funkcjonuje jakieś 4 miesiące od ustabilizowania cyklu azotowego(od kiedy NO2 spadło do 0)
W baniaczku siedzi spora ilość względem tej powierzchni Scenery Stone i tu dochodzimy do mojego pytania. Skała ta strasznie zatwardza mi wodę. Dlatego podczas podmian leję RO+Micro bez jakiegokolwiek mineralizatora GH/KH. Skały te podnoszą mi KH średnio o 1,5' na dobę. Startując po podmianie z GH:8 KH:6 po tygodniu mam GH:12-15 a KH:11-12. Takie zmiany są zbyt duże zwłaszcza gdy stara się utrzymać stosunek Ca:Mg( nie przekraczam Mg:15 nawet jak zaburza mi to założone Ca:Mg)
Ponadto trzymając stałe pH podnoszące się Kh znacząco wpływa na zawartość Co2 w zbiorniku, przy wartościach KH<8 może jest i ok, ale gdy wychodzimy KH>10 to już robi się średnio. Zwłaszcza że przy takich wahaniach ta różnica finalnie może wynosić z 20ppm CO2 i tak jak zwykle jest 20 po tygodniu zrobi się 40 i to już było by niebezpieczne. Dlatego jestem zmuszony na podmianę 2-3razy w tygodniu. Do tej pory nie było to dla mnie problemem, bo w końcu zajmowanie się zbiornikiem to hobby. Ale zbliża się okres urlopowy i nie wyobrażam sobie zostawić baniaczek na ponad tydzień z tak zmieniającymi się parametrami. >>>No i wreszcie dochodzimy do pytania. Czy mogę bez większych obaw wyjąć obecną skałę i zastąpić ją np. Dragonami czy jest to ryzykowne? Naczytałem się wiele że jak się grzebie w aranżacji to potem są problemy z glonami. U mnie z racji tego iż nie będę ruszał roślin tylko skałę(ewentualnie to co wokół niej przyrosło) i baniaczek stosunkowo niedługo gromadzi zabrudzenia, bo wszystkie gupiki z mojej obsady dołączyły jakieś 3tygodnie temu. To czy to aż tak bardzo wpłynie na równowagę. Niby z moich przemyśleń wynika że nie ma się aż tak czego bać, ale mimo to wolę zapytać bardziej doświadczonych ludzi ode mnie. Dzięki Dragonom będę mógł pojechać ze spokojną głową na urlop, więc pewnie i tak je ruszę prędzej czy później, ale chciałem posłuchać waszej opinii. Za wszystkie odpowiedzi z góry dziękuję, załączam zdjęcie baniaczka poglądowo, bo mam uszkodzony obiektyw w aparacie i robi nieostre zdjęcia. (zdjęcie świeżo po przycince, stąd jeszcze pływająca gdzieniegdzie trawka)
Pozdrawiam.