Ryby w akwarium roślinnym - dobór obsady, metody karmnienia, profilaktyka i leczenie.
Witam wszystkich użytkowników forum. Jestem tu nowy i pierwszy raz na forum. Akwarium zajmuje się hobbistycznie od 20lat Obsada : 3 skalary , ok 15 rodostomusów, 2 bocje wspaniałe, 2 glonojady , 1 kirysek. Rośliny które jakoś dają radę :microzorium i nurzaniec anubias i paproć w glonach (lotos , kryptokoryny i inne których nie znam nazw wszystko padło ) Zbiornik 112l. Oświetlenie Led Juwel x2 (ok 9godzin dzienne). Filtracja 2 kubełki Eheim wkłady gąbka ceramika wata. Nawozy od pewnego czasu dorywczo "na chybił trafił" niestety ze złym skutkiem -glony - rośliny stop itp Zawsze wszystko rosło bez chemii itp - 2 lata temu coś się zje... no i rośliny padają glony rosną - brak równowagi . Zmieniałem oświetlenia, resetowałem kilka razy zbiornik i za każdym razem to samo. W końcu kupiłem testy JBL no i tu potrzebuję pomocy doświadczonych akwarystów - chyba nie są to zbyt dobre parametry i nie wiem czym je polepszyć bez eksperymentowania a przy okazji wrócić do równowagi w akwarium Ph - 6 NO2 - 0,04 NO3 - 60 PO4 - 0,3 Fe - 0,04 Kh - 1 Pozdrawiam Jacek
- Załączniki
-
-
- moje 112
-
-
- moje 112
-
-
- moje 112
-
Jacoch
●
- Ranga: Początkujący
Cześć. Potrzeba jeszcze Ca i Mg.No3 za duże a no2 nie powinno być wykrywalne.Kiedy robiłeś ostatni restart? Rosną Ci krasne masz za dużo syfu. Wysłane z Redmi Note 9 Pro przy użyciu aplikacji mobilnej roslinyakwariowe.pl
-

BOROTom
●
- Ranga: Znający temat
Ile i jak często podmieniasz wodę?? Krasnale to ciężki przeciwnik, wpływ mają zbyt małe podmiany, zabrudzone filtry i ich węże, brak odmulania...jak przyjdą to długo zostają.Zbij ten azot, wyczyść kubły, możesz jako wkład zastosować dobry węgiel aktywny. Zrób większe podmiany i bądź cierpliwy. Wysłane z SM-A600FN przy użyciu aplikacji mobilnej roslinyakwariowe.pl
Sprawdź czy Twój doradca posiada zbiornik ,który Ci odpowiada...w innym przypadku uważaj na glony...
-
gazownik
●
- Ranga: Z dużym doświadczeniem
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
dziękuję za odpowiedz. podmianki robię co ok 2 tygodnie - 2 wiadra kranówy ostatni reset ok rok temu - przy okazji zmieniłem podłożekubły czyszczę co ok pół roku ale nie dwa naraz tylko w odstępach około miesięcznych i o dziwo nie są zbyt zasyfione. Czy węgiel nie wyciągnie i dobrych pierwiastków ? i wyzeruje wszystko ?
-
Jacoch
●
Podmiany rób co tydzień,jakieś 30% Wysłane z Redmi Note 9 Pro przy użyciu aplikacji mobilnej roslinyakwariowe.pl
-

BOROTom
●
- Ranga: Znający temat
Napisałeś że od dwóch lat masz problemy ze robiłeś kilka restartow i ciągle to samo. Rosną glony a nie rośliny Czy po restarcie użyłeś tych samych roślin czy kupiłeś nowe ? Jeżeli będziesz robił kolejny restart to wyrzuć wszystko łącznie ze wszystkimi mediami z filtrów , gąbki ceramiką wszystko co tam masz Filtry i węże dobrze umyj Kup nowe podłoże, media i rośliny Nie wkładaj nawet najmniejszej starej roślinki choćby wyglądała zdrowo Wysłane z POT-LX1 przy użyciu aplikacji mobilnej roslinyakwariowe.pl
-
prot
●
prot napisał(a):Nie wkładaj nawet najmniejszej starej roślinki choćby wyglądała zdrowo Wysłane z POT-LX1 przy użyciu aplikacji mobilnej roslinyakwariowe.pl
A to dla czego ? @Jacek te testy jbl to paskowe?
-
akwaAmator
●
-
Akwaria
Kiedyś dawno temu miałem podobną sytuację . Nic nie roslo wszystko stało w miejscu .Jedynie glony dobrze się czuły . Robiłem restarty nic nie pomagalo. Wymieniałem wszystko oprócz roślin. Te które były w dobrym stanie zostawiałem i wszystko zaczynało się od nowa Nie wiem co to było może jakiś wirus bakteria . Dopiero całkowity restart z nowymi roślinami dał efekt Może to nie miało żadnego znaczenia i kolejny restart dałby podobny rezultat ale miałem już wszystkiego dość i wywaliłem wszystko Nie twierdzę że u niego jest to samo ale jak męczy się już od dwóch lat to na jego miejscu zrobiłbym całkowity restart Wysłane z POT-LX1 przy użyciu aplikacji mobilnej roslinyakwariowe.pl
-
prot
●
Na miejscu autora to bym zrobił wiarygodne testy wody w akwarium i kranu którego leje . Bo niemożliwością jest lejąc kran aby KH było 1 . No chyba ze auto mieszka wysoko w alpach i kran ma ze źródełka górskiego ...... Jak już będzie wiadomo co tam mamy w akwarium i w kranie ,będzie można zrobić jakąś korektę . ALe autor pisze ze problem zaczął się po zmianie lampy ..... jak dał coś mocniejszego to nic dziwnego ,ja tam na mikrozorium widzę spore braki makro (dziura ,dziurę pogania ) na bolbitisie krasnale . Ja bym na dzień dobry wjechał z nożyczkami i to microsorium i bobitis ściął do zera ,odbije z radością za 1-2 tyg . Problemem też pewnie będzie podłoże a głównie jego gradacja która jest dużo za duża ,pewnie masa syfu miedzy te kamienie wpada i cięzko to odmulić stąd też pewnie takie NO3 ,które wydaja mi się ze będzie i tak większe przy wiarygodnym teście . No ale wszystko po kolei .....
-
akwaAmator
●
-
Akwaria
podsumowanie dnia poleciałem z nożyczkami i wyciąłem wszystkie liście które miały krasnorosty , anubias cały poszedł w kosz. Podmianka wody 30% węgiel do jednego z filtrów Używam Testy JBL COMBISET kropelkowe to są wyniki wody kranówki : PH 6,5 NO2 0,025 NO3 4 PO4 0,04 Fe 0,02 KH 4 Gdy robię test KH próbka wody powinna zmienić kolor z niebieskiej na żółtą - ilość kropli to wynik KH. Robiąc test kranówki zmiana koloru po 4 kroplach , robiąc test wody z akwa nie pojawia się kolor niebieski tylko od razu żółty dlatego napisałem wynik KH 1 Po jakim czasie wyjąc węgiel z filtra ? Podłoże/żwir kupowałem w sklepie akwa - gość powiedział że takie jest najlepsze  Nie pisałem wcześniej i nie wiem czy to ma związek ale na powierzchni wody jest delikatny osad no i ściągam go skimerem podłączonym do jednego kubła. Zbiornik ma oryginalną pokrywę więc nie powinien to być osad z powietrza.
-
Jacoch
●
Minął tydzień - kolejne testy i kolejna duża podmianka 30% Testy (przed podmianką) Ph - 7,5 NO2 - 0,03 NO3 - 20 PO4 - 0,1 Fe - 0,02 KH - 4 Wyciągać węgiel czy jeszcze potrzymać z tydzień ?
-
Jacoch
●
Powiązane tematy
Cześć,
Chciałem zapytać Was o preparaty pomagające uzyskać "krystalicznie czystą wodę" w zbiornikach z krewetkami.
Zakupiłem Tetra Crystal Water i jakie było moje zdziwienie w domu, gdy pod ...
Czy polecicie jakieś rybki do akwarium 150l, które pływają blisko powierzni wody i nie wyskakują za często. PH w akwarium 6.8, temperatura 23 stopnie, podmiany woda ro. W tej chwili górna część akwari...
Witam, mam akwarium 30l da krewetek Sakura Red. Przy ostatnich pomiarach twardości Gh wyszło mi na poziomie 5-6. Na stronie MZK pokazało mi że woda w kranie ma pH 7,6 i gh 6. pH w akrawium wynosi okoł...
Witam,
zamierzam załozyc akwarium wielogatrunkowe , amazonka z obsada np. neon inessa, gupik, z kirysek pstry, otosek, może jeszcze drobnoustek obrzeżony.
Czy kranówka będzie dobra do takiej obsady...
Hej wam mam pytanko planujem kupić podłoże aktywne benibashi dla krewetek red cherry tylko te podłoże ma inne parametry wody niż co mają mieć krewetki ? Pozdrawiam[emoji1] [emoji4]
Witam.
Na samym początku opiszę mniej więcej swoje akwarium które postawione jest ponad miesiąc temu.
Wymiary: 25x25x40 25L
Oświetlenie: 4 paski LED barwy zimnej bieli
Podłoże- ziemia ogrodowa(pH 5,5...
Witam serdecznie,
założyłam swój pierwszy zbiornik krewetkowy z zestawem Aquael Shrimp Set 20.
Jest to kostka 19l z filtrem PAT mini. Wczoraj, po dwóch tygodniach od zalania, wpuściłam 13 sztuk red ch...
Niestety nie mam możliwości zakupu kotnika (jedynie w sobotę) Kupiłam dzisiaj kotną samice i nie wiem kiedy będzie poród.I czy można w takim akwarium trzymać dwie kotne gupiki?
Witam
Planuję akwarium 450 litrów, raczej towarzyskie ze średnią ilością roślini dobrym naświetleniem - belka t5, 3x 80W. Zwracam się do Was z prośbą o pomoc w dobraniu obsady. Filtracja będzie dosyć...
Wczoraj wymieniłem z 5 wiader wody , lejąc z filtra RO z podłączonym mineralizatorem... dzis rano widzę ze cos z niektorymi rybami nei tak... mruki się przekręcały... Platydoras byl na zewnątrz a zaws...
|
|