Dobór filtra do wymiarów akwarium, opinie o sprzęcie i sposoby na wydajne wkłady.
Witam. Mam problem z tą kaskadą. Za każdym razem gdy ją czyszczę i umieszczę w akwarium, po jakichś 2 tygodniach przestaje płynąć woda. Wiem że trzeba ją zalać przed uruchomieniem. Wszystko robię zgodnie z instrukcją. Wszystko działa bo rozbierałem, czyściłem i na sucho nie stwierdziłem problemu. Po ok 2 tygodniach znowu ta sama historia. Wydaje się jak by się zapowietrzała. Kupiłem ją jakieś 3 miesiące temu. Już lekko mnie zaczyna drażnić. Pozdrawiam.
-
Tomek1984
●
- Ranga: Początkujący
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
A jak z wkładami? Nie jest za gęsto? Z czasem przepływ spada i na gęsto ułożonych wkładach mogą być problemu. Na sucho - tzn. bez wkładów robiłeś próbę?
mgr biologii - botanik, specjalista z zakresu fizjologii roślin wodnych
-

Piotr Baszucki
●
- Ranga: roslinyakwariowe.pl
- Miasto: Nowa Ruda
- Wspieram stronę kontem Premium
-
Akwaria
Nie powinno być za gęsto. Jest ceramika wsypana i od góry gąbka. Nic nie było upychane na siłę. Myślę że 2 tygodnie pracy to za mało żeby przepływ tak zmniejszyło, a może się mylę 🤔Tak, sprawdzałem go na sucho. Teraz mnie nie ma w domu- praca za granicą. Będę dopiero za 2 tygodnie. Wywalę gąbki i sprawdzę. Myślisz że to dobry pomysł? Na ten moment musi wystarczyć tetra w zastępstwie. Chyba przejdę na akwarium bez filtracji 😁
-
Tomek1984
●
Gąbkę na zasysie masz założoną? W tym filtrze nawet jak zapchane są koszyki to wybija bokami woda.
-
TenOdTego
●
- Ranga: Aktywny użytkownik
Może też być coś z wirnikiem, ale wtedy filtr byłby słaby od startu.
mgr biologii - botanik, specjalista z zakresu fizjologii roślin wodnych
-

Piotr Baszucki
●
- Ranga: roslinyakwariowe.pl
- Miasto: Nowa Ruda
- Wspieram stronę kontem Premium
-
Akwaria
Tak, jest gąbka ze względu na krewetki. Znalazłem na google że od drgań może się ,,unosić,, ta rurka od zasysu i dlatego spada przepływ, to też już sprawdzałem i nie ma takiego problemu. Przy podmianie wody wyłączam kaskadę a później ją zalewam od nowa.
-
Tomek1984
●
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Jak masz gąbkę na zasysie i to jeszcze drobną to nie dziw się że tak się dzieje. Mi nawet na tydzień nie wystarczała bo tak się zapychała. Teraz mam grubszą założoną i raz albo dwa w tygodniu trzeba ją płukać bo przepływ drastycznie spada. Załóż siatkę metalową na zasys albo coś naprawdę grubego. Wysłane z M2102J20SG przy użyciu aplikacji mobilnej roslinyakwariowe.pl
-
TenOdTego
●
- Ranga: Aktywny użytkownik
Powiązane tematy
Hej
Film Szopena o najnowszych filtrze Aquael. ?si=gcUSCUMpNdiAPdlJ
1989621318449463499_0_011_dystrybucja_-1631278597.jpg
Modułowy filtr kanistrowy nowej generacji. Marka Aquael wprowadziła do oferty filtr Multikani 1000, kanistrowy filtr zewnętrzny o nietypowej, mo...
Piotr Baszucki · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 0
https://roslinyakwariowe.pl/images/stories/articles/aquael-selva-mini-terrarium-ze-sterowanym-oswietleniem-wrgb_1_intro.jpg
Polski producent rozszerza ofertę o terrarystykę. Marka Aquael wprowadziła...
hypermax.jpg
Wątek w którym będziemy zbierać informacje o nowym modelu filtra: Aquael Hypermax.
Link do sklepu:
https://sklep.roslinyakwariowe.pl/filtr-aquael-hypermax-4500-przedsprzedaz-p-47006....
Kupiłem filtr Aquael Ultramax 1500 wersja 15W. Pękła oś wirnika więc ją zdemontowałem. Wygląda to tak jak na zdjęciach. Zapytałem aquaela jaką ośkę kupić żeby to działało bo narobili kilka wersji wirn...
Witam, od 1,5 mies posiadam w/w filtr. Na początku pięknie pracował, jednak po pewnym czasie przepływ drastycznie spadł. Wyczyściłem prefiltr, gąbki (o dziwo nie były jakoś za specjalnie zawalone, co ...
Od czwartku mam filtr Aquael Ultramax 1500 kupiony w pewnym sklepie za okazyjną cenę 594 zł. Niby to miała być nowa wersja lecz z tego co wyczytałem kosz zasysający powinien być innego kształtu.
Jak ...
Witam,
Mam akwarium 450 litrów i nie wiem jaką lampę UV-C założyć?
Mam filter zew. Aquael Hypermax Link który ma węże 19mm.
Filter ma dwa wyloty co oznacza że musiałbym zamontować 2 lampy UV-C?
Rober...
|
|