Co się dzieje z moimi cryptocorynami
Metody nawożenia roślin akwariowych. Analiza parametrów wody i dobór właściwych preparatów.
Sprawa wygląda tak: Miałem sobie piękne crptocoryny, mam ich trzy rodzaje, dostałem je od kumpla i jestem początkującym akwarystą. Akwa mam już jakieś dwa tygodnie i było z nimi w pożądku dopóki nie dodałem saletry potasowej. dzisiaj rano zaobserwowałem że liście giną tak jak by je coś zeżarło, w dodatku bledną. Dodam że ryby mam raczej łagodne min. gupiki, skalary (zdążyły się wysypać),grubowargi, drewniaka i dwa zbrojniki niebieskie (albinosy). Dodam jeszcze że mam jeszcze kilka żabiennic amazońskich i one też dziwnie wyglądają (nerwy mają ciemne,blaszkę gdzieniegdzie żółtą, a przez niektóre miejsca w młodych liściach warszawę można zobaczyć). Stosuję nawożenie co2 i preparaty tetry:cobaltosan, aqaplant b, multimineral. Z góry dzięki za odpowiedź.
-
loszax
●
Jest to tak zwana choroba zwartek, te rośliny mogą tak reagować na różne zmiany w parametrach wody, przesadzanie itp. W towim przypadku może być to wiynikiem podania NO3 lub też jest to trochę spóźniona reakcja na wprowadzenie roślin do nowego akwarium. Objawy na żabienicach wskazują jednak na braki w nawożeniu.
-

Marcin Baranowski
●
- Ranga: Moderator
- Miasto: Białystok
No dobrze rozumiem, jeśli teraz zacząłbym nawozić PMDD to poprawiłby się ich stan? Zauważyłem jeszcze jeden feler, który może być bardzo istotny, mianowicie: po wysłaniu mojego postu zauważyłem takie jedno bydle i zwie się "ślimak". Podejrzewam, że nabawiłem się tego od kumpla, od którego dostałem jedną roślinkę, a moje pytanie brzmi: czy to też może być przyczyną obumierania roślin?
-
loszax
●
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Małe gatunki zupełnie nie szkodzą roślinom, duże np. ampularie mogą niektóre nadgryzać.
-

Marcin Baranowski
●
- Ranga: Moderator
- Miasto: Białystok
Powiązane tematy
Hej
Tak to jest jak jest dobrze a człowiek chce lepiej. Dodałem jedną nakrętkę Tetra Vital na Moje 64 litry. Stało się zielono na kamieniach od glona. Otoski mają co skrobać z kamieni.
Poniżej opis ...
Hej,
Wracam po długiej przerwie, wystartowałem zbiornik HT 90x45x40H oświetlenie Hyperbar FXL75 zawieszona 15cm nad taflą wody, świeci 8h. Podmiany 40 litrów RO + PLANT MINERAL i mikro wg producenta....
Witam ! Posadziłem roślinki i po tygodniu ,czyli dziś zauważyłem dziury na liściach nie wiem jakie jest pH wody ,wodę podmieniam co tydzień ,prosto z kranu , nie wiem co już robić żeby ładnie rosło ma...
Witam, mam jak sądzę problem z kumulacją potasu w wodzie i nie mogę się go pozbyć. Macie jakiś pomysł jak szybko obniżyć jego poziom po za podmianami wody które niewiele pomagają?
Trochę o akwarium k...
Dzień dobry wszystkim!
Pytanie jest następujące: sprawiłem sobie do małego baniaczka ok. 20l zestaw ISTA BUTLA CO2 Z DYFUZOREM, pytanie dla obytych: jak szybko powinien znikać z dzwonu bąbel z gazem,...
Witam serdecznie. Od tygodnia mam problem z roślinami. Zaczęły się dosłownie robić przezroczyste i rozpuszczać. Nie wszystkie i też nie w całości, w większości przypadków tylko dolne partie.
NO3 ok 20...
Cześć.
Dwa miesiące temu do starego akwarium wprowadziłem kilka nowych roślin, które lepiej lub gorzej przyjęły się. Problem mam z jedną, która wypuszcza nowe liście dość intensywnie, ale bardzo szybk...
Witam
Proszę o pomoc w identyfikacji niedoborów.
Objawy:
1. Echinodorus red diamond - liście są złożone wzdłużnie na pół, a końce wywinięte w "haczyk".
2. Pogostemon erectus i rotala Indica...
Od tygodnia zauważam wyraźne osłabienie i obumieranie staurogyne repens. Podaje CO2, Światło 12W, akwarium 30l, podłoże Benibachi Fulvic, nawożę Vimi all in one codziennie koło 15:00 jedno naciśnięcie...
|
|