Metody nawożenia roślin akwariowych. Analiza parametrów wody i dobór właściwych preparatów.
Mam pytanie do osob stosujacych PGC i podmieniajacych mniej niz 50% wody. Jakie stosujecie dawkowanie PGC przy mniejszych podmianach np. ~25%?
Temat zastal juz poruszony(teoretycznie), ale chcialbym poznac doswiadczenia osob ktore stosuja ten nawoz.
Pozdrawiam
Zultek
-
zultek
●
- Ranga: Początkujący
Takie samo dawkowanie na 1 litr wody podmienianej - niezależnie od ilości.
-

wik
●
- Ranga: Poznaje temat
- Miasto: Kalisz
Podczas 50% podmiany do akwa trafia okreslona dawka mikro i makro elementow. Takie postepowanie ma zarowno dostarczyc odpowiedniej ilosci potrzebnych pierwiastkow jak i zapobiec kumulacji. Wydaje mi sie ze mniejsze podmiany przy dawkowaniu jak w instrukcji moga spowodowac niedobory.
Jakie masz/macie doswiadczenia w tej materi. Czy przy mnieszych podmianach nie zachodzi potrzeba dodatkowego wspomagania roslin?
Pozdrawiam
Zultek
-
zultek
●
- Ranga: Początkujący
Powiązane tematy
Jako nowy pasjonat na tym forum witam wszystkich i zwracam się z pytaniem, czy do podmiany wody mogę zastosować wodę z odwróconej osmozy, do uzdatniania której używa się w procesie technologicznym NaC...
Witam. Czy jesli skaly podnosza gh to dobrym rozwiazaniem jest lanie samej RO i czekac az sie ustabilizuje czy lepiej mieszac z jakas mala iloscia kranowy? Albo zamiast kranowy zaczac stosowac jakis m...
Witam. Mam pytanie do doświadczonych akwarystów jak nawozicie swoje akwaria w dniu podmiany wody, ponieważ wtedy parametry wody i ilośc nawozów i minerałów dość diametralnie sie zmienia. Czy lejecie w...
Witam . Zrobiłem wczoraj restart akwarium , wcześniej miałem LT ktory marnie prosperował dlatego zrobiłem restart . Jako że nie jestem zbytnio doświadczony to mam dwa pytania . Kiedy zacząć nawozić i ...
Mam własny dom za miastem i całą masę deszczówki, którą wykorzystuję do ogrodu. Chciałbym także ją wykorzystać do podmian w akwarium. Deszczówkę zbieram z rynny a tam dużo zanieczyszczeń np. cała masa...
Po gruntownej przycince zdarzało się, że nie mogłem dojść do ładu z nawożeniem, nawet przy gotowcach typu Rataj czy ADA. Pojawiały się zielenice na szybach, albo gdzie niegdzie "brody" krasnali. Powód...
Witam
Mam dostęp do w/w wody, tylko nie wiem czy nadawała by się do podmian.
Mam akwa 54l, ze średnią ilością roślin (Cryptokryny, Nnurzaniec, Mech, Hydrocotyle).
Nie posiadam testów do wody, a n...
Przyjmijmy 2 stałe.
1 akwa dojrzałe
2 woda do podmiany to woda nadająca się do bezpośredniego zalewania
I teraz mam system ciągłej podmiany i czy istnieje takie zjawisko ze za duzo się podziemia ...
W związku z TYM tematem dotyczącym doboru nawozu makro i małym problemem z pojawieniem się nitek , oraz tym że już jakiś czas temu zaopatrzyłem się w podstawowy zestaw makro dla EI zastanawiam się czy...
Witam, jako, że już zalałem akwarium mam dylemat, jak wygląda nawożenie Potasem, przy ADA Amazonia I, jak wiadome, potas na starcie jest wskazany, w tygodniowej dawce 20-30 ppm, ale jak to rozwiązać, ...
|
|