40 ppm NO3 - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

40 ppm NO3

Liczba wyświetleń: 3707·Odpowiedzi: 12
Metody nawożenia roślin akwariowych. Analiza parametrów wody i dobór właściwych preparatów.
Zaloguj się, aby zmienić widok

19 lip 2004, 16:07 40 ppm NO3  (#1)  

Kupiłem test NO3, ponieważ po 2 tygodniach podawania Symfonii, K2SO4 i KH2PO4 rośliny przestały bąbelkować i szyby w ciągu 3 dni pokruły się glonami (troche za szybko).
Przeraziłem się gdy zobaczyłem, że wyszło 40 ppm NO3.
Podmieniłem 25% wody i od 2 dni znów rośliny bąblują. Czy zbyt duża dawka NO3 może spowodować, poza rozwojem glonów, jakiś uszczerbek na zdrowiu roślin?
Przestałem też podawać KH2PO4 do czasu zakupienia testu na PO4.

raffaell

Marcin Baranowski Białystok

19 lip 2004, 22:24   (#2)  

Poszukaj w archiwum, jakiś czas temu ktoś twierdził iż wysoki poziom NO3 (o ile dobrze pamiętam to już 40 mg/l) źle wpływa na rośliny.

Marcin Baranowski
Ranga: Moderator

Miasto: Białystok

21 lip 2004, 16:54   (#3)  

Dzięki Marcinie. Dobrze wiedzieć, choć postu nie mogę coś znaleźć.
A może podawać więcej Symfonii? Będzie wtedy chyba większe zapotrzebowanie na NO3.
Mój nawóz z symfonii to 25g sym. i 6,5g Fe forte/500ml H2O. Podaję 5 ml/dzień.
K2SO4 podaję 1,9 ppm/dzień.

raffaell

Polecamy zakupy w sklepie forumowym

21 lip 2004, 20:19   (#4)  

Jeżeli zielsku brakuje jakiegoś mikroelementu to zwiększenie dawki symfonii może pomóc obniżyć NO3. Dobrym sposobem jest również podwyższenie PO4, to zwiększa pobieranie azotu przez rośliny. Zacząłbym jednak od upewnienia się czy naprawdę masz tyle azotanów, testom nigdy nie wolno do końca ufać. Osobiście jednak nie wydaje mi się że 40ppm NO3 może szkodzić roślinom. A oto wspomniany wcześniej wątek, większości osób coś słabo idzie szukanie :wink:

https://roslinyakwariowe.pl/forum/vi ... sc&start=0

Marcin Baranowski

21 lip 2004, 20:31   (#5)  

Jeszcze raz dziękuję. A z PO4 poczekam aż kupię test - może jeszcze w tym tygodniu - bo w Dąbrowie i Zawierciu w sklepach nie mają, bo nie schodzą (nawet w zool. w Realu)

raffaell

23 lip 2004, 18:06   (#6)  

Jutro podmiana, a już dziś rośliny nie bąbelkują. A zwiększyłem dawkę symfonii z Fe oraz K2SO4. Zwiększać jeszcze? Czy może poczekać na test PO4?
Szlag mnie chyba trafi. Dobrze że chociaż glosia znów zaczyna szaleć :P
Ale za to lotosowi pojawiają się jakieś dziury z "gnijącą" obwódką. Ponoć lotosy mają dziury, jak jest mało K :?:
A K podaję już 2ppm/dzień.

raffaell

23 lip 2004, 18:31   (#7)  

raffaell napisał(a):Ale za to lotosowi pojawiają się jakieś dziury z "gnijącą" obwódką. Ponoć lotosy mają dziury, jak jest mało K :?:
A K podaję już 2ppm/dzień.

Nie tylko, przy niedoborze Mg również.Przez dłuższy okres czasu nie mogłem dojść dlaczego mi rośliny marnieją w tym lotos z takimi objawami jak piszesz.Dopiero po przeczytaniu postu Marcina https://roslinyakwariowe.pl/forum/vi ... %B1+wod%EA
i przeliczeniu proporcji K : Mg sprawa sie wyjaśniła i po mału wszystko wraca do normy.Sprawdź jak to wygląda w twoim przypadku.

Sebastian Stopinski
Ranga: Poznaje temat

Miasto: Jawor

23 lip 2004, 19:55   (#8)  

No to kurde pięknie :?
U mnie Mg wychodzi 0,2ppm/dzień, czyli 1/10 K.
Czy powinienem dodać MgSO4 - tak żeby było jakieś 0,5-1 ppm/dzień?

raffaell

23 lip 2004, 21:33   (#9)  

Chłopaki nie sugerujecie się tak bardzo tym moim postem, to było dwa lata temu :wink: Magnez IMHO jednak warto wypróbować. Moim zdaniem lepiej jednak podawać go jednorazowo do wody do pomiany w takiej ilości by osiągnąć zamierzony stosunek Ca:Mg.

Marcin Baranowski

23 lip 2004, 21:57   (#10)  

Marcin Baranowski napisał(a):Chłopaki nie sugerujecie się tak bardzo tym moim postem, to było dwa lata temu :wink:

Nie badź taki skromny :wink: .U mnie sytuacja wyglądała podobnie jak opisywałeś a wszysto zaczelo sie od zmiany parametrów wody ( dostosowanych dla paletek TWW 6 TWO 9 ), wiekszość roślin marniała powoli ale najszybciej właśnie lotos.Dodawałem potas, żelazo i nic było coraz gorzej z lotosa to mi została tylko bulwa.Od dwóch tygodni dodaje potas i magnez tak aby stosunek wynosił 2:1 efekt jest taki że lotos ma już 8 liści i rośnie dalej.Mam jeszcze problem z Ludwigia natan (blade liście) ale zobaczymy czy to sie zmieni.

Sebastian Stopinski
Ranga: Poznaje temat

Miasto: Jawor

23 lip 2004, 23:14   (#11)  

Mój i Twój problem był zapewne wynikiem niedoboru magnezu, potas nie miał tu zapewne zbyt wielkiego znaczenia.

Marcin Baranowski

26 lip 2004, 20:30   (#12)  

Od piątki MgSO4, ale ostrożnie - najpierw 1/4 dawki K2SO4, ale już vallisneria nie gubi starych liści, a lotosowi nie dziurawią się kolejne.
Poczekamy, zobaczymy

raffaell

28 lip 2004, 18:12   (#13)  

Kolejny dzień - kolejne spostrzeżenia.
Zielsko rośnie, choć bąbelkuje słabo (głownie glosia, lotos). Saggitarii jeszcze lekko psują się stare liście, ale nowe rosną szybciej. Może z czasem to się poprawi. Glosia ruszyła z kopyta. Eleocharis jakoś niemrawo, ale też się zabiera.
Ceratopteris thalictroidesa nareszcie też się zabrała, a myślałem że już po niej.
Hydrocotyle leucocephala ma tak duże, soczyste liście, że po 2 dniach nieobecności w domu nie poznałem jej.
Za to zamiast dziur pojawiły się na lotosie, ludwigii i hydrocotyli pęknięcia niektórych liści. Nie bardzo wiem od czego, ale poczekam jeszcze kilka dni i zobaczę. Może jakiś inny mikroelement daje znać o sobie (a dokładniej o braku). Ale te pęknięcia (jakby delikatnie przetargane liście) nie szpecą tak jak dziury z gnijącą obwódką. I chyba zwolniły zielenice na szybach i anubiasie.

raffaell

Powrót do Nawożenie

Powiązane tematy

20211212_153937.jpg

Testy pH, gH, kH, NO3, PO4, Fe i inne - temat dedykowany

100>P Piotr Stochmal w Nawożenie · Odpowiedzi: 398 · Wyświetlenia: 298287
Witam. Jakich producentów testy na NO3, PO4, Fe warto kupić (dokładność pomiaru w stosunku do ceny i producenta) a od jakich trzymać się z daleka?. jakie mają zakresy pomiarowe (od ilu do ilu) i na il...
zoolek_aquatest_no3-i-11283-1-2000.jpg

Test Zoolek NO3 - fakty i mity

mirek5566 w Nawożenie · Odpowiedzi: 118 · Wyświetlenia: 76543
Witam. Ponieważ po internecie krążą różne opinie na temat testów Zooleka, postanowiłem sam sprawdzić, czy rzeczywiście jest aż tak zły jak są o nim opinie :) Przeprowadziłem "kalibrację" tes...
YouTube

Luźna gadka o NO3 i PO4

prot w Nawożenie · Odpowiedzi: 7 · Wyświetlenia: 3916
Ile tego azotu podawać jest rozmowa co w drugim temacie. Można w różny sposób podchodzic do nawożenia azotem i fosforem. Według internetu w akwarium rybnym NO3 może być za wysoko dlatego zaleca się po...
IMG_20210313_165929.jpg

No3/Po4

QUCHASZ w Nawożenie · Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 3721
Witam, jakiś doświadczony hodowca roślin wodnych jest wstanie powiedzieć mi dlaczego wszyscy mówią, aby lać No3 i Po4 w stosunku 10:1? za każdym razem kiedy tak robię woda na koniec tygodnia (przed po...
IMG_20211022_191310.jpg

Zerowe NO3 w akwarium mimo nawożenia

Krzysiuzkap w Nawożenie · Odpowiedzi: 34 · Wyświetlenia: 16916
Witam, jestem początkującym akwarystom i mam spory problem z brakiem azotu w akwarium. Mimo nawożenia azotem tygodniowo nawet 15mg/l, ten ciągle wynosi równe 0. Pierwsze swoje akwarium założyłem 8 mi...
image.jpg

Bardzo wysokie NO3, problem.

Dawid199477 w Nawożenie · Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 3521
Witam. Mam problem z bardzo wysokim poziomem NO3. Zaczęło się od tego, że u dwóch ryb zauważyłem objawy posocznicy, ten problem ogólnie jest juz zażegnany, kupilem testy paskowe, zeby skontrolować wod...

Nagły spadek NO3?

Holender120 w Nawożenie · Odpowiedzi: 9 · Wyświetlenia: 5270
Witam. Chcialbym zapytac, jakie konsekwencje może wywołać nagły spadek azotanów w akwarium slodkowodnym.? Wywolac to może jakiś konkretny glon? Pozdrawiam serdecznie grupe i forumowiczów.

Nagły skok NO3 i NO2

vasteq w Nawożenie · Odpowiedzi: 13 · Wyświetlenia: 5813
W jednym z moich akwariów 75L zapchał się miesiąc temu prefiltr podłączony do starego okrągłego Eheima o poj ok 3L. Wkłady też były zasyfiałe. Doszło wtedy do wzrostu NO2 (zaobserwowałem to po tym jak...

Nawożenie pod wysokie NO3 i PO4

vasteq w Nawożenie · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1674
Mam problem z wysokim NO3 i PO4 oraz dopasowaniem do tego nawożenia. W 70L akwarium trzymam ok 20 szt razbor Espei, 15 błyszczyków, starego zbrojnika oraz starą boję odziedziczone po szwagrze, ok 2 ot...

Stabilizacja NO3 do P04 - Retfild.

Ciapek w Nawożenie · Odpowiedzi: 9 · Wyświetlenia: 5181
Witam, Poproszę Was o pomoc. Baniaczek: 105l. Rośliny, rosną brak glonów. Zacząłem podawać sole fosforowe aby podnieść PO4 a zbić NO3. Co się udaje, celem jest współczynnik Retfilda. Chemia wody: K -...

Statystyki

Ten temat przegląda 246 użytkowników w tym 1 zalogowany
Najwięcej użytkowników online (52433) było 12 sie 2026
 •  Liczba postów: 570984
 •  Liczba wątków: 48800
 •  Użytkownicy: 36930

•  Najnowszy użytkownik: rafał_witecki

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 245 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.