Czego brakuje Glosi? - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Czego brakuje Glosi?

Liczba wyświetleń: 3680·Odpowiedzi: 15
Metody nawożenia roślin akwariowych. Analiza parametrów wody i dobór właściwych preparatów.
Wygląd listy:
Adam Mielech

13 lip 2004, 21:04 Czego brakuje Glosi?  (#1)  

Witam!
Nowe listki Glossostigmy elatinoides są bardzo jasne i mają przez środek prawie biały pasek(widać trochę na zdięciu) czego jej brakuje?

Adam Mielech

14 lip 2004, 06:29   (#2)  

U mnie było jeszcze gorzej - z czasem zaczęły pojawiać się dziury. Pomogło zwiększenie K2SO4.

raffaell

mcflurry klikash?

14 lip 2004, 08:33   (#3)  

Jakie masz oświetlenie?? Nawozisz CO2?? Przy dobrym oświetleniu i nawożeniu CO2 glosia zdrowo bombluje a tu tego niemożna zauważyć. Może poprostu ma niewystarczające waruki do prawidłowego wzrostu.
Pozdrawiam Obrazek Mateusz Jędrzejczak

mcflurry
Ranga: Grafik SMRW

Miasto: klikash?

Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Adam Mielech

14 lip 2004, 09:19   (#4)  

[ Benek ] napisał(a):Jakie masz oświetlenie?? Nawozisz CO2?? Przy dobrym oświetleniu i nawożeniu CO2 glosia zdrowo bombluje a tu tego niemożna zauważyć. Może poprostu ma niewystarczające waruki do prawidłowego wzrostu.

Witam oświetlenie mam 4x30 W CO2 z butli nawożenie symfonia złota (30g SZ + 500 ml.H2O+20g K2SO4) 5 ppm dziennie + 1 ppm KNO3 + 0,25 ppm KH2PO4 Wcześniej nie miałem problemów z jej kolorem, po rozsadzeniu ładnie rośnie ale jej kolor :( .

Adam Mielech

pawlaczynski

14 lip 2004, 10:05   (#5)  

Witam,
Sądząc po długości liści może chodzić o światełko. U mnie przy 0,5 W/l nie chciała za bardzo rosnąć a podniesienie do 0,65 znacznie poprawiło sprawę. A co do kolorku, to młode listki mają śliczny, jasno-zielony kolor i tak mi się podoba :) Z tego co zauważyłem na różnych zdjęciach to tak właśnie wygląda. I jak tylko ma wystarczająco światła to bombluje jak czort.

pawlaczynski

Adam Mielech

20 lip 2004, 20:33   (#6)  

Po tygodniu mogę stwierdzić że rośnie bardzo ładznie tylko czały czas na nowych liściach ma biały pasek, chyba to oznaka braku jakiegoś pierwiastka tylko jakiego :?:

Adam Mielech

20 lip 2004, 20:48   (#7)  

Adam Mielech napisał(a):Po tygodniu mogę stwierdzić że rośnie bardzo ładznie tylko czały czas na nowych liściach ma biały pasek, chyba to oznaka braku jakiegoś pierwiastka tylko jakiego :?:

Witam
Może ten cytat Ci pomoże:
"Najwazniejszym elementem nawożenia,któremu musi towarzyszyć mocne oświetlenie,jest dwutlenek węgla,którego podawania do wody nie sposób pominąć przy pielęgnacji Glossostigma elatinoides.Kluczową wydają sie odgrywać ponadto: odpowiednio zbilansowany zestaw mikroelementów,potas oraz -często traktowane po macoszemu -fosforany,których odpowiednia ilośc w wodzie doskonale stymuluje wzrost tej rośliny."*
* Cytat z "Naszego Akwarium nr 55 - autor Bartek Lipczyński
Moim zdaniem ten pasek na Glosi ,to może być oznaka braku potasu.
Pozdrawiam
Jacek Pawłowski

Jacek Pawłowski
Ranga: Z dużym doświadczeniem

Adam Mielech

20 lip 2004, 20:59   (#8)  

Jacku dziękuje za odpowiedz też tak myślałem dlatego dodałem dodatkową dawkę potasu przy podmianie jednak to nie to :( , lub mineło za mało czasu :)

Adam Mielech

20 lip 2004, 21:47   (#9)  

Adam Mielech napisał(a): lub mineło za mało czasu :)

Witam
Być może za krótki okres aby zobaczyć zmiany.
A jak z żelazem w Twoim akwarium ??
Pozdrawiam
Jacek Pawłowski

Jacek Pawłowski
Ranga: Z dużym doświadczeniem

31 lip 2004, 10:12   (#10)  

Adam Mielech napisał(a):
Witam oświetlenie mam 4x30 W CO2 z butli nawożenie symfonia złota (30g SZ + 500 ml.H2O+20g K2SO4) 5 ppm dziennie + 1 ppm KNO3 + 0,25 ppm KH2PO4 Wcześniej nie miałem problemów z jej kolorem, po rozsadzeniu ładnie rośnie ale jej kolor :( .

Witam
Zastanawia mnie czemu wy papracie K2SO4 do symfoni , przeciesz zachodzi w niej jakas reakcja chemiczna (do dzis nie wiem jaka i dlatego nie mieszam) czy to was nie niepokoi czy poprostu macie w nosie co sie wytraca albo wiaze w nawoze , wyglada na to ze robicie to po to zeby miec krystaliczny zielony roztworek :?:
Wystarczy jak da sie potas do podmiany a reszte inne zwiazki zalatwia.
Nie bede tu przytaczal swoich doswiadczen , rusze pozadnie ze swoimi wskazowkami dopiero jak moje rosliny na dobre rusza i bede na 100% pewien co i jak :D

Pozdrowka
Tyman

Tyman
Ranga: Zainteresowany tematem

Adam Mielech

25 sie 2004, 18:32   (#11)  

Tyman napisał(a):Zastanawia mnie czemu wy papracie K2SO4 do symfoni , przeciesz zachodzi w niej jakas reakcja chemiczna (do dzis nie wiem jaka i dlatego nie mieszam) czy to was nie niepokoi czy poprostu macie w nosie co sie wytraca albo wiaze w nawoze , wyglada na to ze robicie to po to zeby miec krystaliczny zielony roztworek :?:

Witam Tyman dopiero teraz przeczytałem twoją wypowiedź :( i bardzo mnie zdziwiła u mnie SZ z K2SO4 wcale nie jest "krystalicznie zielonym roztworkiem" tylko brunatną cieczą z osadem na dnie :evil: A jak jest u innych :?:

Adam Mielech

enigma Wrocław

25 sie 2004, 18:45   (#12)  

Adam Mielech napisał(a):
Tyman napisał(a):Zastanawia mnie czemu wy papracie K2SO4 do symfoni , przeciesz zachodzi w niej jakas reakcja chemiczna (do dzis nie wiem jaka i dlatego nie mieszam) czy to was nie niepokoi czy poprostu macie w nosie co sie wytraca albo wiaze w nawoze , wyglada na to ze robicie to po to zeby miec krystaliczny zielony roztworek :?:

Witam Tyman dopiero teraz przeczytałem twoją wypowiedź :( i bardzo mnie zdziwiła u mnie SZ z K2SO4 wcale nie jest "krystalicznie zielonym roztworkiem" tylko brunatną cieczą z osadem na dnie :evil: A jak jest u innych :?:

Kolor to sprawa czy dodajesz czegos do r-ru SZ, tak czy siak osad jest zawsze, trzeba jak to często pisze na produktach "wstrząsnąć przed użyciem" :wink:

enigma
Ranga: Zasłużony akwarysta

Miasto: Wrocław

Adam Mielech

25 sie 2004, 18:51   (#13)  

enigma napisał(a):
Adam Mielech napisał(a):

Kolor to sprawa czy dodajesz czegos do r-ru SZ, tak czy siak osad jest zawsze, trzeba jak to często pisze na produktach "wstrząsnąć przed użyciem" :wink:

Enigma chodziło mi o to że jak napisł Tyman po dodaniu K2SO4 kolor roztworu jest zielony a u mnie mimo tego dodatku jest brunatny. Zastanawiam się czy to co kupiłem na Allegro to napewno SZ.

Adam Mielech

enigma Wrocław

25 sie 2004, 19:08   (#14)  

U mnie również wychodzi zielony. A jaki kolor ma Twoja SZ :?:

enigma

Adam Mielech

25 sie 2004, 19:23   (#15)  

Moja SZ ma kolor beżowy. Tak się zastanawiam czy to nie jest związane z tym że stosuje K2SO4 czyste do analiz a nie ogrodnicze.

Adam Mielech

Polecamy zakupy w sklepie forumowym
enigma Wrocław

25 sie 2004, 19:27   (#16)  

Adam Mielech napisał(a):Moja SZ ma kolor beżowy. Tak się zastanawiam czy to nie jest związane z tym że stosuje K2SO4 czyste do analiz a nie ogrodnicze.

Napewno nie bo ja też stosuje czyste K2SO z POCHu

enigma

Powrót do Nawożenie

Powiązane tematy

IMG_5150.JPG

Niedobór, nadmiar tylko czego? Proszę o pomoc

melvin33 w Nawożenie · Odpowiedzi: 26 · Wyświetlenia: 13385
1. 120x50x50- 300 litrów 2. Lampa LED SKYLIGHT Hyperspot L, 8 godzin świecenia 3. Co2 butla z elektrozaworem 4. Podłoże Aqua Soil Amazonia ADA , ADA Power Sand Advance 5. Filtr Eheim Professionel 3 12...
YouTube

Czego brakuje roślinom?

iron333 w Nawożenie · Odpowiedzi: 16 · Wyświetlenia: 5966
Hej. Robiłem restart jakieś 3tyg. temu, rośliny słabo rosną i w niektórych pokazują się brązowe lekko zawinięte liście. Zastanawiam się czego może brakować. W załączniku opisane parametry wody oraz z...
DSC_1326_1.JPG

Aromatica - czego może brakować

onem w Nawożenie · Odpowiedzi: 13 · Wyświetlenia: 6893
Witajcie Od jakiegoś miesiąca próbuje się z aromaticą i chyba polegnę . Może ktoś podda jakiś pomysł czego dodać żeby bylo lepiej. Jest tak DSC_1326_1.JPG Parametry akwarium. Litraż 86 Podłoże już...
20170616_164409.jpg

Czego brakuje moim roślinkom

lomacz w Nawożenie · Odpowiedzi: 13 · Wyświetlenia: 6164
Witam. Mam akwarium 126l na ziemi ogrodowej przykrytej drobnym zwirkiem, mam też plażę z piasku. Oświetlenie zbudowane na power ledach,zbiornik otwarty a filtr to Hw 302. Czego brakuje rośliną, nieros...

Czego brakuje

Dark w Nawożenie · Odpowiedzi: 125 · Wyświetlenia: 45335
Cześć. Mam akwarium 360l wody jest 300 Podłoże to piasek, ziemia, kulki GT i lignit. Oświetlenie 4x54w T5 Świeci się od 12 do 22 Nawożenie to KNO3, KH2PO4 i Profito Dziennie podaje 3ppm azotu 0,2ppm ...

Ile czego dodać ?

spoko9711 w Nawożenie · Odpowiedzi: 19 · Wyświetlenia: 6643
Witam Od początku Posiadam akwarium 1080 l nawożę solami, z mniejszymi bądź większymi sukcesami - jak do tej pory :D Ponieważ zdarzyła się mi przeprowadzka wraz z całym akwa i sprzętem trafiłem na...

Czego brakuje roślinom w akwarium

tomekchrzaszcz w Nawożenie · Odpowiedzi: 7 · Wyświetlenia: 3151
Witam Posiadam akwarium 80 litrów na amazoni podłożu (10 miesięcy ma ) światło twistar Nawożenie od 2 tygodni EI Mikro seachem flourish comprehensive Podmiana 50% Filter eheim 25 Co2 podaje jak się...

Czego brakuje moim roślinom?

tomaszgotowala w Nawożenie · Odpowiedzi: 11 · Wyświetlenia: 4197
Witam mam problem z roślinami czego im może brakować. Do nawożenia stosowałem mikro i makro oraz co2 wszystko w płynie, ostatnio zakupiłem nawozy uzupełniające żelazo, azot, potas, magnez, fosfor. Czy...

Dziury w liściach - czego brakuje?

erich w Nawożenie · Odpowiedzi: 14 · Wyświetlenia: 6847
Witam, Od jakiegoś czasu nie mogę ogarnąć mojego akwarium, które jest już prawie rok. Cały czas próbuję ale jakoś ze słabym skutkiem. Najgorszy objawy na roślinach czerwonych jak na zdjęciach. Macran...

Niedobory?jak tak to,czego?

pablo8412 w Nawożenie · Odpowiedzi: 17 · Wyświetlenia: 6285
Witam na starszych liściach Pogestemona Kimberly i Macrandry red występują dziwne odbarwienia,nie wiem czy ta roślina tak ma czy to niedobór

Statystyki

Ten temat przegląda 454 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (32974) było 3 sie 2026
 •  Liczba postów: 571617
 •  Liczba wątków: 49483
 •  Użytkownicy: 36917

•  Najnowszy użytkownik: marcel_mizia

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 454 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.