Metody nawożenia roślin akwariowych. Analiza parametrów wody i dobór właściwych preparatów.
Witam!
Nowe listki Glossostigmy elatinoides są bardzo jasne i mają przez środek prawie biały pasek(widać trochę na zdięciu) czego jej brakuje?
-
Adam Mielech
●
U mnie było jeszcze gorzej - z czasem zaczęły pojawiać się dziury. Pomogło zwiększenie K2SO4.
-
raffaell
●
Jakie masz oświetlenie?? Nawozisz CO2?? Przy dobrym oświetleniu i nawożeniu CO2 glosia zdrowo bombluje a tu tego niemożna zauważyć. Może poprostu ma niewystarczające waruki do prawidłowego wzrostu.
Pozdrawiam  Mateusz Jędrzejczak
-

mcflurry
●
- Ranga: Grafik SMRW
- Miasto: klikash?
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
[ Benek ] napisał(a):Jakie masz oświetlenie?? Nawozisz CO2?? Przy dobrym oświetleniu i nawożeniu CO2 glosia zdrowo bombluje a tu tego niemożna zauważyć. Może poprostu ma niewystarczające waruki do prawidłowego wzrostu.
Witam oświetlenie mam 4x30 W CO2 z butli nawożenie symfonia złota (30g SZ + 500 ml.H2O+20g K2SO4) 5 ppm dziennie + 1 ppm KNO3 + 0,25 ppm KH2PO4 Wcześniej nie miałem problemów z jej kolorem, po rozsadzeniu ładnie rośnie ale jej kolor  .
-
Adam Mielech
●
Witam,
Sądząc po długości liści może chodzić o światełko. U mnie przy 0,5 W/l nie chciała za bardzo rosnąć a podniesienie do 0,65 znacznie poprawiło sprawę. A co do kolorku, to młode listki mają śliczny, jasno-zielony kolor i tak mi się podoba  Z tego co zauważyłem na różnych zdjęciach to tak właśnie wygląda. I jak tylko ma wystarczająco światła to bombluje jak czort.
-
pawlaczynski
●
Po tygodniu mogę stwierdzić że rośnie bardzo ładznie tylko czały czas na nowych liściach ma biały pasek, chyba to oznaka braku jakiegoś pierwiastka tylko jakiego 
-
Adam Mielech
●
Adam Mielech napisał(a):Po tygodniu mogę stwierdzić że rośnie bardzo ładznie tylko czały czas na nowych liściach ma biały pasek, chyba to oznaka braku jakiegoś pierwiastka tylko jakiego 
Witam
Może ten cytat Ci pomoże:
"Najwazniejszym elementem nawożenia,któremu musi towarzyszyć mocne oświetlenie,jest dwutlenek węgla,którego podawania do wody nie sposób pominąć przy pielęgnacji Glossostigma elatinoides.Kluczową wydają sie odgrywać ponadto: odpowiednio zbilansowany zestaw mikroelementów,potas oraz -często traktowane po macoszemu -fosforany,których odpowiednia ilośc w wodzie doskonale stymuluje wzrost tej rośliny."*
* Cytat z "Naszego Akwarium nr 55 - autor Bartek Lipczyński
Moim zdaniem ten pasek na Glosi ,to może być oznaka braku potasu.
Pozdrawiam Jacek Pawłowski
-

Jacek Pawłowski
●
- Ranga: Z dużym doświadczeniem
Jacku dziękuje za odpowiedz też tak myślałem dlatego dodałem dodatkową dawkę potasu przy podmianie jednak to nie to  , lub mineło za mało czasu 
-
Adam Mielech
●
Adam Mielech napisał(a): lub mineło za mało czasu 
Witam
Być może za krótki okres aby zobaczyć zmiany.
A jak z żelazem w Twoim akwarium ??
Pozdrawiam Jacek Pawłowski
-

Jacek Pawłowski
●
- Ranga: Z dużym doświadczeniem
Adam Mielech napisał(a):Witam oświetlenie mam 4x30 W CO2 z butli nawożenie symfonia złota (30g SZ + 500 ml.H2O+20g K2SO4) 5 ppm dziennie + 1 ppm KNO3 + 0,25 ppm KH2PO4 Wcześniej nie miałem problemów z jej kolorem, po rozsadzeniu ładnie rośnie ale jej kolor  .
Witam
Zastanawia mnie czemu wy papracie K2SO4 do symfoni , przeciesz zachodzi w niej jakas reakcja chemiczna (do dzis nie wiem jaka i dlatego nie mieszam) czy to was nie niepokoi czy poprostu macie w nosie co sie wytraca albo wiaze w nawoze , wyglada na to ze robicie to po to zeby miec krystaliczny zielony roztworek
Wystarczy jak da sie potas do podmiany a reszte inne zwiazki zalatwia.
Nie bede tu przytaczal swoich doswiadczen , rusze pozadnie ze swoimi wskazowkami dopiero jak moje rosliny na dobre rusza i bede na 100% pewien co i jak
Pozdrowka
Tyman
-

Tyman
●
- Ranga: Zainteresowany tematem
Tyman napisał(a):Zastanawia mnie czemu wy papracie K2SO4 do symfoni , przeciesz zachodzi w niej jakas reakcja chemiczna (do dzis nie wiem jaka i dlatego nie mieszam) czy to was nie niepokoi czy poprostu macie w nosie co sie wytraca albo wiaze w nawoze , wyglada na to ze robicie to po to zeby miec krystaliczny zielony roztworek
Witam Tyman dopiero teraz przeczytałem twoją wypowiedź  i bardzo mnie zdziwiła u mnie SZ z K2SO4 wcale nie jest "krystalicznie zielonym roztworkiem" tylko brunatną cieczą z osadem na dnie  A jak jest u innych 
-
Adam Mielech
●
Adam Mielech napisał(a):Tyman napisał(a):Zastanawia mnie czemu wy papracie K2SO4 do symfoni , przeciesz zachodzi w niej jakas reakcja chemiczna (do dzis nie wiem jaka i dlatego nie mieszam) czy to was nie niepokoi czy poprostu macie w nosie co sie wytraca albo wiaze w nawoze , wyglada na to ze robicie to po to zeby miec krystaliczny zielony roztworek
Witam Tyman dopiero teraz przeczytałem twoją wypowiedź  i bardzo mnie zdziwiła u mnie SZ z K2SO4 wcale nie jest "krystalicznie zielonym roztworkiem" tylko brunatną cieczą z osadem na dnie  A jak jest u innych 
Kolor to sprawa czy dodajesz czegos do r-ru SZ, tak czy siak osad jest zawsze, trzeba jak to często pisze na produktach "wstrząsnąć przed użyciem" 
-

enigma
●
- Ranga: Zasłużony akwarysta
- Miasto: Wrocław
-
enigma napisał(a):Adam Mielech napisał(a):Tyman napisał(a):Zastanawia mnie czemu wy papracie K2SO4 do symfoni , przeciesz zachodzi w niej jakas reakcja chemiczna (do dzis nie wiem jaka i dlatego nie mieszam) czy to was nie niepokoi czy poprostu macie w nosie co sie wytraca albo wiaze w nawoze , wyglada na to ze robicie to po to zeby miec krystaliczny zielony roztworek
Kolor to sprawa czy dodajesz czegos do r-ru SZ, tak czy siak osad jest zawsze, trzeba jak to często pisze na produktach "wstrząsnąć przed użyciem" 
Enigma chodziło mi o to że jak napisł Tyman po dodaniu K2SO4 kolor roztworu jest zielony a u mnie mimo tego dodatku jest brunatny. Zastanawiam się czy to co kupiłem na Allegro to napewno SZ.
-
Adam Mielech
●
U mnie również wychodzi zielony. A jaki kolor ma Twoja SZ 
-

enigma
●
-
Moja SZ ma kolor beżowy. Tak się zastanawiam czy to nie jest związane z tym że stosuje K2SO4 czyste do analiz a nie ogrodnicze.
-
Adam Mielech
●
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Adam Mielech napisał(a):Moja SZ ma kolor beżowy. Tak się zastanawiam czy to nie jest związane z tym że stosuje K2SO4 czyste do analiz a nie ogrodnicze.
Napewno nie bo ja też stosuje czyste K2SO z POCHu
-

enigma
●
-
Powiązane tematy
1. 120x50x50- 300 litrów
2. Lampa LED SKYLIGHT Hyperspot L, 8 godzin świecenia
3. Co2 butla z elektrozaworem
4. Podłoże Aqua Soil Amazonia ADA , ADA Power Sand Advance
5. Filtr Eheim Professionel 3 12...
Hej. Robiłem restart jakieś 3tyg. temu, rośliny słabo rosną i w niektórych pokazują się brązowe lekko zawinięte liście. Zastanawiam się czego może brakować.
W załączniku opisane parametry wody oraz z...
Witajcie
Od jakiegoś miesiąca próbuje się z aromaticą i chyba polegnę . Może ktoś podda jakiś pomysł czego dodać żeby bylo lepiej. Jest tak
DSC_1326_1.JPG
Parametry akwarium.
Litraż 86
Podłoże już...
Witam.
Mam akwarium 126l na ziemi ogrodowej przykrytej drobnym zwirkiem, mam też plażę z piasku. Oświetlenie zbudowane na power ledach,zbiornik otwarty a filtr to Hw 302.
Czego brakuje rośliną, nieros...
Cześć. Mam akwarium 360l wody jest 300
Podłoże to piasek, ziemia, kulki GT i lignit.
Oświetlenie 4x54w T5
Świeci się od 12 do 22
Nawożenie to KNO3, KH2PO4 i Profito
Dziennie podaje
3ppm azotu
0,2ppm ...
Witam
Od początku
Posiadam akwarium 1080 l nawożę solami, z mniejszymi bądź większymi sukcesami - jak do tej pory :D
Ponieważ zdarzyła się mi przeprowadzka wraz z całym akwa i sprzętem trafiłem na...
Witam
Posiadam akwarium 80 litrów na amazoni podłożu (10 miesięcy ma )
światło twistar
Nawożenie od 2 tygodni EI
Mikro seachem flourish comprehensive
Podmiana 50%
Filter eheim 25
Co2 podaje jak się...
Witam mam problem z roślinami czego im może brakować. Do nawożenia stosowałem mikro i makro oraz co2 wszystko w płynie, ostatnio zakupiłem nawozy uzupełniające żelazo, azot, potas, magnez, fosfor. Czy...
Witam,
Od jakiegoś czasu nie mogę ogarnąć mojego akwarium, które jest już prawie rok. Cały czas próbuję ale jakoś ze słabym skutkiem. Najgorszy objawy na roślinach czerwonych jak na zdjęciach. Macran...
Witam na starszych liściach Pogestemona Kimberly i Macrandry red występują dziwne odbarwienia,nie wiem czy ta roślina tak ma czy to niedobór
|
|