|
|
Rośliny wskaźnikowe na niedobór Mg i K
Metody nawożenia roślin akwariowych. Analiza parametrów wody i dobór właściwych preparatów.
Jakie są rośliny wskaźnikowe na niedobór Mg i K? Chodzi mi o to, aby roślina wkaźnikowa na niedobór Mg nie reagowała jednocześnie zbyt szybko na niedobór K, a roślina wskaźnikowa na niedobór K nie reagowała zbyt szybko na niedobór Mg.
Pozdrowienia
Waldek
-

Waldek
●
- Ranga: Stały bywalec
- Miasto: Wrocław
Waldek napisał(a):Jakie są rośliny wskaźnikowe na niedobór Mg i K? Chodzi mi o to, aby roślina wkaźnikowa na niedobór Mg nie reagowała jednocześnie zbyt szybko na niedobór K, a roślina wskaźnikowa na niedobór K nie reagowała zbyt szybko na niedobór Mg.
Jako wskaźniki na niedobór K mogę polecić Limnophile aromatice lub Nesaea crassicaulis "Ammannia". Co do Mg to nie spotkałem się jeszcze z takim niedoborem ale sądze że bardziej wymagająca pod tym względęm będzie Ammannia.
-

enigma
●
- Ranga: Zasłużony akwarysta
-
Dziękuję. Rozumiem, że jeśli zacznie brakować magnezu to prawdopodobnie u Ammani wystąpią niedobory, a u Limnophili aromatica nie wystąpią. Jeśli jednak zacznie brakować potasu to niedobory wystąpią na obydu tych roślinach. Może jednak ktoś zna lepsze rosliny wskaźnikowe.
Pozdrowienia
Waldek
-

Waldek
●
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Niedobory magnezu i potasu mogą wyglądać bardzo podobnie. Nie sądzę żebyś znalazł roślinę co do której byłaby pewność, że jest ona wrażliwa na niedobór magnezu i jednocześnie mało podatna na niedobór potasu. Nie ma tak łatwo  W moim akwarium niedobór magnezu obserwowałem na ludwigii repens i kabombie. Ammania gracilis ani pozostałe rośliny nie wykazywały wówczas takich objawów.
-

Marcin Baranowski
●
- Ranga: Moderator
- Miasto: Białystok
Marcin Baranowski napisał(a):Niedobory magnezu i potasu mogą wyglądać bardzo podobnie. Nie sądzę żebyś znalazł roślinę co do której byłaby pewność, że jest ona wrażliwa na niedobór magnezu i jednocześnie mało podatna na niedobór potasu. Nie ma tak łatwo  W moim akwarium niedobór magnezu obserwowałem na ludwigii repens i kabombie. Ammania gracilis ani pozostałe rośliny nie wykazywały wówczas takich objawów.
U mnie gdy zmiejszyłem dzienną dawkę potasu Ammannia wypuszczała słabo wybarwione nowe liście, zaraz po zwiększeniu wszystko wróciło do normy. Co do Mg to przy stosowaniu SZ ciężko o niedobór 
-

enigma
●
- Ranga: Zasłużony akwarysta
-
SZ zawiera tylko o 50% więcej magnezu niż TMG (przy rozcieńczeniu 30g na 500ml). Od bezwzględnego poziomu ważniejszy jest stosunek Ca:Mg w przypadku miękkiej wody wystarczą niewielkie ilości Mg by go zmienić. Jeżeli woda jest twarda to trzeba dodać o wiele więcej magnezu żeby wyraźnie zmienić ten stosunek i tu sama symfonia już nie wystarczy.
ps. Pisaliśmy o różnych roślinach ty o Nesaea crassicaulis a ja o Ammania gracilis.
Ostatnio edytowano 17 cze 2004, 07:58 przez Marcin Baranowski, łącznie edytowano 1 raz
-

Marcin Baranowski
●
Marcin Baranowski napisał(a): W moim akwarium niedobór magnezu obserwowałem na ludwigii repens i kabombie.
Marcin mozesz napisac jakie to byly objawy zwlaszcza na ludwidze ??
-

Marcin Peczek
●
- Ranga: Zaawansowany użytkownik
- Miasto: Łódź
Na dolnych liściach ludwigii pojawiały się najpierw brązowe plamy, które potem przechodziły w nekrozę, następnie liść odpadał. Kabomba miała pozawijane do środka najmłodsze liście i spowolniony wzrost. Dosyć często zamierał też stożek wzrostu. Ktoś mógłby powiedzieć, że to nie był niedobór Mg niemniej przez długi czas miałem ten problem a po podaniu MgSO4 praktycznie już on nie występuje. Podczas prac nad artykułem o niedoborach dotarłem do źródeł, które opisywały podobne objawy niedoboru Mg na szczytach pędów u niektórych gatunków roślin.
-

Marcin Baranowski
●
Jeśli więc posadzę ludwigę repens i limnophile aromatice w jednym akwarium to istnieje duże prawdopodobieństwo, że rozróżnię te niedobory jeśli niedobory nie będą zbyt duże. Co sądzicie na temat Ceratopteris cornuta lub C thalicroides (nieposadzonej do gruntu) jako roślinie wskaźnikowej na brak Fe. Wydaje mi się, że roślina ta szybko zmienia kolor liści na blado zielony przy braku Fe, a jednocześnie nie marnieje szybko przy braku tego pierwiastka.
Pozdrowienia
Waldek
-

Waldek
●
Powiązane tematy
Witam czego to może być niedobór lub jakąś inną przyczyna?
Akwarium 180 l 160 netto wystartowało ok 3 miesiące temu
Akwarium na podłożu aktywnym rotala intense
Oświetlenie 80w LED RGB
Czas świeceni...
Pytałem o to w Dziale Rośliny, jako kontynuacja wątku, ale nie ma tam odważnego do podpowiedzi. A jak ktoś\poszuka dobrze, to ten sam problem mam od długiego czasu.
I wracam z pytaniem, co robienie ta...
Witam,
- Akwarium 112L na jałowym + substrat podżwirowy. Zalane ponad 6 tygodni temu. Brak ryb i innych żywych stworzeń.
- 3700lm białe, niebieskie, czerwone.
- co2 ok. 40 (gazowałem nitki)
- filtr u...
Witam .
Zbiornik na podłożu master soil
50 litrów netto , 50lumenow na litr barwa 7000k
K 18 (po zwiększeniu dawki mikro i zauważeniu niedoborów spadło do 10)
Ph6.9-6.3
Gh/kh 8/1
No3 5
Po4 0.2
Ca/mg...
1. 120x50x50- 300 litrów
2. Lampa LED SKYLIGHT Hyperspot L, 8 godzin świecenia
3. Co2 butla z elektrozaworem
4. Podłoże Aqua Soil Amazonia ADA , ADA Power Sand Advance
5. Filtr Eheim Professionel 3 12...
Dzień dobry
Posiadam kostkę 35 litrów nieskoenergetyczną (nie low tech bo jest co2), czyli 6W światła LED i Co2 na ziemi ze żwirkiem i piaskiem.
Staram się regularnie codziennie podmieniać 1-1.5 li...
Tak w całości wyglada 20211120_174218.jpg
Wysłane z SM-A515F przy użyciu aplikacji mobilnej roslinyakwariowe.pl
Akwarium 1,5 roku na ziemi ogrodowej 204 l, filtracja prefiltr z wkładem z włókniny, za nim JBL 1502 za nim filtr do wody gdzie rozpuszczam CO2 z butli około 2bąble/s
Oświetlenie CHIHIROS LED PLUS RGB...
Witam,
wiele naczytałem się o rozpoczęciu prowadzenia akwarium po jego restarcie. Zwykle mówi się o częstych podmiankach wody na początku, o podawaniu jedynie potasu, carbo i bakterii przez pierwszy ...
Witam wszystkich, na początku zaznaczę, że jestem bardzo początkujący jeśli chodzi o akwarystykę i robię co mogę ;)
Akwarium: 30l 29x29x35h
Oświetlenie: Lampka Aquael Leddy Smart 2 Plant 6W (7,5h/dzi...
|
|