Co zamiast molibdenitu - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Co zamiast molibdenitu

Liczba wyświetleń: 1824·Odpowiedzi: 3
Metody nawożenia roślin akwariowych. Analiza parametrów wody i dobór właściwych preparatów.
Wygląd listy:
Grabol Radzionków

13 cze 2004, 17:13 Co zamiast molibdenitu  (#1)  

Witam wszystkich.
Chcę zrobić nawóz w postaci sypkiej.Mam wszystkie składniki oprócz molibdenu i
nie wiem czym zastąpić płynny molibdenit.Mógby mi ktoś coś doradzić?
I jeszcze jedno.Czy zamiast MgSO4 siedmiowodnego może być jednowodny i jaka
jest między nimi różnica praktyczna.
-------
Pozdrawiam.

Grabol
Ranga: Początkujący

Miasto: Radzionków

Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Marcin Baranowski Białystok

13 cze 2004, 17:32   (#2)  

Czyżbyś zaopatrzył się w chelaty z serii Forte Intermagu? Co do molibdenu to zajrzyj tutaj: http://www.spectrumanalytic.com/support ... Basics.htm
Na samym dole masz związki stosowane jako źródło tego pierwiastka, powinny być dostępne w POCHu (szukaj "molibdenianu"). Stopień uwodnienia MgSO4 wpływa na to jak łatwo się on zbryla. Jednowodny znacznie bardziej wyciąga wilgoć z powietrza więc i szybciej się zbryla.

Marcin Baranowski
Ranga: Moderator

Miasto: Białystok

Grabol Radzionków

13 cze 2004, 22:23 Co zamiast molibdenitu  (#3)  

Dzięki za podpowiedz.
Doszedłem do wniosku,że sypkie chyba lepsze bo nie mają azotu tak jak microvity i
chyba mają lepsze chelaty bo nie potrzebują niskiego PH,no i można je dłużej przechowywać co przy tej ilości jest dużym plusem.MgSO4 trzymam w słoikach to sie tak szybko nie zbryli.Jeszcze raz dzięki

Pozdrówka.

Grabol
Ranga: Początkujący

Miasto: Radzionków

Waldek Wrocław

14 cze 2004, 07:22   (#4)  

Azot w nawozach mikroelementowych dodaje się po to aby ułatwił przyswajanie mikroelementów (np żelaza) przez rośliny. Azotu w takich nawozach jest mało. Jeśli nie zużyjesz od razu wszystkich składników nawozowych, to dobrze zabezpiecz je przed wilgocią.
Pozdrowienia
Waldek

Waldek
Ranga: Stały bywalec

Miasto: Wrocław

Powrót do Nawożenie

Powiązane tematy

25zv5.jpg

Co dać pod ADA Amazonia (zamiast Powersand) ???

Crom w Nawożenie · Odpowiedzi: 46 · Wyświetlenia: 12251
planuję założyć zbiornik oparty na jakimś substracie, najlepszym wyborem wydaje mi się ADA Amazonia. W aranżach przewidzianych na dłuższy czas zaleca się jednak dać pod ten substrat tzw. ADA Powersan...

Easy-life Profito + Ferro zamiast Vimi All in One?

szukamiszukam w Nawożenie · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 2415
Witajcie. Po kilkuletniej przygodzie z Vimi All in One przyszedł czas na zmianę nawozu uniwersalnego. Zmiana najzwyczajniej jest wymuszona bardzo bliskim wyczerpaniem butli z Vimi. Ponadto - mimo, iż...

Sole zamiast mineralizatora.

cichy33 w Nawożenie · Odpowiedzi: 15 · Wyświetlenia: 6294
Czy warto jest kupować mineralizator dla roślin np. w planach miałem kupić od qualdropa gh plant, jeśli kupie sole MgSo4 i CaCO3 zamiast tego mineralizatora? Czy wyjdzie to na to samo czy to coś inneg...

Co zamiast Ferki

kamil0s w Nawożenie · Odpowiedzi: 8 · Wyświetlenia: 4902
Niestety wracam z entuzjazmem do akwarystyki roślinnej a tutaj dowiaduje się że nie ma już Ferki w PL:( Co zatem wychodzi podobnie cenowo i jest sprawdzone. Akwarium HT na Amazonii.

Step 2 zamiast step1 jak to z tym jest?

Aquaril69 w Nawożenie · Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 1775
Witam. Wiele na sieci można poczytać o tym, że podczas nawożenia akwarium na podłożu ADA amazonia new można pominąć nawożenie stepem 1 i zacząć nawozić stepem 2. Mam pytanie czy ktoś tak z Was robił? ...

Jaki mineralizator zamiast Preis Mineralieren?

root w Nawożenie · Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 1616
Witam, Do tej pory używałem mineralizatora Preis Diskus Mineralieren, lecz na stronie RA dostępne są tylko duże opakowania,a nie jest mi potrzebna tak duża ilość. Czym teraz warto się zainteresować, a...

Micro PG-codziennie zamiast do podmian

Dante w Nawożenie · Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 1560
Czy jest zasadne, lepsze stosowanie Micro PG Aqua Art`u zamiast do podmian to codziennie w dawce z podmian podzielonej przez dni tygodnia?

Woda demineralizowana zamiast Destylowanej ??

Arron w Nawożenie · Odpowiedzi: 24 · Wyświetlenia: 5946
Tak jak w temacie czy woda demineralizowana nadaje się do rozcieńczenia EI mikro i makro

Step 2 zamiast Step 1

kuba1025 w Nawożenie · Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 1406
Więc... Zamierzam założyć kosteczkę: -27l Ow -26w światła -podłoże 3l A I + 1l A New -nawozy Brighty K i Step ??? -Co2 z bimbrowni i EC Tu pojawia się problem. Normalnie kupuje się step 1, ...

EC zamiast CO2 do EI

Spawciu w Nawożenie · Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 1473
Czy nieposiadanie butli CO2 blokuje mnie w rozpoczęciu EI ?? Czy przy laniu EC i EI mogę mieć problemy ? i pytanko czydo EI MIKRO moge zastosowac może SZ o składzie: Mg-Magnez-9% B-bor-0.2...

Statystyki

Ten temat przegląda 427 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (32974) było 3 sie 2026
 •  Liczba postów: 571616
 •  Liczba wątków: 49482
 •  Użytkownicy: 36916

•  Najnowszy użytkownik: kamil podgorny

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 427 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.