Metody nawożenia roślin akwariowych. Analiza parametrów wody i dobór właściwych preparatów.
Powitać.
Mam 112l towarzyskie z dość dużą ilością roślin (powoli zamieniam je w holendra). Podmiana 10l dziennie (kończę walkę z zielenicami). Nawożę PGC (codziennie 2ml), do tego KNO3 i KH2PO4 (utrzymuję NO3 ok. 10 i PO4 ok. 0,5). CO2 z bimbrowni (KH 6 pH 6,9-7). Rośliny rosną b. ładnie, bąblują, co chwilę trzeba je przycinać.
Kupując miesiąc temu odczynniki nie przewidziałem że w takich warunkach braknie potasu - na Hydrophila Polysperma pojawiły się czarne kropki które według klucza do oznaczania niedoborów oznaczają właśnie niedobór K.
Dziś ma przyjść paczka z K2SO4, i teraz mam pytanie - jak dużo mg/l powinienem dodawać? Wszedzie gdzie szukałem znajdowałem "od kilku do kilkunastu ppm tygodniowo" - czy ppm to odpowiednik mg/l? I jakie podawanie byście zalecili - czy powiedzmy 2mg/l dziennie było by dobrze? Z tego co czytałem to z K trudno przesadzić, ale wolę uwazać. Do tego nie wiem czy takie podawanie K2SO4 nie spowoduje nadmiaru S?
Będę wdzięczny za pomoc.
Pozdrawiam
Andrzej 'Dulbeb' Kinastowski
-

Dulbeb
●
- Ranga: Początkujący
- Miasto: Kraków
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
To niekoniecznie musi być objaw niedoboru potasu. Podajesz ten pierwiastek razem z PGC, KNO3 i KH2PO4 w sumie powinno być tego całkiem sporo. Ile dajesz ppm NO3 tygodniowo? (ppm to to samo co mg/l)Możesz jednak spróbować podawać tak z 1/4 łyżeczki K2SO4 raz na tydzień. Poczekaj ze 3 tygodnie zanim wyciągniesz wnioski.
-

Marcin Baranowski
●
- Ranga: Moderator
- Miasto: Białystok
Z KNO3 do akwarium trafia ok. 6,5 ppm K tygodniowo
Z KH2PO4 - 0,7 ppm tygodniowo
Ile K jest w PGC to oprócz Bartka chyba niewiele osób wie
Jeżeli nie jest to niedobór K to nie wiem czego - z tego co czytałem PGC jest na tyle zbilansowany, że oprócz K+N+P powinno być wszystkiego pod dostatkiem (zwłaszcza że nawożę i podmieniam wodę codziennie).
Plamy pojawiły się kiedy dzieki codziennym podmianom i ustabilizowaniu poziomu N i P udało mi się "rozpędzić" roślinki, dlatego moje podejrzenia pierwsze padły własnie na K. Do tego miałem wtedy dośc dużo wgłebki (teraz zostawiłem tylko troszkę), a ona podobno jest bardzo łakoma na potas.
Czy gdybym podesłał fotkę tych plam to by coś pomogło?
Dzięki za zainteresowanie.
Pozdrawiam
-

Dulbeb
●
Fotkę możesz wrzucic. Objawy rzeczywiście wskazują na potas i w pierwszej kolejności powinieneś wypróbować właśnie ten pierwiastek. Niemniej powodem może byc również coś innego (np. niedobór magnezu).
-

Marcin Baranowski
●
Wczoraj dostałem odczynniki, i zaczałem dozować K - zobaczymy czy objawy niedoboru znikną. W razie czego to MgSO4 też mam.
Fotki wrzucę jak tylko będe miał cyfrę w reku.
Pozdrawiam
-

Dulbeb
●
Załączam zdjęcie - słabo wyszło, ale tylko takie kiepskie pstrykadełko mam w tej chwili pod ręką.
W każdym razie zrobiłem porządki, poobcinałem te liście, od poniedziałku dozuję codziennie 2ppm K - zobaczymy czy będzie poprawa.
Pozdrawiam
-

Dulbeb
●
Mi to wygląda na niedobór potasu lub magnezu (może nawet bardziej na to drugie).
-

Marcin Baranowski
●
Na razie dawkuję potas i pilnuję czy nadal będą te kropki wychodzić.
W razie czego to ile powinienem dawkować Mg? Nie mam testu i nie chciał bym przesadzić, choć podobno nadmiar nie jest uważany za szkodliwy.
Pozdrawiam
-

Dulbeb
●
A z jakiego ujęcia masz wodę bo w Krakowie stosunek Ca:Mg może być różny? Możesz sprawdzić jej parametry na stronie wodociągów krakowskich. Link jest w podwieszonym wątku w dziale "nawożenie"
-

Marcin Baranowski
●
Nie da rady tak - mieszkam pod Krakowem, i tu są (kilkanaście metrów za moim domem) studnie głębinowe. Postaram się wygrzebać skład, ale to może potrwać ;-)
Poza tym wodę wodociągową do podmiany mieszam z RO w proporcji 2:3, więc wiele Ca i Mg chyba nie dostarczam. Podejrzewam że wazniejszą rolę gra u mnie stosunek Ca:Mg w nawozie (który jak sądzę jest odpowiedni).
Na razie chyba spróbuję zwiększyć dawki PGC - zobaczymy co się będzie dziać. Właściwie to należy się to roślinom już od dłuższego czasu ;-)
Dzięki za zainteresowanie i pomoc.
Pozdrawiam
-

Dulbeb
●
Jurajskie studnie głębinowe zaopatrują nas w wodę ponoć dość twardą z duża zawartością Mg i Ca, ale nie wiem dokładnie jaką - przynajmniej tak jest w Ogrodzieńcu.
A jak tam efekty po zwiększeniu dawki K?
-
raffaell
●
Ja podaję K2SO4 z symfonią i zauważyłem takie same kropki na liściach. Więc jeśli nie K, to raczej jest to niedobór Mg.
-
MaVrick
●
MaVrick napisał(a):Ja podaję K2SO4 z symfonią i zauważyłem takie same kropki na liściach. Więc jeśli nie K, to raczej jest to niedobór Mg.
Przy nawożeniu symfonią trzeba się bardzo dobrze postarać żeby mieć niedobór Mg, zawiera go sporo.
-

enigma
●
- Ranga: Zasłużony akwarysta
- Miasto: Wrocław
-
No chyba że woda ma nieodpowiednie proporcje Ca:Mg, a powinno bodaj być ~2:1 (poprawcie, jeśli się mylę)
-
raffaell
●
raffaell napisał(a):No chyba że woda ma nieodpowiednie proporcje Ca:Mg, a powinno bodaj być ~2:1 (poprawcie, jeśli się mylę)
To już zależy ile ma Ca w wodzie kranowej i czy ją jakoś mineralizuje lub nie.
-

enigma
●
- Ranga: Zasłużony akwarysta
- Miasto: Wrocław
-
A jak tam efekty po zwiększeniu dawki K?
Zwiększyłem podawanie PGC do 150% zalecanej dawki, i plamy zniknęły.
Pozdrawiam
-

Dulbeb
●
A cała reszta na tym nie ucierpiała 
-
raffaell
●
A dlaczego by miała? Przy moich dośc łatwych i szybko rosnących roślinach mógł bym pewnie zwiększyć dawkę do 200% i niz by się nie stało.
Pozdrawiam
-

Dulbeb
●
Witam
Ja też stosuje PGC. Ale miałem problemy, ponieważ rośliny nie zawsze wygladały tak jak powinny. Gdy Marcin powiedział żębym zwiększył dawkę co zrobiłem, po 2 tygodniach wszystkie rośliny pieknie zaczeły rosnąć. Stosuję PGC tak jak jest napisane + po 3 dniach 50 % dawki. Oczywiście do tego KNO3 Kh2PO4 i minimalną dawkę MgSo4.
Pozdrawiam
PS. Chciałybym przy okazji podziękować Marcinowi za pomoc która prowadzi do coraz lepszych winków, i uzyskania prawdziwego akwarium holenderskiego. 
-
snake
●
Powiązane tematy
Witam chciałbym się dowiedzieć czy ktoś może mi pomóc z nawozami a mianowicie chodzi o? Czy po podmianie wody nawozy lejemy tylko na tyle ile litrów podmieniliśmy wody, czy na cały litraż akwarium.
A...
Witam,
Mój zestaw
Kostka- 31L brutto-30x30x35 netto-pewnie jakieś 25L
Światło- Twinstar III 300C 16W 1028 lm świece 7godz akwarium ma 1 miesiąc
CO2 TROPICA System Nano na noc zakręcam
Filtracja- HW ...
Witam .
Zbiornik na podłożu master soil
50 litrów netto , 50lumenow na litr barwa 7000k
K 18 (po zwiększeniu dawki mikro i zauważeniu niedoborów spadło do 10)
Ph6.9-6.3
Gh/kh 8/1
No3 5
Po4 0.2
Ca/mg...
Dzień dobry
Posiadam kostkę 35 litrów nieskoenergetyczną (nie low tech bo jest co2), czyli 6W światła LED i Co2 na ziemi ze żwirkiem i piaskiem.
Staram się regularnie codziennie podmieniać 1-1.5 li...
Cześć,
Akwarium na podłożu aktywnym, ma 6 miesięcy. Tu więcej o akwarium.
https://roslinyakwariowe.pl/dyskusje/akwarystyka/galeria/054l-bn-t-przemek-gasior-94333.html
Poziom poszczególnych pierwiast...
Podaje nawozy z dozownika automatycznego który ma opcje ustawienia kilku cykli w ciągu dnia. Mój nawoz to Vimi All in one. Zastanawiam się czy dla lepszego wykorzystania przez rosliny mniejszych dawek...
Używam mineralizatora Seachem Equalibrium do GH i AquaVitro do KH, problem polega na tym że oba z nich zawierają dużo potasu. Chcąc mieć wartość GH=8 KH=4 mam już potas wg. testu JBLa na poziomie ok. ...
Witam, mam jak sądzę problem z kumulacją potasu w wodzie i nie mogę się go pozbyć. Macie jakiś pomysł jak szybko obniżyć jego poziom po za podmianami wody które niewiele pomagają?
Trochę o akwarium k...
Czy ktoś stosuje do nawożenia akwarium? Czy jest bezpieczny? Kupiłem czysty cytrynian potasu ze sklepu chemicznego, ale nie znam proporcji, jeśli można go używać z powodzeniem do uzupełniania niedobor...
|
|