Witam akwarystów
To jóż kolejny mój problem z roślinami. Ponownie proszę o pomoc. Hygrophilia polisperma i ludwigia ma pomarańczowe, lekko czerwone liście przy wierzchołkach pędów, nerwy są zielone. Ciekawe jest to że przed zapaleniem światła rano liście te są powyginane do dołu że rośliny wyglądają jak wierzba płacząca. Gdy kilka zaczerwienionych pędów przeniosłem do "zasyfiałego" akwarium to zastępne liście wyrosły zielone ale te stare nie zmieniły barwy na zieloną.
Poza tym żabienice mąją dość mocno pofalowane liście na obrzeżach, zwinięte wzdłuż głównego nerwu. Jedna z nich wypuszcza fioletowo czerwone liscie.
Wywłucznik (odmiana czerwona) robi się blady i miejscami gnije łodyga.
no3-5ppm
gh-13
kh-7, ph-7,2 nie mam testu na po4
Nawóz to pokon +po łyżeczce k2so4 i mgso4*7h20 1 mililitr dziennie.
dodałem też ostatnio ogrodniczego kno3 - 2 ml. nie pomogłó
dodałem k2so4 i mgso4 po około 2 ppm
Myślałem że to brak fosforu, kupiłem k2hpo4 i dodałem 1,5 ml (w/g moich obliczeń około 2 ppm na 180 litrów w moim akwarium)
józ nic nie wiem może coś żle z tym fosforem obliczyłem ?
a te liście żabienic to może pokon jest toksyczny że są zwiniete?
Prawdopodobnie to rzeczywiscie brak fosforu. Ale nie spodziewaj sie efektow na drugi dzien po dodaniu. Zmierz poziom P (kup test!)i dodaj ponownie. Zmien pokon na Planta Gainer i zrezygnuj z K2SO4 i MgSO4.
fosfor dodalem 2 tygodnie temu. może zle coś obliczylem?
a czy te pofalowane i pozawijane liście to też może być brak fosforu?
i dlaczego zrezygnować z k2so4 i mgso4
Te pofalowane liscie to byc moze brak fosforu, ktory z pewnoscia w ciagu dwu tygodni rosliny skonsumowaly, a byc moze zaburzenia w przyswajaniu potasu, a jeszcze byc moze zbyt duzo siarczanow (wlasnie dlatego proponuje rezygnacje z siarczanow magnezu i potasu). Wiela razy juz bylo o tym, ze Pokon nie jest najszczesliwszym nawozem- stosowalem osobiscie, potem symfonie, ale w momencie gdy pojawil sie Planta Gainer przerzucilem sie wylacznie na ten nawoz z uzupelnaniem tylko KNO3 i KH2PO4. PGC jest doskonale zrownowazony, skladniki sa dobrze schelatowane, zawiera tez K. Czas, ktory zyskuje sie rezygnujac z eksperymentow alchemicznych mozna zawsze wykorzystac na cos milego
przysłali mi dzisiaj testy PO4 około 2 ppm, Fe - test rataja, lekko się zabarwił, skala zaczyna się od 0.3., wyszło dużo mniej, ale jednak coś wykrył.
Sprawdziłem obydwa testy w wodzie kranowej i wyszło 0.
Wiem że testy Fe nie są dokładne.
Rośliny jakie były takie są. Ludwigia jes już żywo pomasańczowa miedzy nerwami.
Wygląda na to że to chyba nie fosfor.
We wtorek zaczynam robić tmg lub pmdd (intermag) tylko nie wiem który by mi pasował.
Dodam jeszcze że czerwona odmiana wywłucznika nabiera intensywngo koloru i zaczyna rosnąć po dodaniu tropikal akła plant, ale dzieje się tak tylko przez kilka dni. potem robi się blady i wypuszcza pędy boszne, które też bledną i brzestają się rozwijać.
Na zdjęciu o ile się nie mylę masz odmianę barwną czerwoną - w swoim akwarium mam obie odmiany - czerwoną (taka jak Twoja) i zieloną. Różnią się tylko dwiema rzeczami - czerwona się szybciej "krzaczy" (puszcza nowe pędy u nasady liści) i... jest czerwona
Kolor czerwonej jest uzależniony od ilości światła jakie dociera do liści - w momencie przycięcia pędu i zasadzenia go (oczywiście głębiej) nowe liście są tylko zielone (stare pozostają czerwone dopóki nie odpadną), im bliżej powierzchni tym więcej czerwonego koloru zaczynają nabierać.
to możliwe że jost to taka odmiana, ale hygrofilii wielonasiennej niemam odmiany czerwonej. Są na niej obiewy niedoboru takie jak pisałem wyżej i nie jest to fosfor bo mam go 2ppm. Liście żabienic też rosną czerwone a potem stają się brązowe i to też nie jest normalne. Znasz może przyczynę
aiedronaa napisał(a):to możliwe że jost to taka odmiana, ale hygrofilii wielonasiennej niemam odmiany czerwonej. Są na niej obiewy niedoboru takie jak pisałem wyżej i nie jest to fosfor bo mam go 2ppm. Liście żabienic też rosną czerwone a potem stają się brązowe i to też nie jest normalne. Znasz może przyczynę
co do ludwigii to nie wiem jaka to odmiana
Ta ludwiga to ludwiga repens a co do czerwonych liścui to kiedyś Hygrophila corymbosa "Stricta" wypuzczała u mnie czerwono-brązowe liście przy powierzchni wody, teraz jeszcze nie dorosła ale sądze że przyczyna tkwi w poziomie Fe i/lub P.
enigma napisał(a):.......... a co do czerwonych liścui to kiedyś Hygrophila corymbosa "Stricta" wypuzczała u mnie czerwono-brązowe liście przy powierzchni wody, teraz jeszcze nie dorosła ale sądze że przyczyna tkwi w poziomie Fe i/lub P.
Mam podobnie - wyjaśnij co z tym poziomem Fe i P .... bo mnie to także zastanawia
Zaobserwowałem że liście zaczęły być zielone gdy zacząłem dodawać PO4 i zwiększyłem dawkę Fe. Możliwe, że wpływ na zabarwienie liści miały też azotany.
aiedronaa napisał(a):co do ludwigii to nie wiem jaka to odmiana
Moj post to byl zart, ze wzgledu na zdjecie jakie wykorzystales Wedlug mnie jest to ludwigia repens jak pisal enigma lub jej krzyzowka, kolor lisci jest uzalezniony od mikro i makroelementow oraz od poziomu oswietlenia. Umnie taki kolor lisci jest przy prawidlowym poziomie mikro i makroelementow oraz przy srednim poziomie naterzenia swiatla (w polowie akwarium) im wieksza ilosc swiatla robi sie bardziej czerwonawa a ilosc zielonego koloru na lisciach sie zmniejsza.
lukaszcirut w Nawożenie· Odpowiedzi: 7 · Wyświetlenia: 3947
Może ktoś spotkał się z problemem skręconych liści poniżej stożka wzrostu (sam stożek jest zdrowy). Pacjent: ludwigia rubin red.
Parametry:
GH:9-10
KH:4
K:25-28
P:0.25
NO3:2-5
Fe:0.1
Ca:45
Mg:18
C...
rekordarek w Nawożenie· Odpowiedzi: 8 · Wyświetlenia: 4579
Proszę o poradę w identyfikacji niedoboru, lub blokady.
Poskręcane liście występują w zbiorniku tylko na Alternanthera Reineckii.
Na pierwszy rzut oka - coś z Ca/Mg/K , ale tu nie powinno być problemu...
Sawiol w Nawożenie· Odpowiedzi: 8 · Wyświetlenia: 4863
Witam.
Zbiornik na 2 tygodnie w zasadzie od kilku dni zacząłem zauważać białe i przezroczyste listki na początku na Monte Carlo , teraz również na innych roślinach którym towarzyszy białe nitki .
Nie...
Agamemnon w Nawożenie· Odpowiedzi: 22 · Wyświetlenia: 9709
Witam,
borykam się z następującym problemem. Miałem 5 sadzonek Ludwigii sp. Mini Red i zasadziłem je w podłożu mniej więcej pod źródłem światła (żwirek + kulka GT pod spodem). Sadzenie odbyło się w d...
uszy w Nawożenie· Odpowiedzi: 30 · Wyświetlenia: 19396
Słuchajcie,
co jest przyczyną wyrastania białych (dosłownie) liści u Heterantery?
Już nie mam z nią siły... Inne rośliny rosną (w miarę) w porządku. Trochę mają nienaturalnie powykręcane liście (z...
mar1977 w Nawożenie· Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 3332
Witam
Od jakiegoś czasu mam problem . Roślina ładnie rośnie dochodzi do tafli wody w tym momencie ucinam ją tak w połowie dł i ponownie wsadzam, w podłoże po ok 3-4 dni stożek wzrostu oraz dwa rzędy l...
michal_77 w Nawożenie· Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 2469
Witam
Proszę o pomoc w identyfikacji niedoborów.
Objawy:
1. Echinodorus red diamond - liście są złożone wzdłużnie na pół, a końce wywinięte w "haczyk".
2. Pogostemon erectus i rotala Indica...
Yachu w Nawożenie· Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 1461
Witam,
mój zbiornik ma 40 dni, więc jest to świeży zbiornik.
Zbiornik ma wymiary 40x40x40, 64l.
Podłoże: Aquael HELP Advanced Soil Plants.
Parametry wody:
pH: 7,0
KH: 6,0
NO3: 10
P: 0,25 (w wodzie, n...
jaca76 w Nawożenie· Odpowiedzi: 9 · Wyświetlenia: 5323
Witam
Od roku mam akwarium jak poniżej:
Litraż: 200l
Oświetlenie: belka led 150W ustawiona na 70%
Filtracja: JBL 1501
CO2: 24h/dobę
Podmiany 50l/tydzień
Woda RO + Remianin 0,5 miarki (od kilku tygodn...
Statystyki
Ten temat przegląda 269 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (52433) było 12 sie 2026
• Liczba postów: 571011
• Liczba wątków: 48808
• Użytkownicy: 36936
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 269 gości
Newsletter
Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji.
Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.
Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości
marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej