Symfonia Złota: jaka dawka tygodniowa przy nawozeniu co2? - Forum Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Symfonia Złota: jaka dawka tygodniowa przy nawozeniu co2?

Liczba wyświetleń: 1733·Odpowiedzi: 3
Metody nawożenia roślin akwariowych. Analiza parametrów wody i dobór właściwych preparatów.
Wygląd listy:
Witam, mam pytanie o Symfonię: Jaką dawkę mam dozować tego nawozu tygodniowo do akwa 112 litrów roślinnego, a nawoże też CO2???

majkelius

Piotr Baszucki Nowa Ruda

09 maja 2004, 13:21   (#2)  

Ciezko jest nam doradzic - podaj parametry wody (azotany, fosforany), natezenie swiatla itd. najlepiej uzupelnij profil jesli znasz te dane.

Dawke bazujac na rzetelnych obserwacjach mozesz dobrac tez eksperymentalnie (zacznij od jak najnizszych), IMO lepsze jest tez dozowanie codzienne od cotygodniowego.
mgr biologii - botanik, specjalista z zakresu fizjologii roślin wodnych

Piotr Baszucki
Ranga: roslinyakwariowe.pl

Miasto: Nowa Ruda

Wspieram stronę kontem Premium
Akwaria

09 maja 2004, 13:32   (#3)  

Dzięki za pomoc. Oświetlenie mam 2 razy 18W Philips Aquarelle i Osram Fluora. Wiem że to za mało ale nie umiem przerobić pokrywy, żeby dołożyć jeszcze 2 świetlówki hehe:). Może wiesz jak? Co2 to dzwon tetry i aerozole z CO2. Roślin jest średnia ilość narazie. To prawda że w symfonii brakuje fosforu i potasu? A skąd można wziąć fosfor i potas w takim razie? Ph 7.0, testy inne jeszcze nie doszły z netu;)

majkelius

Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Piotr Baszucki Nowa Ruda

09 maja 2004, 14:13   (#4)  

Jesli niemasz gesto zarosnietego zbiornika nawozenie przy takim oswietleniu moze okazac sie zbedne. Czy obserwujesz jakiekolwiek niedobory? Bo jesli nie, a wzrost roslin Cie zadowala, to nie ma sensu nawozic "dla mody"...pomysl nad tym jesli nie chcesz walczyc z plagami glonow.

Fosforu zwykle przy odpowiedniej obsadzie rybnej nir trzeba podawac gdyz i tak jest go na potrzeby roslin duzo (tym bardziej, jesli nie jest to typowy zbiornik roslinny). Potas podaje sie m.in pod postacia KNO3 uzupelniajac tym samym azot (przy wysokim natezeniu swiatla jego poziom moze okazac sie "waskim gardlem" w przypadku szybkorosnacych roslin. Stabilny (nie krytycznie niski) poziom pomaga utrzymac w ryzach glony i sinice - poszukaj bardzo madre posty Marcina Baranowksiego na ten temat).

Jesli interesuje Cie temat nawozenia "od podszewki"- przestudiuj dzial "nawozenie" na stronie glownej, szczegolnie tekst Marcina: https://roslinyakwariowe.pl/nawozeni ... niedobory/ oraz archiwalne listy na forum "nawozenie" - bylo juz wiele ciekawych dyskusji na ten temat, mysle ze warto poswiecic kilka godzin na "wkrecenie sie w klimat" by wszystko stale sie jasne.

Co do obudowy - montujesz (przykrecasz) wewnatrz obudowy (uchwyty) do swietlowek, wyprowadzajac kabelki do statecznikow i starterow znajdujacych sie gdzies na zewnatrz obudowy - to nalatwiejszy sposob. Poszukaj w sieci - jest mnostwo stron o przerobkach.
mgr biologii - botanik, specjalista z zakresu fizjologii roślin wodnych

Piotr Baszucki
Ranga: roslinyakwariowe.pl

Miasto: Nowa Ruda

Wspieram stronę kontem Premium
Akwaria

Powrót do Nawożenie

Powiązane tematy

IMG_20250628_175146_edit_24347285525451.jpg

Jak obniżyć wysokie PH przy niskim KH?

Pszenica w Nawożenie · Odpowiedzi: 23 · Wyświetlenia: 12004
Cześć wszystkim, zgłaszam się do was z prośbą o pomoc, jak skorygować parametry wody. Woda w akwarium Low Tech przed co tygodniową podmianą: PH 7,5 KH 4 GH 6-7 No2 0 Woda w kranie: PH 8,5 KH 3 GH...
YouTube

Film o nawożeniu (uwaga na alergeny)

Totik w Nawożenie · Odpowiedzi: 6 · Wyświetlenia: 3568
Ciekawy filmik - o nawożeniu roślin opowiada Adam twórca nawozów GT Aqua. Wiem że niektórzy na tym forum mają alergię na ten kanał, więc zalecam ostrożność :)
YouTube

Jak zakwasić wode bez CO2 ??

Anonim 59529 w Nawożenie · Odpowiedzi: 48 · Wyświetlenia: 14775
Witam Udało mi się zmiękczyć wode przy pomocy wody ro i jak w kranie mam 11 GH to teraz w akwarium mam 5 GH. I udało mi się też ją lekko zakwasić tak na 6,5 ph ale to dzięki chyba podłożu Controsoil....
IMG_2760.jpg

Pomoc w prowadzeniu i nawożeniu akwarium Lizura.

Lizur97 w Nawożenie · Odpowiedzi: 8 · Wyświetlenia: 4249
Dzień dobry, w słowach wstępu chciałbym się przywitać i napisać kilka słów o mojej przygodzie z akwarystyką. Wspomnianym hobby zajmuję się od wielu lat, zawsze miałem w posiadaniu większe lub mniejsze...
YouTube

Akwarium z mchami - czy podawać CO2 i nawozić mchy?

Piotr Baszucki w Nawożenie · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1726
20211202_180506.jpg

Pomoc w nawożeniu- duży baniak

arribada w Nawożenie · Odpowiedzi: 8 · Wyświetlenia: 4340
Witam W moim baniaku 200x60x70 pływają skalary 10szt, kiryski panda 9szt, 50 szt. zwinników czerwonoustych oraz kilka loricardii. Z roślin mam w skupiska vallisneria gigantea oraz nurzaniec prosty ora...
received_4650180868380943.jpeg

Stężenie PO4 w podmienianej wodzie przy podłożu aktywnym

_Kreweta_ w Nawożenie · Odpowiedzi: 7 · Wyświetlenia: 4391
Witam. Chciałabym dowiedzieć się, czy dobrze nawożę akwarium fosforem. Mam podłoże aktywne (Platinum soil), które pochłania fosforany, więc ich ilość w słupie wody zazwyczaj wynosi 0-0,25 mg/l. W akw...

Jbl direct co2 test - nie działa

szkot w Nawożenie · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 1544
Dzień dobry, Jakiś czas temu zakupiłem wyżej wymieniony test do bezpośredniego pomiaru co2. Nieważne czy mierze wodę z akwarium LT, wodę kranową, wodę przegotowaną, dopiero po wlaniu wielu kropel mi...

Nawożenie HT z Co2

Dejv33 w Nawożenie · Odpowiedzi: 25 · Wyświetlenia: 9643
Witam, zakładam akwarium 120L HT. Oświetlenie - Chihiros LED RGB VIVID 2 Akwarium - 80x35x50 Podłoże - Platinium Soil Normal Zestaw Co2 Planowane rośliny to w szczególności średnio wymagające ale i ...

Nawożenie mikro przy wodzie RO+kran

rekordarek w Nawożenie · Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 3088
Używam obecnie wody 50:50 RO+kran, pytanie dotyczy nawożenia mikro, w szczegolnosci początkowego etapu dojrzewania akwarium. Test na Fe w wodzie kranowej wykazuje 0. Do takiej wody powinno się dokłada...

Statystyki

Ten temat przegląda 564 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (32974) było 3 sie 2026
 •  Liczba postów: 571617
 •  Liczba wątków: 49483
 •  Użytkownicy: 36918

•  Najnowszy użytkownik: mateusz_

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 564 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.