Czy to objawy braku fosforu? - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Czy to objawy braku fosforu?

Liczba wyświetleń: 1758·Odpowiedzi: 3
Metody nawożenia roślin akwariowych. Analiza parametrów wody i dobór właściwych preparatów.
Zaloguj się, aby zmienić widok
Be-Pio Lublin

08 maja 2004, 16:05 Czy to objawy braku fosforu?  (#1)  

Witam!
Posiadam 200l baniak, oswietlenie 0,73w/l, przy wysokości 43cm.Dozowanie Co2 z butli,zaw ok.20mg/l,nawożenie PGC. Obserwuję zamieranie wierzcholkow liści i opadanie liści szczegolnie przy hygroplili polysperma, oraz deformację koncowek przy ludwigii repens, dodatkowo mam nadmerny rozwoj zielenic.Mierząc zaw. fosforu wyszlo zero. Prawdopodobnie to brak tego makroelementu, ale chciałem sie upewnić. Wobec czego pod jaka postacią go dadawać i ile na te 200l aby uzyskać 1 - 1,5mg/l?
pozdrawiam i zapraszam na moją stronę
www.aquascaping.com.pl
Obrazek

Be-Pio
Ranga: Najlepszy Aquadesigner 2015

Miasto: Lublin

AdamAGP Tarnowskie Góry

08 maja 2004, 16:21   (#2)  

AdamAGP
Ranga: Poznaje temat

Miasto: Tarnowskie Góry

Marcin Baranowski Białystok

08 maja 2004, 16:54   (#3)  

Rozpuść 4,5g KH2PO4 w 100ml wody. Wtedy każdy ml roztworu podniesie Ci poziom PO4 w akwarium o 0,2ppm (przy założeniu, że objętość netto wynosi 160L). Jeżeli rośliny rzeczywiście cierpią na niedobór fosforu to przez pierwsze dni będą go pobierać bardzo intensywnie (po podaniu PO4 w dużej ilości jego poziom może spaść do zera w kilka godzin), potem już znacznie wolniej. Trzeba więc kontrolować poziom PO4 i dostosowywać dawkę. Musisz również pamiętać o tym, że podanie fosforanów znacząco zwiększy tempo pobierania NO3 przez rośliny. Radziłbym więc kontrolwać poziom NO3 i w razie potrzeby rozpocząć jego podawanie.

Marcin Baranowski
Ranga: Moderator

Miasto: Białystok

Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Be-Pio Lublin

20 maja 2004, 13:51   (#4)  

Witam
Dodalem tak jak Marcin napisał. Faktycznie był to brak fosforu ( test wykazywał 0mg/l).
PO dodaniu przez 3 dni nic sie nie dzialo.W tym czasie azotany były cały czas na poziomie 20 mg/l. W między czasie podmieniłem 20% wody, ale dodałem pod nową wodę brakujący fosfor. Po 3 dniach rosliny zaczęły bąbelkować bardzo intensywnie i zaczęły spadać azotany. Obecnie są na poziomie ok. 0mg/l.Trzeba zacząc dodawać azot.
Dziekuję za rady.
pozdrawiam i zapraszam na moją stronę
www.aquascaping.com.pl
Obrazek

Be-Pio
Ranga: Najlepszy Aquadesigner 2015

Miasto: Lublin

Powrót do Nawożenie

Powiązane tematy

hanka.jpg

Fotometr exaqua czy mała hanna

Piotrek123 w Nawożenie · Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 5848
Witam zacząłem się interesować fotometrami . Który fotometr pokazuję dokładniejsze wyniki exaqua czy tak zwana mała hanna ? https://trzmiel.com.pl/akwarystyka-slodkowodna/hanna-instruments-hi-781-test...
IMG20251211200519.jpg

Czy do wody RO należy podać mineralizator?

Anonim 59529 w Nawożenie · Odpowiedzi: 68 · Wyświetlenia: 28628
Witam Mam już filtr RO i mam pytanie. Chciałbym obniżyć GH i ph wody w moim akwarium. Jako że wode w kranie mam średniotwardą i alkaliczną a chciałbym mieć kwaśną i miękką. Niech mnie poprawi ktoś je...
IMG20251112171151.jpg

Akwarium 5 dni po zalaniu – czy dozować azot?

bpjl w Nawożenie · Odpowiedzi: 14 · Wyświetlenia: 7676
Witajcie ponownie. Dziś mija 5 dzień od zalania zbiornika IMG20251112171151.jpg I tak, wiem - akwarium uczy cierpliwości. Ale nie wytrzymałem😝, i po niecałym tygodniu od zalania zrobiłem testy wo...
YouTube

Woda RO czy kranówka? Porównanie identycznych akwariów

Piotr Baszucki w Nawożenie · Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 8304
Zapraszam do obejrzenia. Przypominam o możliwości automatycznego tłumaczenia napisów na j.polski.

Czy istnieje mineralizator idealny?

marki51 w Nawożenie · Odpowiedzi: 11 · Wyświetlenia: 7079
Pytanie jak w temacie. Chodzi mi o taki preparat, po dodaniu którego z wody RO zrobi się woda z odpowiednimi parametrami do akwarium towarzyskiego?

Mój filtr ro nie robi wody RO, czy to zesputa membrana?

Sebosska w Nawożenie · Odpowiedzi: 22 · Wyświetlenia: 16112
Siemka. Jakieś 4 miesiace temu kupiłem filtr ro Arka myaqua 1900. Filtr był polecany przez paru znanych mi ludzi. Ma dużą wydajność, ma fajny wygląd i jest kompaktowy, ale też nie jest tani.Ale do rze...

Mieszanie RO z kranówką czy z odpadem ?

Piotrek123 w Nawożenie · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 2819
Mam pytanie . Jakie jest Wasze zdanie ? Lepiej mieszać RO z kranówką czy z odpadem ?

Czy nie mam za niskie Gh i Kh??

Anonim 59529 w Nawożenie · Odpowiedzi: 19 · Wyświetlenia: 6773
Witam Posiadam roślinne akwarium 112 litrów. Rośliny to lotosy, cryptokoryny, anubiasy, dzisiaj przyjdzie żabienica i jeszcze jakaś roślina. Posiadam filtr ro. W kranie mam wode o Gh jakieś 12 i Kh j...

Potas z KH Buildera czy z nawozu?

Ciechan w Nawożenie · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 2076
Wystartowałem nowe akwarium na podłożu Tropica. Korzenie plus lawa więc nic nie podnosi Kh. Zawsze sugerujecie, żeby na początku nawozić potasem i tu moje pytanie. Czy może zamiast nawozić potasem, le...

Świeży zbiornik i czy już podmiana wody?

Anonim 59529 w Nawożenie · Odpowiedzi: 11 · Wyświetlenia: 5094
Witam Mam świeżo co założony po restarcie zbiornik. Dzisiaj ma on dokładnie tydzień. Mam pytanie. Czy powinienem albo bardziej czy moge już podmienić 25% wody czy poczekać aż całkowicie dojrzeje? Nie...

Statystyki

Ten temat przegląda 270 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (52433) było 12 sie 2026
 •  Liczba postów: 571011
 •  Liczba wątków: 48808
 •  Użytkownicy: 36936

•  Najnowszy użytkownik: m_d

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 270 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.