Pytanie o czerwone liscie - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Pytanie o czerwone liscie

Liczba wyświetleń: 2880·Odpowiedzi: 5
Metody nawożenia roślin akwariowych. Analiza parametrów wody i dobór właściwych preparatów.
Zaloguj się, aby zmienić widok

08 maja 2004, 15:59 Pytanie o czerwone liscie  (#1)  

Wiem ze nie raz bylo zadawane to pytanie. Ale zadam je poraz kolejny.
Co jest przyczyna ze rosliny przy duzym oswietleniu robia sie purpurowe .
A drugie pytanie dlaczego po wymianie wody rosliny bombelkuja a po dwoch dniach przestaja. Wiem ze odrazu beda odpowiedzi ze braka mikro albo makro elementow.
Podaje PGC , oraz kh2po4 co2 bibrownia .
ph 6,5
tww 4
two 8
no3 10

snake

08 maja 2004, 16:03 a tak wyglada roslina  (#2)  

tzn

snake

08 maja 2004, 20:21 Re: Pytanie o czerwone liscie  (#3)  

Witam.
U mnie jest dokladnie tak samo.
Dodam jeszcze ze jak podaje Co2 to przestaja babelkowac a jak odlacze to po
godzinie zaczynaja.

--
Pozdrawiam.
http://goslawice.w.interia.pl

UWAGA.
Piszac na priv. nie dolaczaj zalaczników bo takich maili nie odbieram.

Siwy

Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Waldek Wrocław

09 maja 2004, 17:50 re:Pytanie o czerwone liscie  (#4)  

W czasie podmiany wody dostarczasz nie tylko makro i mikroelementów, ale też CO2. Czerwienienie liści przy dużym świetle jest zjawiskiem często normalnym i moze być powodowane tym, że roślina chroni swój chlorofil (pod wpływem silnego światła może się on rozpadać). Inną przyczyną moze być to, że roślina nie nadąża z transportem zw. min. (np. fosforu). Jednak w twoim przypadku coś mi się nie podoba w czerwieni tego liścia (jest to jasna czerwień i jasne żyłki), ponadto zauważyłem ciemno zielone kropki glonów, które mogą świadczyć (ale nie muszą o niedoborze fosforu). Z dużym prawdopodobieństwem można więc stwierdzić, że brak jest fosforu. Na wszelki jednak wypadek kup test dla fosforu (niezbyt zdrowo wyglądające czerwienienie liści może być wywoływane przez różne czyniki).
Pozdrowienia
Waldek

Waldek
Ranga: Stały bywalec

Miasto: Wrocław

03 lip 2004, 17:55 Re: Pytanie o czerwone liscie  (#5)  

snake napisał(a):Wiem ze nie raz bylo zadawane to pytanie. Ale zadam je poraz kolejny.
Co jest przyczyna ze rosliny przy duzym oswietleniu robia sie purpurowe .
A drugie pytanie dlaczego po wymianie wody rosliny bombelkuja a po dwoch dniach przestaja. Wiem ze odrazu beda odpowiedzi ze braka mikro albo makro elementow.
Podaje PGC , oraz kh2po4 co2 bibrownia .
ph 6,5
tww 4
two 8
no3 10

Witam

Jerzeli masz wszystko wpozo jak na roslinne przystalo (swiatlo,co2,mikro) to sadzac po twojej wypowiedzi nie dodajesz w ogole no3 i masz poziom 10ppm wiec jest to niemozliwe zeby bez dodawania tego makro trzymal ci sie taki poziom (chyba ze masz bande ryb i mocno zanieczyszczone podloze) ale smiem twierdzic ze na 100% masz nied. P. podaj dawke przez 3 dni 0,5ppm/dzien po4 i obserwoj poziom no3 jak zacznie gwaltownie spadac to masz niedobor po4 .

Pozdrawiam
Tyman

Tyman
Ranga: Zainteresowany tematem

06 lip 2004, 15:36 re:Pytanie o czerwone liscie  (#6)  

Witam
Miałeś racje w ciągu 3 dni niektóre rośliny nabrały zielonego koloru :-) Narazie nie widać na kryptorynie ale myślę że to kwestia czasu.
Co do poziomu kno3 to mam wysoki ponieważ dodaje też kno3. Chociaż tego nie napisałem :-)
Myślę że test na po4 był kiepski ponieważ pokazywał 1 ppm ale widoćznie było inaczej.
Jeszcze raz dzięki.
Niedługo akwa będzie wyglądało jak powinno hi.

snake

Powrót do Nawożenie

Powiązane tematy

IMG_2930.jpeg

Testy - pytanie

pawel_s w Nawożenie · Odpowiedzi: 9 · Wyświetlenia: 5549
Zastanawiam się nad testami - no3 wychodzi mi w akwarium +~ 15 wg testu zoolek, natomiast nurtuje mnie test po4 - probówka mimo wykonania testu na wodzie z akwarium nie zmienia barwy- pomyślałem że mo...
Zrzut ekranu 2023-06-21 190322.png

Skręcone liście ludwigi

lukaszcirut w Nawożenie · Odpowiedzi: 7 · Wyświetlenia: 3919
Może ktoś spotkał się z problemem skręconych liści poniżej stożka wzrostu (sam stożek jest zdrowy). Pacjent: ludwigia rubin red. Parametry: GH:9-10 KH:4 K:25-28 P:0.25 NO3:2-5 Fe:0.1 Ca:45 Mg:18 C...
42043A73-94E9-4B93-9BE1-73F203244F12.jpeg

Poskręcane młode liście, problem z identyfikacją a Ca/Mg

rekordarek w Nawożenie · Odpowiedzi: 8 · Wyświetlenia: 4540
Proszę o poradę w identyfikacji niedoboru, lub blokady. Poskręcane liście występują w zbiorniku tylko na Alternanthera Reineckii. Na pierwszy rzut oka - coś z Ca/Mg/K , ale tu nie powinno być problemu...
received_392855872748265.jpeg

Białe liście i nitki

Sawiol w Nawożenie · Odpowiedzi: 8 · Wyświetlenia: 4835
Witam. Zbiornik na 2 tygodnie w zasadzie od kilku dni zacząłem zauważać białe i przezroczyste listki na początku na Monte Carlo , teraz również na innych roślinach którym towarzyszy białe nitki . Nie...

Pytanie o filtr RO.

przemx23 w Nawożenie · Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 3084
Witam. Planuję zakup filtra RO. Tym filtrem prawdopodobnie będzie INVITAL RO Advanced. Jedyną wątpliwość jaką mam to częstotliwość korzystania z tego filtra. Mianowicie czy częstotliwość korzystania z...

Pytanie o mineralizator

BATERIA w Nawożenie · Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 2799
Cześć, obecnie korzystam z mineralizatora Aquaart Hydromineral i jestem zadowolony, ale chciałem rozdzielić mineralizację osobno na GH i KH żeby mieć nad tym trochę większą kontrolę. Zamierzam przejść...

Pytanie o tabletki Neo Tabs Plant

prot w Nawożenie · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 2173
Jest to seria nawozowa mikro i makro. Czy ktoś stosował i jaką ma opinię https://sklep.roslinyakwariowe.pl/tabs-plant-tabletki-nawozowe-p-33872.html Różnego rodzaju tabletki z ciekawą formułą która n...

Ludwigia sp. Mini Red - liście odpadają od łodygi

Agamemnon w Nawożenie · Odpowiedzi: 22 · Wyświetlenia: 9615
Witam, borykam się z następującym problemem. Miałem 5 sadzonek Ludwigii sp. Mini Red i zasadziłem je w podłożu mniej więcej pod źródłem światła (żwirek + kulka GT pod spodem). Sadzenie odbyło się w d...

Białe liście

uszy w Nawożenie · Odpowiedzi: 30 · Wyświetlenia: 19292
Słuchajcie, co jest przyczyną wyrastania białych (dosłownie) liści u Heterantery? Już nie mam z nią siły... Inne rośliny rosną (w miarę) w porządku. Trochę mają nienaturalnie powykręcane liście (z...

Pytanie o nawożenie Ferką

marcin_gargi w Nawożenie · Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 2079
Witam, mam pytanie do osób stosujących linię ferka. Czytałem instrukcję stosowania tych nawozów ( https://www.roslinyakwariowe.pl/artykuly/nawozenie/1979-nawozy-ferka-dozowanie.html )...

Statystyki

Ten temat przegląda 275 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (52433) było 12 sie 2026
 •  Liczba postów: 570982
 •  Liczba wątków: 48801
 •  Użytkownicy: 36929

•  Najnowszy użytkownik: maciej_domaszka

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 275 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.