Ratunku samodzielnie wykonana pokrywa do akwarium - Forum Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Ratunku samodzielnie wykonana pokrywa do akwarium

Liczba wyświetleń: 5070·Odpowiedzi: 14
Wybór modelu lampy i konfiguracja ustawień. Pomysły na rozbudowę fabrycznych pokryw.
Zaloguj się, aby zmienić widok
Rozważam samodzielne wykonanie pokrywy do akwarium (80x40x40) według tego co wyczytałem w internecie oraz według moich przemyśleń mam dwa wyjścia :idea: :

1. wykonanie standartowej ( tzn leżącej bezpośrednio na akwarium) pokrywy o rozmiarach 80x40 ze spienionego PCV (można kupić bez problemu w większych sklepach (Nomi , Castorama) usztywnionego kształtownikami z PCV lub aluminium - takie rozwiązanie jest często opisywane na stronach WWW. :)

2. wykonanie takiej pokrywy ale nieco mniejszej (np 65x30) i podwieszenie jej nad akwarium (myślę że tak z 5cm nad lustrem wody) mocując to ustrojstwo na wysięgnikach (oczywiście estetycznych) przykręconych do ściany - takiego rozwiązania nie znalazłem w necie aczkolwiek wydaje mi się że widziałem w jakimś czasopiśmie nad akwarium morskim . :)

Narazie dysponuję trzema kompletami (oprawki, przewody, stateczniki elektroniczne i odbłyśniki) do świetlówek 18 W.Materiałów sensu stricte na pokrywę jeszcze nie zakupiłem. Na razie skłaniam się do pomysłu nr 2 bo nie mogę dopatrzyć się jego wad, wtedy mogło by to być akwarium półotwarte (czyli częsciowo np w polowie przykryte szybą).

Tak wogóle to czasami sobie myślę że niepotrzebnie zacząłem z kupowaniem materiałów (narazie te materiały do świetlówek) zamiast kupić gotową pokrywę w sklepie za 120 PLN ( chociaż nie podoba mi się i są w niej tylko dwie świetlówki) :shock: .

Z drugiej strony myślę że moja byłaby praktyczniejsza ( spoko miejsce na cztery świetlówki ) i ładniejsza.

Na razie na materiały wydałem około 300 PLN a jeszcze dojdzie około 100 PLN na ( PCV , klej, aluminium). :shock:

CZY JA DOBRZE ROBIĘ :?: JAKIE ROZWIĄZANIE BYŚCIE POLECILI ( nr 1 czy 2) :?: .
JAKIE SĄ EWENTUALNIE WADY ROZWIĄZANIA NR 2. :?: :)

BĘDĘ WDZIĘCZNY ZA ODPOWIEDŹ. POZDRAWIAM WSZYSTKICH. :lol:

pagaj5

05 maja 2004, 07:30   (#2)  

czesc

daj sobie luz z pcv czy tam podwieszanymi pokrywami.
napewno nie bedzie to wygladalo estetycznie i bedziesz zawiedziony a kasy wydasz jak sam mowisz - wiele wiecej niz orgunalna pokrywa kosztuje.

jak juz tyle zainwestowales to zrob tak jak ja.
kup w obi - super dokladnie ci chlopaki przytna - plyte laminowana wiorowa w wymarzonym kolorze 1,8 cm. Ja za taka plyte na akwa 100x40 dalem niecale 40 zl. Poskrecaj to w kupe, zabezpiecz silikonem do akwariow i pomaluj w srodku lakierem. Cala ta obudowe poloz na akwarium. Korpus obudowy moze byc zamontowany nawet na stale na akwarium. Gorna czesc pokrywy jest cala unoszona do gory - na zawiasach.

pokombinuj - w drewnie mozna zezbic jak w plastelinie.
wszelkie stateczniki, wlaczniki itd umiescilem w szafce pod akwarium aby nie obciazac jeszcze bardziej pokrywy. Mam to od 3 miesiecy i nikomu za zadne skarby bym tego nie odsprzedal :) robilem ja 3 tygodnie.....
Niestety nie mam zdjec ale za 2-3 dni umieszcze jakies :)

milego majsterkowania

angell

05 maja 2004, 21:15   (#3)  

Podobną pokrywę zrobiłem do małego akwa 47 L z płyty laminowanej 5mm.Lecz po pewnym czasie 5-6 m-ce wilgoć daje swe znaki,płyta pęcznieje,lakier kruszeje i odpada.Ja bym zrezygnowałbym z płyt drewnianych. Do akwa 127l zastosowałem sklepową pokrywę do akwarium i zamontowałem dodatkowo 2 świetlówki, po drobnej przeróbce i na pewno wydałem mniej jak 300 zł.
Wydaje mi się że leprzym i wygodniejszym rozwiązaniem jest pomysł 2.

akwadar

Polecamy zakupy w sklepie forumowym

05 maja 2004, 22:16   (#4)  

daj sobie luz z pcv czy tam podwieszanymi pokrywami.
napewno nie bedzie to wygladalo estetycznie i bedziesz zawiedziony a kasy wydasz jak sam mowisz - wiele wiecej niz orgunalna pokrywa kosztuje.

Nie estetyczna to będzie - jestem przekonany że potrafię to zrobić

milego majsterkowania

Dzięki , są jeszcze sympatyczni ludzie
[/b]

pagaj5

05 maja 2004, 22:44   (#5)  

Podobną pokrywę zrobiłem do małego akwa 47 L z płyty laminowanej 5mm.Lecz po pewnym czasie 5-6 m-ce wilgoć daje swe znaki,płyta pęcznieje,lakier kruszeje i odpada.Ja bym zrezygnowałbym z płyt drewnianych

Tak właśnie myślałem bo brałem ten pomysł pod uwagę ale odpadł w przedbiegach :lol:

Do akwa 127l zastosowałem sklepową pokrywę do akwarium i zamontowałem dodatkowo 2 świetlówki, po drobnej przeróbce i na pewno wydałem mniej jak 300 zł

Tak ale ja mam mam trochę nietypowe akwarium ( 79 cm długości - taką też mam szafkę pod to akwarium) a w sklepach są najczęściej pokrywy 80x35. Trzysta złotych to nie jest dużo za takie materiały bo same (porządne odbłyśniki kosztują 3x50 PLN = 150 PLN + oprawki bryzgoszczelne 6x9PLN = 54 PLN
RAZEM 204 PLN czyli zostaje niecała stówa na trzy stateczniki elektroniczne :o ( ciężko coś takiego kupić w tej cenie - oczywiście pomijając możliwości wykorzystania elektroniki z lamp kompaktowych - ja nie jestem do tego przekonany :) ).

Pierwsze rozwiązanie o którym pisałem ma wady:
- trzeba zająć się wodą skroplinową która będzie zbierać się w pokrywie umieszczonej na akwarium tak aby spływała spowrotem do akwa a nie np na szafkę i parkiet.
-utrudniony dostęp do wnętrza akwarium
-brak możliwości podziwiania roślin pływających po powierzchni no chyba że od strony korzeni :lol:
-brak zbawiennego wpływu akwarium na wilgotność pomieszczenia w którym znajduje się akwarium (czyli upada mój koronny argument przekonujący żonę że akwarium jest niezbędne i nasze dalsze życie bez niego może zakończyć się totalną zapaścią zdrowotną). :lol:
-.....

Czy w ogóle z treści mojego postu można się domyślić o jakie rozwiązanie dokładnie mi chodzi?

Jeszcze raz ponawiam prośbę o odpowiedź na pytanie czy rozwiązanie 2 ma jakieś wady?
Ja naprawdę na razie ich nie widzę.

Wydaje mi się że leprzym i wygodniejszym rozwiązaniem jest pomysł 2

Na razie też mi się tak zdaje. Dzięki za odpowiedź
POZDRAWIAM WSZYSTKICH

pagaj5

rybal Olsztyn

06 maja 2004, 08:17   (#6)  

Pierwszą pokrywe sam zrobiłem z PCV, drugą natomiast zamówiłem w www.plexidas.w.pl (to nie kryptorelkama) koszt około 300 zł i ta druga jest zdecydowanie lepsza. Polecam. - duzy wybór kolorów oklein, dowolna liczba swietlówek, dowlne wymiary, solidne wykonanie.
pzdr
Tomek

rybal
Ranga: Zainteresowany tematem

Miasto: Olsztyn

El Grey Łódź

06 maja 2004, 10:13   (#7)  

Ludzie ale kombinujecie!

Budowa pokrywy z PCV dla poczatkujacego to najlepsze rozwiazanie (praktyka czyni mistrza), ten material daje robic ze soba praktycznie wszystko.
A najgorszym istniejacym materialem do budowy pokryw to rozne warjacje trocin i papieru (Plyty wiorowe i cienki mdf lub hdf).

co do wersji 2

to rozwiazanie moze sie okazac niewygodne, ale poza tym to nie ma zadnych przeciwwskazan. jedynie dla wiekszej wygody podniuslbym wyzej aby uzyskac wiecej przestrzeni.

El Grey

Miasto: Łódź

06 maja 2004, 11:03   (#8)  

co do wersji 2

to rozwiazanie moze sie okazac niewygodne,

No tak ale dlaczego niewygodne :?: , jedyną niedogodnosć jaką widzę to możliwość, że światło będzie raziło oglądajacego akwarium ( tym bardziej im pokrywa bedzie umieszczona wyzej nad lustrem wody albo szybą przykrywającą akwa :D )

pagaj5

El Grey Łódź

06 maja 2004, 23:12   (#9)  

pagaj5 napisał(a):
co do wersji 2

to rozwiazanie moze sie okazac niewygodne,

No tak ale dlaczego niewygodne :?: , jedyną niedogodnosć jaką widzę to możliwość, że światło będzie raziło oglądajacego akwarium ( tym bardziej im pokrywa bedzie umieszczona wyzej nad lustrem wody albo szybą przykrywającą akwa :D )

chodzi o przestrzen pomiedzy zawieszonym oswietleniem, a zbiornikiem.
Aby miec niograniczony dostep trzebaby zdemontowac oswietlenie, a jesli bedzie wyzej niedosyc ze bedzie dostrp, to dodatkowo bedzie dobrze oswietlone pole dzialania.

El Grey

Miasto: Łódź

07 maja 2004, 14:46   (#10)  

chodzi o przestrzen pomiedzy zawieszonym oswietleniem, a zbiornikiem.
Aby miec niograniczony dostep trzebaby zdemontowac oswietlenie, a jesli bedzie wyzej niedosyc ze bedzie dostrp, to dodatkowo bedzie dobrze oswietlone pole dzialania

Tą sprawę przemyślałem. W tym rozwiązaniy podwiesiłbym tą "pokrywo-lampę" na ozdobnych łańcuszkach (można kupić w Nomi) czyli można będzie wysokość podwieszenia regulować.

pagaj5

21 maja 2004, 21:37   (#11)  

Decyzja zapadła . Zrealizuję wersję numer 2 dzięki waszym podpowiedziom, i mojemu pomysłowi :lol:
Ze swojej strony obiecuję że udokumentuję ( foto) budowę tej pokrywy i podzielę się z wami wrażeniami :D

POZDRAWIAM WSZYSTKICH :lol:

pagaj5

Matrix Warszawa

27 cze 2004, 11:56   (#12)  

szkoda ze juz zaczales kupowac elementy bo jesli robisz powieszana pokrywe to mogles zrobic 150W HQI. mysle ze koszty podobne (tutaj masz 1 zarówke i jeden statecznik).

Matrix

Miasto: Warszawa

16 sie 2004, 18:23   (#13)  

Ja mam dwa akwa jedno 180 l drugie 85l.
Na wi&kszym mam pokrywe z p³yty wiórowej nawet nie laminowanej sam malowa³em.ma 3 lata,
na drugim ze sklejki 4 albo 5 milimetrów niestety nie wododornej.
Na obydwóch miedzy rurami a wodo mam szyby dletego by& mo&e nie mam problemow
z wilgocio.

Najwazniejsze ze mam to tak zrobione ze przednia scianka pokrywy jest polonczona z czesco gory
tzn ze gorna plyta nie jest w czalosci .zostala podzielona na dwie czesci,
wieksza czesc jest polonczona z trzema bokami (tworzy jakby litere C patrzonczod gory).
W tej czesci so wszystkie urzondzenia
Front z czesco gory tworzy ceownik ,patrzonc z boku.Obie czesci mozna polonczyc zawiasem ale ja stosuje magnesy meblowe.Pozwala to zalkowicie zdjonc front i miec super dostemp.Front ściąga sie z częścią góry .
Wewnontrz wylorzylem folo sniedaniowo.
Dla zainteresowanych moge przeslac foto

Pozwala to na dobry d
Ostatnio edytowano 18 sie 2004, 06:54 przez hirek1963, łącznie edytowano 1 raz

hirek1963
Ranga: Poznaje temat

flackg Mszczonow

17 sie 2004, 20:26   (#14)  

ja rowniez robilem sam pokrywe 100x40 z malowanej sklejki. natomiast od strony akwarium wykonalem, a wlasciwie wykonal mi blachaz (kosztowalo 3 piwa) odblysnik z blachy ocynkowanej na cala wielkosc pokrywy. mam pewnosc ze nie zgnije, a poza tym skrzydelka kieruja swiatlo na akwarium a nie oczy :lol: twoj pomysl z podwieszana i podnoszona wyzej pokrywa jest dobry. sam tak zrobilem i jest bardzo wygodnie przy sprzataniu w porownaniu z standardowa pokrywa. zreszta jak juz zrobisz to zrozumiesz ta satysfakcje jaka daje wlasne dzielo. powodzenia

flackg
Ranga: Początkujący

Miasto: Mszczonow

apollooo Ostrzeszów (Wielkopolska )

01 gru 2004, 21:01   (#15)  

ja za pierwszym razem zrobiłem pokrywe z poliwęglanu w raz z ramami poliwęglan jest wytrzymały oczywiscie grubszy powyzej 1.5 cm :) daje sie łatwo ciąc nawet nozem stanowi dobrą izolacje termiczną co prawda nie wiem jak wygląda sytuacja z dostępnoscią tego materiału ja poprostu mam nie wiem skąd kilka płyt o róznych gróbosciach i kolorach w kazdym razie zrobienie takiej pokrywy zajeło mi 3 dni:) teraz robie nowe akwarium i mam zamiar zrobic to jeszcze prosciej robie akwarium o jakies 8 cm wyzsze niz potrzebuję tyle mijsca wystarczy na oswietlenie brzegi okleje okleiną tak wiec bedzie to wyglądac jak rama pokrywy no i na akwarium połoze prosta płyte z poliweglanu wydaje mi sie o ile sie nie myle:) ze takie rozwiązanie jest najprostsze

apollooo
Ranga: Poznaje temat

Miasto: Ostrzeszów (Wielkopolska )

Powrót do Oświetlenie

Powiązane tematy

Untitled-2.jpg

Doświetlanie roślin nad akwarium

Przemek1979 w Oświetlenie · Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 1944
Cześć, szukam informacji na temat oświetlenia roślin nad akwarium (filodendron itp) czy ktoś może się podzielić zdjęciem, nazwa lampy info gdzie mogę coś takiego zakupić? Dziękuję i pozdrawiam serdecz...
20260606_164644.jpg

Zamiana oświetlenia w akwarium Juwel

Zbigniew w Oświetlenie · Odpowiedzi: 12 · Wyświetlenia: 1890
20260606_164644.jpg Czy ktoś z Szanownych próbował prowadzić akwarium Juwela jako otwarte? Mam na myśli zdjęcie klapek oraz oryginalnej belki i zamontowanie mocniejszej belki. Np Skylight Entriq. Czy ...
3_181c8e9d-9365-430d-898c-379240ac2663-1529977958.jpg

Oświetlenie do akwarium 500l

Fastter w Oświetlenie · Odpowiedzi: 11 · Wyświetlenia: 5441
Witam, jak można poprosić o poradę, jakie oświetlenie wybrać do akwarium? Około 500l 140 długość 50 szerokość 75 wysokość
Belka LED-1.jpg

Belka DIY power led akwarium 200l

Qwasir w Oświetlenie · Odpowiedzi: 80 · Wyświetlenia: 48794
Witam serdecznie Planuję zmontować belkę na power ledach. Przejrzałem wiele forów, łącznie z tym, w poszukiwaniu inspiracji, jednak chciałbym prosić Was o ocenę i podpowiedzi. Zacznę od początku, c...

Oświetlenie do akwarium 60x30x30

taraszek5 w Oświetlenie · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 1613
Dzień dobry, szukam niedrogiego oświetlenia do akwarium, zastanawiam się nad sinkorem. Mógłby ktoś wypowiedzieć się czy warto? (Posiadam Anubiasy, kryptokoryna wendtii green, limnophila sessiliflora, ...

Pokrywa z oświetleniem LED diy.

przemx23 w Oświetlenie · Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 3419
Witam, Planuję powrót do akwarystyki po latach. Najprawdopodobniej wybiorę zbiornik VIV 80x45x45. Chcę wykonać pokrywę z własnym oświetleniem LED (DIY). Na razie nie chcę rozmawiać o doborze diod / dr...

Akwarium 75x35x40 - Sinkor LED II 75 cm - czy wystarczy?

bpjl w Oświetlenie · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 1810
Cześć. Nadszedł czas restartu mojego zbiornika. Właściwie to można powiedzieć, że zaczynam od początku, ponieważ akwarium stoi puste od blisko roku. W związku z tym, tym razem, postanowiłem rozpocząć...

Pokrywa Aquastel - porada

Ucek w Oświetlenie · Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 4176
Jako, że to mój pierwszy wątek na forum, chciałbym się z Wami serdecznie przywitać. Z racji, że posiadam więcej czasu oraz trochę miejsca - wracam do akwarystyki po ponad 15 latach. Jestem na etapie ...

Oświetlenie akwarium 200 litrów pomoc

Hagar w Oświetlenie · Odpowiedzi: 9 · Wyświetlenia: 4766
Witam serdecznie, na wstępie proszę o wybaczenie za popełnione błędy (np. nie ten dział, głupie pytania itp.). Jest to mój pierwszy post. Posiadałem akwarium 126 litrów, rośliny anubiasy (różne odmian...

Jakie oświetlenie do akwarium 150x50x50

klosiu2 w Oświetlenie · Odpowiedzi: 10 · Wyświetlenia: 4455
Witam. Po długiej przerwie planuje odpalić baniak od nowa. Zastanawiam się nad kupnem nowego oświetlenia. Posiadam 2 lampy Chichiros a1200 120 cm jak dobrze pamiętam. Chciałbym kupić teraz sinkor LED ...

Statystyki

Ten temat przegląda 380 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (52433) było 12 sie 2026
 •  Liczba postów: 570949
 •  Liczba wątków: 48798
 •  Użytkownicy: 36926

•  Najnowszy użytkownik: dariusz_Ślaziński

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 380 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.