Mieszanie kranówki z R.O. - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Mieszanie kranówki z R.O.

Liczba wyświetleń: 1350·Odpowiedzi: 3
Metody nawożenia roślin akwariowych. Analiza parametrów wody i dobór właściwych preparatów.
Zaloguj się, aby zmienić widok
krzysiek032

29 kwi 2004, 19:16 Mieszanie kranówki z R.O.  (#1)  

Od niedawna mam filtr R.O. i dotąd wodę z tego filtra mieszałem z kranówką.
Ale pomyślałem że dobrym, prostym i przede wszystkim tanim rozwiązaniem byłoby mieszanie tej wody z wodą z kranu przepuszczoną tylko przez prefiltry.
Pewnie wielu z was tak robi.
Myślę też nad mieszaniem z mineralną (ale to już są jakieś koszty).
Są to chyba najprostsze i najtańsze sposoby mieszania tej wody.
Który z powyższych sposobów jest waszym zdaniem lepszy (pomijając koszty)?
Ja mam 100L akwa i podmieniam 32L tyg. więc ostatecznie mógłbym używać też mineralki.
Czy skład takiej wody z dodatkiem mineralki będzie odpowiedni dla roślin i ryb?
Mam same kąsaczowce.

krzysiek032

Marcin Baranowski Białystok

29 kwi 2004, 23:55   (#2)  

IMHO lepiej mieszać z kranówą, po co utrudniać sobie życie? Woda minerlna niekoniecznie musi mieć dopowiedni skład do akwa.

Marcin Baranowski
Ranga: Moderator

Miasto: Białystok

krzysiek032

30 kwi 2004, 15:30   (#3)  

Masz oczywiście na myśli kranówkę po filtrach wstępnych?
Swoją drogą to można by robić sobie herbatkę z takiej wody po prefiltrach.
Zawsze lepsza niż prosto z kranu.

krzysiek032

Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Paweł Warszawa

30 kwi 2004, 22:10   (#4)  

Ja właśnie tak postąpiłem. Dzisiaj podmieniłm 50l. przez co zwiększyłem twardość do rozsądnych 5N.

Paweł
Ranga: Aktywny użytkownik

Miasto: Warszawa

Powrót do Nawożenie

Powiązane tematy

Mieszanie RO z kranówką czy z odpadem ?

Piotrek123 w Nawożenie · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 2788
Mam pytanie . Jakie jest Wasze zdanie ? Lepiej mieszać RO z kranówką czy z odpadem ?

Metoda EL - "mieszanie" składnikami.

RGR w Nawożenie · Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 1835
Cześć Przepraszam, jeżeli tytuł jest trochę koślawy, ale nie wiedziałem jak to krótko wyrazić. Interesuje mnie czy mogę dowolnie zmieniać proporcje soli w kalkulatorze EL Spider'a ? Dokładnie chodz...

Co myślicie o takim składzie chemicznym kranówki?

Krzysztof Radziszewski w Nawożenie · Odpowiedzi: 14 · Wyświetlenia: 3640
Wiele osób zadaje pytanie na forum o skład chemiczny i zastosowanie wody kranowej w naszych akwariach. Dziś to ja chciałbym zapytać was o opinię na ten temat. Mam nadzieję, że wszystko będzie czytelne...

Mieszanie mikro z konserwantami

remic79 w Nawożenie · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 2948
Witam! Jestem w trakcie przechodzenia na sole.Dzisiaj rozrabiałem je po raz pierwszy.Oprócz KNO3 i K2HPO4 ,zdecydowałem się na zakup gotowego mikro do rozrobienia. https://www.co2supermarket.co.uk/...

Mieszanie micro z MgSO4

damianwarka w Nawożenie · Odpowiedzi: 13 · Wyświetlenia: 2965
Jest to mój pierwszy post na forum więc chciałbym przywitać wszystkich użytkowników :) Mam do Was pytanie, chciał bym pomieszać MgSO4 z nawozem micro i dawać je razem aby wykorzystać mniej pomp dozują...

Mieszanie nawozow / Jbl ProScape - NPK

Berdynek w Nawożenie · Odpowiedzi: 12 · Wyświetlenia: 4041
Czekam juz 3 tydzien na paczke z polski z zestawem nawozow Aqua Art. Rosliny zaczynaja pokazywac niedobory. Udalo mi sie spotkac w sklepie Jbl ProScape - NPK (zazwyczaj sa tylko nawozy uniwersalne) C...

K2SO4 i mieszanie soli

aaaaaaaaaa w Nawożenie · Odpowiedzi: 20 · Wyświetlenia: 7330
Wyjasni mi ktos.. Chce rozrobić Potas.. czyli k2sO4... w kalkulatorze pokazuje mi.. a raczej wymusza ze jesli chce miec 20mg w akwa to muszę dac 10ml dziennie to musze rozpuscic w 500ml az 46.8g ... n...

Mieszanie soli makro

cezarlis w Nawożenie · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 696
Podobno nie powinno się mieszać soli KH2PO4 i MgSO4 w jednej butelce. Czy można mieszać KH2PO4 z MgNO3? Jakich jeszcze połączeń nie należy stosować?

Przejście z kranówki na studnię..

_VIPER_ w Nawożenie · Odpowiedzi: 26 · Wyświetlenia: 6340
Z uwagi na wysokie kh, gh w Łódzkiej kranówce narodził się pomysł przejścia na wodę ze studni, jestem już po pierwszych testach. Po ogrzaniu do temp pokojowej testy zoolek pokazują : ph 7.0 gh 9 kh ...

Parametry kranówki i wody z akwarium a zakup fitra RO???

poldeczek1 w Nawożenie · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 633
Witam mam prośbę ponieważ mam problemy w akwarium (padają krewetki amano ) dodatkowo trochę problemów z glonami krasne/ nitki. Mam podejrzenie ze to przez podmiany wody bo leje wodę z kranu z uzdatn...

Statystyki

Ten temat przegląda 954 użytkowników w tym 1 zalogowany
Najwięcej użytkowników online (33585) było 11 sie 2026
 •  Liczba postów: 570933
 •  Liczba wątków: 48794
 •  Użytkownicy: 36924

•  Najnowszy użytkownik: dawid_szymczak

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 953 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.