Wasze opinie o listwach pod szybę - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Wasze opinie o listwach pod szybę

Liczba wyświetleń: 2427·Odpowiedzi: 3
Wybór wymiarów akwarium i rodzaju szkła. Zestawy akwariowe i szafki.
krzysiek032
Kto z was ma takie listwy na górze akwarium które służą jako podpórka do położenia szyby?
Bo ja zastanawiam się nad tym by je usunąć, ponieważ nie używam szyby a jeśli te listwy są brudne to niepotrzebnie cieniują chyba.
Poza tym chcę teraz dołożyć świetlówkę, która będzie prawie leżała na takiej listwie i listwa mocno by się grzała poza tym że zasłaniała światło.
Ciekaw jestem waszego zdania na ten temat.
Usuwał ktoś z was takie listwy?

krzysiek032

Polecamy zakupy w sklepie forumowym

28 kwi 2004, 18:18   (#2)  

Ja mam. Jako iż z tyłu tło strukturalne, wyłożyłem listwe aluminiową folia (tak jak całą pokrywe). Ale uważam że bez szyby nakrywkowej to raczej niepożądana rzecz.

Unnamed

28 kwi 2004, 18:19   (#3)  

Z tego co wiem, to te paski szkła są wzmocnieniem dłuższych boków akwarium, a nie tylko podporą do szyby nakrywowej. Usunięcie tych pasków może się skończyć niemiłą niespodzianką.

draster

krzysiek032

28 kwi 2004, 19:11   (#4)  

O kurcze nie pomyślałem że to może być wzmocnienie.
Sądziłem dotąd że te listwy służą tylko do położenia szyby nakrywowej.
Muszę zatem gdzie indziej i w inny sposób zamontować dodatkową świetlówkę.
A listwy te poprostu częściej myć.
Dzięki za info, uratowałeś mój pokój przed powodzią :)

krzysiek032

Powrót do Szkło i meble

Powiązane tematy

Screenshot_2025-12-07-10-12-40-610_pl.tablica.jpg

Stelaż pod akwarium 150cm

craze121 w Szkło i meble · Odpowiedzi: 13 · Wyświetlenia: 5925
Witam właśnie jestem w trakcie cięcia prolili pod akwarium 150*60*60 Profile jakie zakupiłem to 40*40 2mm Całkowita wysokość to 80cm z blatem . Tak się zastanawiam czy nie popełniłem błędu nie kupując...
YouTube

Film Znany stolarz z TV buduje szafkę pod akwarium.

Jacek Pawłowski w Szkło i meble · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 2326
Hej Stary film , ale warto oglądnąć. ?si=9bIeEe5X6iLoJJN2

Stelaż pod akwarium

andrzejkowac w Szkło i meble · Odpowiedzi: 6 · Wyświetlenia: 817
Witam ,powoli nadchodzi czas wymiany mojej szafki pod akwarium 270l kiepsko wykonanej i już z trochę zawilgoconym blatem .Wymyśliłem że najlepiej stelaż lub szafka z stelażem i koniecznie nóżki bo pod...

rozłożenie ciężaru pod Reefer 200 XL

szkot w Szkło i meble · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 1716
Dzień dobry Posiadam podłogę w postaci desek na legarach w odległościach około co 60 cm od siebie na betonowym stropie. Gdy chodzę po podłodze, wyczuwalne są drgania od legarów. Akwarium na szafce wa...

Jaka grubość maty pod akwarium?

Valeska w Szkło i meble · Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 2525
Hej, stawiam 2 małe zbiorniki (45 i ~31 litrów) i akurat mam pod ręką 2 maty - 3mm i 7mm. Boję się, że jedna jest za gruba, a druga za cienka, a w necie ciężko coś konkretnego znaleźć - jedni piszą, ż...

Jaka gotowa szafka akwariowa pod 112l

marcinox w Szkło i meble · Odpowiedzi: 5 · Wyświetlenia: 3590
Czy polecacie jakąś sprawdzoną gotową szafkę pod akwarium 112l (80x35x40cm 6mm) w rozsądnej cenie? Najlepiej coś co macie sprawdzonego, szafka powinna być zamykana (mam dużo szpargałów, które powinny...

Czy zwykły regał wytrzyma pod akwarium 30L?

Diaphanes w Szkło i meble · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 3296
Hej! W przypływie nagłego olśnienia zamówiłem sobie po latach małe akwarium 40x25x30. Wydawało mi się, że postawię je na regale i wszystko będzie cacy. Ale posprawdzałem "maksymalny udźwig"...

Szafka pod akwarium 60x35x35cm 75L

riba w Szkło i meble · Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 3140
Witam, Rozważam kupno akwarium o rozmiarach 60x35x35cm 75L a dokładnie to https://www.plantica.pl/akwarystyka-slodkowodna/akwaria-i-zestawy/akwaria-optiwhite/60cm-dlugosci/oase-scaperline-60.html. ...

Akwarium Diversa opinie

Borys w Szkło i meble · Odpowiedzi: 8 · Wyświetlenia: 6999
Czesc, sprzedaje swoje 200l akwarium VIVA i nie chce calkiem rezygnowac z hobby, takze mysle,zeby zrobic mniejszy zbiornik, wymiar padnie pewnie na 60x40x36h i najtaniej z optiwhite sa akwaria Divers...

Komoda pod akwarium

kamilos12345 w Szkło i meble · Odpowiedzi: 16 · Wyświetlenia: 6453
Cześć. Na początku się przywitam. Jestem Kamil i planuję założyć swoje pierwsze akwarium. Myślę o 112 l, 80x35x40. Zastanawia mnie jedynie komoda, na której planuję postawić te akwarium. Jest ona stab...

Statystyki

Ten temat przegląda 202 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (32974) było 3 sie 2026
 •  Liczba postów: 571609
 •  Liczba wątków: 49480
 •  Użytkownicy: 36914

•  Najnowszy użytkownik: amelia_g

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 202 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.