Myriophyllum tuberculatum (red)
Utrzymanie czystości i opieka nad akwarium. Rutynowe czynności serwisowe i sposoby radzenia sobie z nimi.
-

Piotr Baszucki
●
- Ranga: roslinyakwariowe.pl
- Miasto: Nowa Ruda
- Wspieram stronę kontem Premium
-
Akwaria
Kolejne fotki
- Załączniki
-

- 12_s.jpg (60.96 KiB) Przeglądane 3103 razy
mgr biologii - botanik, specjalista z zakresu fizjologii roślin wodnych
-

Piotr Baszucki
●
- Ranga: roslinyakwariowe.pl
- Miasto: Nowa Ruda
- Wspieram stronę kontem Premium
-
Akwaria
Ciekawi mnie prawdziwe pochodzenie tej rośliny - w wielu opisach jest podawane że pochodzi z Ameryki, tu że z Azji.
-
etherni
●
- Ranga: Początkujący
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Usunięto użytkownika 6124
etherni napisał(a):Ciekawi mnie prawdziwe pochodzenie tej rośliny - w wielu opisach jest podawane że pochodzi z Ameryki, tu że z Azji.
W angielskojęzycznych stronach spotkałem się tylko z opisem iż pochodzi z Azji, natomiast nie zgadzam się iż jest to roślina bardzo trudna w hodowli.
-
Usunięto użytkownika 6124
●
Ja też uważam że nie jest tak trudna w uprawie, mam ją w kostce 43L przy oświetleniu LED i tam gdzie rotala walichii padła, wywłócznik pieknie rosnie i trzyma kolor.
-
etherni
●
jeszcze pomęczę temat - znalazłem opisy różnic w budowie roślin M.tuberculatum (regularna budowa 4-7 liści w okółku) i M.mattogrossense (3 liście w okółku, bardziej pierzasty pokrój), natomiast w handlu widzę kompletne zamieszanie i ta sama roślina (6 liści w okółku, wyraźna symetria) jest w zależności od producenta oznaczana etykietą albo M.mattogrossense albo M.tuberculatum. Jakkolwiek dla większości akwarystów pochodzenie rośliny nie jest istotne to mam nadzieję że p.Baszucki z racji zawodu zrozumie moją ideé fix hodowli w zbiorniku roślin wyłącznie azjatyckich i pomoże rozjaśnić sytuację.
-
etherni
●
Powiązane tematy
http://www.roslinyakwariowe.pl/images/minaturki/thumb-fp-red-moss-1-ef46a632a6f6737714efbfb270f0f895.jpg
Kolejna ciekawostka roślinna - tym razem czerwony glon występujący pod nazw...
Witam
Problem jak w temacie.
Akwarium 30x30x30 (27l)
Świecę lampka led 27W na diodach 3W
CO2 - jest
Mikro - PG Classic- dawka producenta rozbita na 7 dni
Potas codziennie 1 ppm
Easy Carbo dawka dzie...
Rośnie w kempie bardzo ładnie, choć nie równo.
Bardzo lubię tę roślinę, ale pojawiają się kłopoty z jej uprawą, o dziwo nie wszystkie łodygi ale około połowa, wzrasta z wypłowiałymi szczytami jak na z...
rotala-mexicana-red.jpg
Wypatrzone w sieci.
Dzien dobry.
Postanowiłem wzbogacić akwarium o korzeń jak w temacie. Po zakupie korzeń namoczyłem poczysciłem szczotką i z powrotem do wiadra na tydzień. Później gotowanie w soli i doba moczenia z nad...
Na mojej rotali zaczęły pojawiać się ciemne plamy. Być może jest to objaw niedoborów ale nie bardzo wiem jakich. Za mały mam staż w akwarystyce żeby poprawnie ocenić stan rośliny dlatego za wszelką po...
To jak już spotkało się w jednym miejscu tylu specjalistów :wink: to pozwolę się zapytać o roślinę która przez sprzedawców nazywana jest Rotala Maka Red. Bardzo ładna ale trudno dostępna. Występuje je...
Po każdym przycięciu i posadzeniu górnych części rośliny stożki ulegają skarłowaceniu i zamierają, po czym roślina wypuszcza nowe boczne pędy - czy to jest u niej normalne? Czy inne ludwigie też tak m...
Jakie są wasze spostrzeżenia odnośnie tych dwóch odmian. Czy oprócz kształtu liści różnią się także czymś jeszcze? Czy te rośliny są równie proste w uprawie co gatunek - czy jednak wymagają więcej tro...
Tydzień temu zakupiłem koszyczek tej rośliny. Po kilkudziesięciu godzinach liście już się poskręcały. Zbiornik założony niedawno. Z rośliny trochę lecą liście. Podłoże to piach z drobnym żwirem. Param...
|