Prośba o identyfikację problemu - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Prośba o identyfikację problemu

Liczba wyświetleń: 2581·Odpowiedzi: 4
Biologia roślin i problemy z konkretnymi gatunkami roślin.
Zaloguj się, aby zmienić widok
Witam,
Mam problem w moim 112:
- substrat Tropica Plant Growth + żwir kwarcowy 1-3mm
- aquael ultramax 1000 (gąbka, ceramika, ceramika, wata)
- oświetlenie samoróbka z modułów. 30W, ok. 3700 lumenów

Woda z kranu była bardzo twarda, było w niej aż 142ca i 18mg. 50L przegotowałem do wytrącenia się osadu, wymieszałem z 40l kranówki i na koniec całe 90l przepuściłem jeszcze przez filtr dafi, co w sumie obniżyło ca do 77,5.
Pozostałe parametry:
- pH 7.0
- GH 17
- KH 14
- no2 - 0.3
- fe i po4 prawie niewidoczne
- mg dalej w okolicach 18
- Choć wcześniej w wodzie było 0, teraz pojawiło się ok. 6 no3

Od dwóch dni podaję co2 z bimbrowni i K2SO4. potas jest teraz na poziomie 12.

Akwarium ogólnie jest obsadzone tak:

Proszę o zindentyfikowanie problemu na parvuli, sagitarii teres i rotali (srodek, tył).
Parvula blaknie w oczach. Strzałka choć puściła pędy kwiatowe, to liście marnieją. W rotali to samo. Blehera koło wlotu do filtra wypuściła 3 nowe liście, ale u starych można zauważyć ciemne wierzchołki/obwódki. Pozostałe rośliny w miarę ok. Ludwigia na przykład podwoiła swoją masę.

Jakieś rady? Ten potas i co2 jest od niedawna. Czekać czy w jakiś sposób reagować zanim rośliny padną?

jacekp1
Ranga: Zainteresowany tematem

Nie przepuszczaj wody przez ten dzbanek gdyż robisz więcej krzywdy niż pożytku...
Potas musisz trzymać wyżej niż magnez.
jakimś rozwiązaniem będzie zakup wody RO lub docelowo filtr RO.
Sprawdź czy Twój doradca posiada zbiornik ,który Ci odpowiada...w innym przypadku uważaj na glony...

gazownik
Ranga: Z dużym doświadczeniem

A same rośliny? Czy to jakieś niedobory?

jacekp1

Polecamy zakupy w sklepie forumowym
jacekp1 napisał(a):A same rośliny? Czy to jakieś niedobory?

Wygląda tak, jakbyś wystartował zbiornik kilka dni temu, więc się nie dziw, że rośliny "chorują".
Czy to in-vitro, czy to z uprawy emersyjnej, część zdechnie i kropka. Zwłaszcza in-vitro w świeżutkich zbiornikach niekoniecznie chcą współpracować.
C'est la vie!

FoCuS_PL
Ranga: Z dużym doświadczeniem

gazownik napisał(a):jakimś rozwiązaniem będzie zakup wody RO lub docelowo filtr RO.

Ok. Przeanalizowałem temat filtra RO i zdecydowałem się na jego zakup. Próbowałem tez znaleźć odpowiedź na pytanie jak szybko zmniejszać GH, ale odnajdywałem rożne opinie. Wydaje mi się, że mając GH 17 i chcąc sprowadzić go np. do 8 powinienem robić to stopniowo. Czy dobrą opcją będzie cotygodniowa podmiana 25% i dolewanie wody z GH 8 czy też można np. pierwsze 2-3 tygodnie wlać wodę zdecydowanie bardziej miękką (np GH 4) i doprowadzić do szybszej zmiany parametrów?

jacekp1

Powrót do Rośliny

Powiązane tematy

IMG_3876.jpg

Prośba o identyfikację niedoboru.

Ciechan w Rośliny · Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 5912
Jakiś czas temu z sukcesem walczyłem z glonami nitkowymi. Ustabilizowałem nawożenie i dosadziłem rośli. Wszystko szło pięknie i pojawiły się pierwsze niedobor więc proszę o pomoc. Moim zdaniem to nied...
roslina1.png

Problem z rośliną prośba o pomoc - prawdopodobne braki

Szymon89 w Rośliny · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1318
Cześć, Na wstępie chciałem się przywitać na forum, do tej pory czytelnik ale sytuacja zmusiła mnie do aktywnego udziału w forum. Mianowicie mam problem z rośliną (niestety nie pamiętam jej nazwy). Na ...
20220824_110152.jpg

Prośba o pomoc w doborze rośliny trzecioplanowej

Endi w Rośliny · Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 2531
Witam. Piszę z prośbą o pomoc w doborze jakiejś rośliny na trzeci plan do mojej kostki 10l, którą chciałbym posadzić w prawym tylnym rogu akwarium (w miejscu gdzie jest wlot filtra). Szukałem czegoś,...
IMG-20210424-WA0004.jpg

Proszę o identyfikacje rośliny

chomikoz w Rośliny · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 3216
Witam, kupiłem kiedyś w sklepie taką roślinkę, ta czerwona wysoka, nie pamiętam jej nazwy, czy może ktoś ją zna i poda na forum?. Również drugie pytanko, ona praktycznie zaczęła już wystawać z wody, j...

Prośba o pomoc.

Gilbert74 w Rośliny · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 2387
Witam, pierwszy mój dzień na forum. Dużo ciekawych wątków, a ja zakładam kolejny z prośbą o pomoc. Mam świeże akwarium, koło 6 tygodni. 5 otosków,9 razborek, 11 neonów cz. Rośliny to L.repens mini Red...

Prośba o nazwę rośliny

Anonim 59387 w Rośliny · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 2027
Witam, mam kilka kłębków i zapomniałem nazwy roślinki. Może ktoś podpowiedzieć. Pozdrawiam

Prosba o pomoc

mariusz87sk w Rośliny · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 2186
Witam jestem nowym uzytkownikiem na forum i zwracam sie z prosba o jakas podpowiedz. 3 dni temu zalozylem nowy zbiornik jest to kosta 30l zestaw z filtrem oswietleniem i grzalka. Jako podloza uzylem ...

Prośba o poradę - Roślina kwitnąca na korzeń nad taflą wody

Majkel82 w Rośliny · Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 2303
Cześć, chciałbym poradzić się Was o zaproponowanie fajnej roślinki, którą można by umieścić na tej wystającej części korzenia. Fajnie gdyby była to kwitnąca roślina. Z góry dziękuję za podpowiedzi ;...

Problem z roślinami+glony. Prośba o interpretację badań.

Daidu 31 w Rośliny · Odpowiedzi: 7 · Wyświetlenia: 1932
Witam. Baniak ma 240 L. Podłoże help soil, pod nim 2 cm żwiru bazaltowego. 4 korzenie:3 mangrowce, 1 Redmoor. Rośliny: 8 sadzonek nurzańca olbrzymiego, 10 sadzonek nurzańca spiralis, 5 sporych microso...

Prośba o pomoc przy identyfikacji mchów

ckm w Rośliny · Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 2230
Witajcie, nie tak dawno, bo trzy miesiące temu kupiłem na znanym portalu aukcyjnym mchy. Miały to być: mini java i weeping. Przesłane gałązki nie pozwalały na szybką identyfikację zaraz po przesłaniu...

Statystyki

Ten temat przegląda 161 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (52433) było 12 sie 2026
 •  Liczba postów: 571000
 •  Liczba wątków: 48803
 •  Użytkownicy: 36935

•  Najnowszy użytkownik: kamil_wind

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 161 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.