Niedobr Fe w nowowystartowanym zbiorniku
Metody nawożenia roślin akwariowych. Analiza parametrów wody i dobór właściwych preparatów.
Witam, Mam prosbe o porade w kwestii nawozenia. W ubiegla sobote (6 dni temu) wystartowalem nowy zbiornik 240l:
Podloze aktywne MaterSoil Woda RO DEMI mineralizowana: Qualdrop GH+ Plant do GH=8 Qualdrop KH Builder do KH=1,3
CO2 dozowane komputerem na PH 6,3-6,5
Zgodnie z artykulem na stronie Qualdrop (dla duzej ilosci roslin) od 2 dnia rozpoczalem nawozenie: BasicGrow (N, P, K, Mg ,Ca): 12ml co drugi dzien FeForte (Fe, Mn, Zn, Cu, B, Mo, Co, Ni, Rb): 6ml co drugi dzien
Wczoraj zauwazylem ze epifity (bucefalandry i Cryptocoryny) wykazuja braki magnezu lub zelaza (zolkniecie od krawedzi, widoczne ciemniejsze nerwy, zwijanie lisci). Bazujac na parametrach wydaje sie ze to brak zelaza: PH: 6,47 GH: 8 KH: 1,3 NH4: 0,8 NO2: 0,4 NO3: 7 PO4: <0,02 Mg: >10 K: 20 Fe: <0,02 Cu: <0,05 SiO2: >6
wczoraj testowo podbilem zelazo (Qualdrop Power Red) do 0,1ppm. Po 8h poziom znow spadl do <0,02.
I teraz (po przydlugim wstepie) pytanie - czy w zwiazku z tym ze jest to swieze akwarium, postepowac zgodnie z artykulem/poradami na forum, tzn nie dawkowac nic poza K do momentu zamkniecia procesu nitryfikacji i nie przejmowac sie tym zolknieciem, czy jednak dawkowac rowniez samo zelazo (Power Red) do poziomu 0,1ppm dziennie?
Z gory dziekuje za porade.
- Załączniki
-

- Akwarium - widok
- akwarium.png (544.76 KiB) Przeglądane 4011 razy
-

- bucefalandra -zolkniecie
- zolkniecie.png (743.38 KiB) Przeglądane 4011 razy
-
dapior
●
- Ranga: Początkujący
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Mówisz 6 dni i już braki widzisz..... Na podłożu aktywnym..... Według mnie to oznaki adaptacji do nowych warunków, a nie braki. Nie zdziw się jak bucki zgubią wszystkie liście... Według mnie to powinieneś pozostać tylko przy K n a najbliższe dni , a makro wprowadzać powoli po 10-14 dniu funkcjonowania akwarium. Mikro to po dobrych 3-4tyg. Ale zrobisz jak uważasz
-
akwaAmator
●
- Ranga: Z dużym doświadczeniem
-
Akwaria
Dziekuje za szybka odpowiedz!! Problem jest taki ze nie wiem czy widze.... Akwarium nowe, po dluuuugiej przerwie, wiec wpatruje sie w nie jak w obraz, i kazda zmiana niepokoi, zwlaszcza ze doswiadczenie mam niewielkie. Dlatego jako drogowskaz przyjalem artykul na stronie producenta ( https://www.qualdrop.pl/master-soil-i-rosliny/) W pelnu rozumiem ze podloze aktywne dostarcza skladnikow roslinom ukorzenionym w dnie. Ale jak sprawa ma sie z epifitami? Dadza sobie rade przez te 2-3 tygodnie?
-
dapior
●
Kryptokoryny mogą zrzucić wszystkie liście, bucki rosną na tyle wolno, że braków nie widać po kilku dniach. Żelazo jest potrzebne na samym końcu w dodatku bardzo często zniknie z testów po kilku godzinach od podania pomimo tego, że rośliny go nie skonsumowały... Zacznij od potasu i wytrzymaj z nerwowymi posunięciami gdyż akwarium przeważnie w pierwszych tygodniach z dnia na dzień może stać się brzydsze...
Sprawdź czy Twój doradca posiada zbiornik ,który Ci odpowiada...w innym przypadku uważaj na glony...
-
gazownik
●
Dziekuje za rade. Tak zrobie. Tylko w kwestii szczegolow - co doradzacie: 1) Rrezygnuje zupelnie ze wskazowek ze strony producenta ( https://www.qualdrop.pl/master-soil-i-rosliny/) i nie podaje BasicGrow (N, P, K, Mg ,Ca) i FeForte (Fe, Mn, Zn, Cu, B, Mo, Co, Ni, Rb), a potas dostarczam wylacznie przy mineralizacji wody RO produktem KH Builder do poziomu 18,2 mg/l. Wode podmieniam raz w tygodniu 50% 2) Rezygnuje tylko z micro (FeForte), a potas dostarczam przy mineralizacji RO, oraz co 2 dzien uzywajac macro BasicGrow (N, P, K, Mg ,Ca) 3) Rezygnuje z micro (FeForte) i nacro (BasicGrow) a potas podaje przy mineralizacji (KH Builder) + selektywnie potas uzywajac K Clarity w rytmie dziennym. pozdrawiam, D.
-
dapior
●
Braki żelaza czy manganu można pomylić . Niektóre rośliny tak reagują na braki manganu . Czyli żółknięcie od krawędzi i zwijanie liści do środka wzdłuż głównego nerwu Żelaza może być za dużo a nie za mało Z brakami magnezu też można pomylić ale on występuje najpierw na starszych liściach a nie na młodych Jest tez kilka innych objawów np szare plamy to też niedobór manganu Wysłane z POT-LX1 przy użyciu aplikacji mobilnej roslinyakwariowe.pl
-
prot
●
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Podawaj tylko potas, bo zaraz będzie glonarium. Wszystko się aklimatyzuje jak piszą koledzy, daj dojrzeć zbiornikowi.
-
men200
●
- Ranga: Stały bywalec
- Miasto: Lublin
Aranżacja miła dla oka, zbiornik zrobiony z gustem i patrząc chociażby na samą lampę, na bogato. Szkoda byłoby zepsuć takie akwarium lejąc nawozy, gdy nie jest to konieczne, a może jest wręcz szkodliwe. O ile dobrze pamiętam, Tropica przy swoim podłożu aktywnym zalecała rozpoczęcie umiarkowanego nawożenia bodajże po 3 tygodniach od startu...
-
FoCuS_PL
●
>Aranżacja miła dla oka, zbiornik zrobiony z gustem Dziekuje za mile slowa i pomoc. Przekonaliscie mnie zupelnie. Teraz tylko siedze i patrze az dojrzeje. Bez ingerencji (poza K) i chwytania za chemie przy kazdym nowym zoltym listku  D.
-
dapior
●
Piękne akwarium. Też kocham gapić się jak w obrazek. Przy obecnych ratach kredytu jest to niezbędne. Dla zachowania zdrowia psychicznego. ;DD Braki macro/micro nowych roślin, stwierdzam dopiero na liściach wypuszczanych w moim akwarium. I to też nie od pierwszego.  Jak piszą wielcy tego forum. Nie wiadomo, czym rośliny były karmione wcześniej. I czy rosło pod wodą.  To, co poniżej liści mojego dorobku może umrzeć. Bez mojej ingerencji. Lanie nawozów na starcie (poza potasem) to proszenie się o gloniska. Po serii dolewek, a może fosfor, a może azot, a może żelazo. A może słońce. Przez kolejny rok będziesz dochodził co zjumałeś, że nowe mają blokady.  Osobiście zaczynam być zwolennikiem in vitro. Tylko te sadzonki cholernie małe:(. Ale jak wyrośnie bujna kępa to wsio moja zasługa 
Pozdrawiam Paweł Obecny zbiornik 117/50/50.
-
borek 81
●
Powiązane tematy
Witam,
zrobiłem restart akwa 10 dni temu.
Podstawowe parametry:
- akwarium: 25l
- oświetlenie: Leddy Tube 6W Sunny (zacząłem od 6h świecenia)
- CO2: tylko w płynie
- podłoże: żwirek bazaltowy + kul...
Witam
Zbiornik wystartował ok. miesiąca temu.
Zbiornik : 63l 60x30x35
Filtracja : Aquael FZN 3 (będzie tetra ex800 plus)
Temperatura 25c
Podłoże : Ada Amazonia NEW
Oświetlenie 2x24 w T5
Nawożenie CO...
Witam Was.
Proszę Was o pomoc w zidentyfikowaniu niedoborów w moim zbiorniku .
Od jakiś dwóch tygodni po zrobieniu przycinki rośliny przestały rosnąć. Zbiornik ma dzisiaj 6 tygodni i jeszcze nawe...
Sporo, jak nie większość informacji, jakie znajduje na sieci podaje, że powinien być zachowany stosunek N:P jak 10 : 1. Tyle tylko, że przy No3 na poziomie 10ppm, według tej teorii powinien być fosfor...
Witam Was serdecznie. Jestem tu nowo przybyłym więc się witam:)
Postanowiłem napisać na Tym forum, bo jest cień szansy, że mi pomożecie :) Mam problem z 3 tygodniowym zbiornikiem. Postaram się szyb...
Witam wszystkich serdecznie :)
Przygotowuję się do założenia akwarium roślinnego 200l, 100x40x50 -szkło już jest ,teraz będę zamawiać oświetlenie - pokrywę 4x39w w t5.
Będzie też butla co2.
Podłoż...
Witam
W jaki sb rozprowadzacie CO2 w zbiorniku podobno sam dyfuzor to za mało. Mam 200l akwa i dyfuzor ustawiony na tylnej scianie na środku.
Po przeczytaniu wielu wątków na forum chyba dostałam lekkiego świra jeżeli chodzi o nawożenie i chemię wody-a akwarystyką zajmuję się z 18 lat -widać nie dość długo :-(. Po tych wszystkich informacjac...
Witam
Zalozylem 240L akwarium w listopadzie.
Na dzien dzisiejszy wyglada ono tak jak na zdjeciu.
Fauna to 15szt M. galaxy 2 kosiarki i ok 60 krewetek.
Flora ok 30-40 roznych gatunkow.
Swiatlo 1...
|
|