Niedobr Fe w nowowystartowanym zbiorniku - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Niedobr Fe w nowowystartowanym zbiorniku

Liczba wyświetleń: 4012·Odpowiedzi: 9
Metody nawożenia roślin akwariowych. Analiza parametrów wody i dobór właściwych preparatów.
Witam,
Mam prosbe o porade w kwestii nawozenia.
W ubiegla sobote (6 dni temu) wystartowalem nowy zbiornik 240l:

Podloze aktywne MaterSoil
Woda RO DEMI mineralizowana:
Qualdrop GH+ Plant do GH=8
Qualdrop KH Builder do KH=1,3

CO2 dozowane komputerem na PH 6,3-6,5

Zgodnie z artykulem na stronie Qualdrop (dla duzej ilosci roslin) od 2 dnia rozpoczalem nawozenie:
BasicGrow (N, P, K, Mg ,Ca): 12ml co drugi dzien
FeForte (Fe, Mn, Zn, Cu, B, Mo, Co, Ni, Rb): 6ml co drugi dzien

Wczoraj zauwazylem ze epifity (bucefalandry i Cryptocoryny) wykazuja braki magnezu lub zelaza (zolkniecie od krawedzi, widoczne ciemniejsze nerwy, zwijanie lisci).
Bazujac na parametrach wydaje sie ze to brak zelaza:
PH: 6,47
GH: 8
KH: 1,3
NH4: 0,8
NO2: 0,4
NO3: 7
PO4: <0,02
Mg: >10
K: 20
Fe: <0,02
Cu: <0,05
SiO2: >6

wczoraj testowo podbilem zelazo (Qualdrop Power Red) do 0,1ppm. Po 8h poziom znow spadl do <0,02.

I teraz (po przydlugim wstepie) pytanie - czy w zwiazku z tym ze jest to swieze akwarium, postepowac zgodnie z artykulem/poradami na forum, tzn nie dawkowac nic poza K do momentu zamkniecia procesu nitryfikacji i nie przejmowac sie tym zolknieciem, czy jednak dawkowac rowniez samo zelazo (Power Red) do poziomu 0,1ppm dziennie?

Z gory dziekuje za porade.
Załączniki
akwarium.png
Akwarium - widok
akwarium.png (544.76 KiB) Przeglądane 4011 razy
zolkniecie.png
bucefalandra -zolkniecie
zolkniecie.png (743.38 KiB) Przeglądane 4011 razy

dapior
Ranga: Początkujący

Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Mówisz 6 dni i już braki widzisz.....
Na podłożu aktywnym.....

Według mnie to oznaki adaptacji do nowych warunków, a nie braki.

Nie zdziw się jak bucki zgubią wszystkie liście...

Według mnie to powinieneś pozostać tylko przy K n a najbliższe dni , a makro wprowadzać powoli po 10-14 dniu funkcjonowania akwarium.

Mikro to po dobrych 3-4tyg.

Ale zrobisz jak uważasz

akwaAmator
Ranga: Z dużym doświadczeniem

Akwaria

Dziekuje za szybka odpowiedz!!
Problem jest taki ze nie wiem czy widze.... Akwarium nowe, po dluuuugiej przerwie, wiec wpatruje sie w nie jak w obraz, i kazda zmiana niepokoi, zwlaszcza ze doswiadczenie mam niewielkie. Dlatego jako drogowskaz przyjalem artykul na stronie producenta (https://www.qualdrop.pl/master-soil-i-rosliny/)

W pelnu rozumiem ze podloze aktywne dostarcza skladnikow roslinom ukorzenionym w dnie. Ale jak sprawa ma sie z epifitami? Dadza sobie rade przez te 2-3 tygodnie?

dapior

Kryptokoryny mogą zrzucić wszystkie liście, bucki rosną na tyle wolno, że braków nie widać po kilku dniach. Żelazo jest potrzebne na samym końcu w dodatku bardzo często zniknie z testów po kilku godzinach od podania pomimo tego, że rośliny go nie skonsumowały...
Zacznij od potasu i wytrzymaj z nerwowymi posunięciami gdyż akwarium przeważnie w pierwszych tygodniach z dnia na dzień może stać się brzydsze...
Sprawdź czy Twój doradca posiada zbiornik ,który Ci odpowiada...w innym przypadku uważaj na glony...

gazownik

Dziekuje za rade. Tak zrobie.
Tylko w kwestii szczegolow - co doradzacie:
1) Rrezygnuje zupelnie ze wskazowek ze strony producenta (https://www.qualdrop.pl/master-soil-i-rosliny/) i nie podaje BasicGrow (N, P, K, Mg ,Ca) i FeForte (Fe, Mn, Zn, Cu, B, Mo, Co, Ni, Rb), a potas dostarczam wylacznie przy mineralizacji wody RO produktem KH Builder do poziomu 18,2 mg/l. Wode podmieniam raz w tygodniu 50%
2) Rezygnuje tylko z micro (FeForte), a potas dostarczam przy mineralizacji RO, oraz co 2 dzien uzywajac macro BasicGrow (N, P, K, Mg ,Ca)
3) Rezygnuje z micro (FeForte) i nacro (BasicGrow) a potas podaje przy mineralizacji (KH Builder) + selektywnie potas uzywajac K Clarity w rytmie dziennym.

pozdrawiam,
D.

dapior

Braki żelaza czy manganu można pomylić .
Niektóre rośliny tak reagują na braki manganu . Czyli żółknięcie od krawędzi i zwijanie liści do środka wzdłuż głównego nerwu
Żelaza może być za dużo a nie za
mało
Z brakami magnezu też można pomylić ale on występuje najpierw na starszych liściach a nie na młodych

Jest tez kilka innych objawów np szare plamy to też niedobór manganu

Wysłane z POT-LX1 przy użyciu aplikacji mobilnej roslinyakwariowe.pl

prot

Polecamy zakupy w sklepie forumowym
men200 Lublin
Podawaj tylko potas, bo zaraz będzie glonarium. Wszystko się aklimatyzuje jak piszą koledzy, daj dojrzeć zbiornikowi.

men200
Ranga: Stały bywalec

Miasto: Lublin

Aranżacja miła dla oka, zbiornik zrobiony z gustem i patrząc chociażby na samą lampę, na bogato.
Szkoda byłoby zepsuć takie akwarium lejąc nawozy, gdy nie jest to konieczne, a może jest wręcz szkodliwe.
O ile dobrze pamiętam, Tropica przy swoim podłożu aktywnym zalecała rozpoczęcie umiarkowanego nawożenia bodajże po 3 tygodniach od startu...

FoCuS_PL

>Aranżacja miła dla oka, zbiornik zrobiony z gustem
Dziekuje za mile slowa i pomoc.

Przekonaliscie mnie zupelnie. Teraz tylko siedze i patrze az dojrzeje. Bez ingerencji (poza K) i chwytania za chemie przy kazdym nowym zoltym listku :-)

D.

dapior

Piękne akwarium. Też kocham gapić się jak w obrazek.
Przy obecnych ratach kredytu jest to niezbędne. Dla zachowania zdrowia psychicznego. ;DD
Braki macro/micro nowych roślin, stwierdzam dopiero na liściach wypuszczanych w moim akwarium. I to też nie od pierwszego. ;)
Jak piszą wielcy tego forum. Nie wiadomo, czym rośliny były karmione wcześniej. I czy rosło pod wodą. ;) To, co poniżej liści mojego dorobku może umrzeć. Bez mojej ingerencji. Lanie nawozów na starcie (poza potasem) to proszenie się o gloniska.
Po serii dolewek, a może fosfor, a może azot, a może żelazo. A może słońce. Przez kolejny rok będziesz dochodził co zjumałeś, że nowe mają blokady. ;)
Osobiście zaczynam być zwolennikiem in vitro. Tylko te sadzonki cholernie małe:(.
Ale jak wyrośnie bujna kępa to wsio moja zasługa :)
Pozdrawiam
Paweł
Obecny zbiornik 117/50/50.

borek 81

Powrót do Nawożenie

Powiązane tematy

Niedobory w 10-dniowym zbiorniku?

Agamemnon w Nawożenie · Odpowiedzi: 6 · Wyświetlenia: 2654
Witam, zrobiłem restart akwa 10 dni temu. Podstawowe parametry: - akwarium: 25l - oświetlenie: Leddy Tube 6W Sunny (zacząłem od 6h świecenia) - CO2: tylko w płynie - podłoże: żwirek bazaltowy + kul...

Pomoc nawożenia przy miesięcznym zbiorniku :)

akwarysta88 w Nawożenie · Odpowiedzi: 38 · Wyświetlenia: 14350
Witam Zbiornik wystartował ok. miesiąca temu. Zbiornik : 63l 60x30x35 Filtracja : Aquael FZN 3 (będzie tetra ex800 plus) Temperatura 25c Podłoże : Ada Amazonia NEW Oświetlenie 2x24 w T5 Nawożenie CO...

Czego brakuje w moim zbiorniku??

Cinek123 w Nawożenie · Odpowiedzi: 6 · Wyświetlenia: 1685
Witam Was. Proszę Was o pomoc w zidentyfikowaniu niedoborów w moim zbiorniku . Od jakiś dwóch tygodni po zrobieniu przycinki rośliny przestały rosnąć. Zbiornik ma dzisiaj 6 tygodni i jeszcze nawe...

Ile PO4 powinno się znajdować w zbiorniku?

Galibardi w Nawożenie · Odpowiedzi: 9 · Wyświetlenia: 14057
Sporo, jak nie większość informacji, jakie znajduje na sieci podaje, że powinien być zachowany stosunek N:P jak 10 : 1. Tyle tylko, że przy No3 na poziomie 10ppm, według tej teorii powinien być fosfor...

Rośliny w młodym zbiorniku marnieją, proszę o pomoc!

paweu w Nawożenie · Odpowiedzi: 38 · Wyświetlenia: 7543
Witam Was serdecznie. Jestem tu nowo przybyłym więc się witam:) Postanowiłem napisać na Tym forum, bo jest cień szansy, że mi pomożecie :) Mam problem z 3 tygodniowym zbiornikiem. Postaram się szyb...

nawożenie w zbiorniku 0,78w/l

Evelyn_E w Nawożenie · Odpowiedzi: 17 · Wyświetlenia: 3255
Witam wszystkich serdecznie :) Przygotowuję się do założenia akwarium roślinnego 200l, 100x40x50 -szkło już jest ,teraz będę zamawiać oświetlenie - pokrywę 4x39w w t5. Będzie też butla co2. Podłoż...

Jak efektywnie rozprowadzić CO2 w zbiorniku

girzol w Nawożenie · Odpowiedzi: 11 · Wyświetlenia: 3776
Witam W jaki sb rozprowadzacie CO2 w zbiorniku podobno sam dyfuzor to za mało. Mam 200l akwa i dyfuzor ustawiony na tylnej scianie na środku.

Destabilizacja w zbiorniku

karina w Nawożenie · Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 1176
Po przeczytaniu wielu wątków na forum chyba dostałam lekkiego świra jeżeli chodzi o nawożenie i chemię wody-a akwarystyką zajmuję się z 18 lat -widać nie dość długo :-(. Po tych wszystkich informacjac...

Jak zaczac z nawozami aquaartu w tym zbiorniku

rem3dy w Nawożenie · Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 2085
Witam Zalozylem 240L akwarium w listopadzie. Na dzien dzisiejszy wyglada ono tak jak na zdjeciu. Fauna to 15szt M. galaxy 2 kosiarki i ok 60 krewetek. Flora ok 30-40 roznych gatunkow. Swiatlo 1...

Statystyki

Ten temat przegląda 893 użytkowników w tym 1 zalogowany
Najwięcej użytkowników online (32974) było 3 sie 2026
 •  Liczba postów: 571600
 •  Liczba wątków: 49479
 •  Użytkownicy: 36913

•  Najnowszy użytkownik: veronika_lot

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 892 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.