Amano contra Spirogyra - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Amano contra Spirogyra

Liczba wyświetleń: 2110·Odpowiedzi: 2
Identyfikacja i walka z glonami i sinicami. Skuteczne metody zapobiegania.

08 paź 2022, 13:33 Amano contra Spirogyra  (#1)  

Tak się zdarzyło, że po pewnym czasie od wpuszczenia do zbiornika ślimaków Clithon Corona zauważyłem pojawiające się długie nitki.
Być może ślimaki są tu niewinne, ale koincydencja czasowa wskazywałaby na to, że glony przyniosłem do domu wraz z mięczakami.
Po zastosowaniu wszelakich środków zalecanych w przypadku wystąpienia glonów Spirogyra (oprócz ciężkiej chemii), postanowiłem zaprosić do współpracy krewetki Amano.
Tak też się stało. W małym baniaku zamieszkało ich 6 i rach-ciach, glonów nie ma.
Możliwe jest, że krewetki tylko dopełniły dzieła zniszczenia glonów (łącznie ze zmniejszeniem oświetlenia, carbo, ręcznym usuwaniem większych skupisk, itd.), fakt faktem jest sukces.
:-D

FoCuS_PL
Ranga: Z dużym doświadczeniem

Polecamy zakupy w sklepie forumowym
nuendo Wrocław

08 paź 2022, 13:52 Re: Amano contra Spirogyra  (#2)  

Dwa razy zasiedlałem corony w swoich zbiornikach i nic takiego się nie wydarzyło. Nawet jeśli przyniosłeś glony z zewnątrz, musiały mieć odpowiednie warunki , żeby się co rozrosły.

nuendo
Ranga: Stały bywalec

Miasto: Wrocław

08 paź 2022, 14:00 Re: Amano contra Spirogyra  (#3)  

nuendo napisał(a):Dwa razy zasiedlałem corony w swoich zbiornikach i nic takiego się nie wydarzyło. Nawet jeśli przyniosłeś glony z zewnątrz, musiały mieć odpowiednie warunki , żeby się co rozrosły.

Fakt, odpowiednia warunki dla rozwoju glonów to jedno, źródło pochodzenia stworzeń, czy roślin, które implementujemy w naszych zbiornikach to drugie.
:-)

FoCuS_PL
Ranga: Z dużym doświadczeniem

Powrót do Glony

Powiązane tematy

1. Przód.jpg

SPIROGYRA w akwa - sposoby zwalczenia

sigmar w Glony · Odpowiedzi: 35 · Wyświetlenia: 20104
Dawno mnie z wami nie było - ale wrócił syn marnotrawny :) więc wg prawidła Akwa 200l światło: 1x Hagen Power GLO, 1x Hagen Flora GLO ( w środku ), 1 x Hagen Sun GLO ( 10 godzin ) Filtracja - Eh...
YouTube

Sposoby na glony spirogyra (film Tripica)

Piotr Baszucki w Glony · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 3195
Zapraszam do obejrzenia opracowania George'a Farmera dla firmy Tropica. Narracja w języku angielskim z możliwością włączenia napisów po polsku.

Zwalczanie glonów sposobami Takashiego Amano

roslinyakwariowe.pl w Glony · Odpowiedzi: 17 · Wyświetlenia: 37988
https://roslinyakwariowe.pl/images/minaturki/thumb-fp-phyton-37d8d52b5240d794b91c572d8850441e.jpg Kontrola i usuwanie glonów to jedno z najważniejszych zagadnień w dziedzinie opieki nad akwarium. Wy...

Spirogyra - Półmetek

AleksanderK w Glony · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 2074
Witam, jakiś czas temu w moim akwarium pojawił się glon spirogyra, jestem na półmetku walki z problemem i tutaj chciałbym prosić o pomoc. Akwarium 54L Moja walka polegała na: Zmniejszeniu światła - ...

Spirogyra a femanga algen stopp?

wojtasek4321 w Glony · Odpowiedzi: 8 · Wyświetlenia: 3436
Witam, niestety po raz drugi pojawiły się u mnie glony typu spirogyra, być może panikuję bo znalazłem tylko 2 ogniska tego scier.... Wolę zapobiec temu od zalążka niż zareagować jak rozhulają się na d...

Czy Amano da sobie rade ?

spioo w Glony · Odpowiedzi: 10 · Wyświetlenia: 3689
Cześć jestem nowy na forum więc się witam :) Mam pewien problem :( Od dłuższego czasu obserwuje na swoim akwarium pewne zmiany co do glonów. Na samym początku ciężko było je rozpoznać ale po przec...

Jak pozbyć się glonów nitkowatych Spirogyra... pomocy :)

cristopor w Glony · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 2336
Przeglądając fotki na forum wyszło na jaw że mam w zbiorniku glony nitkowate z rodziny Spirogyra. Zaciemnienie zbiornika na 4 dni nic nie dało. Znikły na parę dni a po chwili znów się pojawiły... A...

Czy to jest Spirogyra?

lukaz w Glony · Odpowiedzi: 14 · Wyświetlenia: 8609
Witam, mam pytanko, czy poniżej prezentowany glon to spirogyra. Wydaje mi się, ze chyba tak, ale pewnośći nie mam. Generalnie roślinki rosną bardzo szybko ale niestety ten glon ostatnio też :/ ...

krasnorosty a kosiarka i amano?

kasia22 w Glony · Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 5188
Witam! mam od paru dni krosnorosty w akwa, narazie mało ale po mału się rozrastają! trochę postudiowałam na forum i wiem coraz więcej o tych glonach, jednak nurtuje mnie jedna rzecz na którą nie znala...

Otoski Amano I 200L ... czemu zabardzo nie chca wcinac... ?

proxa w Glony · Odpowiedzi: 6 · Wyświetlenia: 3102
hej kto wie to wie ze od 5 dni mam zalane iwagumi... troszke roslinek itp wszystko znajduje sie tutaj : https://roslinyakwariowe.pl/forum/viewtopic.php?t=18633 Zbioniczek: 200l Nawożenie: butla C...

Statystyki

Ten temat przegląda 397 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (32974) było 3 sie 2026
 •  Liczba postów: 571609
 •  Liczba wątków: 49480
 •  Użytkownicy: 36914

•  Najnowszy użytkownik: michal_ramola

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 397 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.