Dobór filtra do wymiarów akwarium, opinie o sprzęcie i sposoby na wydajne wkłady.
Dzień dobry, Po wielu latach przerwy od akwarystyki l, chciałbym ponownie założyć akwarium tym razem 240 litrów. Obsada mieszana, z większą ilością roślin. Proszę o pomoc w doborze pełnej filtracji. Budżet do 500-700 zł. Przy zachowaniu ceny/jakości. Z góry dziękuję za propozycje
-
PiotrX
●
- Ranga: Początkujący
Chciałoby sie klasycznie polecić EHEIM-a ale ostatnio miewam wątpliwości. Jakby downsizing dopadł i ta markę . Uwzględniając stosunek cena/jakość można wskazać na np. ULTRAMAX 2000. Wprawdzie starczyłby 1500 ale róznica w cenie jest niewielka . Wspomniany filtr ma fajną cechę : wbudowany prefiltr którego obsługa nie wymaga otwierania całego filtra. Mając na względzie budżet mozna zastanawiać nad IKOLA . Pewnie pojawią sie inne propozycje bo jednak róznice miedzy markami stają się coraz mniej widoczne .
-
Hultaj
●
- Ranga: Zaawansowany użytkownik
Już odpowiadam: co akwarysta to inna ulubiona marka. Są wśród nas fani Eheima, wyznawcy JBLa, sympatycy Tetry oraz miłośnicy Oase, czy Aquaela. Niektórzy znawcy tematu sugerują aby przepływ w filtrze (l/h) wynosił minimum pięciokrotność pojemności zbiornika. 
-
FoCuS_PL
●
- Ranga: Z dużym doświadczeniem
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Zdecydowanie JBL e1501 , Lub Eheim classic .Oba proste ,skuteczne i sprawdzone . Posiadam również ikole 600max , mogę polecić za prostotę i cenę ,ale nie każdemu pasuje wykonanie i obsługa . Ultramaxa odradzam ze względu na problemy z zapowietrzaniem ,przeciekaniem . Wiem ze to Polska firma i trzeba wspierać ,ale są pewne granice .Nie po to kupuje się sprzęt aby później serwis wymieniał go na nowy ,aż do skutku... no chyba ze ktoś lubi taki sport toco innego . OASE wydawało by się filtrem kompletnym ,ale jednak nie metalowa oś wirnika swoje robi i jak ktoś ma akwarium w salonie czy sypialni to nie będzie zachwycony .Cena też imho wygórowana . Za minus można też uznać bardzo dużą ilość uszczelek więc i potencjalnych miejsc przecieku ,ale są to dobrej jakości uszczelki . Także wybierzesz co ci będzie pasować najbardziej 
-
akwaAmator
●
-
Akwaria
Poczytalem o ultramaxxie i wiele osob skarży się na awaryjność. Choć kusi mnie łatwość czyszczenia. Zacząłem też czytać o jbl e1501 jednak ten model jest już ciężko dostepny. Czy e1502 jest również dobrym wydaniem? I ostatnie pytanie czy oba filtry są ciche i nadadzą się do akwarium w sypialni?
-
PiotrX
●
- Ranga: Początkujący
Oczywiście że jbl e 1502 , w poprzednim wpisie wkradła się literówka z mojej strony. E1502 to poprawiona wersją e1501
-
akwaAmator
●
-
Akwaria
Powiązane tematy
Siemanko, ostatnio oglądałem film na YT o serwisie dużych akwarium, co zauważyłem, dość często stosowane jest tam UV, jakie jest wasze zdanie na ten temat w akwarium z Paletami, roślinami?
Pomyślałem...
Czołem. Mam problem z filtracją do miniaturowej kosteczki 20X20X20. Przez jakiś czas chodziła tam kaskada FZN-mini. Niestety albo mój egzemplarz jest wadliwy, albo robię coś nie tak, bo filtr wpada w ...
Czy systemy high tech potrzebują innej filtracji niż low tech przy tych samych wymiarach akwarium? Moje pytanie wynika stąd, że widziałem wiele zbiorników low tech, które były prowadzone niemal bez fi...
Witam,
Po 10.latach przyszedł czas na upgrade mojego 240l zbiornika. Padlo na 450 l. Obecnie posiadam ehaim 2275 i ten filtr bedzie przenośony do nowego zbiornika. Szukam 2 filtra i zastanawiam sie n...
Hej, mam opcję kupić używanego Eheim professionel 3 1200xlt za 400 zł, obecnie działa eheim professionel 4+ 350T. Czy jest wart zakupu, a może znacie coś lepszego?
Witam,
po zlikwidowaniu ostatniego akwarium o pojemności 630L przymierzam się do projektu akwarium około 900L. Dokładne wymiary nie są jeszcze znane ale na pewno będzie to około 900L i mam pytanie odn...
hej,
zakładam akwarium 120x50x50, szukam filtra zewnętrznego i mam absolutny mętlik w głowie, za duży wybór ;)
Do tej pory w 200 miałem Tetrę 700, ale jest teraz tyle nowości, że nie wiem sam. Z recen...
Cześć posiadam akwarium ok 200L wymiary 100x 50x40 w panoramie. Niestety przegiąłem z karmieniem , dodatkowo ściągnąłem sobie chore ryby bez kwarantanny co spowodowałem armagedon w akwarium . Obsada d...
Witam,
Z góry sorki jeżeli jest taki temat a go nie widziałem.
Pytanko mam, czy jest sens zrobic fiktracje w taki sposób:
Prefiktr jako fiktr narurowy a następnie pompa co a za pompa przejście równ...
Cześć. Jako, że jestem w trakcie zmiany aranżacji akwarium (100x40x60h), po głowie chodzi mi zmiana filtra. Obecnie posiadam Biomastera thermo 600 i wydaje mi się, że to nieco za mały filtr do mojego ...
|
|