Dobór filtra do wymiarów akwarium, opinie o sprzęcie i sposoby na wydajne wkłady.
Witam czy do akwarium 240 l wystarczy filtr ultramax 2000 ( filtr na pewno nie jest zabrudzony i daje dobre ciśnienie ) i skimmer eheim . Wlot mam ustawiony po lewej stronie a wylot po 2 ale tak z 10 cm nad podłożem . Walczę z sinicą na piasku i dostałem opinie że słaba cyrkulacja stąd wylot tak nisko . Czy to możliwe ? Wysłane z ASUS_I002D przy użyciu aplikacji mobilnej roslinyakwariowe.pl
-

coolfon1988
●
- Ranga: Aktywny użytkownik
Gdy akwarium jest niestabilne często wyskakują sinice, szczególnie gdy mamy piasek. Cyrkulacja nie ma tu nic do rzeczy, filtr masz fajny i taki w zupełności wystarczy.
Ustaw wylot normalnie, dosadź więcej wody, pilnuj azotu i fosforu i podmieniaj wodę w 30% minimum raz w tygodniu.
mgr biologii - botanik, specjalista z zakresu fizjologii roślin wodnych
-

Piotr Baszucki
●
- Ranga: roslinyakwariowe.pl
- Miasto: Nowa Ruda
- Wspieram stronę kontem Premium
-
Akwaria
Piotr Baszucki napisał(a):Gdy akwarium jest niestabilne często wyskakują sinice, szczególnie gdy mamy piasek. Cyrkulacja nie ma tu nic do rzeczy, filtr masz fajny i taki w zupełności wystarczy.
Ustaw wylot normalnie, dosadź więcej wody, pilnuj azotu i fosforu i podmieniaj wodę w 30% minimum raz w tygodniu.
Woda jest podmieniana . Z jakich powodów może być nie stabilne ? To nie akwarium świeżo założone . Wysłane z ASUS_I002D przy użyciu aplikacji mobilnej roslinyakwariowe.pl
-

coolfon1988
●
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Jeżeli posadzisz więcej roślin i gospodarka azotowa będzie działać to będziesz miał więcej tlenu w podłożu a ci za tym idzie brak sinic Ps Spróbuj w te miejsca gdzie pojawia się sinica wstrzykiwać wodę utleniona Sinica to zakażenie bakteryjne i trzeba się tego pozbyć Wysłane z POT-LX1 przy użyciu aplikacji mobilnej roslinyakwariowe.pl
-
prot
●
- Ranga: Z dużym doświadczeniem
prot napisał(a):Jeżeli posadzisz więcej roślin i gospodarka azotowa będzie działać to będziesz miał więcej tlenu w podłożu a ci za tym idzie brak sinic Ps Spróbuj w te miejsca gdzie pojawia się sinica wstrzykiwać wodę utleniona Sinica to zakażenie bakteryjne i trzeba się tego pozbyć Wysłane z POT-LX1 przy użyciu aplikacji mobilnej roslinyakwariowe.pl
Już miałem większą ilością i nic . Teraz mam mało bo nie chcę iść w koszta i dobrze zrobiłem bo już atakuje . Nie wiem czego się już łapać . Może 2 filtr ? . Wcześniej w 90 litrach miałem unimaxa 250 więc sporą nadfiltracja ( akwarium narażone ciągle na światło słoneczne i nie było problemów ) . Teraz akwarium większe w lepszym miejscu i ciągle problem z sinicą , po różnych restartach sinicą po 2 tygodniach w zbiorniku . Wysłane z ASUS_I002D przy użyciu aplikacji mobilnej roslinyakwariowe.pl
-

coolfon1988
●
Ten unimax ma wydajność 1000l na godzinę więc żadnej nadfiltracji nie było, filtr był taki na styk, do takiego akwarium to minimalny przepływ to 900l, a maksymalny nawet 1800.  Ps. Jak masz mało roślin Akwarium nie będzie, aż tak stabilne jak gdybyś miał ich dużo więc lepiej coś dodać np jakieś kryptokoryny i może coś szybko rosnącego . Krypty natlenia ci podłoże, a inne rośliny pomogą w stabilizacji zbiornika.
-

Karol P
●
- Ranga: Zainteresowany tematem
Karol P napisał(a):Ten unimax ma wydajność 1000l na godzinę więc żadnej nadfiltracji nie było, filtr był taki na styk, do takiego akwarium to minimalny przepływ to 900l, a maksymalny nawet 1800.  Ps. Jak masz mało roślin Akwarium nie będzie, aż tak stabilne jak gdybyś miał ich dużo więc lepiej coś dodać np jakieś kryptokoryny i może coś szybko rosnącego . Krypty natlenia ci podłoże, a inne rośliny pomogą w stabilizacji zbiornika.
To skoro unimax w 90 był na styk z 1000l przepływem to ultramax w 250 jest też na styk . Wysłane z ASUS_I002D przy użyciu aplikacji mobilnej roslinyakwariowe.pl
-

coolfon1988
●
Powiązane tematy
Cześć
Jak prawidłowo podłączyć wlot i wylot z filtra,aby cyrkulacja w akwarium była optymalna. Bardzo fajnie wyjaśnione. &t=?si=dd0papmD1itR6gNP
Witam,
Mam Akwarium o wymiarach 80x40x50 160l
Filtr JBL 901 i Aquael Turbo 1500.
W nim dużo roślin i trochę hardscape.
Mam problem z obiegiem wody w akwarium. Rybki trzymają się jedynie prawego doln...
Witam
Moim zdaniem mam nie wystarczającą cyrkulację . W 112l mam JBL e700 pod który jest podpięty filtr narurowy.
Chciałbym dorzucić jakiś cyrkulator . Tylko nie wiem jaki . Proszę o pomoc . Pozdrawi...
Zastanawiam się nad obiegiem wody w podłożu. Z tego co się orientuje, zakłada się, że ruchy wody w podłożu w akwarium występnują.
Szukałem na ten temat informacji w sieci i to co znalazłem to inform...
Witam jestem świeżo po zakupie nowego akwarium 112 l. Zdecydowałem się na filtr AQUAELa MINIKANI 120 . Zastanawiam się jak ustawić wylot filtra tak żeby cyrkulacja była dobra i wlot zasysał cały syf z...
Witam. Mam akwa 160 l (100x40x40) i filtr kubełkowy JBL CristalProfi 901. Na środku posadziłem żabienicę, która tak się rozrosła, że liście częściowo wystają ponad powierzchnię wody. Po lewej stronie ...
Witam.
Od miesiąca akwa już funkcjonuje 80x40x30 ,ale zauważyłem ,że cały czas w wodzie unosi się drobny pył który ryby wytwarzają buszując po dnie.
JBL e901 na samym dole kosz ceramiki i 3 kosze nieb...
Mam problem z cyrkulacją w swoim 200l zbiorniku, na krótszej ściance zamontowany mam wylot - deszczownicę wraz z wlotem , na przeciwległej dyfuzor.
Problem polega na tym, że woda płynie do przeciwle...
Witam . Posiadam filtr zew tetre ex700 w 112l . Obecnie wylotem filtra jest deszczownica . Po roku czasu nie zauważyłem żeby były jakiekolwiek problemy z cyrkulacja. Co2 rozpuszczam przez atomizer.Pla...
Witam
Szperając trochę na forum, nie znalazłem odpowiedzi odnośnie mojego problemu z filtrami :? Od jakiegoś czasu w moim akwarium mam pełno nitek, dlatego szukałem przyczyny ich powstawania.
Po obs...
|
|