Cyrkulacja - Forum roslinyakwariowe.pl Przejdz do tresci
Jesteśmy po świeżych dostawach roślin zobacz katalog →

Cyrkulacja

Liczba wyświetleń: 3422·Odpowiedzi: 6
Dobór filtra do wymiarów akwarium, opinie o sprzęcie i sposoby na wydajne wkłady.
Zaloguj się, aby zmienić widok

09 wrz 2022, 23:46 Cyrkulacja   (#1)  

Witam czy do akwarium 240 l wystarczy filtr ultramax 2000 ( filtr na pewno nie jest zabrudzony i daje dobre ciśnienie ) i skimmer eheim .
Wlot mam ustawiony po lewej stronie a wylot po 2 ale tak z 10 cm nad podłożem . Walczę z sinicą na piasku i dostałem opinie że słaba cyrkulacja stąd wylot tak nisko . Czy to możliwe ?

Wysłane z ASUS_I002D przy użyciu aplikacji mobilnej roslinyakwariowe.pl

coolfon1988
Ranga: Aktywny użytkownik

Piotr Baszucki Nowa Ruda

10 wrz 2022, 00:51 Re: Cyrkulacja  (#2)  

Gdy akwarium jest niestabilne często wyskakują sinice, szczególnie gdy mamy piasek.
Cyrkulacja nie ma tu nic do rzeczy, filtr masz fajny i taki w zupełności wystarczy.

Ustaw wylot normalnie, dosadź więcej wody, pilnuj azotu i fosforu i podmieniaj wodę w 30% minimum raz w tygodniu.
mgr biologii - botanik, specjalista z zakresu fizjologii roślin wodnych

Piotr Baszucki
Ranga: roslinyakwariowe.pl

Miasto: Nowa Ruda

Wspieram stronę kontem Premium
Akwaria

10 wrz 2022, 09:33 Re: Cyrkulacja  (#3)  

Piotr Baszucki napisał(a):Gdy akwarium jest niestabilne często wyskakują sinice, szczególnie gdy mamy piasek.
Cyrkulacja nie ma tu nic do rzeczy, filtr masz fajny i taki w zupełności wystarczy.

Ustaw wylot normalnie, dosadź więcej wody, pilnuj azotu i fosforu i podmieniaj wodę w 30% minimum raz w tygodniu.
Woda jest podmieniana . Z jakich powodów może być nie stabilne ? To nie akwarium świeżo założone .

coolfon1988

Polecamy zakupy w sklepie forumowym

10 wrz 2022, 09:45 Re: Cyrkulacja  (#4)  

Jeżeli posadzisz więcej roślin i gospodarka azotowa będzie działać to będziesz miał więcej tlenu w podłożu a ci za tym idzie brak sinic
Ps
Spróbuj w te miejsca gdzie pojawia się sinica wstrzykiwać wodę utleniona
Sinica to zakażenie bakteryjne i trzeba się tego pozbyć

Wysłane z POT-LX1 przy użyciu aplikacji mobilnej roslinyakwariowe.pl

prot
Ranga: Z dużym doświadczeniem

10 wrz 2022, 11:57 Re: Cyrkulacja  (#5)  

prot napisał(a):Jeżeli posadzisz więcej roślin i gospodarka azotowa będzie działać to będziesz miał więcej tlenu w podłożu a ci za tym idzie brak sinic
Ps
Spróbuj w te miejsca gdzie pojawia się sinica wstrzykiwać wodę utleniona
Sinica to zakażenie bakteryjne i trzeba się tego pozbyć

Wysłane z POT-LX1 przy użyciu aplikacji mobilnej roslinyakwariowe.pl
Już miałem większą ilością i nic . Teraz mam mało bo nie chcę iść w koszta i dobrze zrobiłem bo już atakuje . Nie wiem czego się już łapać . Może 2 filtr ? . Wcześniej w 90 litrach miałem unimaxa 250 więc sporą nadfiltracja ( akwarium narażone ciągle na światło słoneczne i nie było problemów ) . Teraz akwarium większe w lepszym miejscu i ciągle problem z sinicą , po różnych restartach sinicą po 2 tygodniach w zbiorniku .

coolfon1988

10 wrz 2022, 15:30 Re: Cyrkulacja  (#6)  

Ten unimax ma wydajność 1000l na godzinę więc żadnej nadfiltracji nie było, filtr był taki na styk, do takiego akwarium to minimalny przepływ to 900l, a maksymalny nawet 1800.
Ps. Jak masz mało roślin Akwarium nie będzie, aż tak stabilne jak gdybyś miał ich dużo więc lepiej coś dodać np jakieś kryptokoryny i może coś szybko rosnącego . Krypty natlenia ci podłoże, a inne rośliny pomogą w stabilizacji zbiornika.

Karol P
Ranga: Zainteresowany tematem

10 wrz 2022, 15:57 Re: Cyrkulacja  (#7)  

Karol P napisał(a):Ten unimax ma wydajność 1000l na godzinę więc żadnej nadfiltracji nie było, filtr był taki na styk, do takiego akwarium to minimalny przepływ to 900l, a maksymalny nawet 1800.
Ps. Jak masz mało roślin Akwarium nie będzie, aż tak stabilne jak gdybyś miał ich dużo więc lepiej coś dodać np jakieś kryptokoryny i może coś szybko rosnącego . Krypty natlenia ci podłoże, a inne rośliny pomogą w stabilizacji zbiornika.
To skoro unimax w 90 był na styk z 1000l przepływem to ultramax w 250 jest też na styk .

coolfon1988

Powrót do Filtracja

Powiązane tematy

YouTube

(Film) Cyrkulacja wody w akwarium (J. niemiecki)

Jacek Pawłowski w Filtracja · Odpowiedzi: 0 · Wyświetlenia: 1207
Cześć Jak prawidłowo podłączyć wlot i wylot z filtra,aby cyrkulacja w akwarium była optymalna. Bardzo fajnie wyjaśnione. &t=?si=dd0papmD1itR6gNP
obieg wody.png

Cyrkulacja filtr 160l

danstepien w Filtracja · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 2516
Witam, Mam Akwarium o wymiarach 80x40x50 160l Filtr JBL 901 i Aquael Turbo 1500. W nim dużo roślin i trochę hardscape. Mam problem z obiegiem wody w akwarium. Rybki trzymają się jedynie prawego doln...
akwarium 1.JPG

Cyrkulacja w 112l .

rupert w Filtracja · Odpowiedzi: 7 · Wyświetlenia: 2931
Witam Moim zdaniem mam nie wystarczającą cyrkulację . W 112l mam JBL e700 pod który jest podpięty filtr narurowy. Chciałbym dorzucić jakiś cyrkulator . Tylko nie wiem jaki . Proszę o pomoc . Pozdrawi...

Cyrkulacja w podłożu - teoria

szkot w Filtracja · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 1966
Zastanawiam się nad obiegiem wody w podłożu. Z tego co się orientuje, zakłada się, że ruchy wody w podłożu w akwarium występnują. Szukałem na ten temat informacji w sieci i to co znalazłem to inform...

Minikani 120/ Cyrkulacja wody / akwa 112 l.

tysonpb w Filtracja · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 1830
Witam jestem świeżo po zakupie nowego akwarium 112 l. Zdecydowałem się na filtr AQUAELa MINIKANI 120 . Zastanawiam się jak ustawić wylot filtra tak żeby cyrkulacja była dobra i wlot zasysał cały syf z...

Kubełek a cyrkulacja wody

gstroy w Filtracja · Odpowiedzi: 3 · Wyświetlenia: 1507
Witam. Mam akwa 160 l (100x40x40) i filtr kubełkowy JBL CristalProfi 901. Na środku posadziłem żabienicę, która tak się rozrosła, że liście częściowo wystają ponad powierzchnię wody. Po lewej stronie ...

Lekko brudna woda zla cyrkulacja?

ksysiek w Filtracja · Odpowiedzi: 2 · Wyświetlenia: 920
Witam. Od miesiąca akwa już funkcjonuje 80x40x30 ,ale zauważyłem ,że cały czas w wodzie unosi się drobny pył który ryby wytwarzają buszując po dnie. JBL e901 na samym dole kosz ceramiki i 3 kosze nieb...

Problem z cyrkulacja, woda wraca "bokiem"

StefanTG w Filtracja · Odpowiedzi: 1 · Wyświetlenia: 770
Mam problem z cyrkulacją w swoim 200l zbiorniku, na krótszej ściance zamontowany mam wylot - deszczownicę wraz z wlotem , na przeciwległej dyfuzor. Problem polega na tym, że woda płynie do przeciwle...

szklane rurki - cyrkulacja

Tomkiewicz89 w Filtracja · Odpowiedzi: 4 · Wyświetlenia: 1092
Witam . Posiadam filtr zew tetre ex700 w 112l . Obecnie wylotem filtra jest deszczownica . Po roku czasu nie zauważyłem żeby były jakiekolwiek problemy z cyrkulacja. Co2 rozpuszczam przez atomizer.Pla...

Cyrkulacja-słaby wir w akwarium

Gość w Filtracja · Odpowiedzi: 14 · Wyświetlenia: 3027
Witam Szperając trochę na forum, nie znalazłem odpowiedzi odnośnie mojego problemu z filtrami :? Od jakiegoś czasu w moim akwarium mam pełno nitek, dlatego szukałem przyczyny ich powstawania. Po obs...

Statystyki

Ten temat przegląda 1365 użytkowników w tym 0 zalogowanych
Najwięcej użytkowników online (32974) było 3 sie 2026
 •  Liczba postów: 570933
 •  Liczba wątków: 48794
 •  Użytkownicy: 36922

•  Najnowszy użytkownik: wiewiórka_małkowicz

Obserwuj nas

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 1365 gości

Newsletter

Odbierz 15 zł na zakupy od 200 zł i nie przegap żadnej promocji. Bądź na bieżąco z poradami i nowościami akwarystycznymi.

Zapisując się, wyrażasz zgodę na otrzymywanie wiadomości marketingowych na podany adres e-mail. Administratorem danych osobowych jest roslinyakwariowe.pl. Więcej

Rośliny akwariowe - sklep akwarystyczny Nowa Ruda
Copyright © 2001-2026 roslinyakwariowe.pl ®
Wszelkie prawa zastrzeżone. Kopiowanie, rozpowszechnianie całości lub fragmentów strony zabronione.