Metody nawożenia roślin akwariowych. Analiza parametrów wody i dobór właściwych preparatów.
Trochę bładze i szukam odpowiedzi na pytanie : jaki jest rekomendowany stosunek Fe/Mn?
-
Hultaj
●
- Ranga: Zaawansowany użytkownik
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
Tropica----- -2-1 Vimi ----------- 4-1 Intermag-----2,4---1 Profito -------6-1 Wysłane z POT-LX1 przy użyciu aplikacji mobilnej roslinyakwariowe.pl
-
prot
●
- Ranga: Z dużym doświadczeniem
No tak ale rozrzut jest spory . Jaki byś rekomendował jako bazowy ?
-
Hultaj
●
Myślę że 2-1 można spróbować Rośliny czerwone lubią mangan Wysłane z POT-LX1 przy użyciu aplikacji mobilnej roslinyakwariowe.pl
-
prot
●
Zacząłem zwiększać Mn i zaczęło mi sie trochę sypać . Owszem. czerwone nawet fajne ale biała ludwiga przestała być biała a toniny sie sypnęły. Myślisz że to może mieć wpływ czy szukać innej przyczyny?
-
Hultaj
●
Ogólnie nie zalecam dawkowania pojedynczych pierwiastków mikro bo można nadrobić sobie kłopotów Jak przesadzisz z manganem to nie tylko możesz mieć problem ze wzrostem ale wybarwisz mówiąc trochę żartobliwie nawet rośliny zielone  Możesz też dostać dziur manganowych na liściach Wysłane z POT-LX1 przy użyciu aplikacji mobilnej roslinyakwariowe.pl
-
prot
●
Polecamy zakupy w sklepie forumowym
No właśnie - wybarwianie zielonych roślin  Nie podaję oddzielnych pierwiastków mikro - stosunek Fe/Mn regulowałem mieszając w odpowiednich proporcjach Mikro Intermagu z żelazem Intermagu . W starym akwarium stosowałem mieszaninę tych dwóch w stosunku 1 mikro i 1-1,5Fe co powodowało w.g wyliczeń 1:15 (o ile obliczenia są prawidłowe). Różnice jak widać są spore do Twoich rekomendacji a także do składu gotowych nawozów .
-
Hultaj
●
Wiele osób nawoząc intermagiem podwyższa żelazo dodając jeszcze chelat żelaza do wartości 0,4 i więcej . Wiadomo że wtedy wychodzi dużo większy stosunek Fe-Mn Pytanie czy faktycznie tyle żelaza potrzebujemy ? czy była (jest) taka moda Producenci nawozów proponują tak ok 0,1-0,2 i myślę że wiedzą co robią Wysłane z POT-LX1 przy użyciu aplikacji mobilnej roslinyakwariowe.pl
-
prot
●
Trafiłeś w sedno. Moje ostatnie "eksperymenty"/poszukiwania własnie tego dotyczą : jakie jest optimum mikro? W opisach wielu roślin zawarta jest informacja o rekomendowanym dużym nawożeniu żelazem (nie mikro) . To i powstaje pytanie : ile to jest "dużo"? oraz skoro mikro to jednak trochę wiecej niż żelazo to co z proporcjami?.
Mam akwarium gdzie nie nawoże mikro wcale . Nie ma tam eksplozji barw ale nie dozuje mikro wcale .
Chyba muszę zrewidować swoje poglądy/przyzwyczajenia.
-
Hultaj
●
Powiązane tematy
Witajcie,
100 dni temu wystartowałem zbiornik 140l na podłożu CAL Black Earth (+ substrat green base xr). Nawożę tylko nawozami producenta zgodnie z jego wytycznymi. Problem mam z dozowaniem mikro (CA...
Witam.
Tak jak w temacie. Wstrzymałem się na 10 dni z nawożeniem mikroelementami (stosuje mikro intermag). Nie widzę żadnych niedoborów, ani wysypu glonów (poza tymi, które miałem;).
Wodę wymieniam ...
Witam,
W szafce kończy mi się nawóz z mikroelementami, więc należałoby kupić zapas. Zastanawiam się co kupić, potraficie coś polecić?
Nawóz powinien być w miarę tani (nie robię z akwarium skarbon...
Kupiłem z rozmachu PlantaGainer Mikroelementy. Potem zacząłem czytać, że nadaje się on tylko do wody z filtra RO. Niestety nie posiadam takiego i tu moje pytanie czy mógłbym to stosować do zwykłej kra...
Witam
Wczoraj zrobiłem test na zawartość Fe w w/w nawozie.
Po dodaniu 1ml na 10L wody RO wyszło mi około 0,1, po dodaniu 2ml wyszło około 0,2.
Test jest hagena. Producent zaleca 1ml na 100L wody cz...
Mam pytanie do znawców i starych wyjadaków akwarystycznych :wink:
jakie ilości KRZEMU, KOBALTU, TYTANU powinno się dodawać do wody w akwarium, albo ile dodawać do nawozów i jak dawkować? Chyba zwi...
witam wszystkich i mam pytanie związane z tematem:
mianowicie:
- makroelementy można monitorować za pomocą testów no3 i po4 poza potasem z dość dobrym skutkiem i o to mnie głowa nie boli.
- na...
Witam forumowiczów.W sklepie z art. ogrodniczymi znalazłem nawóz o nazwie MIKROVIT -1 -mieszanina mikroskładników pokarmowych dla roślin. Zawartość składników - bor - 0,2; miedź-0,4, żelazo-0,6; manga...
|
|